MSTS profil pro Saitek X52

Borek

Cestující
Ahojky,

(nekamenovat, můj první příspěvek tady)

už nějaký ten pátek tu pročítám toto forum, jak se každý snaží, alespoň maličko přispět do komunity nějakou věcičkou, a tak jsem si řekl, že taky nebudu jen tak nečinně sedět.

Protože jsem ale mnohem více virtuální pilot a ATC (IVAO..), mám doma Saitek X52 ( http://www.fspilotshop.com/images/x52.jpg ). Vytvořil jsem profil, pomocí něhož lze vcelku příjemně simulátor ovládat, ona plynová přípusť je jakožto kontroler rozhodně víc reálná než klávesy D a A :-) , na klávesnici již není nutno vůbec šahat a můj pocit z jízdy je přeci jen reálnější.

A tak, byl-li by zájem, postnu sem odkaz a i nějaký ten návod.

Kolejím zdar

Naposled editoval moderátor:
Co se týče přenositelnosti, nevím nevím, protože X52 je joy dosti specifický. Nebude rozhodně žádný problém s přenosem na X52Pro, ale jak si to poradí s konverzí na "normální" joye, netuším. Pravděpodobně ale po úpravách by mělo jít vše bez problémů, tedy rozhodně u joysticků, programovatelných přes SST Profile Editor od Saiteku.

Co se týče MSTS bin, vzhledem k mojí dlouhé nepřítomnosti v republice, objednal jsem si novou verzi tratě od Zbyňka teprve včera a čekám na DVD. Moje stávající verze (březen 2006) nemá ještě bin v modelech implementován, v nynější verzi žádný problém, jakmile se mi dostane do ruky verze nová, profil upravím na dodatečné featurky.

Je ovšem nutno přiznat, že hrabat se do takové hlouby v simu, abych mohl Throttle ovladat tak jako např v letadle, tj. - joy na 57% = plynové přípustě na 57%, je běh na dlouhou trať. Vše jsem tedy řešil zónovým naprogramováním, tedy tak, že např v rozmezí plynu 0 - 40 % se reguluje dolů, 40 - 60 nedělá nic a 60 - 100 se přidává nahoru. Aby to nebylo tak skokové, rozdělil jsem to na více skupin, ale tak nějak to funguje, klidová poloha je tedy na 50 procentech a ne na 0, jako v letadle.

Praktický příklad : Stojím a potřebuji se pomalu rozjet. Plyn je na 50% (klidová poloha). Posunu páku vpřed a kontroler zacne nabirat. Po dosazeni pozadovanych procent vratim paku do stredove polohy, na kontroleru zustanou navolene hodnoty.
Pro ubrani plynu analogicky přitáhnu páku k sobě a kontroler ubírá. Po dosahnutí 0 opět vracím páku na střed.

OPbjevil jsem na netu i staré aktualizace, za půl hodinky to jdu otestovat. Proč bych měl být zklamán ? Není problém to přestavit, uvidíme, co nabídne BIN a poté tomu přizpůsobím ovládání 8)

Supr. Beru vsema 10. Uz delsi dobu se chystam si profil vytvorit, jen neni cas... Da se profil nekde stahnout, nebo ho posles?

Co jsem patral, tak na nejakych italskych strankach jsem nasel programek, ktery by mel umet prevadet pohyby joysticku (jakehokoliv ve win spravne nainstalovaneho) na stisky klaves. To by se dalo vyuzit i pro jine typy joy. Kdyby mel nekdo zajem, pokusim se vyhledat linky.

Nicmene profil pro X52 je

Naposled editoval moderátor:
For bob57_cz :

Tak jsem nainstaloval, opravil a vyzkoušel.. Mohu se zeptat, co nabízí MSTS Bin novéh ov ovládání kontroléru, resp. na jakých mašinách z nového Trainsetu hledat změny ? Bo zatím vše funguje, tak jak má, stejně jako na prehistorické verzi..

4 Kosac :

Chvilku strpení, momentálně čekám na vyjjádření boba57_cz ohledně Binu a jakmile to bude, postnu sem link.

