Dílna a modely Jaroslav Skůra

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
RE: Dílna a modely Jaroslav Skůra

Nicméně bych řekl, že má Čouda pravdu. Je umění vyrobit dokonale vypadající model,
ještě větší umění je vyrobit model, který vypadá stejně dokonale a je 1/3 jednodušší, optimalizovaný
Nikdo tu přece nekritizuje Jardu, ten si modeluje jak chce a pokud chce mít madla z desetihranu, je to jeho volba.

A co ty si zase nepochopil na mém vyjádření ...."mě baví stavět mašinky podle svého" ? Na zlatém podnose až pod rypáčky a ještě se nad tím rozčilovat. Ne ne, tak to není ta správná cesta.

Pawlik napsal:
Nicméně bych řekl, že má Čouda pravdu.

Tú svoju má určite. Tú mu nikto ani neberie, ale Jardo to neoptimalizuje zámerne a nie preto, že by to nevedel. Jemu sa to takto páči. A mne to zase nijak neprekáža. Jazdí sa s tým rovnako dobre ako zo Starého peršingom.

Je len treba vedieť rozlíšiť , ktoré modely sú vhodné do aktivít a ktoré nie. To je všetko.

Jaroslav Skůra napsal:
A co ty si zase nepochopil na mém vyjádření ...."mě baví stavět mašinky podle svého" ? Na zlatém podnose až pod rypáčky a ještě se nad tím rozčilovat. Ne ne, tak to není ta správná cesta.
Jardo, jako tester se musím vyjádřit.
Na video čas nemám, ale udělal jsem test z Prahy Smíchova přes hlavní nádraží do Hrabovky s třídílnou jednotkou.
Zkrátka nejnáročnější úsek na stabilitu a FPS.
Tipněte si jak to dopadlo.

???
:D

Jízda plynulá bez sekání a FPS mezi Smíchovem a tunelem 30 až 60 a to jak z kabiny tak ex. V tunelu kolem 30 a na hlavním nádraží FPS spadlo na klasických 22 jako u jiných vlaků. Dál do Hrabovky šlo zase FPS nahoru kolem 30 až 40 a to i ex.
Žádná škubatura, žádný pád.
Tak nač ten pláč zde, kdy jste se jen vylekali nějakých polygonů ???

A není to žádný OR, jen klasické stařičké MSTS na BIN a můj počítač NASA.
Jardo, je to opravdu nádherný model a pečlivá práce. Ani jsem se pořádně nestačil pokochat.

Jinak to samé vzbouření na vsi bylo, když Miran vydal své žabotlamy, jak to prý bude shazovat počítače. Na polygony jste zapomněli, máte žabotlam plné ONJ a MSTS drží. Asi to není s těmi polygony tak jednoznačné.

Naposled editoval moderátor:

Zbyňek ja som to OR spomenul len preto, lebo klasické MSTS si už ani nepúšťam......Nevidím dôvod, ale určite by mi to normálne šlapalo aj tam. Čo si práve aj ty potvrdil. Takže tak. Čouda je ale Čouda. S tým sa nedá nič robiť.

Čouda napsal:
No coment. Jedinej Pawlik to pochopil ;)

Tak znova, většina modelářů z jistého důvodu řeší detaily pomocí textur, já vše řeším provedením vlastního modelu, k čemu mám také své dobré důvody. To je právě to, co mě odlišuje od ostatních, je to můj rukopis a jsem na něj patřičně hrdý. Dovolím si a myslím si, že oprávněně nesouhlasit s názorem, že jednoduší je mé řešení. Pokud by to tak bylo, proč takových "magorů" jako jsem já není víc? Zkuste si do takových detailů vymodelovat čelo této jednotky, laminátku (tam přiznávám nesrovnalost způsobenou zaslepenou důverou v typový výkres), messouna atd... pak se můžeme bavit nad něčím a ono to není jen o madlech, kolečkách, šroubkách. Nechci to bagatelizovat, ale udělat krabičku na kolečkách by svedla vetšina zdejších členů.

