Hmotnost vlaku

Rybkins

Cestující
Chtěl bych se zeptat, zdali má lokomotiva maximální hmotnost vlaku, který může vést zapsanou přímo v nějakých dokumentech. A pokud ano, mohl by mi někdo napsat max. zátěž lokomotiv:
130, 131, 151, 182, 263, 371

V tomto predpise máš všetko, je to síce ŽSR, ale tak hádam za čiarou tá mašina neni silnejšia.

http://www.zsr.sk/buxus/docs//legislativa/Predpisy/SR_1013 :D

Luky napsal:
Rád bych se zeptal, jakou zátěžovou normu při jízdním odporu T má Kocour řady 742 a 743 na trati Tanvald-Harrachov při jeho trvalé rychlosti na stoupání 57 promile? A jakou normu by mělo Eso řady 363 také na stoupání 57 promile při jeho trvalé rychlosti a při jízdním odporu T?
Pro Kocoura je to S110 tun - s jízdním oporem T není uvažováno. Pro Eso zase není uvažováno (pokud se nepletu) se sklonem 57 promile.

Omlouvám se, že to píšu zrovna sem.
Kolik můžu max. zapřáhnout vagonů za Eso či Banána? Bavme se třeba prosím o ložených Easech. Rozlišuje se třeba mezi loženým a prázdným vagonem?

Omlouvám se za naprosto stupidní otázku, ale o tohle se tak tak nějak nezajímám.

Edie napsal:
Kolik můžu max. zapřáhnout vagonů za Eso či Banána? Bavme se třeba prosím o ložených Easech. Rozlišuje se třeba mezi loženým a prázdným vagonem?

Tolik, aby ses vešel do normy zátěže. Kolik tun je norma pro dané stoupání, je uvedené v D2/1 Doplněk s technickými údaji k dopravním předpisům.

Edie: Mimo to musíš brát v úvahu také maximální povolenou délku vlaku (800 metrů ?). Jinak samozřejmě je rozdíl, jestli budou vozy prázdné nebo ložené - logicky bude prázdných vozů víc.

Mikulda: Bohužel současný Doplněk už zátěžové tabulky neobsahuje. Jsou vydávány sice jako jeho příloha ale samostatně a pouze v elektronické verzi.

Pánové děkuji, jde mi v podstatě jen o to, že když si budu dělat vlastní consisty, a pak je třeba použiji v aktivitě, tak aby tam Eso s 35 vagónama nebylo trpný ;).

Jinak mockrát děkuji za vaše odpovědi!

Balt Orient jezdil až se 20 vozy s jednou ES499.0 (přes Havlíčkův Brod) a Ruský expres Praha - Moskva měl také někdy 20 vozů s jednou E499.2

Zbyněk Šemora napsal:
Balt Orient jezdil až se 20 vozy s jednou ES499.0 (přes Havlíčkův Brod) a Ruský expres Praha - Moskva měl také někdy 20 vozů s jednou E499.2

Zlaté časy Ex 372/373 a pak Dukly a Vltavy. To byla jízda tenkrát do Moskvy :-D Zážitek jako hrom.

Neměl postrk. Viz dobové fotky či videa. Laminátky jezdily dvojmo, ale esa to už zvládly sami. Ale nesměl je nikdo zastavit, jinak byl problém. Musel mít písek, jinak za deště měl problém vyjet stoupání. Zažil jsem to dvakrát. Balt Orientem jsem pravidelně jezdil do práce. Tehdy dokázal udělat na úseku Tišnov - Vlkov u Tišnova 2 hodiny zpoždění. Rval to systémem 4metry dopředu dva dozadu. Pršelo, koleje mokré a nebyl písek.
A sranda byla, že podruhé jsem to přivolal. Kolegové z práce byli u mě pro víno a pak jsme spolu jeli do Prahy. Pršelo a já jim vyprávěl, co jsem u tohoto vlaku zažil nedávno při jízdě z Tišnova do Vlkova. A najednou se historie začala opakovat. Za Tišnovem vlak začal zpomalovat a dělo se popisované divadlo. Jen v tunelech se mašina chytila a byla naděje, že už to pojede. Ale kdepak hned za tunelem se divadlo opakovalo. Ale obdivovali jsme fíru, že to dokázal na kopec sám vytáhnout. Ale stejně jsem byl vinen já, že jsem o tomto vyprávěl a tím problém přivolal. :D

