Suma sumárum- co je nejlepší, co určitě jo a co určitě ne

CANDY napsal:
dem: nie ja som sa normálne pýtal... a ak tu je nejaká debata o SSD tak by som si ju rád prečítal. Ked som si dal vyhladať "SSD" našlo mi nejaku jednu tému... ostatne nič... a určite sa nebudem pred niekym navyšovať. Ale chcem aby konečne ludia normálne komunikovaly pretože podla mňa tý "vyšší" sa tu navyšujú. veť kolko krát bol začiatočník zosmiešnený a bolo mu vynadano. prečo lebo je začiatočník a kým moderátorom. A nepovec že to tak nieje. (Reakcia na skušku od dussa)

Môžem jednu otázku, aj keď od veci ? V profile máš, že si z BA. Kde si bol, keď sme mali stretko na Rendezi? Mohol si sa "očuchať" so mnou aj s duusom, zistil by si, čo sme zač. Nepohrýzli sme zatiaľ nikoho.
Čo študuješ? Pretože s tým tvojim Lovenčynom by som ťa hnal zo školy preč medzi Hotentotov do Afriky. Kde sa chceš po škole zamestnať, keď nevieš ani poriadne písať? Pritom zvyčajne sa nad pravopisom nepozastavujem, ale to, čo tu produkuješ ma zaráža o to viac, že sa tu oháňaš tým, že si študent.

tax: nebudem ti nič písať ked tak SZ ak maš nejaký problém... a na Rendezi som nebol preto lebo som robil. Tieš život v Ba a ked si sám a študent není jednoduché...

Mám dotaz vyplatí se koupit SSD - PC celkem stíhá ale semtam se zasekne na HDD aspoň si to myslím.

Taky mám v PC 8G ram a ze 4G jsem udělal ramdisk (mám visty 32b tak aby se ty 4G využily - 8G je tam z důvodu 64b linuxu) jaké soubory z MSTS bych měl hodit do ramdisku - aby se to trochu zrychlilo - prostě které jsou nejvíc načítané z HDD?

Jinak MB ASUS P8H67-M PRO stepping B3

CPU Intel Celeron G530

8G RAM

Grafika ATI HD5670 512m GDR5

windows vista 32b na hry

PIDE HDD na windows a hry (typ z hlavy nevím pro normální fungování stačí)

Zdravím pánové, jen krátce k SSD diskům.
Před nějakou dobou už jsem tady psal pár zkušeností, mám v PC delší dobu SSD disk, ale je už docela zastaralý, byl to jeden z prvních modelů, velikost pouze 32 GB, takže ideální akorát pro nainstalování windows, nic dalšího se na něj nevlezlo...
V září loňského roku jsem pořídil další SSD disk za 18000 kč, velikost 240 GB, rychlost čtení 1500 MB/s, rychlost zápisu 1250 MB/s, což byla docela pecka!
Zkušenosti jsou takové, že rychlost se výrazně projevuje hlavně při kopírování souborů, načítání programů, instalací software atd... ale ohledně MSTS, SSD disk nemá na tuto hru žádný vliv.
Při jízdě se FPS pohybuje na stejných hodnotách, jako na klasickém harddisku, nenačítání krajiny v Praze taky probíhá úplně stejně a dokonce ani ukládání tratě v editoru se téměř nezměnilo.
Původně trvalo uložení 3:30, po nainstalování Train Simulatoru na SSD disk se tento čas zkrátil na 3:20, což je to samé, ten rozdíl 10 sekund mohl být způsoben i tím, že jsem přeinstaloval windows...
No a minulý týden jsem pořídil nový procesor, původní měl výkon 2,7 GHz, nový má 3,4 GHz (oba čtyřjádrové) a doba uložení se z 3:20 zkrátila na 1:30 :oops:
Takže jestli chcete pořizovat SSD disky kvůli MSTS, je to naprosto zbytečná investice, raději si vylepšete procesor:cool:

Naposled editoval moderátor:
Mě se to nezdá protože se to sekne na chvíli vždy před stanicí a nemusí být velká a i žádný vlak tam nejede. (a zachrochtá disk)

Samozřejmě fps asi nestoupne protože to musí spočítat CPU a hra je dělaná pro jednojádro, takže víc jader nepomůže to dokážu pochopit - možná že i při ukládání či načítání ti třeba nestačí cpu když máš ssd.

