Troška nostalgie nezaškodí

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Tax
  • Datum začátku Datum začátku

Tax

Moderátor
Správce
Dávam do pozornosti tento článok z červených stránok:
http://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/4233-Uspesne-ukoncenie-opravy-parneho-rusna-5553008-Mazutka/

Parte z Klubu priateľov histórie železničnej dopravy nezostáva nič iné než pogratulovať k pekne odvedenej práci a zaželať mnoho kilometrov bez nehody a mnoho vydarených akcií

45b91c0d48999d8c75971146e43a01f9.jpg

Foto: Ing. Michal Tunega MDC / Vlaky.net

Naposled editoval moderátor:
Pěkné. Obdivuhodné odhodlání.
Mašinka je to zajímavá a bude určitě budit zájem.
Mazutku jsem ještě v reálu nikdy neviděl.
Díky za ní.

dem napsal:
A nie problém, dnes zohnať mazut ? Či sa dá jazdiť aj na niečo iné ?

Možno to jazdí na ľahký vykurovací olej ( LVO / LTO - dosaďte si čo chcete ... ) ale pre istotu sa príležitostne opýtam :D Najbližšie ide 3.12.2011 na Mikulášsku jazdu, kde by som nemal chýbať, tak bude príležitosť pričuchnúť k tomu osobne a naživo.

Mazut je TTO (tezky), LTO je nafta, ne? Jak to v ty masine funguje? Tam je nejaky horak, ktery by se musel predelat na naftu?

Kosac napsal:
Mazut je TTO (tezky), LTO je nafta, ne? Jak to v ty masine funguje? Tam je nejaky horak, ktery by se musel predelat na naftu?

Zdravím,
nevím jak je to na mašině,ale já svého času topil mazutové kotle ( v TBR ) a vím,že mazut na rozdíl od LTO se musí nahřát na cca 120°C a pod tlakem ( v mém případě 1.2 MPa ) vstřikovat do topeniště. K tomu účelu slouží hořák jenž má komůrkovou trysku a dochází ke kuželovému rozptylu kapiček mazutu. Měli jsme kotle, jenž měli zapalování přídavným propanbutanovým hořákem, jenž sloužil jen k zapalení mazutu, ale také jsme měli kotel, který se zapaloval tzv.fakulou (dvoumetrový drát a na něm namotané hadry namočené v petroleji, jenž se zapálená přistrčila okýnkem k hořáku, jakmile začal z hořáku proudit. Mazut byl sajrajt,který ulpěl na všem a všude,odstraňování byl problém, špinavej jsem byl i za ušima a na směně jsem při jeho čištění spotřeboval 10 l trichlolethylenu
( doufám že jsem to napsal dobře ).
V tom případě asi nebude možné nahradit TTO LTO,protože každý má jiné vlastnosti
Takže opravdu by mě zajímalo jak to funguje na Mazutce

Zdravím, laický popis: jako v naftových kamnech co se používali v domáctnostech,když byla nafta za 0,90 Kčs. Byli tam hořáky kam se tlačil mazut se vzduchem pod tlakem, jak velký si už nepamatuji. Když to zhaslo, tak to mohlo bouchnout,snad i nějaké vybouchli, jelikož pec byla rozpálená a po nahromadění mazutu došlo k výbuchu. Jestli to bylo trochu jinak, může mě někdo opravit.
Kdybych pečlivěji četl, tak je to na tom principu co již popsán.

Spacir148 napsal:
...,snad i nějaké vybouchli, ....
To je pravda ale mazut s tím neměl nic společného. Příčiny výbuchů mazutek byly hlavně ve vyhřátí stropu topeniště kvůli odlišnému plameni na rozdíl od běžného topení uhlím, kdy zároveň byl v kotli nedostatek vody. Těch příčin a souher okolností tam bylo víc, ale o to nejde. Každopádně se ale nejednalo přímo o výbuch mazutu.

Tryska je tam ta provozní, která pod tlakem stříká mazut do topeniště. Potom je tam malá přídavná tryska jen pro udržení ohně když se stojí.

Problém u Mazutek je, že narozdíl od uhelných lokomotiv nestačí vytavení olovníku uhasit oheň takže při nízkém stavu vody se sice olovník vytavil ale oheň ohřel vesele dál, voda v kotli ubývala až tam zbylo tak málo vody, že vývin páry byl okamžitý a nezastavitelný, vznikl tlak, který nestihly vypustit ani pojistné ventily a kotel vybouchl.

