Motorové vozy od Pikka

Díky Pikku za zveřejnění modelů. Jinak co se týče fotek, jsem rád, že posloužily, nemám důvod být naprdnutý, když k něčemu byly:-)

Ahoj Pikku.
Tak jsem se konečně dokopal a projel si nové stroje "Regionohy" a musím říct, že je to opravdu luxusní model, i když zrovna tohoto drncadla nejsem zastáncem, hlavně když v něm cetuji z Hradce do Jičína, tak ke konci už je to na umření.:D Ale měl byh technický dotaz, prosím tě, šlo by doplnit u těchto vozů i varianty mimo službu? Do aktivit neocenitelná věc.
Dan

Zdravím.
Měl bych technický dotaz.:D Poněvač nejsem znalý tak dávné doby, kdy jezdily motory M120, vím, že v MSTS se dají otočit kl. Ctrl + Num 8, ale ve skutečnost? Když jedu Andělská Hora - Kolštýn a zp., tak zpátky by vůz couval, nebo jej otáčeli?
Dan

A prečo by sa mal otáčať? Malo to reverzačný motor a rušnovodič sedel tuším bokom k smeru jazdy.

nebulus napsal:
A prečo by sa mal otáčať? Malo to reverzačný motor a rušnovodič sedel tuším bokom k smeru jazdy.
Takmer si uhádol. Pri zmene smeru fíra zastavil motor, zmenil smer otáčania a znova naštartoval. Už sme to kedysi dávnejšie preberali. Ale to platí len o vozoch M120.3 a M.120.4
Pri vozoch M120.0 a M120.1, ktoré sa podobali na cestné autobusy sa voz otáčal pomocou mechanizmu na spodku vozu.

Preto je u lokomotív a motorových vozov ČSD nutné uvádzať aj tzv. konštrukčnú skupinu. Len samých M120 bolo 6 odlišných konštrukcií rôznych výrobcov.
Podobne je to aj u parných lokomotív. Napríklad ČSD 310 je úplne nahovno údaj, pretože v prípade "rady" 310 bolo 10 konštrukčných skupín, od 310.0 až po 310.9, takisto aj u rady 354 boli obsadené všetky konštrukčné skupiny.

Naposled editoval moderátor:
Tax napsal:
.....
Pri vozoch M120.0 a M120.1, ktoré sa podobali na cestné autobusy sa voz otáčal pomocou mechanizmu na spodku vozu.
.....

Pouze u M120.1 M 120.0 nic takového neměl a musel se otáčet na točně.

Tom Kanka napsal:
Pouze u M120.1 M 120.0 nic takového neměl a musel se otáčet na točně.

A proto máme v MsTS výhodu, protože tam ten otočnej podstavec máme :D

Když se tady probíraly ty motorové vozy a jejich řada M120, chtěl bych doplnit Taxovy přesné informace i několika screeny, protože jeden obrázek vydá za desítky slov.
Některé modely M120 pro MsTS by měly být již známé a veřejné - nejdřív tedy první typy kolejových autobusů firem Praga a Škoda. Jediný M120.0 z Pragovky -
da21088ff13ebffb253f7275dd502db4.jpg

pak konkurence M120.1 ze Škody. Tyto motorové vozy byly již vybaveny výsuvnou točnou a bylo jich vyrobeno víc kusů -
a6ebc8963a04d9d1714402c461090463.jpg

Další z řady byly již motorové vozy z Tatry Kopřivnice, jako první v řadě ještě standardně řešený M120.2 (povšimněte si chladičů na střeše)
7c865b04acd5647bc77b31531f7accdc.jpg

A pak už první ze slavné serie "věžáků", tzv. "malý věžák" M120.3, stále ještě vybavený spřáhlem tramvajového typu:
b3155d0f23fe48411901b5111141de66.jpg

Následuje neznámější z věžáků, řada M120.4. Zajímavostí je, že oba dva motorové vozy na screenu jsou M120.4, ale zadní je z pozdějších serií s modernější skříní (mmch, není to jen můj model, skříň tohoto modelu a část textur zpracoval Tax, za což mu děkuji)
c0922f65a94ee3b6ed39c86dd976bb49.jpg

Toto je sice další motorový vůz řady M120 - řada M120.5. Jedná se o dieselelektrický motorový vůz z Královopolské Brno - všimněte si zajímavě řešeného pojezdu. Vyrobeny dva kusy pro F.O.D.
7863920b14fbe4e6c2acadb3f48099ed.jpg

