Otázka pro fíru

263 a 363 síce nebrzdia nejak extra, ale požadované percento dosiahnu, takže 80km/h kľudne. Jediná 350 (neviem ako 150/1) bola ubrzdená slabo a Lv mohla ísť len 65km/h, no teraz má EDB započítatelnú, takže problém nieje. Druhá vec je predpisová, už nieje nikde napísané, že Rv vlak musí ísť max 80km/h, takže ak ide ako násled osobáku napríklad, tak podla brzdiacich percent si rušňovodič vyráta maximálnu rýchlosť, vzhľadom na profil trate. Pravidelné Rv vlaky majú stanovenú rýchlosť aj tak len 80km/h. Na 263 a 363 to vycháza okolo 100 km/h na rovine. Touto rýchlosťou môže kľudne ísť. Teda s ohľadom na stanovenú rýchlosť vlaku, pod číslom ktorého ide.

Ano, máme tu jiné fyzikální zákony.:D Nutno ale podotknout, že i u nás může Lv jet třeba 160km/h.

Ale může. Netvrdím, že se tak běžně jezdí, ale může.

Jediné, co mě napadá jsou zkušební jízdy (třeba Přerov - Hodonín a zpět), které měly (mají) v SJŘ opravdu uvedenou rychlost 160 km/h, i když jsou kategorie Lv.

Dobrý den :-)

Dotaz:
Za jak dlouho přibrzdí lokomotiva pouze EDB s rychlíkem o 6-ti vozech ze 100 km/h na 60 km/h?

Proč se ptám:
Dnes jsem jel po delší době vlakem a vzpoměl jsem si na vlákno "jak se ve skutečnosti brzdí vlak" a dával jsem pozor a přišlo mi, že když vlak jakkoliv zpomaloval ( i když to bylo jen třeba z 100 na 80 km/h) tak byla použita vzduchová vlaková brzda. Proč to? To ta EDB s 6-ti vozy už nic nezmůže, nebo je to pouze styl jízdy daného strojvedoucího? (nutno podotknout, že mi přijde, že na trase Praha-ČB takto jezdí snad všichni fírové, co si pamatuji..)
Dnes jsem to pozoroval konkrétně na tomhle vlaku:
http://www.zelpage.cz/razeni/11/vlaky/cd-637

Díky za odpověď
:-)

Ubrzdiť to ubrzdí, len či budeš stíhať jazdné doby ? Pretože sa predĺži brzdná dráha poriadne...

EDB u nás neni tak výkonná, aby ňou brzdil v takom rozsahu. To spravím, keď chcem pribrzdiť o nejakých 10km/h maximálne. Na brzdenie sa používa zásadne samočinná brzda. Keď mám náskok a hrajkám sa, tak vtedy pribrzdím len pomocou EDB aj zo 100km/h na 40km/h, ale keď mám maximálne 4 vozy. To sa mi stane tak raz za tri mesiace.

Pretože hlavné je v oblúku a nikdy to nevedia dotiahnuť tak aby to na rovine potom nebolo voľné. Keď tam dám len čisto EDB tak sa vozy krásne nahrnú na mašinu. Keď zručím EDB tak to zase krásne cukne naspäť. Nič pohodlného.

Plech napsal:
Za jak dlouho přibrzdí lokomotiva pouze EDB s rychlíkem o 6-ti vozech ze 100 km/h na 60 km/h?

Jaká lokomotiva? Záleží na výkonu EDB, Esu to trvá docela dlouho, 6 vozů už je dost. Blbinky jde dělat s třívozovým osobákem.
Eso nemá EDB určenu pro brzdění soupravy, ale aby si neošoupalo špalky.

S Traxxem s 1000 t nákladem by to trvalo přes 2 km.

Plech napsal:
když vlak jakkoliv zpomaloval ( i když to bylo jen třeba z 100 na 80 km/h) tak byla použita vzduchová vlaková brzda. Proč to?

Aby se ta tom přibrzdění neprošustrovala minuta.

lukas matura napsal:

Protože ho přivěsí v oblouku a při brzdění to pak se soupravou pěkně škube (i bez EDB se to dá poznat). To u soukromníků neznáme - my slezeme a jdeme si to utáhnout :-)

mikulda napsal:
Protože ho přivěsí v oblouku a při brzdění to pak se soupravou pěkně škube (i bez EDB se to dá poznat). To u soukromníků neznáme - my slezeme a jdeme si to utáhnout :-)

Nie raz sa stalo, že vo Vajnoroch som si zabrzdil súpravu prepol 263 do núdzovej , OL2 a stlačil a dotiahol. Niekedy keď to je až príliš voľné mi to vadí...

Dobrý den :-)

Dle čeho se řídí to, s jakým vlakem fíra jezdí a na kterých tratích? To si může vybrat, že chce jezdit jen lokálky "okolo komína" nebo třeba že hce jezdit na rychlíku Praha-Brno, či to dostane prostě přiděleno náhodně a nelze to ovlivnit?

Díky :-)

Back
Nahoře