Nutnost nahravani novych vozidel?

macin33

Začátečník
dobry den,
mozna to uz tu bylo nekolikrat,ale zajmalo by mne kdyz si chci zahrat jednu aktivitu tak proc musim dohravat treba 20 vagonu vc lokomotiv, ktere musim dlouze vyhledavat , zkousel jsem editovat a upravovat *.con ,abych nemusel stahovat urcity vagony a masiny,ale po 4 hodinach se nepovedlo a aktivitu jsem nespustil. prijde mi to proste velka skoda, proc vyvojar neudela aktivitu pro zakladni trainset a pokrocily. uzivatel si vybere kterou si chce stahnout aje. Ja opravdu neresim jestli potkam nakladni nebo EC vlak kterej veze x vagonu naproti x ktery by mel vozit....

Nebo mate nekdo nejakou radu jak jednoduse nahradit vozy, ktere neobsahuje trainset ?

pochopim, kdyz je potreba doinstalovat par vagonu a masin ,ale kolikrat je to seznam na pulku A4.....
Dekuju za odpovedi...

Tento problém poznám, ono keď chýba 20-30 vozidiel, tak náhrada cez AA trvá aj hodinu. Ono nie je zlé si stiahnuť všetko z webu Duusa, Hekla, Jacka, Kanka, Taxa a pod. Základom je trainset BP. Osobne mám tiež vytipovaných autorov, keď vidím pri aktivite nápis "nepoužívam TBP", tak to ani nesťahujem. často je problém aj v tom, že autor síce vozidlá použije bežné, ale ich má označené podľa seba, takže ako keby boli úplne iné...

Pro macin33: zkusil sis někdy udělat takovou sofistikovanou aktivitu, jako třeba dělá Dan J.? Až to někdy zkusíš, uvidíš, že vyrábět dvě verze aktivity jen proto, že pár uživatelů je lenivých si vozidla dostahovat, by autory aktivit tak akorát odradilo od další tvorby.
Co je základní Trainset? To je tak maximálně defaultní Acela, Gp38 atd. To, že stal neoficiálně základem trainset TBP je jen a jen důsledkem jeho rozšíření spolu s DVD Zbyňkovi trati. Problém má ale třeba uživatel, který o trať nestojí. TBP není mimo DVD veřejně dostupný. Takže "základní" trainset to rozhodně není!
Pokud jsi editoval consisty a aktivita Ti pak nejela, tak jsi je asi editoval špatně. Pokud použiješ např. Conbuilder nebo Activity Converter a použiješ správně, mělo by vše běžet. Jen je třeba dbát, abys nahrazoval vozidla u loko nejlépe stejným typem a u vozidel tažených alespoň přibližně stejných technických parametrů (nenahradit dvounápravový Rybák klimatozovaným rychlíkovým vozem atd.).
A bohužel je také dost řad vozidel, která adekvátní náhradu v TBP nemají, a stáhnou si je bohužel budeš muset.

Regedit :diky za tip,vyzkousim uvidim,
Nebulus:taky reseni si vse postahovat,jinak mas ve vsem pravdu
Honza:chapu ze je to velmi pracny kord kdyby se to muselo delat 2x,DVD zakoupeny mam prave ze itak tam je docela dost vselijakych vozu....conbuilder jsem zkousel ale kdyz jsem chtel consist po uprave ulozit tak mi to hodilo vzdy chybu,ze jsem tam udelal neco spatne mi je jasny,ale ted hledat tu chybu zas nekolik hodin,no nevim...vyzkousim ten activity converter,jinak chapu kdyz je potreba par vozidel dostahovat ,to je vpohode ale kdyz kolikrat je opravdu seznam desitek vozidel,myslim ze to odradi ne malo lidi....

Diky za odpovedi

macin33: zpočátku to bude opravdu dost vozidel, která si musíš dostahovat, později tento seznam bude menší a menší, protože tyto vozidla se v aktivitách opakují :)

Pro macin33: pokud ConBuilder po pokusu o uložení consistu hlásil chybu, tak jsi buď soupravu nedoupravil a stále Ti v ní něco chybí, zkontroluj si celou délku vlaku, nebo může být chyba v nastavení práv v PC, zkus spouštět CB s právy administrátora. Já to tak mám a nikdy problém nebyl. A nezapomeň také na opravu loose consist (i na to je CB nástroj).
V TBP je sice hodně vozidel, ale jak už jsem psal, zdaleka ne všechny řady a typy. Navíc pro některé řady už máme novější a kvalitnější modely, které v TBP nejsou.
Desítky vozidel? To se mi moc nezdá. Pokud tedy bereš readme k aktivitě. Pokud bereš počet chyb diakgnostikovaných v consistech Conbuilderem, tak tam to číslo musíš brát s rezervou. Stačí, aby chyběl jeden nákladní vůz, který je použit v několika soupravách a po několika kusech, pak se počet chyb násobí a číslo je odstrašující. Stačí vůz doplnit, a je rásem klidně 50 chyb pryč.
A pravdu má samozřejmě Pavlík, když budeš postupně vozidla přidávat, za čas se Ti bude počet doplňovaných vozidel snižovat.
V TBP hodně chybí vozidla ŽSSK a ČSD, a tak bohužel aktivitář, který chce dělat aktivity s těmito vozidly, musí sáhnout mimo TBP.

