Vlakové zabezpečovací zařízení

Čuřil

Pokladník
Zdravim, mam takovy dotaz, asi jsem chybel ve skole, kdyz se to probiralo, ale zajimalo by mne ,co jsou to ty zkratky VZ, NO, LVZ. :eek:

Naposled editoval moderátor:
Čuřil napsal:
Zdravim, mam takovy dotaz, asi jsem chybel ve skole, kdyz se to probiralo, ale zajimalo by mne ,co jsou to ty zkratky VZ, NO, LVZ. :eek:

VZ - Vlakový zabezpečovač
NO - Návěstní opakovač
LVZ - Liniový vlakový zabezpečovač

Čuřil napsal:

VZ -> Vlakový Zabezpečovač, v podstatě nouzový ventil, který se otevře a vypustí vzduch z průběžného potrubí vlaku a tím zajistí jeho zastavení.
NO -> Návěstní Opakovač, zařízení v kabině, které ukazuje návěstní znak postavený na nejbližším návěstidle ke kterému se vlak blíží.
LVZ -> Linový Vlakový Zabezpečovač, zařízení jež snímá kódované impulsy z kolejového obvodu, vyhodnocuje je a ovládá NO a VZ.

Miran napsal:
Čuřil napsal:

VZ -> Vlakový Zabezpečovač, v podstatě nouzový ventil, který se otevře a vypustí vzduch z průběžného potrubí vlaku a tím zajistí jeho zastavení.
.....
LVZ -> Linový Vlakový Zabezpečovač, zařízení jež snímá kódované impulsy z kolejového obvodu, vyhodnocuje je a ovládá NO a VZ.

Mirku, trošku bych to upřesnil, jestli dovolíš:

VZ - vlakový zabezpečnovač jako obecný pojem. Není to jenom nouzový ventil, ale i logická část, která by měla kontrolovat činnost strojvedoucího a jeho bdělý stav a v případě nějakého výjimečného stavu zajistí zastavení vlaku - čili není to jenom záklopka ventilu. Patří meni ně i jednotky KBS (Kontroly Bdělosti Strojvedoucího), které se montovaly tuším do řady 809, když se začínalo jezdit na lokálkách bez vlakvedoucího a fíra byl ve vlaku sám).

LVZ je je taky vlakový zabezpečovač, ale jenom jeden z mnoha typů - čili taky má možnost nouzově zastavit vlak, ale navíc je liniový, tzn. že je k tomu všemu ještě navíc zajištěna na kodovaných tratích trvalá komunikace mezi traťovou a mobilní částí a právě i Tebou zajištěný přenos návěstního znaku na návěstní opakovač....

Pokud bys chtěl vědět víc, tak na wikipedii je toto - http://cs.wikipedia.org/wiki/Liniov%C3%BD_vlakov%C3%BD_zabezpe%C4%8Dova%C4%8D_LS

Kromě LVZ je třeba v Německu nebo v Rakousku rozšířen systém bodového zabezpečovače, který ale není kompatibilní s naším liniovým zabezpečovačem, takže není zajištěna spolupráce mezi traťovou a mobilní částí - ta mobilní by mohlo fungovat sama o sobě ......

Jde jen o formulace, ale bylo možné si je vyložit různě, takže se omlouvám za upřesnění.

bob57_cz napsal:
... na výhybkách se pro přenos kódu používají kabelové smyčky položené souběžně s kolejnicovým pásem, kolejové obvody slouží převážně k indikaci obsazenosti/volnosti příslušného kol.obvodu.
Kódovací smyčky jsou v současné době použity jen na starších zařízeních, nebo jako nouzové/přechodné řešení, protože kolejové obvody umožňují kódovat proti jízdě vlaku z kteréhokoliv konce obvodu podle postavené cesty.

bob57_cz napsal:
A těch starších je pořád ještě 80%. Zanedbáváš vliv elektrifikace ? Do každé spojky nejde vložit plnohodnotný translator.
Spojky se kódují jen v přímém směru, protože se jejich kódování do odbočky nepožaduje a odbočné konce jsou slepé.

bob57_cz napsal:
Problém je taky v tom, že pokud má být zajištěno kódování na krátkém kolejovém obvodu, tak musí být koder spuštěn natvrdo již při postavení vlakové cesty a nebude čekat až na šlápnutí, což jsou samozřejmě energetické vícenáklady nebo větší náročnost na seřízení/nastavení šuntů.
Proto je jedna z podmínek stanovení minimální délky obvodu závislost traťové rychlosti a doby reakce zařízení od obsazení obvodu do zahájení vysílání kódu.

Ale pochopil, jen mi je prostě jedno, jestli provozovatel sníží rychlost, nebo se změní rozizolování kolejiště, použije rychlejší přijímače, ....

