Ladění vozidel a písek

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Kontra
  • Datum začátku Datum začátku

Kontra

Cestující
Vzhledem k tomu, že jsme v restauračním zařízení se strojvedoucími vedli poměrně živou debatu na téma pískování, rád bych tuto diskuzi rozšířil i zde. Před pár dny se prováděly zkoušky písečníků u motorů 843, z nichž u jednoho napadalo za 10 sekund sotva půl igelitky písku, pod druhým zcela naplněna beznadějně praskla :o) To svědčí o tom, že se alespoň tedy u nás v Krnově a pak i v Opavě asi nikdy neseřizovaly, je to tak jak to přišlo z výroby a postupem času určitě všelijak vlivem opotřebení změnilo. Nicméně, o co se mi jedná? Shodli jsme se na tom, že při souvislém pískování by mašina byla během minuty až dvou bez písku, takže strojvedoucí s ním musí zacházet velice opatrně. Alespoň pokud chce někam dojet a podle hesla "bez písku není adheze" které se v našich kopcovitých končinách velmi často užívá :o) Všiml jsem si, že drtivá většina lokomotiv v Msts má písek na hodnotě 2000s, některé tuším 800s, což je poměrně hodně. Co myslíte, stálo by za to tento parametr poněkud upravit?

Otázka je,jak často používat pískování.Je to až poslední možnost,když už nic nepomáhá,např na podzim,kdy je na kolejích všelijaký sajrajt.V msts se tohle dá těžko reálně nastavit a pak hodně záleží na technice jízdy a vlastním nastavením engu,jeho adhezních vlastnostech.

Mne sa zdá, že keď ti ten piesok dôjde tak to nemá žiaden vplyv na jazdu. Raz mi došiel na nejakej mašine a tuším pri zatlačení pieskovania to fungovalo aj bez piesku.

Nastavená doba pískování nefunguje, písek dojde a pískuje dál. I zvuk funguje.

Kontra, jako Krnovák si ale určitě vzpomeneš jaké problémy měly olomoucké krokodýly každý podzim, když padalo listí. Ani jeden neměl funkční pískování, údajně kvůli ucpávání pískovačů. Vždy nějaký vlak zůstal na Jívové nebo za Miloticemi. Jednou jsem ve vysílačce slyšel krátce po odjezdu hlášku "Milotice, taky 3514, už stojím, na rychloměru mám 120". Někteří fírové tenkrát říkali, že vyjedou, když přitáhnou ruční brzdu hnacího podvozku a nápravy tak nejdou do skluzu. Takto jsem i já spolehlivě vyjížděl zmrzlé serpentiny pod Miloticemi ve stařičké škodovce :D
Spadané listí bohužel v MSTS není, úplná absence pískovače ale vyrobit jde, smazáním příslušného řádku v engu. Dá se taky poladit adheze, ale pak to klouže i při brždění.

Díky za odezvy, upřímně řečeno o tom, že pískování funguje i po vypotřebování písku jsem nevěděl (ani jsem nikdy v Msts s pískem nedošel na dno abych na to přišel :D), takže v podstatě je tato debata o nastavení i bezpředmětná...:) Jacku, o problémech na naší domovské trati jsem slyšel taky mnoho příhod, např. o letošním podzimu (který byl díky tomu že skoro nepršelo fakt jeden z nejhorších) náš společný kamarád Petr J. s Reginou vozil 2 pytle písku do rezervy a v Miloticích si "dozbrojoval". Do Bruntálu častokrát dojel s 20 minutami ale někdy i za potlesku cestujících kteří byli rádi, že tam jsou :D

Back
Nahoře