Pád MSTS - pomůže pouze vypnutí PC!

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vince Black
  • Datum začátku Datum začátku
V

Vince Black

Host
Zdravím ... docela mě začíná znepokojovat jedna věc - od jisté doby mi začíná MSTS padat na různých místech, v různých aktivitách, s různými consisty.
Př. jel jsem svou jednoduchou aktivitu na trati 310 v úseku Rýmařov-Valšov (s consistem, který jsem měl už dávno - 810.007). MSTS a potažmo celé PC zatuhlo (bez možnosti dát Ctrl+Alt+Delete a bez "odeslání k Billovi") na těchto místech:
- příjezd do stanice (Valšov)
- poté hned po nahrání uloženého úkolu
- poté až po zastavení ve stanici (Valšov)
- při jiné aktivitě (cesta zpět ... Valšov-Rýmařov) při "prohlídce" vozu před odjezdem

Nejhorší je, že pak opravdu nezbývá než vypnout PC.

V době, kdy se tento jev začal objevovat, jsem používal TBP 3 (poté co jsem konečně odladil všechny hlášky o chybějících consistech apod.) a MSTS Bin (verze 1.7.051922). Nainstaloval jsem si tedy i další aktualizace TBP (4, 4-1 a 4-2), ale to nepomohlo. Pro spouštění aktivit používám Train Store. Dle doporučení jednoho ze zdejších členů mám 3 verze složek GLOBAL a ROUTES (originální, BP a xTracks). MSTS při spuštění nikdy žádnou chybu nehlásí.

Problém je v tom, že mám pocit, že se takto MSTS začal chovat divně už před updatem TBP 3->4. Kdybych něco instaloval či aktualizoval, nedivil bych se , ale prostě to začalo jednoho večera, co jsem si sedl k PC :-).

Také jsem si nedávno pořídil novou grafickou kartu, ale s tou jsem odjel spoustu misí (např. Luhačovice, Plzeň-Žel. ruda) úplně v pohodě.

Nemohl jsem si něco nakopnout "Train Storem"? Pomohla by přeinstalace MSTS (ale tak, abych nemusel znova instalovat všechny tratě)? Měl jsem před aktualiací TBP 3->4 udělat ještě něco jiného než pouze spustit příslušný exe soubor? V readme se píše o porovnání složky TRAINSET se zálohovanou a vyhození nepotřebných souborů, ale prý to není nutné, navíc zálohu stejně nemám ...

Omlouvám se za delší příspěvek, ale fakt nevím co s tím. Rozhodně se mi nechce do nové čisté instalace MSTS, instalování všech tratí, aktivit, TBP apod.

Naposled editoval moderátor:
Vince Black: Padanie bez akéhokoľvek pohybu, možnosti CTRL ALT DEL ani čohokoľvek iného je väčšinou spôsobené hardwarovou závadou. Spravidla sa niečo prehrieva. Padá aj niečo iné ako MsTS (ak sa na tom PC s niečím iným narába, spravidla graficky alebo pamäťovo náročné, napr. iné hry, profesionálne programy a pod.)?

Otvor bedňu a skús povysávať prach z ventilátorov, potom skús potočiť ručne vetrákmi, či sa točia ventilátory a potom ešte naštartuj s otvorenou bedňou PC, či sa vetráky spoľahlivo krútia.

Určite si nainštaluj do PC nejaký soft na meranie teploty v PC a pod.

Samozrejme toto je len jeden z možných scenárov.

Díky za tip, zkusím to. Zatím mi nic jiného nepadalo. Na pozadí běží různé drobné prográmky jako třeba zprůhlednění popisků ikon (používám Win 2000) nebo antivir a anti-spyware od AVG.

To VinceBlack
něco podbného se mi stane taky. Prostě jedu a najednou se vše zastaví, zvuk začne běžet v kraťounké smyčce (cca 0,5 s) a konec. Nejde CTRL+ALT+DEL, ALT+TAB, prostě pomůže pouze tvrdý hardwarový reset. Ale přišel jsem na jednu fintu. Aktivitu nebo jízdu je potřeba spouštět na dvakrát. Prostě ji spustíš, po několika sekundách ji ukončíš a spustíš znova. Pravděpodobnost těchto nevysvětlitelných pádů se podstatně zmenší. Podle mého pozorování se to stává v okamžiku kdy MSTS potřebuje načíst větší balík objektů, nestihne to a následuje onen zmiňovaný pád.

To je přesné, zvuk běží dál, pouze se zastaví obraz a na nic to nereaguje. Někdy se po stisku ctrl+alt+del to okno pro vypnutí/uzamčení PC objeví, ale až tak cca po dvou minutách. Párkrát mě to nechalo dokonce i MSTS ukončit, ale většinou to zatuhlo v tom okně nebo (jak jsem psal) jsem se tam ani nedostal. A to mám lepší a novější kartu, jezdím na plnou grafiku. Dříve jsem některé tratě vůbec nerozchodil, ale alespoň mě to poslalo k Billovi.

Předpokládám, že tu aktivitu stačí ukončit a dát v MSTS "Opakovat úkol?"

JOHNZ: jiná aplikace mě nezatuhává. větráky (vlastně je tam jen jeden) jsem pročistil, ale skutečně se točí. Nainstaloval jsem si SpeedFan, ukazuje několik teplot, ale moc moudrý z toho nejsem. Hlavní ukazatel se pohyboval od hodnoty 44 do cca 52, největší hodnoty dosahovalo cosi označené jako "core" (56 stupňů). Co je "core" nevím, stejně jako několik dalších uživatelů na slunecnici.cz, odkud jsem stahoval.

