Otázka pro fíru

Takže pro ty, kdo můj příspěvek nepochopili. Používání sběračů na síti SŽDC řeší předpis SŽDC D1. Tam u samostatné činné lokomotivy není nařízeno ani doporučeno, na jaký sběrač má jet. Je ponechána možnost, aby si to ošetřil každý dopravce svým vlastním předpisem (podléhá ale schválení SŽDC).
Pokud byste se chtěli bavit konkrétně o ČD, tak tam to řeší předpis ČD V2. U samostatné činné lokomotivy se uvádí, že se má přednostně použít zadní sběrač. Tedy ne žádné striktní nařízení.

A specielně pro Zbyňka: Myslíš, že si tykám s každým fírou na potkání? ;)

Zbyněk Šemora napsal:
Také mám pocit, že první ES 4990 měly jeden sběrač na SS a druhý na střídavou trakci.

Keď sa u nás robili testy s 381, tak tiež mala zvlášť zberače na AC a DC systém. Dnes by tam už mali byť rovnaké šmýkadlá.

Díky všem za odpovědi. Napadla mě ještě otázka, ale není na fíru. Spíš bych chtěl znát váš názor. Já studuji obor Provoz a ekonomika dopravy a v poslední době mě chytla práce strojvedoucího. Myslíte si, že bych se jím po studiu mohl stát? Na jakých pozicích bych si na železnici mohl domluvit praxi? Díky všem za rady, odpovědi, názor a hlavně za váš čas. Díky.

talik napsal:
Díky všem za odpovědi. Napadla mě ještě otázka, ale není na fíru. Spíš bych chtěl znát váš názor. Já studuji obor Provoz a ekonomika dopravy a v poslední době mě chytla práce strojvedoucího. Myslíte si, že bych se jím po studiu mohl stát? Na jakých pozicích bych si na železnici mohl domluvit praxi? Díky všem za rady, odpovědi, názor a hlavně za váš čas. Díky.

http://www.youtube.com/watch?v=ng8ofxMAAmk

talik napsal:
U ČD bych se radši ani nesnažil, pokud se totiž nezlepší situace Carga tak ti nadbyteční fírové od něj přejdou v zájmu "zachování sociálního smíru" k osobce, tudíž počítej, že tak minimálně 5 let bude fírů (aspoň u ČD) nadbytek.

talik napsal:
Já studuji obor Provoz a ekonomika dopravy a v poslední době mě chytla práce strojvedoucího. Myslíte si, že bych se jím po studiu mohl stát?
Znám jednoho a ten to měl stejně. Na školu šel s tím, že bude výpravčí a někdy ve druháku se rozhod, že bude fíra. Ještě machroval, že bude ze školy znát líp předpisy a že tu techniku, která "není tak potřebná", není problém se naučit.
Výsledek byl ten, že zákonitou zkoušku dělal 7x.
Tím ale nechci říct, že by to měl být i tvůj případ. Záleží na tobě, jak jsi schopen se ty technický věci naučit v kurzu nebo ve svým volným čase.

Hynďa napsal:
talik napsal:
Já studuji obor Provoz a ekonomika dopravy a v poslední době mě chytla práce strojvedoucího. Myslíte si, že bych se jím po studiu mohl stát?
Znám jednoho a ten to měl stejně. Na školu šel s tím, že bude výpravčí a někdy ve druháku se rozhod, že bude fíra. Ještě machroval, že bude ze školy znát líp předpisy a že tu techniku, která "není tak potřebná", není problém se naučit.
Tím ale nechci říct, že by to měl být i tvůj případ. Záleží na tobě, jak jsi schopen se ty technický věci naučit v kurzu nebo ve svým volným čase.
Tak to by pro mě neměl být problém. Kdybych se dostal do kurzu, tak už se to naučím. Já jsem chtěl jen vědět, zda bych se z mého oboru mohl dostat na fíru.

Kdepak, dneska už je podmínkou aspoň výuční list ale v oboru strojním, elektro, stavebním nebo dopravním.

