Páry uhlím napřed

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Neonym
  • Datum začátku Datum začátku

Neonym

Cestující
Nazdárek. Nenapsal by sem každý, kdo ví o nějaké parní lokomotivě, se kterou se dá jet v MSTS uhlím napřed(tím myslím i to, že svítí světla ve směru jízdy). Nejraději bych za to byl u nějaké z těch větších, jako je Albatros nebo Šlechtična(u té vím, že to nejde). Nechce se mi to všechno zkoušet. Díky

Nepůjde to u žádné. Muselo by se to tak naladitb dle mne by to nebylo špatný, že by se třeba nastavilo, že v poloze tlumené svítí do předu, v poloze plné by svítila směrem vzad.

Problém je že smerom vzad sú iba pozičné svetlá na tendry. Ináč riešiť sa to dá, napr s 770 jazdím iba na hlavnom stanovišti a svietim si vpred aj vzad, ale tam sú svetlá na oboch koncoch.

Je toto ladění světel veřejné v nějakém Engu nebo to máš vlastní pro domácí použití?

Pokiaľ ma mašina nadefinované svetlá, tak si stačí spraviť RV cab taký istý ako pre jazdu vpred, akurát treba opraviť smerovú páku a prepínače svetiel, nech to zodpovedá.

No myslel jsem řešení přes RV cab. Že prostě zmáčku "přejít na druhé stanoviště" a vlak bude připraven na jízdu zpět. + třeba s tím, že jeden z pohledů do strany bude pohled "dozadu", což už jsem viděl u nějakého dieselu s jednou kabinou, aby se dalo jedním okem sledovat přístroje a druhým trať;) No každopádně taková teda není. Díky za odpovědi

Neonym napsal:
No myslel jsem řešení přes RV cab. Že prostě zmáčku "přejít na druhé stanoviště" a vlak bude připraven na jízdu zpět. + třeba s tím, že jeden z pohledů do strany bude pohled "dozadu", což už jsem viděl u nějakého dieselu s jednou kabinou, aby se dalo jedním okem sledovat přístroje a druhým trať;) No každopádně taková teda není. Díky za odpovědi

Preboha, ľudia, neriešte chujoviny a fantasmagórie. Parné mašiny s tendrom vpred chodili sotvakedy a skôr výnimočne. V každej vlakotvornej stanici bola točňa alebo aspoň triangel, kde sa mašina otáčala. Ďalej parná mašina nejazdila tak, ako si to dnes radi predstavujú poniektorí aktivitári, že fíra s ňou skákal z vlaku na vlak - mašina prišla, odpojila vlak, zaliezla do depa, popr. do remízy na ošetrenie, dozbrojiť uhlie, vodu, olej, piesok a po x hodinách zobrala nejaký ďalší vlak. Celkom určite nejazdila tendorm vpred viac než pár málo km, pretože jazda tendrom vpred bola u čs. rýchlikových mašín obmedzená na 50 km/h - jedinou výnimkou bola nemka 555.0, ktorá mala spriahlo medzi lokomotívou a tendrom uspôsobené tak, že mohla ísť tendrom vpred 80-kou. Ale ako spomínal trocha vyššie nebulus, celkom iste žiadna lokomotíva nemala na tendri diaľkový reflektor.
Z toho vyplýva, že je totálne hlúpe a zbytočné toto riešiť a rýpať kvôli tomu do engu a do cabview - kua fixnámol, ktorá parná mašina má zadný pult aby sme sa zaoberali nejakým rv cabom? Kvôli posunu stačí úplne pohodlne urobiť tzv. zadný pohľad alebo ešte lepšie, vystrčiť ksicht cez okno a otočiť sa dozadu a na nejaký reflektor, ktorý svieti "tendrom vpred" zabudnúť.

Taxi, mluvíš o rychlíkových mašinách ale co taková 434.2 na nějaké lokálce? V MSTS není šance s ní jet v noci. Bohužel tohle asi v MSTS nepořešíme.