Nevím, jaké má s podobnými programi kdo jakou zkušenost, ani na kolik jsou hodnoty závažné. Podobných prográmků jsem našel více, ale odrazovaly mě diskuze uživatelů k danému produktu, kdy jeden psal, že mu aplikace ukazovala teplotu -19, jinde zase někomu už v podstatě hořelo PC a podobné nesmysly :).

Miran napsal:
To VinceBlack
něco podbného se mi stane taky. Prostě jedu a najednou se vše zastaví, zvuk začne běžet v kraťounké smyčce (cca 0,5 s) a konec. Nejde CTRL+ALT+DEL, ALT+TAB, prostě pomůže pouze tvrdý hardwarový reset. Ale přišel jsem na jednu fintu. Aktivitu nebo jízdu je potřeba spouštět na dvakrát. Prostě ji spustíš, po několika sekundách ji ukončíš a spustíš znova. Pravděpodobnost těchto nevysvětlitelných pádů se podstatně zmenší. Podle mého pozorování se to stává v okamžiku kdy MSTS potřebuje načíst větší balík objektů, nestihne to a následuje onen zmiňovaný pád.

Držel jsem se té rady. Jel jsem včera dvě aktivity (Opava-Krnov a Krnov-Opava) a zatuhnul jsem až těsně před vjezdem do Opavy, ale možná také proto, že tam stály tři trafficy :). K Billovi jsem sice poslán nebyl, ale také jsem nemusel restartovat, neboť se okno "správce systému" po trojhmatu asi do minuty objevilo. Pak jsem ještě zkoušel Valšov-Rýmařov, ale MSTS tam zatuhl hned poté co jsem po začátku dal ESC a pak už jsem se restartu PC nevyhnul.

Zkoušel jsem také předtím pro jistotu obnovit GLOBAL pro xTracks ze zálohy ale ani to asi nepomohlo.

A ještě dotaz. Kolik máš fyzické paměti v compu a kolik ji máš alokováno při startu MSTS?

Na disku mám necelé 3 GB, RAM mám 1 GB. Kolik mám alokováno při startu simulátoru nevím ... jak to zjistím?

Mám MSTS na stejné part. Mám ale v úmyslu si v nejbližší době pořídit ještě externí disk. Také chci přejít z win2000 na XP a rozdělit si disk na systémovou část atd. To by mohlo pomoci ...

Vince Black napsal:
Mám MSTS na stejné part. Mám ale v úmyslu si v nejbližší době pořídit ještě externí disk. Také chci přejít z win2000 na XP a rozdělit si disk na systémovou část atd. To by mohlo pomoci ...
Ten nápad s externím diskem nepovažuji za zrovna šťastný. Když tak interní se SATA. Přece jenom je to rychlejší než USB, a tady na rychlosti disku velmi a velmi záleží....

Miran napsal:
Vince Black napsal:
Ten nápad s externím diskem nepovažuji za zrovna šťastný. Když tak interní se SATA. Přece jenom je to rychlejší než USB, a tady na rychlosti disku velmi a velmi záleží....
Nové základní desky mají SATA konektor vyveden na bok desky právě pro tyto případy,takže lze použit externí SATA disk,stačí pak vyřešit napájení disku.

Miran napsal:
Vince Black napsal:

A co externí šuplík na HDD, tam koupit rychlejší disk, udělat image disku, pak je prohodit a ten v externím šuplíku nechat pouze na archiv muziky, fotek apod. Nebo opravdu raději druhý, rychlejší interní disk a na něj pouze MSTS?

Vince Black napsal:
A co externí šuplík na HDD, tam koupit rychlejší disk, udělat image disku, pak je prohodit a ten v externím šuplíku nechat pouze na archiv muziky, fotek apod. Nebo opravdu raději druhý, rychlejší interní disk a na něj pouze MSTS?
V principu to není nic proti ničemu. Půšvih je v tom, že dnešní rychlé disky mají takovou kapacitu, že provozovat na něm pouze MSTS by bylo plýtvání penězi. Pokud můžeš tak bych asi poradil tohle: vraž tam klidně interní SATA disk na něj dej MSTS aby bylo mimo hlavní systémový disk a zbylou kapacitu můžeš použít na cokoliv. Můžeš taky tenhle nový disk rozdělit na logické disky a pro MSTS vyhradit logický disk o nějaké rozumné kapacitě aby bylo v tomto oddílu samo. Když se to totiž udělá hned na začátku tak se na tom novém prázdném disku vyhradí souvislá oblast a hlavičky, tak nemusejí tolik poletovat po plotnách.

Miran napsal:
Vince Black napsal:
V principu to není nic proti ničemu. Půšvih je v tom, že dnešní rychlé disky mají takovou kapacitu, že provozovat na něm pouze MSTS by bylo plýtvání penězi. Pokud můžeš tak bych asi poradil tohle: vraž tam klidně interní SATA disk na něj dej MSTS aby bylo mimo hlavní systémový disk a zbylou kapacitu můžeš použít na cokoliv. Můžeš taky tenhle nový disk rozdělit na logické disky a pro MSTS vyhradit logický disk o nějaké rozumné kapacitě aby bylo v tomto oddílu samo. Když se to totiž udělá hned na začátku tak se na tom novém prázdném disku vyhradí souvislá oblast a hlavičky, tak nemusejí tolik poletovat po plotnách.

Jo to mi zní hodně rozumně ...

Naposled editoval moderátor:
Back
Nahoře