S jednou věcí ale souhlasím, ukončeme tuto nesmyslnou debatu, protože pokud se na to nevykašlu a nepřestanu s modelařinou, tento problém mě bude doprovázet zřejmě pořád, má svá pro i proti, to přiznávám.

Hezký večer

Čouda napsal:
No coment. Jedinej Pawlik to pochopil ;)

Čouda a ty okrem svojho pohľadu chápeš aj nejaký iný ? (pretože mám pocit , že jediný správny pohľad na vec je ten tvoj.)

Jak píše Zbyněk, napadl mne přesně stejný test, jenom opačným směrem (z Libně na Smíchov). A výsledek? Naprosto shodný se Zbyňkovým. Jardo, parádní model....A už nechte toho zasírání vlákna kecy o tom co a jak by ten druhý měl udělat.

Problém není počet polygonů, ale hodnota kujus. Ta je ta hlavní kdo určuje náročnost v MSTS. Jaký kujus má Jardo tvůj regiopartner ? U jednotky ER2 má každý vůz 14000-15000 polys a 6,60 kujus. Na trati, kde není krajina způsobil pořádné zatížení pc. Zde šlo o 12 vozovou jednotku - počet polygonů srovnatelný s třívozovým regiopartnerem a výsledek výrazně odlišný než v BP. V polygonech bych to nehledal, tam zdroj zátěže není.

Souhlasím s Miranem, jednotku jsem zkoušel jak na slabším PC v práci tak doma na silnější sestavě a obojí dopadlo naprosto v pohodě. Velká pochvala též od mého synátora, který to otestoval naprosto důkladně.

To VáclavS,
budeš se divit, ale jedna jednotka (tedy jeden vůz konkrétně 640001) má 16,41 kujus (45449 polys) a ještě tam je bratru za 3,79 kujus (19456 polys) nástavba na střeše. A jednotka jezdí a nezdá se že by příliš zatěžovala comp. Divné, ale MSTS se chová občas nevypočitatelně.

To FP2 1-5 způsobily TEXTURY:!: Počítejte se mnou: 64+7,5+13+10=94 MB dat musí MSTS načíst a zobrazit. Součástí soupravy je 8 více než 8 MB ace souborů textur. Takže pokud chcete snadný průjezd vlaků, tomuto se vyhněte jak u baráků, tak především u vozidel. Pokud Jardův regiopartner má menší datovou velikost textur, měl by být méně náročný než zkoušená ER2K-925, jinak podobně vymakaný model jako Jardův. Můžete sami vyzkoušet. Ke stažení na traisim.ru.

Hlavně že jsi na to přišel. Pokud tomu rozumím správně tak je chyba na straně té ER2K-925.

Je. To jsou opravdu hodně velké textury. Aby tvoje žabotlamy dosáhly stejné velikosti textur, muselo by být načteno 56 vozů od žabotlamy (EM 475.1), tedy 14 plných souprav! U žabáku je 1,7 MB textur na 1 vůz, u té ER2K je to 9,4 MB textur na vůz.

Jaroslav Skůra napsal:
...

S kabinou to bude zatím trochu problém, protože již nejsou takové možnosti, ale myslím, že časem se taky určitě něco podaří.

...

;)

b34a8c4f0615fc58c278b52dde972f79.jpg

b256059410a377b990f7e7ee1b60d73a.jpg

David

Sakra, Ty seš nějakej rychlej, hele. :D Kabina na Sysla zatím nebude. Mám sice něco nafoceno, ale nestojí to za nic. Byl jsem tam pět minut a pak přišel s klíčema, že to tam balí...

9befce91ef0ad178135d20a5843017ed.jpg

Tak takhle nějak /a samozřejmě o mnoho lépe/ by to mohlo vypadat poté,co se cca.920 MB fotodokumentace pultu RegioPantera 009 ujme nějaký šikovný cabmajster.:rolleyes:

Za pomoc při zvěčňování pultu děkuji Tomovi /E499_2002/,Jirkovi Tovačovskému a samozřejmě i všem mnou "otravovaným" pracovníkům Škodovky. ;)

3ca9ad5ecdbc8d229069b77b948cf562.jpg

1bd6291971bc49a88e00bdd6d8745873.jpg

David

Back
Nahoře