Otázka pro fíru

Dem: Dovolil bych si otázku upřesnit (tak, jak to zajímá mě :D), třeba u soupravy 350+8 vozů (kotouče, třeba Hungaria) je u jaké rychlosti ten spravný moment odbrždění? Či třeba o kolik snížíš tlak v potrubí? Díky předem :)

To je škoda rozprávať. Na to sa musíš vyjazdiť.....Je to to isté ako keď sa ťa niekto spýta ako treba vyšlapnúť správne spojku u škody 120...U každej je to inak. A odtoho si vyjazdený šofér aby si to po prvom použití nejak hneď cítil. Takže to chce prax......Azda jediné čo ti môžem povedať je, že predpisovo u kotúčov je prvotné odpustenie s HP 0,8b. Ale aj na to mám svoj názor.

Lukáši, to je pokaždé jinak, záleží jak intenzivně brzdíš. Je to jen o citu. I mistr tesař se někdy utne a udělá vidle.
To jsem zažil před 10 dny u City Elefantu z Bohumína do Ostravy. Při zastavování v Ostravě stojím na schodech před dveřmi, držím se pravou rukou madla, přes rameno violoncello, v levé ruce dost těžkou tašku s notebookem a věcmi. Pochvaloval jsem si, jak souprava plynule brzdí, že to ani není cítit. Ale jen do okamžiku zastavení. Byly takové vidle, že ačkoli jsem se pevně držel, batoh v levé ruce a violoncello na zádech mne stlačilo dozadu takovou silou, že jsem se posadil na schodech na zadek. Hudební nástroj to naštěstí přežil bez újmy. :)

lukas matura: Já bych ještě doplnil dema, že musíš vzít v úvahu sklonové poměry a povětrnostní podmínky (sucho, mokro, sajrajt na kolejích).

Jak říkával Železný dědek. "Zastavit se má takříkajíc elasticky".;)
V MSTS pro mě házet vidle znamená, že rychlost před zastavením tvrdě klesá a ty vidle jsou z pohledu poznat i bez toho tíhového vjemu prudkého zpomalení skutečného vlaku.
Já osobně brzdím tak, abych těsně před zastavením byl lehce nabržděný a v cca 5-3 km/h našvihnu průběžnou brzdu a současně s tím zabrzdím lokomotivní, aby se válce lokomotivy ještě nevyprázdnily. Souprava by se tak měla těsně před zastavením odbrzit a pak už zbyde jen to "elastické". Samozřejmě ne vždy to tak jde udělat. Když zlobí brzdy, nebo něco špatně vyměřím a odhadnu, jsou z toho vidle jak do královského hnoje.:D

Přídavná brzda se k brzdění vlaku nepoužívá. Slouží jen k zajištění vlaku ve stanici a také se jejím zatáhnutím vybaví VZ, aby se nemusel při stání ve stanicích mačkat. Pokud stojím na větším spádu, tak si ve stanicích vlak mírně přibrzdím i vlakovou brzdou. Přídavná brzda se používá při jízdě jen u solo lokomotivy. Celá technika brzdění do zastávky je o tom, abych při určité intenzitě brzdění přesně odhadl okamžik, kdy povolením vlakové brzdy dosáhnu vyprázdnění brzdových válců přesně v okamžik zastavení vlaku. Pak je to jemné zastavení. Pokud se vyprázdní brzdové válce před zastavením, musím znovu dobrzdit. Pokud při zastavení se úplně nevyprázdní, už jsou to vidle a čím víc vzduchu tam zůstane, tím vlak intenzivněji brzdí a vidle jsou větší. Až teprve potom tu hraje i významnou roli to co popisuje Edie. Listí na kolejích, bláto, rosa, déšť. Pak ještě mohu udělat sáně a následné bačkory. Sáně rovná se jízda smykem a bačkory rovná se plochy na obručích. Pak po rozjezdu ve voze slyšíme to "ta, ta, ta, ta" postupně zrychlující se. Tady pak pomůže už jen soustruh v dílnách.

