Otázka pro fíru

Na hlaváku je k dispozici pro tyhle případy dispečerka (Eso). Stává v některém šturcu na libeňském zhlaví.

Hledám někoho (strojvedoucího nebo v ideálním případě výpravčího) s detailnější znalostí stanice Ústí nad Orlicí. Ozvěte se mi prosím na SZ nebo email. Předem děkuji.

Ahojda! Já tam byl jednou na praxi. Jestli budu znát odpověď na tvůj dotaz, rád pomůžu ;-)

Kontrolní číslice se počítá sčítáním jednotlivých číslic s tím, že každá druhá se násobí dvěma. U vozů tuším naopak. Používám k tomu ale program ConNum ze stránek kolegy Trainmaniaka - http://www.trainmania.info/ke_stazeni-ostatni.html

Z ľava každú druhú vynásobíš dvoma. Ostatne odpíšeš a nakoniec všetky spočítaš. Pokiaľ ti násobkom vyjde dvojciferné číslo spočítávaš vždy každé samostatne. Kontrolná číslica je rozdiel do najblišieho vyššieho desiatkového čísla od súčtu násobkov.

Príklad.

350 004. 3-ku odpíšem, 5x2 je 10 čiže píšem 1 nula sa nenásobí ani neodpisuje a 4x2 je osem. Čiže 3+1+8 je 12 . 20-12 sa rovná 8. A to je kontrolka.

Já teda nevím, ale kontrolní číslice v praxi nemá význam žádný. Nepamatuji si, že by strojmistr, dílenští či posunovači citovali kontrolní čislici, ale vždy se vyslovovalo číslo inventární. Například "na 202. koleji máš dvojku 5/6 (452005/6) a odvezeme na Vítkov". Zápis s kontrolní číslicí slouží jen ke strojovému zpracování, aby úředníci měli nějakou práci. I když do hlášenek se psalo už i Kryšpínovo značení. Dřív se do kolonek psalo EM4752005 přechodem na nové značení 452005 a už si nepamatuji, jak jsem tam psal tu kontrolní číslici, jestli s pomlčkou nebo na hlášence byla mezera. Nejhorší ze všeho bylo si zvyknout na nová značení a hodně dlouho se to pletlo.

Význam to údajně má ten, že při strojovém zpracování se dá poznat, je-li kontrolní číslice v souladu, pokud není, je buď špatně napsaná (což by se nestalo, kdyby se vůbec nepoužívala :D ) nebo došlo k překlepu jiného čísla a ten může být nějakým algoritmem, který porovná soulad čísel odhalen.

TO je prípad dvoch Bratislavských laminátok. Ani za nič na svete to popka nezoberie, lebo má zlú kontrolnú číslicu. Do popky sa dá zadať len dobrú :) A kontrolná číslica mala slúžiť na kontrolu, či je inventárne číslo správne. Inak to význam nemá žiaden.

Presne tak, kontrolná číslica slúži na kontrolu logicky. Pri zadávaní údajov do PISu sa môže vyskytnúť kedykolvek chyba (zadáva to človek). Normálne by to človek nezistil, že podla papierov ide na vlaku iná mašina, či vozeň, ale kontrolná číslica hneď odhalí, že je niekde chyba.

Tak to tenkrát soudruzi přemýšleli na desítky let dopředu. protože v době vzniku existovaly pouze voskové rychloměrné proužky a veškeré údaje se psali tužkou jednak na poskládané rychloměrné proužky a jednak do hlášenek a vše se odevzdávalo u strojmistrů.
Ale nějaký překlep na kontrolní číslici tužka neodhalila :D Jenomže to bylo bezpředmětné. Ale jak se lhalo do hlášenek, že všechny vlaky jely včas, jen poslední, kdy se jelo domů, tak se zpoždění muselo vykázat, když jsme si v provozních záznamech psali přesčas :D A pak jsme se smáli, jak nějaký umělý úřad tohle vše co jsme si vymysleli z prstu musí vyhodnocovat a dělat analýzy. :D

Ivan.ps napsal:
Otázka je, či má táto kontrolná číslica v praxi aj nejaké využitie?

Samozřejmě, zamezuje chybě při opisování nebo překlepům. U mašin to není tak markantní, ale kdyby se psalo celé dvanáctimístné číslo, tak už by se tam nějaké chyby nasekaly.

Kontrolní číslici má třeba rodné číslo (poslední je doplněk, aby bylo dělitelné 11 beze zbytku) nebo číslo účtu.

Tak když už je tu řeč o těch dílnách .
Tak to probíhá takto, přijede lokomotiva a u mistrů se na tabuli napíše číslo lokomotivy a zakázka tedy o jaký druh opravy se jedná. Pokud jde např o provozní ošetření , tak přijde za náma mistr na dílnu a řekne lokomotiva 363 009 je tu na provozní ošetření běžte na to ty ty a ty. No pak si vemee hezky verjcak, mrkneme do knihy od loko co je tam špatně a co ne, opravy se provedou + se lokomotiva zkontroluje a odzkouší a předá.

U vývazu je to něco jiného. A jinak dokumentaci si vedeme i u nás na dílně. Takže nebojte nestane se že by elektrikáři něvěděli co maj dělat a proč mašina přijela , tedy za jakým účelem :-) sem to trošku zhrnul noo

Musím se přiznat, že dneska jsem si poprvé pročítal toto vlákno (ani jsem nevěděl, že existuje) a je tu spousta zajímavých informací.
No ale k věci, kdo mi dokáže vysvětlit toto? :D

www.trat321.cz/ostatni/160.jpg

Má to nějaký logický smysl, nebo jen pánové, kteří u počítače dělají železniční projekty, nemají nejmenší tušení o tom, k čemu ty značky slouží?

Jééé tak on už to tady David umístil, toho jsem si nevšiml, pardon.
Ale stejně to vysvětleno nebylo, pochybuju, že na koridorech po celé ČR by se umísťovaly dvojí značky nad sebou jenom kvůli taurusům + značky pro pendolino.
Myslím že tu spodní značku 160 nikdy žádný vlak nevyužije...
A ohledně těch pendolinových rychlostníků, někde jsou, ale někde chybí.
Když jede pendolino z Bohumína do Prahy, mezi Bohumínem a Ostravou Svinovem jede podle klasických rychlostníků, potom začnou pendolinové rychlostníky, ale u Prosenic zase skončí.
Od Prosenic až po Hoštejn žádné pendolinové rychlostníky nejsou, začnou za Hoštejnem a skončí v České Třebové, potom začnou před Dlouhou Třebovou a skončí v Úvalech a ještě jsou mezi Prahou Běchovicema a Libní.
Takže pendolino jezdí někde podle svých rychlostníků a někde zase podle klasických rychlostníků.
Myslím že fírové pendolina mají určitě nějaký rozpis úseků, kde se mají jakými značkami řídit.
Ale zajímavé je, že například mezi Olomoucí a Zábřehem žádné pendolinové rychlostníky nejsou a v oblouku u Mohelnice, kde je klasická rychlost 145/135, jezdí pendolina 160.
Tak nevím teda, mají prostě svoje zákony, které normální smrtelník nechápe :D

By si sa divil ako niekedy dokážu označiť pomalé jazdy. Na jednom stĺpe Z, K a ešte aj predzvestný štít s číslom 5. Škoda že fotku už nemám. Možno na tento nezmysel niekto príde a odstráni to.

Back
Nahoře