Dostal jsem několik dotazů a připomínek k počasí a ty nejzajímavější dávám i sem.
Co myslím tím, že v některých tratích je počasí nic moc.
Myslím tím hlavně na oblačnost. Když pominu takové věci, jako že při počasí léto+jasno je v trati skoro zataženo, tak jde především o to, že by nemělo pršet či sněžit z mraků charakteristických pro hezké počasí a že by stav počasí měl v rámci možností korespondovat s viditelností a tak.
Nešlo by vyrobit počasí i do vyšších poloh? Po chvilkách si hraju s tratí .... , která je situovaná oproti DVK o něco výš. Myslím, že by se hodilo i jinam.
U počasí je tu jeden zádrhel. A to, že se musí odvíjet od vegetace. Jestliže mám na jaře většinu stromů zelených, tak jsem na konci května, kdy není plně zelený tak akorát akát. Pokud mám na podzim většinu stromů ještě zelených, tak jsem nějde na přelomu září a října. A to jsou měsíce, kdy ani v Krkonoších běžně nesněží a už vůbec neleží na zemi sníh. To je důvod, proč jsem zrušil kombinace jaro+sníh a podzim+sníh.
Aby bylo reálnější zimní počasí pro vyšší polohy, bude potřeba do dané trati pro zimu doplnit všechny sněhové textury a zimní texturu kolejí tak, aby nebyly vůbec vidět pražce. Tím vznikne dojem spousty sněhu. V nížině si mohu dovolit na rozdíl od hor mít v zimě viditelné pražce a třeba červené střechy - to odpovídá tak 1 - 2 cm sněhu. Dalším krokem ke zreálnění zimního počasí vy mohl být model hromad sněhu vytvořených kolem silnic prohrnováním. Alfakanál by nám umožnil, aby byly viditelné pouze v zimě.
Nastavení počasí jako takového je druhá věc, tady lze ovlivnit intenzitu sněžení, viditelnost atd. Toto je můj pohled meteorologa, ale i tak nemám patent na rozum ....