Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Poznámka: This feature may not be available in some browsers.
Čuřil napsal:Zdravim, mam takovy dotaz, asi jsem chybel ve skole, kdyz se to probiralo, ale zajimalo by mne ,co jsou to ty zkratky VZ, NO, LVZ.![]()
Čuřil napsal:Zdravim, mam takovy dotaz, asi jsem chybel ve skole, kdyz se to probiralo, ale zajimalo by mne ,co jsou to ty zkratky VZ, NO, LVZ.![]()
Miran napsal:Čuřil napsal:Zdravim, mam takovy dotaz, asi jsem chybel ve skole, kdyz se to probiralo, ale zajimalo by mne ,co jsou to ty zkratky VZ, NO, LVZ.![]()
VZ -> Vlakový Zabezpečovač, v podstatě nouzový ventil, který se otevře a vypustí vzduch z průběžného potrubí vlaku a tím zajistí jeho zastavení.
.....
LVZ -> Linový Vlakový Zabezpečovač, zařízení jež snímá kódované impulsy z kolejového obvodu, vyhodnocuje je a ovládá NO a VZ.
Kódovací smyčky jsou v současné době použity jen na starších zařízeních, nebo jako nouzové/přechodné řešení, protože kolejové obvody umožňují kódovat proti jízdě vlaku z kteréhokoliv konce obvodu podle postavené cesty.bob57_cz napsal:... na výhybkách se pro přenos kódu používají kabelové smyčky položené souběžně s kolejnicovým pásem, kolejové obvody slouží převážně k indikaci obsazenosti/volnosti příslušného kol.obvodu.
Spojky se kódují jen v přímém směru, protože se jejich kódování do odbočky nepožaduje a odbočné konce jsou slepé.bob57_cz napsal:A těch starších je pořád ještě 80%. Zanedbáváš vliv elektrifikace ? Do každé spojky nejde vložit plnohodnotný translator.
Proto je jedna z podmínek stanovení minimální délky obvodu závislost traťové rychlosti a doby reakce zařízení od obsazení obvodu do zahájení vysílání kódu.bob57_cz napsal:Problém je taky v tom, že pokud má být zajištěno kódování na krátkém kolejovém obvodu, tak musí být koder spuštěn natvrdo již při postavení vlakové cesty a nebude čekat až na šlápnutí, což jsou samozřejmě energetické vícenáklady nebo větší náročnost na seřízení/nastavení šuntů.
Při prohlídce UTZ se to označí jako závada a záleží na SDC, jak si to vyřeší.bob57_cz napsal:Žeby někoho napadlo snížit traťovou rychlost kvůli zajištění startu kodéru na krátkém izoláku :?:![]()
stejně jo to všechno jedno, 2009 se začne testovat ETCS a bude po srandě, konec LS 90, nástup LS06, plně digitální a rychlou mobilní částí, nehledě na to, že stáca už je dost rychláFlying Scotsman napsal:Ale pochopil, jen mi je prostě jedno, jestli provozovatel sníží rychlost, nebo se změní rozizolování kolejiště, použije rychlejší přijímače, ....
Nechci Vám kazit radost, ale než k tomu dojde, uteče ještě hromada času. K tomu vybraná úroveň 2 bude fungovat paralelně s traťovou částí LVZ, kterou umí mobilní část vyhodnocovat v STM režimu.Mortega napsal:stejně jo to všechno jedno, 2009 se začne testovat ETCS a bude po srandě, konec LS 90, nástup LS06, plně digitální a rychlou mobilní částí, nehledě na to, že stáca už je dost rychlá![]()
Na metro jsou taky trošku jiné požadavkybob57_cz napsal:Apropó, v metru se kódují všechny koleje trati ( mimo depo ) včetně spojek. Nesmí dojít ke ztrátě kódu, jinak zasáhne VZ. Kde nejde použít kolejové pásy, nahradí se kabelovou smyčkou. Stanice s kolejovým rozvětvením mají automaticky kódování pro oba směry jízdy.
ano, to sice ano, ale také sem mluvil o nové LS, chlape, neděláte v AŽD?Flying Scotsman napsal:Nechci Vám kazit radost, ale než k tomu dojde, uteče ještě hromada času. K tomu vybraná úroveň 2 bude fungovat paralelně s traťovou částí LVZ, kterou umí mobilní část vyhodnocovat v STM režimu.Mortega napsal:stejně jo to všechno jedno, 2009 se začne testovat ETCS a bude po srandě, konec LS 90, nástup LS06, plně digitální a rychlou mobilní částí, nehledě na to, že stáca už je dost rychlá![]()
Nechci do toho nějak zasahovat, ale já těma požadavkama pochopil třeba to, že kolejový smyčky sou pro povrchovou dráhu těžko využitelný, protože přijdou fetky nebo bezdomovci- nebo jiní živitele sběrných surovin- stříhnou do kabelu a zabezpečováci nebudou dvakrát tejdně (ne-li víc) lítat měnit kabel...bob57_cz napsal:A ?? Pořád je to o VZ. Není jen CSD a dál končí svět...Flying Scotsman napsal:Na metro jsou taky trošku jiné požadavky![]()
bob57_cz napsal:Tohle je úplně jiné téma. Jim je naprosto jedno, jestli sbalí kolejovou smyčku nebo 15cm kousky propojek na kolejnicích a přivaděče od translátorů.Mortega napsal:Nechci do toho nějak zasahovat, ale já těma požadavkama pochopil třeba to, že kolejový smyčky sou pro povrchovou dráhu těžko využitelný, protože přijdou fetky nebo bezdomovci- nebo jiní živitele sběrných surovin- stříhnou do kabelu a zabezpečováci nebudou dvakrát tejdně (ne-li víc) lítat měnit kabel...bob57_cz napsal:A ?? Pořád je to o VZ. Není jen CSD a dál končí svět...Flying Scotsman napsal:Na metro jsou taky trošku jiné požadavky
Pokud se bude zabezpečovačka odvíjet od takových anomálií, nezbude nakonec jiné řešení něž GPS. Družice do sběru nestáhnou.
Z hlediska zabezpečovací techniky je využití GPS ještě v plenkách a hodí se spíš jako kontrolní funkce, protože GPS a jemu podobné systémy nejsou koncipovány z pohledu předávaných informací ve smyslu požadavků na železniční zabezpečovací techniku.Mortega napsal:to je fakt, ale podle toho, co jsem viděl v AŽD, tak s tou GPS to bude jen otázka času, teda vlastně se čeká až na Galilea....jenom kluci musej vyřešit ty tunely....
Ne, to uvažuji v rámci směrnic pro interoperabilitu a navazujících evropských norem pro posuzování bezpečnosti drážních zařízení. Ono je trochu nelogické, když někdo chce na základě nezabezpečených informací generovat bezpečné povely. To už potom jde ruku v ruce s názory na přípustnost počtu nehod a mrtvých za rok na kilometr trati, které se začínají objevovat.bob57_cz napsal:To uvažuješ v mezích našich kostnatých norem. Ve světě už není žádná senzace zabezpečení na některých tratích přes satelity několik let (USA,Austrálie), hustota kolejové sítě a provozu je ale v porovnání s naší podstatně menší.
A jak víte, z jakého úhlu pohledu se na problematiku dívám?bob57_cz napsal:Ty se na to díváš z pohledu "toho dole", který je vázán normami "toho shora". Musel by ses vžít do role tvůrce norem a tam nastavovat správné priority a parametry. To je ale hodně obšírné a kdekdo na to nemá a nejde to vypusti ze dne na den.![]()