Ještě, že X6X má automatiku, která umí brzdit vlak sama. :D Jak říká Zbyněk, BP se nikdy pro brždění vlaku nepoužívá. Leda, když přestřelím traťovou o pár km/h. BP se používá max u posunu, ale to není náš případ. Osobně moc nedoporučuji. Chrapneš po brzdě, vagony se Ti nahrnou na sebe, bouchnou do mašiny, a už to hrneš. Jednou jsem tak obul 729ku s 500 tunami na háku (zabržděno na 2,5 Bar). Ty mašiny brzdí dobře jak prase. Naštěstí u špalkových brzd se dají jemným přibržděním "osoustružit". Což u Bdt, Btee, Bp, jednotky 471 apod. nehrozí.

x6x má automatiku čo brzdí vlak sama ? No neviem ako vaše X6X, ale naše keby že stlačím pri rýchlosti 120km/h predvolbu 0km/h tak sa smiechu nezdržím a môžem rovno pýtať aj pomocný rušeň. Na našich X6X nepoužívam automatiku ani na jazdu a nie to ešte na brzdenie....Pri znížení rýchlosti zo 120 na 100 by sa katastrofa nediala, ale 8 mašín s 10 tich by mi prebylo súpravu, čo sú tak vhodne nastavené (a hrať sa s prepínačom osobná /nákladná tiež nie je to pravé orechové )....Ja osobne žiadnu automatiku nemusím. Čo si spravím sám je lepšie a jednoduchšie. Mám to pod kontrolou a nemusím striehnuť čo mi automatika vivedie.

Myšleno tlačítkem předvolby 0. Mašina plynule zastaví, odbrzdí soupravu a sama se přímočinně zabrzdí. Nemyslel jsem AVV.

Tlačítko 0 jsem nikdy při brzdění nepoužíval a ani nikoho neznám co by takhle jezdil. Hodně fírů jezdí na automatiku, ale brzdí nebo přibrzďuje si stejně klasicky, nebo pomocí EDB.

Tak zrovna to "přistřelení" přímočinné brzdy pro lehké přibrzdění si myslím je pěkná čuňárna a takové 151/350/x6x s jednostranným obrzděním by toho s nějakými těžkými vlaky moc účinně nezmohly a zbytečně by se vyhřívaly obruče. Vím, že to občas někteří fírové dělají, ale... Já to nepraktikuju ani v simulátoru.
Brzdění tlačítkem 0 se z mých poznatků skutečně v praxi většinou, ne-li vůbec nepoužívá. Pakeťák PVJS se přepne do výběhu a brzdí se ručně. Je to určitě větší jistota. Samozřejmě se snažím vždycky brzdit nejdřív EDB, až potom vzduchem. Při potřebě přesnějšího zastavení se mi u simulátoru docela dobře osvědčilo nabrzdit "přiměřeně" vzduchem a potom zpomalení regulovat jen EDB. Tím se vykompenzuje ta stupňovitě neodbrzditelná vlaková brzda.

Zdravím,
měl bych dotaz pro pány strojvůdce sedlající stroje ř.742. Jakpak je to tedy s počtem otáček SM u jednotlivých výkonových stupňů ?

Předem děkuji za případné odpovědi.

David

David Hájek napsal:
Zdravím,
měl bych dotaz pro pány strojvůdce sedlající stroje ř.742. Jakpak je to tedy s počtem otáček SM u jednotlivých výkonových stupňů ?

Předem děkuji za případné odpovědi.

David

http://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=2778925

Treatia možnosť je pravda.....Fíra keď má filipa , tak tadiaľ nebude vláčiť vlak cez normu a hneď si vypýta aj postrk. Ale inak sa mi páčí takto formulovaná otázka , kde si dotyčný hneď aj dokazuje , že vie.... :)

Back
Nahoře