Stačí aby svetlá boli nadefinované aj zadné na bielo. Potom stačí fiktívny RV cab, ktorý sa od normálne bude líšiť len príponou "_rv".
556.042: mám pocit že to nie je diaľkový reflektor, ale iba tretie pozičné svetlo. Ono často som videl fotky parných mašín a ani vpredu nemali diaľkový reflektor, celkom by ma zaujímalo prečo ich bavilo jazdiť defakto potme.
Jeden z mnoha príkladov:http://www.zelpage.cz/fotogalerie/big/434029.jpg

Taxi, dovolím si nesouhlasit. Když vezmu tratě v mém okolí, 310, 290 se spoustou odbočných tratích. Jezdily tu všude 423.0, 433.0, 434.2, 464.0, 2, 477.0, 556.0 Depo s točnou bylo jen v Olomoci, Krnově, Lipové Lázních a v Šumperku, ruční točna v Opavě. Co všechny ty lokálky? Krom toho i na hlavních ramenech jezdily vlaky jen určité úseky, např. Olomouc - Hrubá Voda, Krnov - Bruntál. Většina nákladních vlaků měla postrky do Dětřichova, ty se pak vracely Lv do svého depa. Nezavěšené postrky na Ramzovou, atd... řekl bych, že jízda tendrem vpřed byla dost častý jev. Fotek lokomotiv s dálkovým světlem na tendru je také víc než dost.

Před několika lety jsem chtěl stvořit kabinu pro 464.2, která by v základu měla front - pohled vpřed, levý a pravý pohled předním oknem. RV kabina nebyla fiktivní, front byl úplně stejný, levé a pravé pohledy byly přes tendr vzad. Nevidím důvod proč konečně takovou kabinu s nastavením světel neudělat, vždyť jsou pořád na úrovni defaultu
7691726e9bee7d64f534cd4dc4214286.jpg 5695eea4b7edac53d4ed833672bcbb54.jpg

Naposled editoval moderátor:
No zdá sa že to je podobná lampa ako dole, čiže iba pozičná. V nejakej knižke o parných mašinách som videl fotky že hore vpredu mali niektoré lokálkové stroje iba petrolejku, takú istú ako dole. Ale môžeme to nazývať diaľkovým svetlom :-)

Nebo se můžeme třeba podívat do návěstních předpisů z dob parního provozu ;-)
To světlo na tom tendru je naprosto normální elektrický reflektor z nějakého náklaďáku, kterým si tendry doplňovaly samy čety aby právě při častých jízdách tendrem vpřed alespoň něco viděly. Ale zrovna tak existují záběry Štokrů, které mají na tendru naprosto tentýž reflektor, jako vepředu. Samozřejmě, že předválečné parní lokomotivy reflektory neměly.
Jinak platí všeobecně, že z parniček bylo v noci vidět h....o. Ale ono koneckonců v té době ani z auta. Možná to bude znít neuvěřitelně, ale halogenové žárovky nebyly odjakživa. :-)

556.042 napsal:
...Jinak platí všeobecně, že z parniček bylo v noci vidět h....o. Ale ono koneckonců v té době ani z auta. Možná to bude znít neuvěřitelně, ale halogenové žárovky nebyly odjakživa. :-)
To si pamatuji i na žabotlamách. Ne jednou jsem musel svítit baterkou z okna, jestli to neosvětlené mechanické návěstidlo je na volno :D Měl jsem takovou první halogenku z NDR :D

Jacek napsal:
Taxi, dovolím si nesouhlasit ... Jezdily tu všude 423.0, 433.0, 434.2, 464.0, 2, 477.0, 556.0 ...
Před několika lety jsem chtěl stvořit kabinu pro 464.2, která by v základu měla front - pohled vpřed, levý a pravý pohled předním oknem. ...

Jacku, je mi jasné, že občas mašiny išli aj tendrom vpred. ale jak si si všimol, vymenoval si mašiny prevažne tendrové, u takých bolo predsa lautr jedno, či idú komínom vpred alebo tendrom vpred. Tendrovky - lokálkové ( 422.0, 423.0, 433.0 ... ) aj tie veľké ( 354.1, 456.0, 464.0, 477.0 ... ) existovali najmä preto, aby sa nemuseli na kratších vozebných ramenách otáčať. Dokonca na kratšie ramená vznikli aj nákladné "horské" tendrové lokomotívy 524.1.
Dialkový reflektor mali prevažne len rýchlikové lokomotívy a po vojne sa dosadzovali aj na veľké nákladné - ako napr. 534.0/03, 555.0 a samozrejme už z výroby aj na štokre 556.0.