Jinak které soubory se často načítají v MSTS z HDD ? Mám 8G ram což v 32b windows ani ve hře nevyužiji že bych často používané soubory z MSTS hodil do těch 4G (udělal z nich ramdisk) a skusil zda to má nějaký význam?

soban napsal:
Mě se to nezdá protože se to sekne na chvíli vždy před stanicí a nemusí být velká a i žádný vlak tam nejede. (a zachrochtá disk)
Zdravím,nejsem si jistý,ale toto seknutí je asi klasické načítání čtverce?? Zvláště je li to seknutí krátké.
Opravte mě prosím Vás není li to pravda ať nemystifikuji.

soban napsal:
Taky mám v PC 8G ram a ze 4G jsem udělal ramdisk (mám visty 32b tak aby se ty 4G využily - 8G je tam z důvodu 64b linuxu)...

Zeptám se - je to opravdu možné? Vždyť ty tvoje Visty nemohou vidět víc jak 3GB RAM, tak jak jsi dokázal udělat ten RAM disk? Pomocí jakého programu?

Miky945 napsal:
soban napsal:
Zdravím,nejsem si jistý,ale toto seknutí je asi klasické načítání čtverce?? Zvláště je li to seknutí krátké.
Opravte mě prosím Vás není li to pravda ať nemystifikuji.

Tak toto nevím? Nejsem takový odborník - někdy je to fakt krátné...a někdy i 1s.

Když je to delší tak tam většinou je vlak a nebo stanice je větší...

Takže pokud by to bylo náčítání čtverce tak ssd nepomůže ? (jasně čtverec zase musí přechroupat cpu)

Pavlík napsal:
soban napsal:
Taky mám v PC 8G ram a ze 4G jsem udělal ramdisk (mám visty 32b tak aby se ty 4G využily - 8G je tam z důvodu 64b linuxu)...

Zeptám se - je to opravdu možné? Vždyť ty tvoje Visty nemohou vidět víc jak 3GB RAM, tak jak jsi dokázal udělat ten RAM disk? Pomocí jakého programu?

Ano je to možné.

Samozřejmě 32b OS může použít pouze 4G ram takže když je jí tam víc zůstane nevyužitá.

Ještě v těch 4G musí být místo pro různý HW vstupně výstupní bufery, grafickou ram atd... takže to vždy vyjde kolem 3G a něco....

Pak se to dělí ještě na vlastní OS a programy - rozdělené to může být 2/2 a nebo 3/1 čili 2G ram max pro program a 2G max pro kernel (vlastně vlastní OS) - základní nastavení.
Ovšem pokud budete pro program chtít víc jak 2G tak se to dá přepnout na 3G pro program a 1G pro kernel.

Ovšem pokud máte víc jak 4G ram (v 32b OS) tak se ta paměť navíc dá využít - ovšem pro vlastní běh je pořád ten limit 2/2 nebo 3/1 - celkově 4G.

Nazývá se to PAE potom se pro program zpřístupní i ram nad těmi 4G.
Je to podobný přístup jako kdysi v dosu který nemohl přejít přes 640M tak měl ovladače XMS a EMS kdy si další část ram uměl namapovat do těch 640M.

Takže pokud ten 32b program si umí využít PAE tak se dostane i k více ram samozřejmě přístup je složitější....

Jinak ramdisk jsem použil tento: http://memory.dataram.com/products-and-services/software/ramdisk

Pokud OS má zapnuté PAE a potom i v tom ramdisku zapneš PAE tak se tě spřístupní ram nad 4G - free verze může mít ramdisk maximálně velkej 4G.

O PAE http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_Address_Extension

http://cs.wikipedia.org/wiki/Physical_Address_Extension ovšem zde to není tak rozsáhle popsáno (zastaralé)

U vist když detekují víc jak 4G ram by se mělo PAE zapnout samo - ovšem pořád bude všude tvrdit že máš pouze 3G ram nikde to není nijak indikováno.