Ešte doplním, že je veľký rozdiel mať 1500 ton a 20 ložených vozňov, a 1500 ton a 40 prázdnych vozňov. Tie prázdne majú o dosť väčší jazdný odpor, preto sa to delí na typy jazdného odporu.

Luky napsal:
Děkuji za odpověďi. Takže jediné co omezuje Mesouna v síle je dosažení výkonu 6,4 MW až kolem rychlosti 100 km/h. Kdyby uvedeného výkonu dosáhl dřív, tak by se mohl rovnat s Vectronem, ale i tak mezi těmito dvěma lokomotivami asi nebude takový silový rozdíl, jak jsem si předtím myslel. Jen škoda, že Mesoun nemá při stávajícím převodu o trošku větší tažnou sílu, na to, že má 88 tun by ji mohl mít větší.

Vecton má dle dostupných dokumentů rozjezdovou tažnou sílu 275 kN, u 380 je omezena na 274 kN. Na suché koleji za prakticky ideálních podmínek jsme momentálně schopni dosáhnout s lokomotivou s individuálně řízenými trakčními motory součinitele adheze okolo 0,35 - což při 88 tunách dá tažnou sílu cca. 300 kN. Ovšem za ideálních podmínek. Proto mi přijde nastavení omezení tažné síly na výše uvedenou hodnotu jako přiměřené, a hlavně u obou typů lokomotiv rozhodně srovnatelné (rozdíl jednoho kilonewtonu lze opravdu zanedbat). Jediné, v čem by se pak mohly lokomotivy například lišit, je zvládnutí skluzových ochran a individuálního řízení měničů pro jednotlivé nápravy tak, aby lokomotivy využili svoji tažnou sílu i při zhoršených adhezních podmínkách. Ale o tom by tu možná mohl napsat někdo povolanější ;)

Zbyněk Šemora napsal:
Neměl postrk. Viz dobové fotky či videa. Laminátky jezdily dvojmo, ale esa to už zvládly sami. Ale nesměl je nikdo zastavit, jinak byl problém. Musel mít písek, jinak za deště měl problém vyjet stoupání. Zažil jsem to dvakrát. Balt Orientem jsem pravidelně jezdil do práce. Tehdy dokázal udělat na úseku Tišnov - Vlkov u Tišnova 2 hodiny zpoždění. Rval to systémem 4metry dopředu dva dozadu. Pršelo, koleje mokré a nebyl písek.
A sranda byla, že podruhé jsem to přivolal. Kolegové z práce byli u mě pro víno a pak jsme spolu jeli do Prahy. Pršelo a já jim vyprávěl, co jsem u tohoto vlaku zažil nedávno při jízdě z Tišnova do Vlkova. A najednou se historie začala opakovat. Za Tišnovem vlak začal zpomalovat a dělo se popisované divadlo. Jen v tunelech se mašina chytila a byla naděje, že už to pojede.

Když jsme u toho. Zbyňku, nedávno jsem jel tvou aktivitu Pannonia a v tunelech za Tišnovem to paradoxně klouzalo více než mimo tunel. To je nějaké specifikum MSTS?

Ahoj, v tunelu je vlhko, uber nějaký stupeň na výkonu a po vjezdu do tunelu pomalu zase přidávej, toto se děje i v realu i na přejezdech:oops:

Naposled editoval moderátor:
Back
Nahoře