Otázka pro fíru

K tej preprave pod napätím: možno sa to týka(lo) len rady 150/151. To o tej preprave som si to nevymyslel, dočítal som sa o tom v jednom dokumente.

No a k tomu "topeniu": som zo záhoria, tak tá slovenčina mi niekedy robí problémy :)

Zaujímavé, to vidím prvý krát. Darmo v čechách sa robia rozumné rekonštrukcie, u nás len hovadiny. Na 350 také neni.

No můžu tě ubezpečit, že ten žlutej prcek, co bys ho ve strojovně málem přehlíd, má podstatně větší výkon než původní motor.
Ohledně nádrže - nevím jak u Carga ale v osobní dopravě se nejezdí zas tak daleko bez zbrojení aby ti nestačilo 2500l nafty

Luky napsal:
Zdravím vás dívky a hoši:),

chci se zeptat, zda není nevýhoda rekonstruovaných brejlovců řad 753.7 a 750.7 v tom, že mají nový naftový motor s objemem válců pouze cca 51,2 l oproti řadám řad 753 a 754, které mají původní motor s objemem cca 126 l. Další nevýhodu u rekonstruovaných brejlovců vidím v tom, že mají ponechanou původní palivovou nádrž pouze na 2 500l, což je dost málo. A tak trošku mi přijde, že rekonstruovaný brejlovec při obyčejném rozjezdu se 7 rychlíkovými vozy docela zápasí. Vše jsou moje postřehy z provozu a třeba se taky ve všem pletu a proto se Vás znalejších ptám, jak to ve skutečnosti je:D.

Motor Caterpillar 3512B/3512CHD je zcela jinak konstruován a řízen, tzn. může s výrazně menším objemem dosáhnout vyšší výkon než 40-50 let starý motor ČKD, taky pracuje při jiném rozsahu otáček, takže zdvihový objem je parametr, který poskytuje jen těžko nějaké srovnání. Netýká se to samozřejmě jen tohoto motoru, ale je to obecný trend ve vývoji motorů - je to asi tak jako srovnávat motor 1.4l (37kW) ze Škody 1203 s motorem Škody Roomster (1.2/51kW).

Dále 753.7 má sice nádrže v původním tvaru, ovšem na rozdíl od původní řady 753 s parním generátorem (kde byla nádrž rozdělena na zásobu nafty a vody) je celý její prostor využit pro zásobu paliva, takže celkový objem je cca. 5500l. U 750.7 je nádrž zmenšená o topný rozvaděč, takže má objem 4000l. Obojí je ale podle mě pro provoz více než dostačující :cool:

OndraJ napsal:
je celý její prostor využit pro zásobu paliva, takže celkový objem je cca. 5500l.
A to je použita nová nádrž nebo si dali práci s čištěním toho vodního prostoru starý nádrže?

2400 L nádrž stačí, Herkules (ER-20) má podobně velkou. Nákladní verze bez topného generátoru má cca 3500 L.

Ináč čudujem sa, že táto otázka tu vôbec padla - vývoj dieslových motorov predsa za posledných 50 rokov pokročil. Stačí sa pozrieť na automobilové motory v 60tych rokoch a dnes ....

Paradoxní je, že motor ČKD 12V... nebyl vůbec špatný. Měl však dvě konstrukční vady - první byla montáž mohutného výfukového potrubí na jednotlivé hlavy válců s rozdílnou teplotní roztažností - to se dalo řešit kompenzátory. Druhá vada spočívala v tom, že ložiska klikového hřídele byla uložena do bloku a přemostěna shora ložiskovou pánví s drážkami na dosedací ploše pro zajištění polohy. V místě vrubu drážky v bloku, která byla nejblíž čepu hřídele, procházel šroub, který to celý svíral a tím ještě více zvyšoval mechanické napětí v tomto místě. Docházelo tak k vylamování posledního zubu drážky a jeho dokonalému zakousnutí
do čepu klikového hřídele a následnému vypochodování ojnic na světlo boží. I to se na několika kusech řešilo úspěšnou rekonstrukcí.
Kdyby se toto dotáhlo do konce a zvětšily vstřikovací tlaky nafty, byl to motor výkonově a žravě srovnatelný s tím Cattrem.

Vždyť v rekobrejlovcích není ten výkon o mnoho vyšší.
http://www.czloko.cz/cz/produkty-sluzby/kolejova-vozidla/modernizace-kolejovych-vozidel/modernizace-ctyrnapravovych-loko/750-7.html

Pánové zdravím.
Tak sice jezdím mezi Pardubicemi a Ostravou skoro každý týden, ale todle mi nějak vypadlo, prosím vás po které koleji se jezdí směr Bohumín v úseku Výh. Polanka nad Odrou - Ostrava Svinov - OV hln - Bohumín? Je jasné, že ze Studénky jedu po levé, ale teď nevím, zda mne paměť neklame z OV hln do bohumína se jezdilo už vpravo?
Dan

V ľavo určite jazdím EC 136 ked idem do Ostravy a EC 137 z Ostravy a jazdíme v ľavo to som si 100% istý. Pokiaľ sa niečo nezmenilo za posledne 3 mesiace.

CANDY napsal:
V ľavo určite jazdím EC 136 ked idem do Ostravy a EC 137 z Ostravy a jazdíme v ľavo to som si 100% istý. Pokiaľ sa niečo nezmenilo za posledne 3 mesiace.
Takže jasné, pro znalé OV hln, takže bych měl přijet ke druhému nástupišti po hlavní koleji? Číslo z hlavy nevím, zda to je kolej 1, či 2 a pak směr Bohumín dále vlevo? Ono v roce 1999/2000, když jsem pracoval na chemičce v Hrušově a chodívla jsem přes koleje (vím, že se to nemá :D ) a taky jsem z fabriky pozoroval vlaky, tak vím 100%, že osobáky jezdily vprevo směr Bohumín, ale to tam byly 3 koleje a náklady jezdily vesměs po té třetí, jakoby úplně vpravo od Bohumína. Takže po prostřední jezdily osobáky a rchlíky z Bohumína. Právě proto se ptám, poněvač když jezdím nyní, tak Ecčka jezdí od Bohumína na hlavák k 1. nást. po hlavní koleji a pokud by jely z bohumína vpravo, musely by na hlavák přejíždět.
Dan

Do Bohumína na 100% vlevo. Ale už od nového GVD tu bude pravostranný provoz a to v celém úseku Vídeň-Břeclav-Přerov-Bohumín. Přizpůsobovat se začne v létě. Rakouská strana přechází napravo ještě tento grafikon.

Ale, to jsou mi novinky :D To abych se asi potom začal konečně dívat, co mi z kama jede, že? :D Doteď je to vždy stylem "hmmm...tady to jezdí vlevo tam a tam, takže nastupuju tady" :D

To jsem osobně zvědav, jak to bude řešené v oblasti přerovského trianglu a drahotušské spojky, což jsou místa,
která při pravostranném provozu jaksi nefungují.

Pawlik napsal:
To jsem osobně zvědav, jak to bude řešené v oblasti přerovského trianglu a drahotušské spojky, což jsou místa, která při pravostranném provozu jaksi nefungují.

Drahotušská ztratí smysl a u Přerova ztratí smysl 2. kolej. Stejně odbočení v Dluhonicích je úrovňové. A kolik tam dneska jezdí vlaků?

Back
Nahoře