Otázka pro fíru

Stačí se podívat sem:
http://forum.msts.cz/subdom/forum/index.php?threads/1279
Trvalá a max. tažná síla při max. rychlosti je nesmysl, protože lokomotiva jich nemůže nikdy dosáhnout.

Naposled editoval moderátor:
Dobrý večer, měl bych jeden dotaz. Připravuji aktivitu kde vyjíždím z depa s CSD_464_202 a ve stanici se připojuji na soupravu s brejláčem T478.3 a 6 vagónama s tím, že po dojetí do cele první části se první půlka odpojí a 464 se vrací s 2 půlkou zpět. Teď ta otázka
1a) má pára z depa vyjet čumákem napřet, dozbrojit a uhlím napřed najet na soupravu a tím pádem takto projet celou trasu a čumákem se vracet zpět

1b) nebo obráceně, tím pádem se bude do cíle vracet uhlím napřed.

2a) v případě 1a varianty jaká bude max rychlost soupravy ( neberu li v potaz traťovou rychlost a její omezení ) když pára jede na konci vlaku uhlím napřed. Zpět už jede bez lokomotivního omezení.

2b) ta stejná otázka platí i pro bod 1b jaká bude moci být rychlost soupravy když pára pojede na konci soupravy sprývným směrem a jaká rychlost bude když se bude vracet v čele uhlím napřed.

Díky za odpověď Martin
odpověď prosím buď sem nebo na SZ

Luky napsal:
Nemáte prosím někdo obrázky lokomotivy řady 363.5, která vznikla z 163 rekonstrukcí. Byl bych rád za obrázek a nějaká technická data. Předem dík.

Na zlatém podnose je to zde http://www.skoda.cz/cs/produkty/elektricke-lokomotivy/lokomotiva-71-em-cd-cargo/

mmouka napsal:
Dobrý večer, měl bych jeden dotaz. .... Díky za odpověď Martin
odpověď prosím buď sem nebo na SZ
Ahoj Martine,
omezení rychlosti při jízdě v obráceném postavení bylo pouze u lokomotiv se samostatným tendrem, a to 50 km/h - vyjma "Němky", která měla povolenou rychlost 80 km/h i při jízdě tendrem vpřed. 464.2 je tendrovka, tudíž žádné omezení nemá a může jezdit v obou směrech maximální povolenou rychlostí, t.j. 90 km/h (což je i maximalní povolená rychlost soupravy v obou případech), takže je vcelku jedno, v jakém bude postavení, i když výhodnější by byla varianta 1a.

Pawlik napsal:
Stačí se podívat sem:
http://forum.msts.cz/subdom/forum/index.php?threads/1279
Trvalá a max. tažná síla při max. rychlosti je nesmysl, protože lokomotiva jich nemůže nikdy dosáhnout.

Jestli kolega neměl na mysli Ft při maximálně možném proudu při dané rychlosti . Např loko ř. 150 má při 140 km.h-1 Fttrv = 100kN - teoreticky protože to vychází mezi 3 a 4 °Sh, pro 5°Sh to je 135 kN. Nu je to teda nesmysl? Navíc kolega jasně definoval při jaké rychlosti ta tažná síla má být.

To asi na mysli měl. Já to pochopil tak, že max. sílu myslí u nulové rychlosti. Tou trvalou silou jsem zase pochopil to, co se tak obecně i uvádí -
- síla na hospodárném S-P stupni při trvalém proudu.

Hezký den,
měl bych prosím otázečku ohledně techniky jízdy. Byl jsem na posunu. Prováděl se odraz cca 7-9ti ložených vozů o celkové váze odhadem něco mezi 600-800 tunami. Jednalo se o remotorizovanou lokomotivu řady 740.3 s motorem Caterpillar. Fíra tam hned ze startu narval 8mý stupeň. Světelná signalizace prokluzu se mohla zbláznit, rychlometr ukázal 57 km/h (tak rychle ta mašina ani nikdy nejela :D) . Co je v tomto případě lepší. Shodit výkon na volnoběh, ať mašina chytne adhezi nebo lehce přibrzdit BP, ať se rychleji zbrzdí a nehoblují se zbytečně obruče. Pískovat strojvedoucí nechtěl, protože se rozjížděl z vexlu, aby do nich nesypal písek. Nebudeme-li brát v potaz, že mohl pískovat s mnohem větší rozjezdovou vzdáleností. Když mi pak byl stroj svěřen do rukou, bylo to trochu jiné kafe než jezdit s prasetem. Ten výkon a váha je opravdu znát. Také bylo vidět, jak je každá mašina jiná. Hlavně ten BP brzdič, do poloviny nic nic, a pak to vystřelilo na 2 bary. Není to fakt žádná sranda najíždět s několika vozy delším představkem napřed na další vozy ve tmě a následně je rozhazovat a posunovat. A co pak ty hodně dlouhé posuny na seřaďovacích nádražích. To je umění :P
Tom.

V prvom rade bola hovadina tam narvať hneď 8. stupeň, aj keď treba svižný rozjazd na odraz, tak zas odtiaľ-potiaľ. Ak už to v sklze je, tak predpisom je zakázané používať BP na zamedzenie sklzu, ale treba znížiť výkon. No skúsený fíra iste tú BP použije skôr, ale tiež s citom. Nasypať piesok pod tak rozbehnuté kolesá je už samovražda. Čo sa týka toho brzdenia a zachádzania, tak aj pri rovnakej serií je iná každá mašina, dokonca aj tá istá bude inak brzdiť po dvoch týždňoch, podla toho, jak je rozladená brzda, alebo bola nebodaj v M0, tak brzdu zas nastavili. Treba to len dostať do ruky.

