No, nejvíc se lidi smějou cizímu neštěstí - když jsme u těch cyklohistorek, tak si dovolím přidat taky jednu.
Bylo to někdy před třiceti lety, kdy jsem se vracel v neděli odpoledne z cyklovýletu kolem Kerska do Prahy. (V tamní Hájence ani jinde jsem si pivo fakt nedal

) Jenomže se zkazilo počasí, začalo hustě pršet, k tomu foukal nepříjemný vítr od západu, tak jsem zvolil nejkratší možnou trasu - po hlavní silnici. Tehdejší nedělní provoz byl proti dnešnímu nesrovnatelně slabší, ale i tak jsem jel raději po krajnici. Proti dešti jsem se chránil igelitovou pláštěnkou (marně) a kšiltovkou. Aby mi jí vítr nebral, musel jsem mít hodně skopenou hlavu, takže jsem většinu času sledoval jen bílou lajnu, po které jsem jel. A to byla chyba. Najednou jsem před sebou tak na metr uviděl zadní nárazník škodovky.

Ani jsem pořádně nestačil zmáčknout brzdu a už jsem narazil do nárazníku.. Naštěstí jsem proti tomu větru jel jen takových 15-20 km/h, ale i tak to nebylo nic příjemného. Ale nepřeletěl jsem, nějak jsem se zastavil o řídítka (měl jsem pak v horní polovině paží pěkný modrý pruh

a dobře dopadl i foťák Kijev, který mi i s objektivy vylétl vysokým obloučkem z bedýnky na zadním nosiči - naštěstí dopadl do travnaté škarpy vpravo, nikoliv na vozovku vlevo. Tomu řidiči bylo úplně jedno, jesli se mi něco nestalo, hlavně měl starost, jestli jsem mu neohnul blatník (no, neohnul). Údajně měl snad nějakou poruchu, ale proč si tam nedal výstražný trojúhelník, to mi nevysvětlil. Nicméně byla to hlavně moje nepozornost, z toho bych se asi nevyvlíkl.
Tak jsem posbíral foťák i s příslušenstvím, zkontroloval přední kolo, jestli nemá osmu či defekt (kupodivu nemělo !) a chtěl pokračovat v jízdě. Jenže jsem zjistil, že to jaksi nejde - kolo mi neustále zatáčelo doprava. Tím nárazem se totiž ohnula přední vidlice dozadu, takže přední kolo se tím pádem ocitlo za úrovní rámu.

Co teď?
Řidič, o jehož auto jsem tak nestandardně zastavil, mezitím raději odjel. Vlaky tehdy kola prakticky nebraly (ještě tak do hytláku, ale v nejbližší stanici, tj. ve Mstěticích rychlíky nikdy nestavěly). Opravny v té době taky skoro nebyly, resp. v neděli odpoledne nefungovaly ani náhodou. Takže jsem mohl a) zkusit stopovat auta (a kolo nechat v příkopu) nebo b) jít těch 20 km domů pěšky. Nakonec to ale dopadlo jinak.
:idea: V nouzi nejvyšší mi napadlo otočit tu vidlici o 180° - jen jsem musel odmontovat přední brzdu. Naštěstí jsem pak mohl brzdit ještě torpédem, takže jsem asi za necelé dvě hodiny domů nakonec šťastně dorazil po vlatní ose

Nejhorší na tom ale bylo, že jsem pak prakticky rok nemohl nikde sehnat náhradní přední vidlici, takže jsem měl tím pádem po ježdění. Ale to už jsou doby opravdu dávno minulé...