Otázka pro fíru

RE: Otázka pro fíru

Tom Kanka: To mi nepříjde jako přesvědčivý argument, vzhledem k tomu, že lokomotivy jsou movitý majetek...
Arian napsal:
Tom Kanka: To mi nepříjde jako přesvědčivý argument, vzhledem k tomu, že lokomotivy jsou movitý majetek...

A ještě k těm banánům - pokud je správný předpoklad, že na Slovensku mají všude na koridorových tratích trakci s jednosměrným proudem, tak bych považoval za logičtější, kdyby banány shrábli oni a gorily připadly nám - copak na tohle nikdo nemyslel v 93 roce?
Arian napsal:

A ještě k těm banánům - pokud je správný předpoklad, že na Slovensku mají všude na koridorových tratích trakci s jednosměrným proudem, tak bych považoval za logičtější, kdyby banány shrábli oni a gorily připadly nám - copak na tohle nikdo nemyslel v 93 roce?

Tom Klanka: To mi nepříjde jako přesvědčivý argument, vzhledem k tomu, že lokomotivy jsou movitý majetek...

////DOPRČIC, TO TU NENÍ ŽÁDNÁ MOŽNOST EDITACE STARŠÍCH PŘÍSPĚVKŮ?:roll:

Naposled editoval moderátor:

To Arian: A kde jsi na to přišel, že na koridorech na Slovensku mají všude ss trakci? Jsou na tom stejně jako my - jih je zadrátovaný střídavou trakcí a sever stejnosměrnou ( když nepočítám nezávislou trakci) ..... nebo třeba z Půchova na Bratislavu to koridor není???? ... nebo z Bratislavy na Budapest??? ... ikdyž pravda ....v roce 93 sice už o koridorech mluvilo, ale zatím snad jen teoreticky na papíře....takže Tvůj přesvědčivý argument vzal trošku za své... no, a stejně tím nic nevyřešíš...

Martens napsal:
.......v roce 93 sice už o koridorech mluvilo, ale zatím snad jen teoreticky na papíře.....
Já končil v roce 1994, ale už tenkrát byl koridor mezi Poříčanami a Českým Brodem. Tenkrát tam chtěli zakazat 451, protože jsme psali do hlášení že ve stovce jsou velké boční vibrace. :D

Jinak k těm dotazům, proč mají Slováci gorily a my ne, já bych si šel stěžovat do lampárny. :D Tam problematice rozumí a hlavní efekt to má, že se člověku uleví. :D

Ak myslíš koridor ako trať, kde sa dá jazdiť rýchlejšie ako 120, tak máme len jedno malinké 100km úbožiatko a aj to je na striedavom systéme. Popr Kúty - Štúrovo kde je sem tam 140 detto.

Arian napsal:
2. Moc totiž nechápu, proč Slováci při rozdělení shrábli veškeré vícesystémové gorily, zatímco naše banány (150-151) se v životě nepodívají např. do Brna

Dobrá otázka. Keby sa to po rozdelení buchlo všetko do Čiech, mali by sme teraz pokoj. Vy by ste si jazdili na poondiatych gorilách a v SK by boli nútený nakúpiť lepšie stroje......

ad1.
elektrifikace začala v bývalém Československu na 1,5kV ss (Tábor - Bechyně, pražské spojky) později se přešlo na 3kV ss a v 60tých létech se zjistila jistá ekonomická výhodnost soustavy 25kV st. To co bylo už zadrátované, zadrátovaným už zůstalo - severní polovina. Jih se naopak zadrátoval po novu. Prioritu měla elektrifikace nových úseků tratí, nikoliv přestavba měníren a TV už postavených. Řeč je o Československu, proto je situace v obou rozdělených státech prakticky shodná.

ad.2 Pěkně hovězí otázka. Lokomotivy zůstaly ve většině případů tam, kde byly dislokované v momentě rozdělení, protože tomu odpovídalo jejich dosavadní určení a používané soustavy. K nějakému dorovnání sice došlo, ale žádné velké přesuny určitých typů se nekonaly.
K čemu by byl Slovákům Banán, když by se nemohl nikdy podívat do Trnavy, Nitry atp. Proto si koupili 671 aby se Jánošík podíval všude.

ad.3 ať ti zodpoví nějaký fíra. Asi to jinak probíhá u 350 nebo 36x a jinak jde na to 380

Když už jsme u napájecích soustav, jak to vypadá s postupem "střídavizace" na Slovensku? Dle JPP by střídavina měla postoupit až do Púchova, což by trochu ohrozilo relaci ValMez - Horní Lideč - Žilina...

