OT trať 321: jízda kolem výstrah

RE: Trať Praha - Ostrava - Žilina - Košice - Cierna nad Tisou

Marco Polo napsal:
Že někde je viditelnost na 2 návěstidla před tebou vidět, to není všude. Předpisy platěj obecně pro provoz na celé síti drah a ne na konkrétní návěstidla.

A presne preto je nesystémové vyžadovať brzdenie na 120 k výstrahe, keď fíra môže onu opakovačovú "výstrahu" vidieť už zdiaľky ako "očakávaj 100". Preto je rozumnejšie to formulovať tak, že fíra musí ísť tak, aby bol schopný zastať pred návestidlom na "stoj". Koľko má práve zábrzdnú vzdialenosť, kedy uvidí návestidlá, a podobne, sú už veci, ktoré podpisuje v poznaní trate, v správe o brzdení (alebo ekvivalente) a má vo vlakovom cestovnom poriadku.

V MSTS na toto pravidlo narážam hlavne pri jazde s 350 (hlavne úsek Brno–Břeclav), keď som s rýchlosťou niekde okolo 150 km/h, stupne niekde medzi 52-56 a práve sa chystám krokovať niekam k sériovému hospodáru. Pri rýchlosti 150 km/h a 1200 m medzi návestidlami mám 36 sekúnd na skrkokovanie do nuly (nie som prasa brzdiť priebežnou do výkonu, naviac chcem EDB) a zbrzdenie na 120 km/h. To nejde ani keď si umlátim klávesnicu. Áno, v skutočnosti by mi riadiaci systém zhodil do nuly už z nejakého 3x. stupňa, pretože by som mal dosť malý prúd. Ale to v MSTS nejde.

Pane strojvedoucí, už rychlostí kolem stovky jezdím jen tehdy, pokud mám volnou trať, jinak brzdím a jsem ve střehu. Nikdy nevím, kde je spadané listí a přece nezastavuji jako prase. A pokud jedu 160, tak pokud mi blikne na opakovači něco jiného než zelené světlo, hodně brzdím alespoň na těch 120. Strojvedoucí není malé dítě, které je smutné z toho, že si nemohlo vychutnat rychlost 160 co nejdéle. I když vidím mimořádně dva oddíly před sebou tak stejně už nic nenahoním. Přiškrábnu to na 120 i méně, aby se to k dalšímu klacku se stovkou do odbočky samotíží dokutálelo bez dalšího použití brzdy. A do Poříčan je 120 do odbočky. Pochybuji, že to fíru štve, když musí jet 120 od předvěsti (nebo už 140 ?) , když přes Poříčany se víc než 120 nejezdí. To chce klídek. Nervózové za kolem nemají co dělat. :D
Stejně je chválihodné, že MSTS umí dodržování těch 120 od předvěsti vyžadovat. A hlavně naučí technice klidné jízdy, abych si železnici nepletl se závodní dráhou. (pokud si nevypnu zásah rychlobrzdy)
Já kdysi jezdil s jedním dědkem a on s rychlíkem v některých stanicích v oblouku to přiškrábl asi na 60, protože "jsou tady blbci a člověk nikdy neví, co zde vyvedou" :D
A pamatuji si jako průmyslovák na praxi, kdy jsem se poprvé svezl na rychlíku mezi Bratislavou a Břeclaví. Také jsem byl nervózní, že nevyužíval maximální traťové rychlosti, nevydržel jsem a zeptal jsem se. "ja sa neponáhlám, do Prahy daleko, meškání dohoníme" .

PS. na rychlé krokování si pořiď gamepad nebo joystick, je to supr.

Dobré dopoledne, souhlasím s p. Šemorou, neni kam pospíchat. Já když jezdil,tak mě nějakých pět až deset minut vůbec netankovalo, nikdy nejsou jízdní doby tak našponované, abych nepřijel včas k některému přípoji nebo do cílové stanice. Pokud mě zasekali výpravčí nebo přestalo poslouchat hnací vozidlo, tak to bylo o něčem jiném a spoždění se většinou už stejně nedalo dohnat,tak jsem dodržoval jízdní doby aby to zpoždění nebylo na mě. Chce to hlavně předvídat , znát trať a nejančit.

panove, tykaji se tyto zalezitosti trate. To, ze jezdite jako prasata je vas problem, ne Martinuv. Tak si prosim bezte jinam, vlakno tomu urceny tu je.