Idealni by bylo kdyby sli stahnout ty nejpouzivanejsi vozy ktere neobsahuje tbp v jednom baliku...ale chapu ze to je taky o navstevnosti stranek tvurcu vozu.....jinak chapu ze aktualni trainset je dobry mit.
Co se tyce conbuilderu tak prava mam plny ve windousu,tam to bude v necem jinym,jeste se na to podivam a uvidim....
Jinak jsem mel par aktivit ktery opravdu vyzaduji dohrat 20-30 vozu, v trainstoru to pak hodi nejakych 75 chyb.
nic dik za pomoc aja se stim nejak poperu

Ja na zámenu vozidiel v MSTS používam ActivityConverter od Kebarka a je to skvelý program. Postupne si v ňom vytváraš databázu nahradených vozidiel a ak už nejaké vozidlo nahradíš v buducnosti ti to vozidlo program nahradí automaticky.

erikmir: moc diky za tenhle soft,uprava je vnem rychla,funkcni a ktomu je zdarma.vse jede bez problemu behem 10 minut jsem hral, akorat mel program problem predelat "volna vozidla" aspon takhle je to uvedeny v train store.vubec se tam nezobrazily.tak jsem je musel predelat rucne ale bylo jich tam jen par tak pohoda,nachazi se ve spousteci aktivite primo.

takze diky za pomoc muj problem je zdarne vyresen :)

Volná vozidla = Loose consisty. Já je upravuji ručně, ovšem v aktivitě by se jich moc vyskytovat nemělo.

Na instalaci doplňků by byl pěkný nějaký balíčkovací systém, který by při instalaci nového doplňku (např. aktivity či vozidla) kontroloval závislosti na jiných součástech (vozidla na kabinách a zvucích, aktivity na vozidlech, atp.) a chybějící součásti by sám stáhl a doinstaloval.

V praxi by tedy zájemce o doplněk nebrouzdal po Internetu a nehledal balíček a k němu vše další, co potřebuje, ale spustil by si nějaký program, kde by viděl katalog dostupných doplňků, vybral by si, a více méně jedním kliknutím myši by zahájil stahování všeho potřebného z Internetu a instalaci (případně by ještě odsouhlasil nějaké licenční podmínky atp.).

Kdo někdy instaloval nějaký software v Linuxu z balíčků, ví, o kolik se tím práce zjednoduší. V případě prostředí MSTS by to zřejmě vyžadovalo úsilí mnoha dobrovolníků a samozřejmě souhlas autorů doplňků ke hře.

Neuvažoval někdo o něčem podobném pro MSTS? Jen takový nápad. Od slov k činům by zde asi bylo i z mé strany daleko.

Pokud vím tak ne. Jinak je to výborný nápad, klidně se do něj můžeš pustit a budeš první a možná i slavný....
Ono to totiž není tak jednoduché jak si myslíš. I ten Linux a jeho balíčky jsou poplatné distribuci. Takže těžko budeš stahovat balíčky pro Fedoru když máš Ubuntu...

Nechci se do toho (teď) pouštět, byl by to běh na dlouhou trať a kdo ví, jak by to dopadlo, nehledě na finance. Jinak v Debianu instaluji debianí balíčky a nemám důvod tahat tam ty z Fedory a naopak.
U toho MSTS by to zřejmě vyžadovalo vysokou míru standardizace, což se sice daří, ale najde se jistě dost lidí, kteří si v trainsetu dělají vlastní úpravy a tohle by jim mohlo udělat nepořádek v jejich organizaci. Jinak je ale podle mě přirovnání k rozdílům v distribucích bezpředmětné.

Díky za názor, možná někdy v budoucnu, bude-li ještě o MSTS zájem, něco vznikne.

chovanecm napsal:
U toho MSTS by to zřejmě vyžadovalo vysokou míru standardizace, což se sice daří, ale najde se jistě dost lidí, kteří si v trainsetu dělají vlastní úpravy a tohle by jim mohlo udělat nepořádek v jejich organizaci. Jinak je ale podle mě přirovnání k rozdílům v distribucích bezpředmětné.