Nenahrazuje jen dvě klávesy, momentálně je na plynu (nikoliv kniplu, kniplem nazýváme druhou část, co vypadá jak joy) namapováno toto :

Rychlé a postupné přidávání plynu, jemné doladění plynu, otevírání dveří, EDB a převodovka, či co to je, prostě to co má KIHA.

na joyi potom reverser, vlaková a lokomotivní brzda, houkačka, píšťala, světla, změna pohledů a rotace kamerou kolem vlaku + veškeré možnosti pohybu (rychle, pomalu, zoom tam i zpět, "skákání" po vagonech), Pantograf nahoru a dolů ( implementován i fígl s zadním / předním zdvihnutím/stažením) a také otevírání dveří vagonů.

Mód jedna funguje pro "normální" kontrolér, mód dva pro "Combined Power Handle" (mírné změny v nastavení zón plynové přípustě tak, aby při nechtěném zatažení na minimum nedošlo ke stržení Emergency brzdy.

V módu tři pak lze otevírat a zavírat okna kolem (klávesy F1 -
F12)

prosím, pro další odladění jednoho nedostatku, potřebuji rozjet nějakou aktivitu pro podlení verzi tratě BP, abych v consistu vezl vagon, ktery podporuje ono manualni otevirani levych / pravych dveri z MSTS Bin. Vite o nejake ?

Borek napsal:
prosím, pro další odladění jednoho nedostatku, potřebuji rozjet nějakou aktivitu pro podlení verzi tratě BP, abych v consistu vezl vagon, ktery podporuje ono manualni otevirani levych / pravych dveri z MSTS Bin. Vite o nejake ?

Všechny žabotlamy 451/452 to umějí! Pokud to musí být aktivita a nestačí volná jízda tak se ozvi na SZ.

Borek napsal:

Vida dalsi kolega s IVAO a Train positivny :lol: :lol: :lol:
Mam ale taky tusak ze tvoja praca bude asi nepouzitelna pre Saitek Aviator AV8R-01. Ze?

AirVolk. Dem, EHM153.........

Euroharmony 153, Nevidím žádný problém v konverzi na tento joy,jakmile dodělám beta pro X52, docela bych se na to i vrhnul...Praha Radar.

Re:

Sice to asi není tak moc využitelné, jako ostatní, ale co celé toto téma přesunout do "Programy a utility" ? Jen konstruktivní poznámka...

Re: Re:

Borek napsal:
Sice to asi není tak moc využitelné, jako ostatní, ale co celé toto téma přesunout do "Programy a utility" ? Jen konstruktivní poznámka...
Toto téma se týká jednoho konkrétního HW a tedy je zařazené správně.

stiahol som si profil na X52, ale ako ho nacitat. tento ma priponu *.pr0 a profiler v saiteku vie otvorit iba *.dat.
Co delaji soudruzi z NDR spatne ? Dik za konstruktivnu radu.

climber napsal:
stiahol som si profil na X52, ale ako ho nacitat. tento ma priponu *.pr0 a profiler v saiteku vie otvorit iba *.dat.
Co delaji soudruzi z NDR spatne ? Dik za konstruktivnu radu.
Neznamená pr0 náhodou "profil nula" ? Autor počítá asi i s dalšími variantami pr1,2,3,..., je problém si to přejmenovat ?

Na strankach SAITEKu je forum. V tomto foru najdes odkaz na beta-verzi novych ovladacu. Stahni, nainstaluj a pak ti budou brat .pr0 soubory. Saitek totiz u novych ovladacu zmenil format. Format .pr0 je uz v XML. Profil je psany v tomto novem formatu.

mam ovladace verzie sd5, tie su oficialne na stranke, na ftp som aj nasiel beta verzie sd6, ale len driver, sst program nie je.Profiler nie je sucastou driveru ale sst programu (ci ako sa to vola), ale mozno sa mylim. Pozriet si napropgramovany profil viem len v profiler-ovi (zatial o inej moznosti neviem).

Back
Nahoře