Jinak jde to i vnutit BCDEdit /set PAE forceenable viz: http://forums.techarena.in/tips-tweaks/979407.htm

Taky jde vnutit přepnutí z 2/2 na 3/1 .

Doufám že jsem to popsal srozumitelně a bez chyb....(samozřejmě ono je to vše ještě trošku složitější jako vždy....) ale základní princip snad každý pochopí.

tak to stým ram diskom vobec ani neviem čo je... idem to preštudovať a som zvedavý načo prídem ... a či to zlepší hod MSTS...

Pokud máš 64b OS tak to žádný význam nemá.

Pokud máš 32b a máš víc jak 4G ram ( máš 8G) tak můžeš v těch 4G co windows nevyužijí udělat ramdisk a udělat tam třeba swap, tmp atd..

Já jsem uvažoval že bych tam dal adresář z MSTS - při startu ho tam skopíroval a pak to spouštěl z ramdisku - ovšem můj adresář MSTS má 10G takže by jsi musel mít 16G ram což nemám a musel by jsi tem program na ramdisk koupit - free verze umí ramdisk pouze do 4G.

Jen mi nějak uniká smysl toho, že když mám 8GB RAM, tak proč tedy 32bitový systém?

Protože mám 64b systém :-) (linux)

Ovšem na hry jsem pořídil 32b - u 64b byly v tu dobu problémy a u OEM si nemůžeš později změnit 32 za 64 takže prostě už tam 32b systém zůstal - pro MSTS stačí tak stejně stačí pro hromadu mých her co hraji. Vyhazovat peníze za 64b windows nebudu....

Samozřejmě kdo kupuje nový PC dnes tak už je třeba kupovat 64b OS a na 32b se vykašlat.

soban napsal:
Protože mám 64b systém :-) (linux)

Ovšem na hry jsem pořídil 32b - u 64b byly v tu dobu problémy a u OEM si nemůžeš později změnit 32 za 64 takže prostě už tam 32b systém zůstal - pro MSTS stačí tak stejně stačí pro hromadu mých her co hraji. Vyhazovat peníze za 64b windows nebudu....

Samozřejmě kdo kupuje nový PC dnes tak už je třeba kupovat 64b OS a na 32b se vykašlat.
Jenže ne všechny programy jsou dnes 64bit a kdo pracuje s grafikou či účetnictvím zatím může na 64bit klidně zapomenout...

Petr Novák napsal:
... Jenže ne všechny programy jsou dnes 64bit a kdo pracuje s grafikou či účetnictvím zatím může na 64bit klidně zapomenout...

Keby si nekecal čéče takéto nezmysly. Pracujem jak s jedným, tak aj druhým a to dosť často a 64 bit s tým nemá naprostý problém.
Už len idiot programátor udržuje nekompatibilný účtovný systém, i keď pripúšťam, že sa sem tam možno ešte nejaký nájde :D
A keby aj, počul si už niekedy o virtualizácii? :cool:

Mam 64bit WIn7 a nezaznamenal som žiadnu stratu nejakých obľúbených programov.......Všetko mi ide ako aj išlo. A to používam Xaru web design, Xara X-treme, Corel Photopaint 9 čo je teda už dobrá vykopávka. Všetko beží ako po masle :)

dem napsal:
Mam 64bit WIn7 a nezaznamenal som žiadnu stratu ...

Popravde Adobe Acrobat 6 vo Win7 64 bit nebeží, ale to je už riadna vykopávka a vo firmách ho ešte sem tam používajú, pretože zaň vysolili nechutné peniaze, ale k tomu stačí Virtual XP u Win7Pro alebo free program VirtualBox u Win7HP. Okrem toho mne tiež nebeží 3ds max 5.0 v 64 bitoch, ale to sa dá tiež obísť vyššou verziou, ktorá s tým žiadny problém nemá.

No na Adobe mám svoj názor. Nič s toho nepoužívam. (žrút ramky, hlavne keĎ sa na pozadí spustí ten ich updater....To už je takmer vírus :) ) Používam iné programy......Napríklad namiesto Adobe reader používam Foxit reader.

Back
Nahoře