Ohledně BP má Dráčik pravdu. Ještě jsem neměl 2 mašiny, u kterých by se BP chovala stejně. Je to přesně o tom, párkrát si přibrzdit, dostat to do ruky a pak tě nějaký manometr nezajímá.;)

Dráčik: Chtěl bych vidět našinu, která nebyla při dnešních probězích dva tejdny na MO :-D

Zdravím :-)
Už delší dobu si tady na fóru občas něco přečtu a tak mě napadlo, že bych zde v tomto topicu vznesl svůj dotaz, snad mi bude umět někdo poradit :)

Jde o to, že bych se velice rád svezl na mašině. Možná to bude znít vybíravě, ale menší motoráčky alá Regionova apod mě moc neberou, zato třeba takovej Peršing nebo Brejlovec, to by byla bomba. Rád bych se na Vás tady tudíž obrátil s dotazem, zda někdo máte nějakého známého (či sami jste) fíru/fírou, který by byl ochotný mě do mašiny vzít. Předem říkám, že ani nevím, zda je to dle předpisů možné a zda si někdo dovolí vzít do kabiny cizího člověka, takže to možná bude znít jako stupidní dotaz, ale zkrátka mne to láká natolik, že jsem si řekl, že za zeptání nic nedám :)

Pokud by se zde někdo takový našel, tak dojedu kamkoliv a budu mu velice zavázán :-)

Zdravím Vás, bohužel je to proti drážním předpisům a málo který strojvedoucí to v dnešní době riskne. Jediná možnost, je někde při výstavách nebo historických jízdách. Lidi jsou užalovaný a závistivý.

A odkedy fungujú fóra so železničnou tematikou, kde sa kydajú fotky hlava-nehlava, tak je to viacmenej samovražda pre dotyčného fíru. Možnosť je si vybaviť legálne povolenie za účelom niečoho.

Bohužiaľ dnes sú fotoinštalatéri nainštalovaný už všade. Preto je to nereálne brať niekoho hore nelegálne.....Dnes máš problém aj za to keď zvezieš svojho kolegu fíru.

Dráčik napsal:
Možnosť je si vybaviť legálne povolenie za účelom niečoho.
Můžu se zeptat na detaily ohledně toho povolení? Klidně bych kvůli tomu podstoupil i nějaký menší školení apod...

Ještě mne napadla jedna věc: jak to dělají novináři, když je dráhy pustí do kabiny? Jestli by tohle nebyla cesta, jak se tam dostat legálně- známá dělá v MF Dnes a díky ní bych mohl získat novinářský průkaz a do mašiny se dostat pod záminkou článku o drahách- kterýžto bych klidně potom i sepsal :-)
Ještě mne napadla jedna věc: jak to dělají novináři, když je dráhy pustí do kabiny? Jestli by tohle nebyla cesta, jak se tam dostat legálně- známá dělá v MF Dnes a díky ní bych mohl získat novinářský průkaz a do mašiny se dostat pod záminkou článku o drahách- kterýžto bych klidně potom i sepsal :-)

Aj novinári sa ozvú najskôr prednostovi depa (mali by), že niečo chystajú a on už zariadi potrebné (mal by). Alebo choď za policajta a s preukazom a za účelom výkonu služby tam máš pobyt povolený.

Když jsem chodil na průmku do 4 ročníku měli jsme místo dílen něco jako provozní praxi. Měli jsme takový obyčejný sešit A5, kde bylo na prvním listě velké razítko a podpis Náčelníka depa Brno Maloměřice a to byla taková povolenka na celý rok pro vstup na lokomotivu v rámci praxe. Jenomže 4 jízdy za rok, to nám nadšencům nestačilo, tak jsme si vymysleli vlastní trasy. Zaklepali jsme na fíru, ukázali praxový sešit a nikdy nebyl problém. Já se tak dostal na zkušební jízdu prototypu ES499.001 z Břeclavi do Prahy na Slovenské strele. Vzali mě jen do Kutné Hory, protože tam nastupovali fírové za účelem seznání trati. Jindy jsem jel kolečko Břeclav-Přerov-Česká Třebová - Brno. Z Přerova do České Třebové jsem jel s Pražákem na bobině a měl jsem smůlu, že v Olomouci nastoupilo nějaké zvíře ze správy dráhy na kontrolu. Udělal na mě pěkné bu bu bu, že jsem opustil hranice Střední dráhy a jel kousek po Severozápadní dráze, kde mi už povolenka neplatí. Tak mi do sešitu udělal velký zápis červenou propiskou, jako bych spáchal ten největší zločin. :D Ale dojel jsem až do ČT, kde přestoupil na Brejlovce rychlíku do Brna. Jinak z hovoru mezi fírou a tímto papalášem nějak vyplynulo, že v Praze je nedostatek strojvedoucích (oproti Břeclavi a Brně, kde bylo plno), tato jízda vlastně rozhodla, že jsem po škole nastoupil do Prahy, depa Praha střed a zde vydržel 19 let. A díky tomuto působení v současné době vznikla moje trať do MSTS. :D Kdybych se tenkrát načerno mimo plán na tomto vlaku nesvezl, asi bych po škole nastoupil v Břeclavi a možná skončil na lokálce Hustopeče - Šakvice a žádná BP do MSTS by nevznikla :D

Jo tak takhle jsme taky uvažovali v první třídě MŠ .... když už někdo chtěl být třeba pilotem, tak minimálně na stíhačce neřkuli přímo kosmonautem - jinak to nemělo ani smysl o tom uvažovat a považovalo se to za předem zatracovanou věc. :D

Back
Nahoře