Zajímavé video o železnici

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Edie
  • Datum začátku Datum začátku
Jeho vozy jsou věčně obuté. Hlavně, že minulý se rok říkalo, že koženky se už na Ostravu nepodívají.

Naposled editoval moderátor:
A ještě neco málo pro současné studenty ruštiny ...

(od času 3:00)

Co jsem pochytil, příčinou byla nebrzditelná souprava (uzavřený kohout potrubí mezi oběma stroji a prvním vozem ???) a tím i vysoká rychlost vlaku při vjezdu do oblouku.

David

Jelikož jsou to nedávné nehody, jak vyplývá z komentářů, na vlacích stále jezdí strojvedoucí a mechanik. (pomocník strojvedoucího) Jen u nás mechaniky zrušili už před dvaceti lety. V Rusku se zřejmě na dráze tolik nešetří. A dále z videa (z komentáře) vyplývá, že i na nákladních vlacích jezdí vlaková četa, což u nás už pamatuje maximálně parní provoz.

Ale na druhou stranu, když jsem dělal zkoušky, tak pojem "návěstník" (průvodčí na posledním voze) se ještě učil. Ale jeho funkci nahradil strojvedoucí postrkové lokomotivy a na ostatních nákladních vlacích se postupovalo podle nových směrnic. Například při mimořádných zastaveních na trati utíkal 300m za konec vlaku krýt vlak nebo k poslednímu vozu střežit, dle situace, pomocník strojvedoucího a při jednomužné obsluze krytí a střežení vlaku zezadu vyřešila další směrnice a vlak už se zezadu ani nekryje ani nestřeží. Nemá kdo.

Na maňasech jezdí vlakové čety pořád. Sice bez návěstníka, ale ten by asi stejně musel stát někde na kupli, protože vozy s budkou jsou dnes už muzejní záležitostí.

A střežení vlaku mělo smysl dejme tomu za jízdy podle rozhledu. Jinak když není odhláška, není proti čemu střežit. Dnes, v době mobilních telefonů to už zcela postrádá význam.

David Hájek napsal:
Co jsem pochytil, příčinou byla nebrzditelná souprava (uzavřený kohout potrubí mezi oběma stroji a prvním vozem ???) a tím i vysoká rychlost vlaku při vjezdu do oblouku.

Vždyť je to tam všechno ukázaný. Opravovali hadici, zavřeli vzduch mezi 1. a 2. lokomotivou a otevřeli brzdič na druhé mašině. Pak se čety vystřídaly, druhá o tom nevěděla, zkoušku brzdy odflákli a už to jelo. V 65 km/h začal brzdit a nic se nedělo, v 78 km/h tam nasypal rychlobrzdu a ve 136 km/h najeli na konec vlaku před sebou.

Kurnik hoši,
když to zmákne Japonec, zvládne to i našinec. Jen mi dodejte potřebný hardware. :p

Ovšem až poté, co dokončím práci na jistém libeňském kousku. ;)

David

Zajímavost na štrece Horní Cerekev - Veselí nad Lužnicí ... .

Osobně skouknuto rok po realizaci na pozici 49°13'23.550"N, 15°11'18.679"E.

David

Back
Nahoře