Otázka pro fíru

Nesúhlasím s názorom, že schémy v kurze sú len pre nabúchanie hodín. Pre mašinfíru je dobré vedieť ako mašina pracuje a funguje a to nie len po elektrickej stránke. Veľa porúch si vďaka týmto znalostiam opravíš aj pri dodržaní MPBP. Ak vôbec, ak by si mal byť až tak predpisový, nevyjdeš za hranicu ani s jedným HDV. Ak má niekto názor, že za tie peniaze to robiť nebude, nemá tam čo hľadať. Vedel dopredu do čoho ide a čo od neho budú vyžadovať. Tie dva týždne pred kurzom odradili nejedného kandidáta v každom depe.

passion napsal:
Ak vôbec, ak by si mal byť až tak predpisový, nevyjdeš za hranicu ani s jedným HDV.

Áno. A to je len naša sprostosť, že zachraňujeme neschopnosť tejto republiky a firmy. Tie pravidlá, ktoré si ZSSK stanovila by sa mali plniť do poslednej bodky. A nemuseli by sme ani štrajkovať. To že to nerobíme je naša sprostosť. A nejaké odstraňovanie závad nech si nechá ISO9001 pre seba....

Práve rušňovodiči výrazne prispeli k tomu, že tu dnes ešte stále jazdíme na 40 ročných laminátkach.

Naposled editoval moderátor:
E499_2002 napsal:
... Díval jsem se na staré fotky. Fíra pěkně v uniformě, čepice, krasavec. Tehdy byl pan strojvedoucí někdo. ...
Ano, když už fíra jel v uniformě, tak pokud neměl montérky v tašce, tak je určitě měl ve skříňce na své turnusové mašince. Ale lepší bylo jezdit rovnou v montérkách. Ty byly z bavlny a v parném létě se v tom lépe sedí než v umělotině uniformových kalhot. Ale ve finále jsme fasovali služební riflové obleky, za které v době nedávné se dávaly postihy za nevhodné oblečení. Ale jak kde. V Praze prošlo i tričko. :D
Nevím jak dnes, ale ve vratných stanicích, kde byla větší pauza byla plánovaná údržba. Fíra měl na starosti kompresory, kde dle potřeby se doléval olej a mechanici zase na pantografech dolévali olej do tlap a převodovek (tlapy= tlapové uchycení trakčního motoru). To se jezdilo na kanál v Hradci Královém nebo na ONJ.
Jinak co se týká oprav lokomotiv nad rámec pravomocí. Nikdo nechtěl mít zbytečné problémy a v klidu chtěl dojet domů. A odstavit si turnusovou mašinku, kde mám všechny věci, lepší volba byla si jí opravit. Také to byla jakási fírovská čest dojet po vlastních a ne se nechat jako neschopný dotáhnout náhradní lokomotivou.

Dnes je určitě vše jinak. Mašiny nejsou v ruce, tak je vše každému jedno, jestli neschopnou mašinu odstaví.

Já to s těma uniformama zase nemyslel tak doslovně, ale vypadalo to hezky. Když vidím nějakého znuděného fíru ve špinavých kalhotech a triku :D Dal bych přednost uniformě, pokud nejsem v depu... :D Samozřejmě, že když k tomu máte vztah a nebere to jako práci, kterou si odpracujete a jdete domů, uděláte pro mašinu první, poslední. Celkem mne zarazilo, když mi fíra vyprávěl, jak se chystal na výkon a umřela mu mašina (740.3). V depu se pak zjistilo, že v nějakém obvodu shořela dioda... Zajímavé, jak i tak malá věc dokáže udělat mašinu provozu neschopnou. Je to vůbec možné?

V elektronike je všetko možné. Stačí blbý signál a nepohneš s ňou. Necháš ju stáť 20 minút úplne vypnutú nahodíš a pôjde bez problémov ďalej.

Já uznávám že maturita z nikoho učenýho nedělá ale nesouhlasim s váma, že je dobře že to dělá kdokoliv. Nezlobte se na mě ale když příjde člověk z pracáku a že jako teda jde dělat fíru a je to nějakej zelinář tak jakej je to fíra? To je jen cvičená opice, kterou naučili občas správně tahat za páčky. Nevim jak na Slovensku ale vidim jak to vypadá u nás. Katastrofa, pánové, katastrofa. Ti kluci dělají zákonitý třeba 5x.

Tak ako každý elektrotechnik nebude dobrý fíra, tak ani každý zelinár. TO je jasné. ALe stačí mať trochu cit pre techniku a ten zelinár bude lepší ako elektrotechnik ktorý k tomu necíti nič. Toto je zbytočná debata. Škola a vzdelanie s nikoho dobrého odborníka nerobí. Je to vyšší predpoklad a nič viac.

Samozřejmě že dobrý technik může být i ten zelinář ale málokdy má někdo s netechnickým vzděláním vztah k technice. Čest vyjímkám.

Ono ani tak nezáleží na vzdělání ze školy. Dráha to chce cit, lásku a porozumění. Nebo tak nějak. :D

Nenapadlo mě, kam to dát.
Situace se má takto:
Vjíždím do stanice, a ze stanice odjíždím na přivolávací návěst. Jaká bude poté maximální rychlost v dalším traťovém úseku? Pojede se normálně podle traťové rychlosti nebo bude nějaké omezení?

Dráčik:
To netušim, ale když ti řeknu, že je to mezi Markušovcemi a Spíšskými Vlachy, tak ty určitě budeš vědět :)

No neviem, predpokladám autoblok. Ale tuším len jednosmerný. Ale v každom prípade: v obvode výhybiek 40kmh a podla rozhladu, ďalej na autobloku podla rozhladu ďalej po najbližšie návestidlo, ale rýchlosť už obmedzená neni. Teda len traťovou. Ak to neni autoblok, tak ďalej od výhybiek už normálka bez obmedzenia.

Dráčik - podľa rozhľadu nie. Však na privolávačku už po novom musíš ísť do voľného traťového odielu (čl.106, ak nemáš rozkaz čo píše o niečom inom). Cez výhybky 40 (30), inak max. dovolenou. No a ak je ďalšie návestidlo bez samostatnej predzvesti, očakávaš tam na stoj.

Bernolákovo a osobný vlak na privolávačku na obsadenú koľaj.....Nedávna udalosť. Presne ako píše Dráčik. Ak vidím privolávačku tak idem tak aby som si hubu nenatĺkol....

"Jaká bude poté maximální rychlost v dalším traťovém úseku? Pojede se normálně podle traťové rychlosti nebo bude nějaké omezení?"

Výška TD je 5500mm, zvýšení může být o 550mm u ss a o 650 u střídaviny maximálně 6300mm. Snížení může být o 400mm u ss a 300 u střídaviny. Mimořádně snížená výška může být 5000mm u ss a 5050 u střídaviny.

A to je nám načo dobré ? V MSTS je to inak. A k tomu treba prisposobit model. To že v reale je to takto je sice pekne , ale pre nas prd platne.

Back
Nahoře