Hynďa napsal:
Tryska je tam ta provozní, která pod tlakem stříká mazut do topeniště. Potom je tam malá přídavná tryska jen pro udržení ohně když se stojí.
Díky za objasnění,opravdu jsem to nevěděl a blbec su,že i když jsem na mazutce teď v Blavě byl,tak jsem tu pec sice otevřel,ale byl jsem línej skočit do báglu pro baterku,takže jsem nic neviděl.
A k těm výbuchum,pokud si pamatuji z vyprávění starých topičů a fírů,
tak k vybuchům docházelo proto,že mazutovej hořák měnil rychle teplotu topeniště a v každé kuchyni máš na čele: Ocelové topeniště - vyvaruj se prudkých změn teplot!
PS:za olovník jsem byl tři měsíce v depu na údržbě a to jenom kapal. :D

Zkuste se podívat na odkaz níže, zvlášť na poslední odstavec:
http://www.cd.cz/old/TCD2008/8_18mazu.htm

Ještě drobná připomínka na omluvu lokomotivních čet "vybuchlých" mazutek. Tyto stroje chodily ze SSSR pouze s jedním vodoznakem - na druhé straně byl pouze skoušecí kohout. Kdyby byly vodoznaky dva (jak bylo u nás zvykem), byla by ještě v případě zanesení vodoznaku možná kontrola. Ale takhle v tom bordelu, který v budce musel být díky hukotu hořáku čety pravděpodobně vůbec netušily, že se něco děje. I když fakt že v případě výbuchu u Jinců byl tendr zcela prázdný svědčí o tom že opravdu asi někdo něco zanedbal.

Miky945 napsal:
A k těm výbuchum,pokud si pamatuji z vyprávění starých topičů a fírů,
tak k vybuchům docházelo proto,že mazutovej hořák měnil rychle teplotu topeniště a v každé kuchyni máš na čele: Ocelové topeniště - vyvaruj se prudkých změn teplot!
Prudké změny teplot zapříčiní praskání rozpěrek nebo vyboulení topeniště ale že by to bylo příšinou výbuchu kotle? Je pravda že ty změny teplot asi byly opravdu razantní.

To:Hynďa
Když jsem si přečetl pojednání pod odkazem o dva příspěvky výše,tak mi došlo,že přesně tak jak to popisuje dr.ing. Petr Měchura,tak se to stávalo a mělo mě to být jako profikovi jasný.Hlavně,že mám na to školu.
V každým případě to bylo zajímavé počtení a pro mě velmi přínosné.
V mém příspěvku jsem narážel právě na to,že mazutový hořák měl velký výkon a právě proto docházelo k prudkým změnám teploty a pnutí kotle,praskání rospěrek a pod a samozřemě k vytavování olovníků.
Navíc,že tam vzniká Generátorový plyn mě vůbec nenapadlo.Taky jsem rád,že jsem se dozvěděl jakým systémem byl mazut dopravován do hořáku a jak byly provedeny.

To:556.042
Nevím jaké třídy je to kotel(neznám normy mobilních kotlů),ale pochybuji,že by si i za totality nekdo dovolil porušit normy tak,že by dovolil namontovat na kotel o tlaku 1.5 MP(15 atp) a nevím o jakém výkonu ,ale určitě vyžším jak 0,8 t/hod jeden vodoznak a jeden zkušební kohout.Ale i když jen Bůh ví.V Blavě ta mazutka dva vodoznaky měla.

Miky945 napsal:
To:556.042
Nevím jaké třídy je to kotel(neznám normy mobilních kotlů),ale pochybuji,že by si i za totality nekdo dovolil porušit normy tak,že by dovolil namontovat na kotel o tlaku 1.5 MP(15 atp) a nevím o jakém výkonu ,ale určitě vyžším jak 0,8 t/hod jeden vodoznak a jeden zkušební kohout.Ale i když jen Bůh ví.V Blavě ta mazutka dva vodoznaky měla.
556.042 má pravdu, z Ruska opravdu chodily Mazutky jen s jedním vodoznakem.

K těm mazutkám jsem před časem posbíral pár informací, poměrně obsáhlé čtivo:
http://jacek-modely.cz/Mazutky.rar

Jacek napsal:
K těm mazutkám jsem před časem posbíral pár informací, poměrně obsáhlé čtivo:
http://jacek-modely.cz/Mazutky.rar

Díky Jacku za vyčerpávající info,jsem zase o něco chytřejší.
A k tomu hoření mazutek. Když a to se někdy stává špatně hoří mazut z hořáku a nebo hořák zhasne,tak než zabere zabezpečovací ventil dochází k nanášení nezhořeného mazutu na dodatkové plochy a na přehřívač a po následném plném hoření dochází k zapálení tohoto mazutu a vyhoření prakticky celého kotle,což se taky stalo v blíže neurčené elektrárně a tím i ke zničení kotle.Píšu to proto,že právě v tom pojednání o mazutkách docházelo k jejich hoření a mohlo to být tím,ale je to zase jen moje doměnka.

Back
Nahoře