K tej kabíne na 464.2 - aj to je tendrovka, ale ako by si riešil RV pohľad? na budíky či cez miniokno z pozície firu, kde vidí prd? Firovia, ktorých som vídal na mašinách poväčšine v zime či lete čumeli dozadu cez otvorené bočné okno. On totiž fira asi moc od regulátora a ostatných harabúrd príliš moc neodchádzal ;) Jo, a 556.0 idúce s nákladným vlakom z BA sólo alebo vo dvojici na smer Trnava, Leopoldov jazdili takmer výhradne komínom vpred, skôr by som povedal, že mašinu idúc tendrom vpred som na šírej trati nevidel, alebo si jednoducho nepamätám.

U sebe jsem si to vyřešil tak,že rv cab nepotřebuji,nadefinoval jsem si světla pro jízdu vzad.RV cab u páry nikdo neudělal a není to až tak jednoduchá věc.Pokud se spokojíte s tím,že při jízdě komínem vzad nebudete v kabině,ale nad vlakem,nic nebrání nastavení světel.Třetí reflektor jako dálkový měly některé tendrovky,takže se od reality moc neodchýlíme.

Proč by měl být RV cab něco složitého? Vždyť to popsal Jacek v posledním odstavci příspěvku 11 a nebulus v příspěvku 5. Nikde není psáno, že front musí být ve směru jízdy! Takže RV cab má naprosto stejný front pohled jako cab pro jízdu vpřed - tedy při přepnutí do RV cab budete vlastně koukat dozadu. Jediné co je třeba je nanimovat obráceně páku rozvodu a při ovládání klávesnicí bude fungovat obráceně - t.j. při stisknutí W půjde rozvod do mínusu a obráceně. Co je ale problém je to , že parní lokomotivy mají pro ovládání světel pouze dvě polohy - zapnuto/vypnuto. Takže by bylo asi nejlepší v poloze vypnuto nadefinovat ve dne světla zhasnutá/v noci svítí a druhou polohu nechat pouze pro reflektor.

RV kabinu mají z mašin, které prošly "naší" dílnou ČSD 423, ČSD 524 a myslím že i všechny páry trainsetu JZD. Není v tom vcelku žádný problém pokud jsou dobře naladěna světla.

Preboha, ľudia, neriešte chujoviny a fantasmagórie. Parné mašiny s tendrom vpred chodili sotvakedy a skôr výnimočne. V každej vlakotvornej stanici bola točňa alebo aspoň triangel, kde sa mašina otáčala. Ďalej parná mašina nejazdila tak, ako si to dnes radi predstavujú poniektorí aktivitári, že fíra s ňou skákal z vlaku na vlak - mašina prišla, odpojila vlak, zaliezla do depa, popr. do remízy na ošetrenie, dozbrojiť uhlie, vodu, olej, piesok a po x hodinách zobrala nejaký ďalší vlak. Celkom určite nejazdila tendorm vpred viac než pár málo km, pretože jazda tendrom vpred bola u čs. rýchlikových mašín obmedzená na 50 km/h - jedinou výnimkou bola nemka 555.0, ktorá mala spriahlo medzi lokomotívou a tendrom uspôsobené tak, že mohla ísť tendrom vpred 80-kou. Ale ako spomínal trocha vyššie nebulus, celkom iste žiadna lokomotíva nemala na tendri diaľkový reflektor.
Z toho vyplýva, že je totálne hlúpe a zbytočné toto riešiť a rýpať kvôli tomu do engu a do cabview - kua fixnámol, ktorá parná mašina má zadný pult aby sme sa zaoberali nejakým rv cabom? Kvôli posunu stačí úplne pohodlne urobiť tzv. zadný pohľad alebo ešte lepšie, vystrčiť ksicht cez okno a otočiť sa dozadu a na nejaký reflektor, ktorý svieti "tendrom vpred" zabudnúť.
Neslouhlasím, 498.1 mohla jezdit 80km/h po zpátku a například 556.0 jela, vzala vlak odtáhla ho do stanice a hned brala další, lokomotiv bylo nedostatek a vlaků nadbytek. Na vedlejších tratích se běžně jezdilo i tendrem napřed, protože nákladní vlak nejel obvykle víc než 60km/h

Back
Nahoře