Otázka pro fíru

On ten dotaz má zřejmě původ jinde. Taurusy z rakouských stránek mají sběrače zdánlivě nad TV ve hře. A je to tak správně. Výška TV v našich tratích (v MSTS) je špatně. Tohle vzniklo v dávné historii modelování nepochopením jednoho parametru a to že MSTS počítá výšku TV od roviny pláně, nikoliv od temena kolejnice. A tam je rozdíl cca 350 mm. Jenže když se na tuhle chybu přišlo bylo již pozdě. Její náprava by vyžadovala vlastně předělání všech modelů s touto chybou souvisejících. Tedy nejen vozidel, ale i modelů všech sloupů TV, a dalších a dalších věcí. A to je v podstatě nerealizovatelné.

Buďme rádi za tuto chybu. Co nadjezd, to snížená trolej a mnohdy i tak je to v MSTS ještě moc vysoko.
Tato chyba je velmi dobrý kompromis.

Zbyňku nechápem. Keby tá chyba nenastala, tak teraz máme všetko presne. Prečo máme byť vlastne radi ?

dem napsal:
A to je nám načo dobré ? V MSTS je to inak. A k tomu treba prisposobit model. To že v reale je to takto je sice pekne , ale pre nas prd platne.
A kde se v dotazu mluví o MSTS? Třeba to chce Luky z jiného důvodu.

dem napsal:
Zbyňku nechápem. Keby tá chyba nenastala, tak teraz máme všetko presne. Prečo máme byť vlastne radi ?
Protože často zápasím s nadjezdy, kde také vedou koleje a díky výšce nadjezdu kvůli troleji pak vznikají nereálné sklony. Takových míst mám na trati desítky. Být trolej ve správné výšce, tak je deformace mnohem horší.
A mám pocit, že laik by tohle zkreslení výšky troleje vůbec nepoznal, pokud by jsme o tom nediskutovali :D. To že MSTS neumí sníženou výšku troleje je mnohdy větší problém.
Viditelné zkreslení mám například podjezd mezi Třebovicemi a Rudolticemi nebo podjezd z Prahy Libně do Holešovic. A to jsem šel s nadjezdy nadoraz na dráty. Se správnou výškou troleje by to muselo vypadat příšerněji.

Pokiaľ by sme mali všetko košer tak by aj stavba trate proste musela vyjsť košer. Stačilo by dodržať skutočné rozmery. Nechápem o čo iné by to bolo keby sme mali trolej tam kde má byť. Ja si skôr myslím, že by to bolo rozhodne ľahšie ako je to teraz.

No ale asi som sprostý ja, alebo niekto iný. Jeden hovorí o výškách troleja a druhý o výške Taurusa. Moja otázka bola načo nám sú dobré výšky troleja....

Hynďa napsal:
Výška TD je 5500mm, zvýšení může být o 550mm u ss a o 650 u střídaviny maximálně 6300mm. Snížení může být o 400mm u ss a 300 u střídaviny. Mimořádně snížená výška může být 5000mm u ss a 5050 u střídaviny.

Dovolil bych si to trošku poupravit dle platných norem. Zvýšená výška je pro obě soustavy od 5,50 m do 6,00 m a snížená výška opět pro obě soustavy od 5,10 m do 5,50 m. Mimořádně snížená výška je potom v rozmezí od 4,95 m do 5,10 m u DC soustavy a od 5,00 m do 5,10 m u AC soustavy. Mimořádně zvýšená výška 6,00 m až 6,30 m platí pro obě soustavy. SŽDC minulý měsíc vydalo technické specifikace pro trakční vedení pro rychlost do 200 km/h, které mimořádně zvýšenou či sníženou výšku nedovolují.

Já mám asi starší udaje. Ale podle toho, co uvádíš nechápu, jak může být snížená výška pro obě soustavy stejná, když u AC soustavy jsou sběrače uloženy na vyšších izolátorech...

Tak keď už sme pri tom detailovaní sa, tak AC izolátory sú rovnako vysoké ako Dc. Jediný rozdiel je tvar toho izolátoru. Na AC nie je potrebné toľko porcelánu. (ak tam aj je nejaký rozdiel tak nejaké 2cm nehrajú rolu.) Existuje niečo ako min., a max., pracovná výška zberača. Takže Tie výšky troleja nevidím dôvod prečo by nemohli biť rovnaké ak sa to zmestí do pracovnej výšky zberača. Nezáleží od sústavy...Rozdiel medzi AC/DC je hlavne prítlak zberača.

Já byl přesvědčený o tom, že AC izolátory jsou o něco vyšší kvůli větším izolačním vzdálenostem. Přítlak je jasnej, to je ale jiná kapitola.

Takto trochu sa opravím. AC izolátor má práve viac porcelánu, ale na výšku je to to isté. Výška uloženia zberača na 150 a 350 je rovnaká.

Mám otázku. Jakou rychlost má lv vlak složení z lokomotivy řady 363. Myslím, že nemá 80, ale 60 kvůli brzdě. Už si ale nejsem jistý.

komarek napsal:
Mám otázku. Jakou rychlost má lv vlak složení z lokomotivy řady 363. Myslím, že nemá 80, ale 60 kvůli brzdě. Už si ale nejsem jistý.

Také myslím že má normálně 80km/h! A jak to myslíš... kvůli brzdě?

Právě proto jede jen těch 80km/h.

Nabízí se otázka: mohou některé lokomotivy jet jako lv více než 80km/h?

komarek napsal:
No že má špalky jen z jedné strany kola. Něco jsem zaslechl o slabých brdových procentech.
S těmi špalky je to sice pravda,oproti jiným loko!Ale že by Eso slabě brzdilo,to bych neřekl!100% nám to řekne nějaký fíra co na Esech jezdí :)

Slabo brzdí. Nie len eso, ale aj 263, 372 a hlavne 350. Kým nemala započítanú EDB tak RV mohla ísť neviem presne tuším len 60 km/h.

Back
Nahoře