Jak "řídit" vlak ???.

Tom Kanka napsal:
No, tak to, že by prokluz byl nějaká frajeřina, slyším poprvé! :D
Spíš to byla ukázka toho, že fíra umí h...o!
A já si vždy myslel, že je to ukázka dovednosti a právě takové zamachrování při rozjezdu. :eek::D A jak zde psal Zbyněk, viděl jsem to ve kvantech filmů.:P
Dan

Naposled editoval moderátor:
Ono při prokluzu odchází všecko. Vznikají šílený rázy a trpí ložiska, obruče a víceméně všecko, co se hejbe. Určitě to není dobře.

Čouda napsal:
Ono při prokluzu odchází všecko. Vznikají šílený rázy a trpí ložiska, obruče a víceméně všecko, co se hejbe. Určitě to není dobře.

Zdravím všechny,
Čoudo v tom odcházení máš úplnou pravdu. Podle mě k prokluzu docházelo u mašin,která měla míň kol a o větším průměru a to tehdy když fíra měl reverz naplno
a otevřel regulátor taky naplno,nestáhl ho zpět a nenechal,aby se mašina natáhla.556 moc neprokluzovali.Já si pamatuju,že jednou na Hrušovanským bumláku (434.2) už nevím jaká,jsme v Radosticích při mrholení v noci začli brousit,vlakvedoucí,posunovač a i já sypali kamínky z podloží pod kola,beztak jsme museli rozdělit vlak a Brňák do Bránic,kterej mezitím stál ve Střelicích měl dvě hodiny zpoždění.No a fíra byl s velkým F a za nic nemohl,snad jen za to,že vzal maxla v nesprávnou dobu! :D
PS: Topiči neměli rádi prokluz proto,že jim to vyházelo oheň z komína,ale když měl zavalenou pec tak to přijal s povděkem. :):cool:

Miky945 napsal:
Díky, že se vyjádřil také někdo, kdo o tom něco ví! Samozřejmě, že ke skluzu docházelo, obzvlášť za mlhy, listí, apod. Tomu se jistě žádný fíra nevyhnul, protože při rozjezdu s plně vyloženým rozvodem, a otevírání regulátoru tak, aby dodal stroji co nejvíc páry, bylo záležitostí cviku a citu chytit přesně hranici, aby to neklouzlo. Proto bych také netvrdil, že dostat mašinu do kluzu bylo zakázané. Ono to dost dobře zakázat nešlo, jediné co bylo zakázané, bylo (vlastně je stále ;)) použít písek. Bylo nutno přivřít regulátor, (potom eventuelně písek) a znova pomalu regulátor otevírat. Rozhodně ale nešlo o frajeřinu, protože se ničila mašina a ztrácela se rychlost, takže onen "efekt" měl zcela opačný účinek.

Ještě k té "protipáře" - ono se nejednalo o to, že by fíra přetočil rozvod zpět a otevřením regulátoru začal "hrabat" dozadu. Při přestavení rozvodu do opačného směru než parní stroj pracuje, se z něho stává kompresor, který nasává z výfuku a všechno "cpe" do sání a přehřívače - proto se také toto mohlo používat jen krátkodobě a v případě nebezpečí. Že by na 100% při jejím použití odešla šoupátka slyším také poprvé (proč? Taktéž u prokluzu - sice při příliš otevřeném regulátoru a následném prokluzu hrozí u některých lokomotiv strhávání vody do válců, ale tam je nebezpečí spíš poškození víka válců), navíc několik typů lokomotiv mělo dokonce Rigenbachovu protitlakovou brzdu, kdy se při brzdění nejednalo o nic jiného o použití reverzu rozvodu, pouze se válce vetily "odpojily" od kotle.

Tom Kanka napsal:
....
Ještě k té "protipáře" - ono se nejednalo o to, že by fíra přetočil rozvod zpět a otevřením regulátoru začal "hrabat" dozadu. ...
A to je další trik pro filmaře. Jako v každém filmu parní mašina při rozjezdu prohrábne, tak jsem viděl v jiných akčních filmech, když se řítily dva vlaky proti sobě nebo někam do překážky, jak fíra dal "zpětný chod" a kola hrabala proti směru jízdy :D Vše je technický nesmysl, ale pro film tohle bylo žádané. Bohužel současné i nové generace, které pravidelný parní provoz nezažily si mohou myslet, že tyto stavy byly normální a k parním mašinám patřily.

Zbyněk Šemora napsal:
A to je další trik pro filmaře. Jako v každém filmu parní mašina při rozjezdu prohrábne, tak jsem viděl v jiných akčních filmech, když se řítily dva vlaky proti sobě nebo někam do překážky, jak fíra dal "zpětný chod" a kola hrabala proti směru jízdy :D Vše je technický nesmysl, ale pro film tohle bylo žádané. Bohužel současné i nové generace, které pravidelný parní provoz nezažily si mohou myslet, že tyto stavy byly normální a k parním mašinám patřily.
Jo, s tím nezbývá, než souhlasit. Podobně jako požadavky na "barvu kouře", nebo otevřené odvodňovací kohouty, eventuelně automatický rozjezd, když strojvedocí má obě ruce venku z okna (tuším, že Páni kluci) :D

Back
Nahoře