Jak to čtu, tak ani nevím, jestli je vlastně řeč o ježdění v reálu, nebo v MSTS, chvíli mi to připadá, že se mluví o reálu, chvíli zase, že o MSTS, plete se tu jedno přes druhé :D
Já si myslím, že v reálu by se určitě mělo jezdit tak, aby se do cíle dojelo bezpečně, aby cestující ve vagonech nepadali ze sedadel, brzdit včas, zbytečně nedivočit atd... ale v MSTS je to přesně naopak, už jen proto, že v reálu je třeba hledět na bezpečnost, tak v MSTS to člověka trošku nutí "jet jako prase"! Je třeba si tu jízdu vychutnat a né znuděně sedět před klávesnicí a courat se kolem předvěsti stovkou...
No každý má svůj styl, někdo se rád courá, já raději divočím :D

To krokování u 350, to je docela nevychytané, to má jeffer naprostou pravdu, já to řeším buď tak, že shodím sběrač, nebo krokuju dvěma prstama najednou, mám na ubírání výkonu nastavené dvě tlačítka na klávesnici :cool:

A přes Poříčany se jezdí 130, ale pouze na prostřední koleji, jinak 120.

Já se teda snažim v MSTS jezdit jako v reále ale je pravda že to, co si občas troufnu v MSTS bych asi ve skutečnosti neriskoval. Ono je to taky o tom, že v MSTS necítíte ty síly, který na vás působěj. Ve skutečnosti vezmu za brzdu a cejtim jak mi to brzdí, jak rychle se blížim k místu zastavení apod. V MSTS vezmu za brzdu a kromě sledování rychloměru vůbec nevim, jestli brzdím dostatečně. Nehledě na to, když se mi to ještě při vjezdu do zastávky nebo při jízdě kolem návěstidla začne sekat, to se to pak brzdí! :D

Stavitelxx napsal:
...u 350, to je docela nevychytané, to má jeffer naprostou pravdu, já to řeším buď tak, že shodím sběrač, nebo krokuju dvěma prstama najednou, mám na ubírání výkonu nastavené dvě tlačítka na klávesnici :cool: ...

Chýba vám medzikontrolér. Kedysi 350 nepoznali skok na nulu, ale pekne sa muselo krokovať. Na 240 to trvá tuším 24 sekúnd. Stavitel: Hovorím o reále. :)

Stavitelxx napsal:
....
To krokování u 350, to je docela nevychytané, to má jeffer naprostou pravdu, já to řeším buď tak, že shodím sběrač, nebo krokuju dvěma prstama najednou, mám na ubírání výkonu nastavené dvě tlačítka na klávesnici :cool:
....
Martine gamepad a malý joystick v poloze do šikma naprogramovaný na Turbo a pak je to paráda.

Sakra, jdete s tim OT uz do Prcic!

Edie, co se s tebou stalo? Býval jsi kdysi takový pohodař a teď tu každou chvíli téměř bouchneš, že někdo píše něco tam, kde to být nemá. Chápu to, ale zase je alespoň co číst, ne?! Toť můj názor, myslím, že pár lidí se mnou bude souhlasit.

LM:
Ale v zásadě má pravdu. Tady se má řešit trať a né to, že jezdí s prominutím jak prasata.