Díky za názor, možná někdy v budoucnu, bude-li ještě o MSTS zájem, něco vznikne.
Bohužel, i tady byly snahy o standardizaci (viz třeba jenom snahy o jednotné názvy a označení modelů a jejich částí) a jak to dopadlo je zde jasné. A to srovnání Linuxových distribucí mezi Debianem a Fedorou byl možná nevhodně zvolený příklad, neboť mají podle všeho víc společného, než jenom názvy souborů. Což se o názvech souboů které se starají o chod modelů v MSTS říci nedá,

Hlavný problém by som videl v súčasnom systéme a roztrieštenosti webov. Niektoré neumožňujú priame linkovanie a iné zase používajú služby edisku a pod. Preznačovanie je kapitola sama o sebe, asi by ten program mal disponovať aj nejakou inteligenciou, aby sa nenechal zmiasť rôznou formou zápisu toho istého vozidla.

Maďari toto už dávno mali. A padlo to na majiteloch webu. Totižto každý užívatel musel do toho systému (neviem ako to fungovalo) aktualizovať stále svoje stránky aby to fungovalo. Vždy všetko stojí a padá na ochote užívatelov. Za seba hovorím, že moje stránky nebudú nikdy súčasťou ničoho. Každý kto s nášho webu niečo chce nech si preto príde.

Podľa mňa úplne stačí, že je vôbec niečo dostupné k stiahnutiu, hlavne aby to Google hneď bez problémov našiel. Kto chce, tak si to rýchlo nájde a stiahne. Niektorí asi by chceli mať free veci dotiahnuté priamo popod nos a nebodaj aj aby to jediným kliknutím bolo nainštalované do ich kompu a zároveň by to dvihlo FPS ...

No veď presne. Platím pri fotení (beznzín, strava, čas) platím pri modelovaní (elektrika, čas) platím aby si to ostatný mohli stiahnuť (doména,ftp) a stále je to málo? Chú to mať podaktorí ešte aj na zlatom podnose pod nosom? Neexistuje. Toľko nech každý pre seba spraví, že si zájde na autorov web a nech si to pekne stiahne.

Jsem rád, že se trochu rozpoutala diskuse.
U toho Linuxu, který jsem zde nastínil jako vzor, autoři software (přeneseně zde: modelů) vytváří svůj produkt a třeba ho prezentují a nabízí ke stažení na nějakém svém webu. Ten software je v tomto případě obvykle pod licencí, která umožňuje, aby správci (případně dobrovolníci) okolo těch balíčkovacích systémů sami od autorů (případně s jejich svolením) tento software přebírali, případně upravili podle standardů používaných v dané linuxové distribuci jména a cesty k souborům, a zařadili do repozitáře balíčkovacího systému.
Autorům obvykle tedy nevzniká žádná práce navíc (pokud se samozřejmě nechtějí aktivně zapojit). Správci balíčkovacích systémů tak obvykle odpovídají za to, že se v repozitáři nenachází žádné vadné, nedodělané nebo nekompatibilní balíčky. Navíc kontrolují, zda nevyšla nová verze daného doplňku a po jejím otestování ji zařadí do repozitáře. Uživateli se pak třeba jednou za týden zobrazí, které z těch balíčků, které si nainstaloval, už existují v novější verzi a mají možnost (opět automatizovaně) aktualizovat.

Někteří autoři software samozřejmě nejsou ochotni na něco takového přistoupit a instalace je možná pouze skrze jejich oficiální instalátor, například z jejich webu. Nutno ovšem podotknout, že takový instalátor obvykle obsahuje vše potřebné, málo kdy se stane, že by si uživatel musel nedej bože sepisovat seznam, co mu všechno pro úspěšné fungování chybí a co si má ještě kde stáhnout. To je bohužel to, co se mi u MSTS stává. Pan Šemora zřejmě i z těchto důvodů do aktualizací trainsetu některá vozidla nezahrnuje a pouze poskytuje informace, kde si uživatel může tato vozidla sehnat.

Je to jistě věc každého autora, ale myslím, že i tvůrci software vynakládají na jeho výrobu vlastní prostředky, a zařazení do distribučního kanálu berou jako způsob, jak svůj produkt dostat k lidem. Nemyslím si, že by nutnost procházet weby jednotlivě nějak morálně nahradila prostředky autory vynaložené. Pokud chce někdo tyto prostředky zkusit kompenzovat, bývá zvykem na web umístit nějaké to "Donate" tlačítko, kterým může spokojený uživatel autorovi přispět na jeho práci.

Nechtěl jsem Vás tu ale přesvědčovat, pouze mě zajímaly názory na tuto myšlenku. Děkuji za ně.

Back
Nahoře