Také se zkusím vyjádřit ke vzniku proudových soustav. U nás se začalo ve větším měřítku (uzel Praha) za 1. republiky. Proč stejnosměrný proud? Protože stejnosměrný sériový motor se velmi jednoduše reguluje vsazením předřadných odporů do obvodu kotvy, případně dále snížováním buzení - šuntováním. Proč 1500 V? Protože P=U*I a P (výkony) byly malé, tím byly malé proudy, ztráty ve vedení (úměrné druhé mocnině proudu) byly také malé a tak to prostě stačilo, vyšší napětí sice byla možná, ale vyžadují lepší izolaci, což jsou další náklady navíc. Po 2. sv. válce se zjistilo, že výkony budou stoupat, jednoduše se tedy přešlo na systém 3000 V. Dvojnásobné napětí znamená při stejném výkonu pouze čtvrtinové ztráty v trolejovém vedení, jestli dobře počítám. Celá věc se má bohužel tak, že na tomto systému je při nízkém napětí i tak ve vedení proudová ztráta značná a tak musí být ve velmi malé vzdálenosti cca. 20 km stavěny od sebe napájecí stanice, aby do té lokomotivy vůbec něco doteklo. A taková napájecí stanice je věc velmi nákladná.
A tu konečně byl vynalezen spásný polovodičový usměrňovač a přišlo se s nápadem: Do troleje pustíme vysoké napětí, při daném výkonu velmi malé proudy= malé ztráty, stačí nám menší průřezy vedení, několikanásobně větší vzdálenost napájecích stanic (pouze st/st, nikoliv st/ss jako na stejnosměrné soustavě) a onu "napájecí a usměrňovací stanici" si každá lokomotiva v podobě trakčního transformátou a usměrňovače bude vozit s sebou. Perfektní řešení. Jediná jeho nevýhoda je, že nerovnoměrně zatěžuje třífázovou veřejnou síť.

Pro porovozování vysokorychlostní dopravy nemá stejnosměrná soustava o nízkém napětí budoucnost. Zarputile se o to snažili Italové, ale nakonec museli uznat, že provozovat vysoce výkonná vozidla na malých napětích s obrovskými proudy je pošetilost - mezidobí mezi vlaky na jedné koleji bylo dáno vychladnutím troleje přetížené obrovskými proudy.

Pawlik napsal:
... systém 3000 V ... Pro porovozování vysokorychlostní dopravy nemá stejnosměrná soustava o nízkém napětí budoucnost. Zarputile se o to snažili Italové, ale nakonec museli uznat, že provozovat vysoce výkonná vozidla na malých napětích s obrovskými proudy je pošetilost ...

Na druhej strane patrí sa spomenúť, že frantíci na 1500 V= dosiahli v roku 1955 rýchlostný rekord s lokomotívou CC 7107 331 km/h, pričom ich expresy a rýchliky ťahané sériovými lokomotívami BB9000 a CC7100 bežne dosahovali 140 km/h.
Tento rekord sériovej lokomotívy zlomil až taurus 1216 v roku 2006 :D

Tu je video o rekornej jazde: http://www.ina.fr/economie-et-societe/vie-economique/video/AFE85006078/record-de-la-sncf.fr.html ... kua, tá francúžština sa počúva, čo ?

To je pravda, taky po tom dobrodružství museli celé vedení vyměnit a provést rekonstrukci tratě. :)

Pawlik napsal:
. Jediná jeho nevýhoda je, že nerovnoměrně zatěžuje třífázovou veřejnou síť.

Kdyby to byla jediná nevýhoda, tak to by bylo prima. Ale kompenzace, "skin" efekt, svody, impedance, indukce, zvýšené dielektrické namáhání TV, PTSZ a vn prvků na HKV, atd..., to je nevýhoda st.

Lepší řešení je použití ss na vysokém napětí a HKV s pulsně spínaným trafem. Jenže to se zatím používá u zvn, uvn linek (750 kV - 1 GV ).

Je ale pravda, že je více kladných důvodů, proč raději elektrifikovat 25kV/ 50 Hz než 3kV. Jenom materiál na hlavní sestavu 150/120 Cu + zes. vedení X x 240AlFe6 X x 120Cu u ss a 100Cu/50 Bz u st. Dále jednoudušší PTSZ ( vybavení TT, SpS). Dříve se plánovalo postupné přepnutí ss soustavy do st. Některé rekonstrukce TV s tím počítaly ( izolátory, děliče, atd..).

No jo, to je pravda, to už jsou věci za hranicí mého přehledu. Je fakt, že ta dlohá šňůra nad kolejemi "umí" hodně věcí. :)

Hezký den,
nevím přesně, kam tento dotaz směřovat. Dnes jsem od kamaráda dostal ceduli s číslem bobiny ve starém značení na pověšení např. zeď. Chtěl jsem se zeptat, zdali nevíte o někom, kdo na ČD či ŽSR fasuje čepice a byl by ochoten mi jednu přifasovat navíc za nějakou lahvinku či jiný druh směnného zboží dle domluvy :D Jaká je možnost sehnat ceduli jakékoli mašiny, která jde do šrotu apod? Tedy pokud se schválně nesundá do nějaké sbírky apod. V České Třebové je ten hřbitov asi nějak chráněný co? Ceduli ČKD, ČSD, zákaz vstupu do kolejiště, atp. Prostě bych potřeboval sehnat nějakou stejně cennou věc, abych ji mohl dát na oplátku zase já jemu. Jsem ochoten se nějak s připadným zájemcem domluvit. Prosím jen rozumné odpovědi. Nabídky typu prodám nárazníky z mašiny neberu :D Děkuji, Tom.

E499_2002 napsal:
Prosím jen rozumné odpovědi. Nabídky typu prodám nárazníky z mašiny neberu :D Děkuji, Tom.

:) Tak to já mám nerozumnou poptávku. Koupím za rozumné peníze lokomotivu ř. 751, ev. 749 s platnou TK.
Zn. Odvoz si vyřeším. Seznání mám skoro po celý republice a v ISOŘ KADRu jsem jako doma :)

Jo jo, to bych chtěl taky. Ale 740ku. Máš na zahradě nějaký okruh s malým depem nebo budeš za draho jezdit po síti ČD/SŽDC? :D

Back
Nahoře