MSTS jako exponát do interaktivního muzea?

pikes

Začátečník
Dobrý den všem.

Do nového muzea průmyslu a techniky, kde bychom chtěli hravou formou prezentovat mimojiné i železnice a lokomotivy vyrobené na našem území, sháním vlakový simulátor. Exponát by měl obsahovat reálnou kulisu (kabinu lokomotivy) a uvnitř na ovládací panel připojený počítačový simulátor.

Prosím o tip, na koho z Vaší široké komunity se mám s konkrétnějšími dotazy ohledně možností využití MSTS obrátit?
Zajímala by někoho případně spolupráce na vývoji takového exponátu?
Nikdy jsem vlakový simulátor podobného typu neviděl - pokud někdo z Vás ano, prosím také se mi ozvěte buď přímo zde, nebo SZ.

Díky za jakoukoli pomoc či radu.

Dobrý den,
v prvním odstavci jste vyřkl/napsal sen mnoha fandů virtuální železnice v ČR - "Exponát by měl obsahovat reálnou kulisu (kabinu lokomotivy) a uvnitř na ovládací panel připojený počítačový simulátor."
Alespoń já tedy o žádném takovém plně funkčním propojení reálného pultu lokomotivy s jakýmkoli zelezničním PC simulátorem v ČR a SR nevím.

David

Tak zase nejake pokusy tu už boli, ale MSTS zďaleka plne nesimuluje pult lokomotívy ( ešte diesel ako tak, ale aj to iba tie staršie ).

Nejde ani tak o plné simulování řízení vlaku ale o základní funkce. Sám jsem si naivně myslel, že strojvůdce ve vlaku pouze zrychluje a brzdí, možná semtam přehodí výhybku :)
představte si, že je Vám třeba 8 let a na celou srandu od pochopení ovládání po to, kdy Vás odtamtud někdo vytlačí máte při nejlepším 3 minuty...

Pro občasné příležitosti a pro zájemce by bylo samozřejmě fajn mít možnost, udělat ovládání složitější..

Pochopil jsem, že vytváříte vlastní lokomotivy a tratě do hry. Jinak do software zasahovat nejde? možná se ptám hloupě - omlouvám se..

pikes napsal:
...
představte si, že je Vám třeba 8 let a na celou srandu od pochopení ovládání po to, kdy Vás odtamtud někdo vytlačí máte při nejlepším 3 minuty...

Pro občasné příležitosti a pro zájemce by bylo samozřejmě fajn mít možnost, udělat ovládání složitější..

Pochopil jsem, že vytváříte vlastní lokomotivy a tratě do hry. Jinak do software zasahovat nejde? možná se ptám hloupě - omlouvám se..

Zdravím,
hloupě se neptáte a omlouvat se netřeba. Ptáte se jako člověk,který jen není do problematiky řízení lokomotiv detailně zasvěcen. Co si ale budeme povídat/psát,kromě strojvůdců to zde asi nejsme nikdo.;)

Jestliže by mělo jít jen o předvedení základních funkcí či úkonů potřebných pro řízení lokomotivy,asi by postačilo jen projekční plátno a PC s nějakým tím simulátorem. Zde ovšem nemám tušení,zda by firma onen simulátor "vyrábějící" neměla námitek za jeho veřejnou /předpokládám i komerční - vstupné apod./ prezentaci. Jestliže ne,pak by asi byla dobrá i dohoda s tvůrci patřičné tratě,vozidel,zvuků a kabin na ni provozovaných,zda nemají námitek k jejich veřejnému /opět asi de facto komerčnímu/ "předvádění".

V současné době se sice několik pultů lokomotiv pro MSTS tvoří /viz. např. Howky se svým pultem stroje ř.151/,ale samotný program /v současné podobě/ v žádném případě neumožní plné a především reálné využití takovýchto pultů pro řízení vozidel.

Před časem vznikl projekt MSTS Bin,který vlastnosti simulátoru podstatně zkvalitnil a nabídl další možnosti,ale další práce na projektu byly již před několika lety ukončeny a tak nelze další "vylepšování" MSTS očekávat.

Jsou zde ovšem simulátory nové a jen čas ukáže,zda k nim vznikne něco jako plně funkční model pultu skutečné CZ či SK lokomotivy.

David

No i já se přidám do této diskuze. Trošku poopravím Davida, ř.151 netvořím , ale tvořím řadu 162 :-) ,ale to jen tak na okraj.

Jinak k možnostem jak ovládat MSTS napíši asi tohle, lze pomocí Pokeys 55 vyřešit ovládání takto.

Výčet toho co mám na pultu funkčního.

Páka směru funkční jak na lokomotivách řady 162 ( P 0 Z )
Rajčák výkonu funkční tak jak dovoluje MSTS, najetí na výkon a sjetí z výkonu + a -
EDB + a -
Sběrače fungují jak v reálu
Reflektor funkční ovšem zatím musíme využít k přepnutí zpět klávesy shift,ale v brzké době snad pořeším jako u sběračů
Tlačítka pro píštalku , pískování a odbrždění funkční , obě tlačítka živáků též funkční
Pod tlačítkem ,,Pomalá jízda,,mám schovanou klávesu Shift
BP a OBE1 brzdiče - Dle MSTS, dva kontakty a nahrazují stisky kláves tak jako na klávesnici ,
u OBE1 v budoucnu možné předělání na funkční dle reálu
Dále je možné najít na pultu tlačítko pro přepnutí stanoviště a přepínání výhybek :-)

Dále mám v plánu zprovoznit přepínač osvětlení měřáků a VZ v MSTS možné i na pultě.
Přemýšlím dokonce o pedálech pro Houkačku a pískování :-)

Tot asi zatím vše odemě :-) přidávám odkaz na starší video a na fotky.
časem zde ukáži nově natočené video :)

http://www.youtube.com/watch?v=_iwaA2zVQrY

http://obrazku.cz/obr739315_pult1.jpg
http://obrazku.cz/obr739316_pult2.jpg

Svého času se o tomtéž jednalo v plzeňské Techmanii. S tím, že by pro ten účel bylo upravené jedno stanoviště vystavované laminátky S699.0 Celé to ale nějak usnulo ...

Back
Nahoře