Re: Fiktivní "Dvoukolejka ČSD"
Ahoj, zdravím všechny, hlavně Jiříka!
Fiktivní dvoukolejka je podle mého názoru nejlepší trať, která byla u nás postavena!
Příjemná krajina, spousta zajímavých objektů, stále je na co koukat a hráč má možnost vybrat si z hlavní dvoukolejky, či lokálek různého řádu dle nálady. Jako patriot ČSD, jsem nadšen.
Přesto je podle mého názoru škoda, že se zde vyskytuje docela dost nelogičností. Pominu uspořádání odbočných stanic, které by si možná zasloužily trochu víc rozmanitosti (téměř shodný způsob zaústění lokálek, sklad na opačné straně, atd. - prostě na mě působí jedna jako druhá). Zvláštní jsou kolejová rozvětvení nákladišť Strejčkov a Vary odbočka, kdy při obsluze vlečkovým vlakem jsou blokovány obě traťové koleje, což by na trati tohoho významu asi nebylo vhodné. V prvním případě není ani možnost obsluhy Mn vlakem, neboť výměny jsou otočeny hrotem proti jízdě po správné koleji - což by navíc bylo pravděpodobně ošetřeno sníženou rychlostí přes tyto výměny. Další rozpaky ve mě vzbudilo zapojení vlečky do sila obsazenou odbočkou Bukov ale hlavně zaústění dvou dvoukolejných tratí na Zadovském zhlaví v Aramově. Pokud by se jednalo o dvě lokálky budiž, ale na tratích tohoto formátu? Nehledě na umístění označníku. Návěstidla jsou další samostatnou kapitolou. Mechanická návěstidla v dolech? Dobrá, dejme tomu, že nádraží v dole je obsazeno výpravčím. (Mimochodem, možná by si některá stanice zasloužila i světelná návěstidla, ale o tom psát nechci)
Je toho víc ale to nejdůležitější: Nechápu mlhovky před vjezdovými návěstidly. Jiříku, sice v úvodu zdůvodňuješ jejich umístění ale myslím že každý fíra by si měl umístění návěstidel hlídat i tak - má přece na trati seznání! Nejde ani o to, že jsou před mechanickými návěstidly (možná že se tento případ někde v síti i vyskytuje, to nevím) ale o to, že pokud je trať zasazena do roku 1987, nejsem si zcela jist, že tento typ se již používal. V předpise D1, který v té době platil, není uveden dokonce ani starší typ (černá čtvercová deska s bílými trojúhelníky, jeden nahoře a dva dole, dva vedle sebe nebo jeden) i když zcela jistě vím, že se používal, pravděpodobně na základě nějakého Zaváděcího listu. Naprostý nesmysl je ale použití návěsti "Místo zastavení". Tu "geniální" gestor nové D1 ing. Sedlář vynalezl až v devadesátých letech.
Ale to je jen pár maličkostí, které naprosto nemůžou zvrátit kvalitu této trati. Nechci tady rozhodně kritizovat a ani na to nemám právo, neboť stavba trati určitě není maličkost a pokud již někdo tomu ten čas a energii věnuje a vytvoří takovéto dílo, žádný kritik či recenzent mu nesahá ani po paty. Chtěl jsem jen upozornit na pár detailů, jejichž oprava by rozhodně přispěla k věrnosti této fiktivní trati. Pokud jsem se zde snad autora či kohokoli dotkl, hluboce se omluvám, opravdu to není myšleno zle.
Pracuji na pomůckách GVD pro tuto trať (a hlavně verzi 1973! -na tu se moc těším), jakmile budou hotové, budou následovat i aktivity. Narazil jsem ale na jeden problém. V Netomicích jsem zapracoval u všech osobních vlaků pobyt na dobírání vody, ať již jsou vedené párou nebo "Zamráčou" (v tomto případě pouze dobírání fiktivní pro vytápění osobních souprav) a zjistil jsem, že jediný funkční vodní jeřáb je v depu. Bylo by možné zprovoznit i jeřáby ve stanici, ať již této nebo případně i ostatních?
Dvoukolejku jsem při měření jízdních dob projel snad stokrát tam i zpátky ale, obávám se, aby třeba takový "Bulík" vydržel z konečné na konečnou.