Otázka pro fíru

Adhezní rozdíl v nich teorieticky velký není. Problém je v tom, že pokud jede 814 motorem napřed, přední náprava je nadlehčovaná a při horších adhezních podmínkách se smeká. Na 810 + 010 je to sice podobný ale tam jseš schopen nějak reagovat (stáhneš výkon podle potřeby, zařadíš si vhodnější stupeň) ale taková 814 si třeba ještě přeřadí na další stupeň...

Ale já nerejpal do Lykuho vzdělání, ale myslel to smrtelně vážně, protože pokud někdy slyšel ve škole o tření, bylo by mu to hned jasné. Copak já si ještě pamatuju, kde jsem slyšel o součiniteli tření,
jestli na ZŠ nebo SŠ? ZŠ je asi blbost, ale fyzika SŠ nebo gymplu by to určitě obsáhla.

Tak to je potom škoda, že jsme měli takového "neučitele", který nám z toho neřekl nic.
Ale je to jedno, jen mně to přišlo na můj vkus odborné a rozhodně ne každý to ví.
Já se přiznám, že tření znám, ale ten vzorec a zbytek je pro mě "španělská".

Midrafon: Buď se to za vás neučilo nebo jsi při vyučování chrápal. :D S tím vtahem, co uvádí Pawlik, jsem se setkal nejpozději na gymnáziu. A upřímně, podle Lukyho dotazů bych si také tipoval, že chodí teprve na základní školu. A tím nemyslím nic špatného.

Možné je vše, protože je to dávno, nepamatuju se na to a fyzika mě naštěstí nikdy nebavila.
Takže i teď je mi to buřt.:D

Zase aj som sa niečo dozvedel, doteraz som si myslel že tá haraburda má poháňanú druhú os.

Jo kéž by. Nevim koho napadlo udělat jako hnací dvojkolí to přední. Jak to vůbec má 814 na Železnici Děsná? Někde jsem četl že má charakteristiku 1'A', je to pravda?

V pohode , ja som si nevšimol, že je to super dôležitá vec a hlavne otázka na ktorú sa dá odpovedať normálne........Ale ako som napísal ak chceš tak si zisti hmotnosť vlakov spriemeruj si to, zisti si typ vozov ktoré tam jazdia (ich pôsobenie na zvršok) zase si to spriemeruj a potom si zober materiál koľajníc a zisti si jeho vlastnosti jeho starnutie a odolnosť a nejak si to potom vyrátaj ak ťa to teda naozaj zaujíma.........Alebo si si hádam myslel, že tu je niekto kto sa nad tým trochu zamyslí a povie ti , že to vydrží osem rokov, 3 mesiace ,2týždne, 20 dní, 10 hodín , 50minút a tri sekundy.......??

p.s: ako fórum je samozrejme na to aby sa diskutovalo, ale nie na to aby sa tu pýtalo na ptákoviny. A keď už tú ptákovinu chceš vedieť tak sa obráť na profíkov....A to sú traťováci.

Zdravím,
měl bych dotaz k indikaci provozních stavů el.topení na strojích ř.749 /případně i jiných/. Na pultu jsou pod ampermetrem topného alternátoru umístěny dvě indikační "kontrolky" /červená a zelená/ a mě by zajímalo,kdy svítí ta červená /zelená předpokládám za situace,kdy je el.topení zapnuto/. Měl jsem zato,že je červenou barvou indikován stav vypnutí el.topení,ale nějak mě na níže uvedeném snímku mate ten přeškrtnutý vykřičník,který sám o sobě dle TNŽ 28 5211 /platné od 1.2.1979 zřejmě dodnes/ znamená "poruchu".

Předem děkuji za případné ujasnění.

e347db3a89196786bf5836c41511da64.jpg

David

Naposled editoval moderátor:
Davide, ono by to bylo i logické. Při vypnutém topení nesvítí nic, při zapnutém svítí zelená kontrolka a při poruše červená. Ale je to jen můj laický názor. Někdo ze strojvedoucích to jistě uvede na pravou míru.

No,jenže proč je ten vykřičník /piktogram poruchy/ přeškrtnut ? Kdyby to byla indikace poruchy,ten "škrtanec" by tam přece být neměl.
Jsem zvědav,k čemu naše teorie dospějí. :D

David

Sdružená porucha topení, svítí při jakékoliv poruše topení, po opětovném Vypnutí/Zapnutí svítí opět zelená.

poison napsal:
Sdružená porucha topení, svítí při jakékoliv poruše topení, po opětovném Vypnutí/Zapnutí svítí opět zelená.

Dobrá,píšu si :
svit zelené - topení zapnuto /bez poruchy/
nesvítí nic - topení vypnuto /bez poruchy/
svit červené - porucha topení

Děkuji,ušetřím tak jednu žárovku /indikace poruchy topení/ na bertím pultu.;)

David

Pěkný den,
mohla by mi, prosím, nějaká dobrá duše osvětlit článek 368? Díky!
http://www.predpisycd.wz.cz/data/V15.pdf

Pokud se nepletu, je to článek o brzdění na výhybkách, je to tak? Jde o to, že při zvýšení brzdícího účinku by mohlo v soupravě dojít k vytlačení vozu. Takže při jízdě odbočkou na 40 nebo šedesátkové výhybce se nesmí měnit brzdící účinek.

Hynďa to myslí asi tak, že pokud bys jízdou do odbočky ještě více přibrzdil, tak přední vozy začnou brzdit více nejdříve a zřejmě při stlačení vozů v odbočce by mohly působit příčné síly, které by mohly ty přední vozy vytlačit....tolik laická úvaha - a jsem zvědavý o kolik se to bude lišit od praxe ...

Back
Nahoře