A nakonec (last but not least) jedna úzkorozchodné varianta, vpodstatě zmenšený malý věžák . M11.0 před depem v Osoblaze. (Povšimněte si pod skříní (!) uložených chladičů)
6acf6fa0d2a720366f02e374d0e02aa5.jpg

Tak a to jsi Pikku udělal naschvál co? :D :D Teď slintám nad screeny a musím použít Čoudovu větu: "My je nutně potřebujeme, není čím jezdit." Ještě by to chtělo pro Zlatohorku nějaké vozy s kládama se sací brzdou. ;) Jinak jsem rád, že jsem dneska vyřešil něšťastné padání tratě při nasazení traffic. Víc u mně ve vlákně aktivit.
Dan

To je nádhera! Tak něco z dobového předpisu V101:

01.jpg

Jinak taková záhada kolem frýdlantských M120.5:
Všeobecně se má za to (a veškeré prameny to uvádějí), že skříň vozu byla modro-bílá. Jenže existuje snímek tohoto vozu v Jindřichovicích, který je autorem z druhé strany popsán: "náš zelený šíp". Takže se naskýtá otázka, zda vozy ve skutečnosti nebyly zelenobílé, eventuelně jestli každý z vozů neměl jiný nátěr.
Ale nato už asi nikdo neodpoví.

Naposled editoval moderátor:
To s tím zbarvením M120.5 je mi známo. Dokonce jsem zkoušel upravovat soudobé barevné fotografie (zeleno-zelený ze M120.4 a modro-bílý z M273) do odstínů šedé tak, abych zjistil porovnáním z černobílými originály možnou pravdu. Nakonec jsem zvolil modrobílé zbarvení, protože mi ta hrášková zelená vycházela na upraveném snímku moc tmavá. Ovšem originální čb fotografie nevím na jaký typ materiálu byly pořízeny a neznám ani světelné podmínky. Myslím si, že šikovný skinař by mohl snadno upravit modrobílé zbarvení na zeleno zelené (za použití fotografií částí vozu M120.417)
Spíš se obávám, že přívěsné vozy za M11 byly světlejěí barvou než samotný M11, i když ne všechny se tek jeví.

Pěkný den,
hergot, to je nářez! Asi neusnu. :D Textury jsou jako živé, velká krása. Již delší dobu Pikka podezřívám, že je spřažen s černokněžníkem Zababou. Tohle je nezvratný důkaz. :D Měly prosím vozy řady M120.5 i vlastní přívěsné vozy nebo jezdily jako sólo?

E499_2002 napsal:
... Měly prosím vozy řady M120.5 i vlastní přívěsné vozy nebo jezdily jako sólo?....

U ČSD vlastné prívesné vozy nemali prakticky žiadne motorové vozy. Vešalo sa na ne všetko, čo bolo práve k dispozícii ( napríklad prkeňáky Ci prestavané na "motorové" Cim ).
Výtvarne ucelené mali byť až M284.0 + Calm39, ale ani tam to nebolo úplne ono a tak sa prvými jednotnými "súpravami" stali až M240 + Bix ( Balm/k ) a M286.0 + Bmx ( Balm )

Překrásný modely, hluboce smekám :) Jinak pořád mám na disku fotky stanoviště reko M 21 z ČHŽ, kdyby někdo měl zájem...

No, snad se Pikku nebude zlobit, že mu sem plácnu jeden screen. Já jsem tak rád, že se mi povedlo zjistit proč na Zlatohorce padaly aktivity, že jsem hned jednu musel vytvořit a když jsme u těch motoráčků...

mixmouses napsal:
... Jinak pořád mám na disku fotky stanoviště reko M 21 z ČHŽ, kdyby někdo měl zájem...

Ahoj, tak něco málo u máme, ale kdyby bylo něco lepšího nezlobil bych se :)

d364a8fa7a42f71d8477464735bf382c.jpg

S tou M120.5 bych se taky spis klonil k zelene, ale co k ni nahoru to fakt tezko rict. Navic se mozna za valky premalovavaly. Nevim, snimkek jsem nenasel. A modra mela do kombinace kremovou?

Joj, to bude spotřeba Dynalkolu! To už abych se porozhlédl po nějakém logu.
Dobových cisteren je teď dobrý výběr a Zlatohorské depo pro takovou flotilu bude potřeba často zavážet ...

Back
Nahoře