Flying Scotsman napsal:
Ale pochopil, jen mi je prostě jedno, jestli provozovatel sníží rychlost, nebo se změní rozizolování kolejiště, použije rychlejší přijímače, ....
stejně jo to všechno jedno, 2009 se začne testovat ETCS a bude po srandě, konec LS 90, nástup LS06, plně digitální a rychlou mobilní částí, nehledě na to, že stáca už je dost rychlá ;)

Mortega napsal:
stejně jo to všechno jedno, 2009 se začne testovat ETCS a bude po srandě, konec LS 90, nástup LS06, plně digitální a rychlou mobilní částí, nehledě na to, že stáca už je dost rychlá ;)
Nechci Vám kazit radost, ale než k tomu dojde, uteče ještě hromada času. K tomu vybraná úroveň 2 bude fungovat paralelně s traťovou částí LVZ, kterou umí mobilní část vyhodnocovat v STM režimu.

bob57_cz napsal:
Apropó, v metru se kódují všechny koleje trati ( mimo depo ) včetně spojek. Nesmí dojít ke ztrátě kódu, jinak zasáhne VZ. Kde nejde použít kolejové pásy, nahradí se kabelovou smyčkou. Stanice s kolejovým rozvětvením mají automaticky kódování pro oba směry jízdy.
Na metro jsou taky trošku jiné požadavky :wink:

Flying Scotsman napsal:
Mortega napsal:
Nechci Vám kazit radost, ale než k tomu dojde, uteče ještě hromada času. K tomu vybraná úroveň 2 bude fungovat paralelně s traťovou částí LVZ, kterou umí mobilní část vyhodnocovat v STM režimu.
ano, to sice ano, ale také sem mluvil o nové LS, chlape, neděláte v AŽD? :D jo, jinak VZ nebude nijak ETCS vyhodnocovyt, nýbrž v podstatě naopak...Pokud to tedy bylo myšleno takto ;)

bob57_cz napsal:
Flying Scotsman napsal:
Na metro jsou taky trošku jiné požadavky
A ?? Pořád je to o VZ. Není jen CSD a dál končí svět... :lol:
Nechci do toho nějak zasahovat, ale já těma požadavkama pochopil třeba to, že kolejový smyčky sou pro povrchovou dráhu těžko využitelný, protože přijdou fetky nebo bezdomovci- nebo jiní živitele sběrných surovin- stříhnou do kabelu a zabezpečováci nebudou dvakrát tejdně (ne-li víc) lítat měnit kabel... :D

bob57_cz napsal:
Mortega napsal:
bob57_cz napsal:
Flying Scotsman napsal:
Na metro jsou taky trošku jiné požadavky
A ?? Pořád je to o VZ. Není jen CSD a dál končí svět...
Nechci do toho nějak zasahovat, ale já těma požadavkama pochopil třeba to, že kolejový smyčky sou pro povrchovou dráhu těžko využitelný, protože přijdou fetky nebo bezdomovci- nebo jiní živitele sběrných surovin- stříhnou do kabelu a zabezpečováci nebudou dvakrát tejdně (ne-li víc) lítat měnit kabel...
Tohle je úplně jiné téma. Jim je naprosto jedno, jestli sbalí kolejovou smyčku nebo 15cm kousky propojek na kolejnicích a přivaděče od translátorů.
Pokud se bude zabezpečovačka odvíjet od takových anomálií, nezbude nakonec jiné řešení něž GPS. Družice do sběru nestáhnou.
:D to je fakt, ale podle toho, co jsem viděl v AŽD, tak s tou GPS to bude jen otázka času, teda vlastně se čeká až na Galilea....jenom kluci musej vyřešit ty tunely....

Mortega napsal:
:D to je fakt, ale podle toho, co jsem viděl v AŽD, tak s tou GPS to bude jen otázka času, teda vlastně se čeká až na Galilea....jenom kluci musej vyřešit ty tunely....
Z hlediska zabezpečovací techniky je využití GPS ještě v plenkách a hodí se spíš jako kontrolní funkce, protože GPS a jemu podobné systémy nejsou koncipovány z pohledu předávaných informací ve smyslu požadavků na železniční zabezpečovací techniku.

bob57_cz napsal:
To uvažuješ v mezích našich kostnatých norem. Ve světě už není žádná senzace zabezpečení na některých tratích přes satelity několik let (USA,Austrálie), hustota kolejové sítě a provozu je ale v porovnání s naší podstatně menší.
Ne, to uvažuji v rámci směrnic pro interoperabilitu a navazujících evropských norem pro posuzování bezpečnosti drážních zařízení. Ono je trochu nelogické, když někdo chce na základě nezabezpečených informací generovat bezpečné povely. To už potom jde ruku v ruce s názory na přípustnost počtu nehod a mrtvých za rok na kilometr trati, které se začínají objevovat.

bob57_cz napsal:
Ty se na to díváš z pohledu "toho dole", který je vázán normami "toho shora". Musel by ses vžít do role tvůrce norem a tam nastavovat správné priority a parametry. To je ale hodně obšírné a kdekdo na to nemá a nejde to vypusti ze dne na den. :D
A jak víte, z jakého úhlu pohledu se na problematiku dívám?

Není to tak úplně vlakové ZZ, ale každopádně se mi kvůli tomu nechce zakládat téma, takže hodím myšlenku sem :

Vlaky a nějaká analogie FMC z letadel ( efemsíčko ((reklama na seznam.cz)) aneb Flight management computer) ? GPS navigace ? Vždycky, když jedu někam vlakem, pouštím GPSku a jen tak čučím na rychlosti, aktuální polohu, rychle zkouknu "co je zrovna tohle za kopec" atd.

Jak je na tom vybavenost vlaků (resp. lokomotiv) tímto zařízením ? Plánuje se ? Dodává se ? Nějaký výstup z toho ? Právě ála FMC v letadle ?

Co třeba, kdyby si fíra jen tak vzal na mašinu TomToma, jednoduše by se dala nadefinovat navigace po trati místo silnice, aj rychlosti by šly, takže by byl dost slušný přehled třeba jen o pitomém zpoždění, pominu-li všechno ostatní..

A co třeba odpovídače ? To už je asi holý nesmysl, ale hodilo by se, aby vlaky navzájem znaly svoji polohu, jako další bonus k zabezpečovacím zařízením... ?

Back
Nahoře