Windows 8 a MSTS

Pavlík

Pomocník strojvedoucího
Pokud někdo toužíte mít připravované Windows 8 u sebe v počítači nebo na svém notebooku, tak zapomeňte na to, že na tomto systému rozjedete MSTS.

Windows 8 (x86 i x64) už MSTS nepodporují.

Tedy alespoň zatím jejich dosud zveřejněné verze...

Na každý pytel je záplata.

ad 1: Rozbehám to presne tak, ako som rozbehal starý 3ds max v 64 bitových Win7.

ad 2: Kým sa Win8 rozšíria do masového používania, snáď už bude fungovať OpenRail a s tým by vo Win8 problém nemal byť.

ad 3: kým dôjde k masovému rozšíreniu Win8 možno už do MSTS nebude nik tvoriť, možno s výnimkou zopár zarytých vytrvalcov

Obávám se, že až skončí nás pár vytrvalců, tak už nebude v takovém rozsahu tvořit nikdo ani do nových simulátorů. Ukázka je RW. Nadšenci už dokázali, že tam možnosti ladění jsou mnohem lepší než v MSTS.
A jaký je zde náš lokomotivní a vozový park ? Do 3D kabin se nikomu nechce. Co je to platné, když vznikne pár tratí, ale po kterých nebude čím jezdit. To je i u mě důvod, proč jsem RW od podzimu nespustil. Počed vozidel ČD mám 0. Jinak by noví stavitelé už dávno do MSTS nic nestavěli a přešli by rovnou na RW.

Jinak W8 je dělaný pro tablety a ne pro PC. Tak není důvod si s ním komplikovat život. A když už nebude jiná volba, určitě se nějaká cesta k MSTS najde. Nevěřím tomu, že v dohledné době MSTS nějaký nový simulátor překoná. Ale rád se budu mýlit.

Tak to máš mylné informácie, pretože zákonite opäť príde ku generačnej výmene aktuálneho OS, ale je pravda, že zatiaľ netreba žiadnu paniku.

Logika Win 8 je v úplne odlišnom používaní PC a SW než sme boli doteraz zvyknutí, nechcem nejako strašiť alebo vyvolávať paniku, ale blíži sa čosi obdobné tomu, čo sa v Terminátorovi nazývalo vzbura strojov. Internetové dátové úložiská, cloud aplikácie, úplné prepojenie všetkého so všetkým, až mám z toho obavy.

Mňa osobne Win8 nejako zvlášť neoslovili, ale na všetko sa dá zvyknúť, aj na šibenicu :D

Zbyněk Šemora napsal:
Obávám se, že až skončí nás pár vytrvalců, tak už nebude v takovém rozsahu tvořit nikdo ani do nových simulátorů. Ukázka je RW. Nadšenci už dokázali, že tam možnosti ladění jsou mnohem lepší než v MSTS.
A jaký je zde náš lokomotivní a vozový park ? Do 3D kabin se nikomu nechce. Co je to platné, když vznikne pár tratí, ale po kterých nebude čím jezdit. To je i u mě důvod, proč jsem RW od podzimu nespustil. Počed vozidel ČD mám 0. Jinak by noví stavitelé už dávno do MSTS nic nestavěli a přešli by rovnou na RW.

Zbyňku tak ako sa našlo zopár jedincov na MSTS v úplných začiatkoch, tak sa nájde aj potom keď tých zopár rádioaktívnych skončí. A platí to aj pre RW.

A keby to aj náhodou pravda nebola, tak sa nič nestane. Svet má vážnejšie problémy ako MSTS a RW.

A to že máš počet vozidiel ČD nula je práve preto, lebo ťa RW nezaujíma. Inak ich existuje rozhodne viac. (ja ich mám tiež).

Jinak by noví stavitelé už dávno do MSTS nic nestavěli a přešli by rovnou na RW.

A prečo by mali ? Ja osobne nerobím svoje modely do RW len preto, lebo som lenivý sa znovu učiť nejaký nový export.....a nie preto, lebo RW je na nič, alebo že do neho nič neexistuje.

dem napsal:
...Ja osobne nerobím svoje modely do RW len preto, lebo som lenivý sa znovu učiť nejaký nový export...
Ano, přesně. Tak nějak to je. Také mám pocit, že jsem líný se učit nové věci. :(

Win 8 Consumer Preview Build 8250 MSTS podporují, ja na osmičkách MSTS hraju uplně v pohodě a bez problémů, stejně jak na Win 7. Takže se nemusíte bát nekompatibility. Snad jsem to složité slovo napsal správně :D

Ja zatiaľ nemusím Windows 8, počkám si minimálne na prvý servuspack ... Konečne pred mesiacom som úspešne absolvoval prechod z XP na W7 ...

Mne pod win8 MSTS chodi.Na zastupci programu MSTS jsem nastavl V nastaveni kompatibility jsem dal "spoustet jako spravce" + jsem nastavil "Tento program spoustet v rezimu kompatibility pro windows XP sp3"

Pod W8_64 nainstalovaných do nového železa se mi MSTS vůbec rozchodit nepodařilo, desatero a správce bez vlivu. Na upgrade verzích W8 starších OS a počítačů někdy ano, testoval jsem však jen zkušebně základní instalaci. Řešením je virtuální počítač s OS podporujícím bez nastavování kompatibility běh MSTS, raději v 32 bitové verzi a v něm nainstalovaný a spuštěný MSTS a jeho utility. Ve virtuálním compu nelze pro Train.exe nastavovat kompatibilitu, soubor se pak nerozběhne. Ostatní nastavení podle Zbyňkova "desatera" v tomto případě platí, je však lepší nastavit větší objem stránkovacího souboru i paměti pro spuštění souboru. Pokud je v počítači alespoň 8G RAM, není problém. Testovat na aktivitě Topírna noc od Zbyňka, když jde ta, jde podle mých poznatků všechno.

Myslím, že se na tomto vláknu nelze dobrat jednoznačného výsledku. Představa, že program, primárně vytvořený ve 32bitovém prostředí na přelomu tisíciletí, bude vždy bez problémů chodit na technice a OS 64bitů o tucet a více let mladší, je podle mne iluzorní. Sám jsem vedl boj se softwarem a řešení nalezl až způsobem, který jsem zde popsal. Podle mých poznatků Zbyňkovy ani Midrafonem popsané zásady za určitých okolností nefungují, i když někdo tvrdí opak. A nezkoušel jsem to ani jen jednou, ani na jen jednom počítači. Jestli Majkrosoft na svých stránkách píše, že MSTS je s W8 nekompatibilní, patrně ví, proč to dělá. Až mi někdo předvede, že mu na multijádrovém procesoru a MB laděném už z výroby na W8 MSTS chodí a ověřím to, rád uznám, že moje řešení je zbytečně komplikované. Vy, kterým MSTS na W8 chodí, užívejte si to a podělte se zde o způsob, jakým jste toho dosáhli. Ale nedělejte neschopné z těch, kterým mašinky ve W8 nechodí a hledají řešení. Napsat, že něco "musí chodit" je v tomto případě značně krátkozraké.

Já toho dosáhl tak, že jsem ho prostě nainstaloval, naprosto stejně jako na win7 x64, win Vista x64 a win xp x86 a to na několika pc a noteboocích a vždy to chodilo. Jediná úprava je nastavení spouštěcích parametrů, změna v zástupci z launcher.exe na train.exe a spouštění jako správce, tak jak je psáno v radách Zbyňka Šemory a simulátor šlape jako hodinky...

Back
Nahoře