Lukáši, Edie má opravdu pravdu. A jsem zvědavý, jesli si dovolíš takto "upozornit" např. Zbyňka, až se dovolí ozvat, že mu někdo taky takhle zasírá vlákno :D

Martens napsal:
Lukáši, Edie má opravdu pravdu. A jsem zvědavý, jesli si dovolíš takto "upozornit" např. Zbyňka, až se dovolí ozvat, že mu někdo taky takhle zasírá vlákno :D
Něco na tom asi bude,když jsem dal do hlášení chyb tratě BP něco o chystané opravě Kolína a myslím si,že to tam patřilo,bylo to do dvou hodin pryč a tady??? :D
Tak tedy každému stejným metrem???
Asi je pravda,že každá ryba smrdí od hlavy! :mad:

Naposled editoval moderátor:

Martens se opravdu nezapře. Ale co, má to po nickem "nezávislý rejpal"
Miky945: Hlášení chyb v trati, tam je to dané první větou těchto vláken. "jakýkoli pokec bude nekompromistně smazán bez náhrady" Je to z důvodu, že se vlákno zatentuje a připomínky ke stavitelům se ztratí v propadlišti dějin. Ne každý má čas okamžitě reagovat a vše obratem opravovat. Takže tam nepatří ani žádné chyby na straně uživatelů. Ale pro nováčky je těžké chtít, aby každé vlákno pročítali od začátku, asi by bylo dobré upozornit na to už v názvu vlákna.

Ještě poznámka. Tuto debatu sleduji a začal to Jefer v souvislosti s touto tratí a chtěl odpovědi. Také se do debaty zapojil Martin stavitel XX. Navíc je po aktualizaci, tak si myslím, že když se odlehčí například o technice jízdy a Martin neměl námitek, tak nejde o nic. Vždyť není problém poprosit moderátory, aby tohle zajímavé povídání dali do samostatného vlákna, například Technologie jízdy v reálu a MSTS. Celé to tady narušili jen právě poslední příspěvky.
Já jsem také přišel na to, že není možné udržet na uzdě jakoukoli diskuzi, aby se čistě držela tématu. Kdybych byl moderátor, tak bez emocí každou smyslplnou diskuzi mimo vlákno bez řečí oddělím do samostatného vlákna. Je to rychlejší práce než napsat tento odstavec. :D

Miky945 napsal:
Martens napsal:
Něco na tom asi bude,když jsem dal do hlášení chyb tratě BP něco o chystané opravě Kolína a myslím si,že to tam patřilo,bylo to do dvou hodin pryč a tady??? :D
Tak tedy každému stejným metrem???
Asi je pravda,že každá ryba smrdí od hlavy! :mad:

Moderátori asi majú dovolenku ...;)

Naposled editoval moderátor:

Moderátoři asi čekají, až se všichni vykecáte a teprve pak to smažou všechno najednou :D
Jinak mě taky nevadí, když se tady odbočuje od tématu, jak psal LM, aspoň je si co číst, ale v podstatě je to věc moderátorů, jak s tím vynaloží...

Martine, ono je pěkné, že tobě to nevadí, ale vžij se do člověka, co něco kolem tvé trati hledá, a pak narazí na tunu balastu. To se vážně nedivím, že rovnou chce stříbrnej podnos.

No já si myslím, že takových lidí moc není, kteří by tu něco hledali ohledně Tratě 321 a projížděli kvůli toho stovky stránek zpětně...
Kdo potřebuje něco vědět, dozví se to ze stránek Tratě 321, nebo mi napíše e-mail, nebo to sem přímo napíše jako dotaz, žádný normální člověk tu nebude projíždět celé vlákno zpětně, to bychom museli žít alespoň 500 let, abychom si mohli dovolit takhle plýtvat časem...

A když už jsme u toho "zasírání" vlákna:D chtěl bych se zeptat, jestli někdo náhodou nemáte na DVD nebo VHS nahraný Silvestr z roku 2000, který vysílala TV Nova? Tento jediný silvestrovský pořad mi chybí do sbírky a nemůžu ho nikde sehnat :(
Omlouvám se, že to píšu sem, ale nechci kvůli tohoto dotazu zakládat nové vlákno v hyde parku, navíc s Tratí 321 to také souvisí, protože ty silvestry si často pouštím jako kulisu na vedlejším monitoru, když stavím :D

Já spíš chtěl poukázat na to, že každý občas napíše něco někam, kam to nepatří - i od tohohle tu snad jsou moderátoři a zde to ještě začalo tak, že Pavlík poukázal na nějaku chybu jakýhosi navěstidla.

Back
Nahoře