Dnes mě v Praze na Smíchově překvapil plzeňský brejlovec 754.024 na R 827. Co se stalo, a popříp. jak to v Plzni nebylo žádné eso na záloze?

prolam napsal:
Dnes mě v Praze na Smíchově překvapil plzeňský brejlovec 754.024 na R 827. Co se stalo, a popříp. jak to v Plzni nebylo žádné eso na záloze?
V Plzni neměli Esa. Toť správná odpověď, to se občas stává. Častěji na osobácích do Berouna.

Hynďa napsal:
talik napsal:
Já mám taky maturitu s oboru "Provoz a ekonomika dopravy" a osobně ti můžu říct, že jít na fíru s tím, že znáš předpisy a techniku ne vs. opačně znát techniku a předpisy ne, tak jednoznačně vyhrává 1.možnost. Dneska fíru živí předpisy, zkontrolovat olej, vodu a natankovat umí i průměrně inteligentní primát, ale provoz a návěstidla, nechápou ani někteří co už dávno strojvedoucí jsou. A jezdí. Takže za mě jednoznačně uč se předpisy. Technika jako obvody, schémata, která ti jsou v životě prakticky k ničemu se stačí tupě naučit k zákonnitým, nebo jak se to teď jmenuje, protože ty ti krk nezachrání, ale předpisy ANO.

Podle mě je to naopak. Předpisy se dají jen tupě naučit, technika se musí pochopit. Navíc v některých depech už omezujou budoucím strojvedoucím počet pokusů u zákonitých.

Kubo, jako mechanikář si troufám oponovat. Pokud je strojvedoucí jen cvičená opice bez základního pochopení trakční mechaniky, elektrotechniky atd,
tak tam nemá co dělat. Nezná svůj stroj, nechápe fyzikální zákonitosti. Je to potom obyčejný jezdič, který je nebezpečný pro okolí i pro velmi drahou techniku.

Když budeme brát stroje 20 či 30 let staré, tak je dobré vědět o mašině co nejvíc, ale u nových mašin viz Taurus, Herkules jsou Ti naučená schémata k ničemu. Tam smíš maximálně tak k jističům, popřípadě restart mašiny a buď to jede, nebo ne.

Dovolím si pronést svůj názor, a je mi jasný, že se nemusí shodovat s vetšinou. Podle mě je důležité, aby fíra znal předpisy a rozuměl jim. Na tom může pos*at nejvíc. To, že neví či nezná techniku je buřt. Jak již bylo řečeno, na nových mašinách do toho sahat nesní, a na zbytek se může zeptat přítele na telefonu.
A teď hr na mě :D.

Patrně jste mi ne úplně nerozuměli. Asi dnes není využitelné, znát na moderní lokomotivě každý drátek (stejně jako šofér nezná do detailu motor pod kapotou), ale proč se točí elektrický motor, že existují nějaké adhezní možnosti a čím jsou dané, co je trvalý proud, že není vhodné u sunuté soupravy ve výhybkách.... - zkrátka znalost obecných principů, které platí na železnici od jejich počátků mi nepřipadá přehnaná, možná jsem staromódní. Ale když se řekně "jezdič neob řidič" představím si někoho, kdo toho ví o lokomotivě a jízdě asi tolik co tramvaják a podle toho to i vypadá.
Edie, ty znáš podvozek u Traxxe, aspoň schéma trakčního obvodu, charakteristiku ASM, byl bys schopen na papír prezentovat, co se z té lokomotivy dá vyždímat a za jakých podmínek nebo je to jen krabička s tlačítky a hákem vzadu?
Že předpisy je potřeba né znát, ale pochopit, to je bez debat.

Ano, v případě nějakých Traxxů, Herkulů a Taurusů není potřeba znát každý relátko jako na 742. Jenže kolik výkonů u nás jezdí Traxx nebo Herkul a kolik výkonů jezdí 843, 810, 742, 714 apod.
A ono třeba na i Stadleru, kterej není pro strojvedoucí ale pro řidiče, je dobrý poznat, jestli mi pod mašinou teče motorovej olej nebo hydrostat.
Jinak naprostý souhlas s Pawlikem.

Back
Nahoře