SSD v starších Windows (XP, Vista)

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Logickým uvažováním člověk musí dospět k závěru, že je to vše hloupost. Protože velkou brzdou počítače je kromě procesoru pomalý hardisk. Pokud bych nějakou Ram nahrál i na flešku, tak je zase brzda USB. Možná na SSD disk by nějaká RAM fungovala, ale ten zase nejde namontovat do starého notebooku. Jenomže problém malého FPS v MSTS není určitě nedostatek RAM, ale starých procesorů a seká se to kvůli pomalým diskům.
Laicky řečeno.

RE: [rozděleno] Vhodný notebook pro práci s MSTS

Zbyněk Šemora napsal:
... SSD disk ... nejde namontovat do starého notebooku ... a seká se to kvůli pomalým diskům.

Troška Ťa opravím. SSD do starých notebookov namontovať ide, pokiaľ majú SATA rozhranie ( akékoľvek, aj SATA 150 ). Problém je inde. Jednak vo Win XP ( Vista ), ktoré nevedia bez patričných úprav bezpečne a optimálne s SSD pracovať, jednak v nízkom výkone procesora.
O problematike SSD a Win XP + Win Vista čítajte tu

RE: [rozděleno] Vhodný notebook pro práci s MSTS

Taxi, to je dobré čtení. Opět jsem chytřejší. Já myslel, že už to vyřešili a SSD mají téměř neomezenou životnost. Hold soudruzi z NDR ještě musejí dát trochu víc hlavy dohromady. :D Takže jít do toho jen minimálně se Sedmičkami. A vidíš, já mít notebook už na SATA, tak bych to risknul a nevěděl bych, že s XP bych tomu dal na frak.

Jenomže problém malého FPS v MSTS není určitě nedostatek RAM, ale starých procesorů a seká se to kvůli pomalým diskům. :D

První příspěvek a jen citace a smích na víc než rok starý příspěvek ? Kvůli tomu jsi se registroval na fórum ? Trapné. Přijď raději na slezinu a tam se můžeš předvést, jaký jsi borec.

RE: SSD disky - duální disk

Jinak jen pro info notebookové fajnšmekry - v posledních dnech přišel na trh kombinovaný disk od WD - jde o disk kde jsou dva regulerní oddíly - jeden se 120GB SSD a druhý s 1 TB klasického disku - pozor nejde o hybrid v pravém slova smyslu, kdy nemáte možnost určit, co půjde kam ( ty už jsou na trhu docela dlouho a jeden z typů používám).

Odkaz na oné čudo je zde - docela mne to zaujalo, ale vzhledem k tomu, že již 2 roky jedu s Win7 na hybridu a rychlost je dostačující, tak jsou to pro mne zatím docela vyhozené prachy (cena se pohybuje v alze na 7800 CZK včetně DPH .... nicméně řešení je to zajímavé pro ty, co řeší narychlení notebooku a nemají možnost např. použít multibay ...

P.S.: Kdo má chuť experimentovat, dá se připlatit 390 CZK a dokoupit si možnost vrácení zboží až ve lhůtě 2 měsíců - no za 400 si to půjčit na hraní na 2 měsíce a mít čas to provětrat ....

Martens napsal:
... dá se připlatit 390 CZK a dokoupit si možnost vrácení zboží až ve lhůtě 2 měsíců - no za 400 si to půjčit na hraní na 2 měsíce a mít čas to provětrat ....

Tak ja by som chcel vidieť toho nešťastníka ( rozumej blbouna ) ktorý si potom takýto experimentálny, nejakým "odborníkom" testovaný a pojebazmegovaný disk kúpi za plnú cenu. :twisted:

Seriozní obchod alespoň napíše, že zboží je rozbalené ve 100% stavu a je u toho sleva. Ale většinou každé zboží koupené po internetu je riziko, že nakupujete použité, vrácené zboží. Nebo pod názvem original se ve skutečnosti skrývá noname. Já takto naletěl s original displejem do Nokie C7. Potřeboval jsem ji probudit z mrtvých, přišel mi "original" displej z Mobilprovas. Proti novému zboží na displeji chyběla ochranná folie. Kvalita zobrazení neodpovídala originálu, ale nějaké levnější náhražce. Jenomže pokud si člověk sám opravuje věci pro kvalifikovaný servis, to se špatně reklamuje. Mobil slouží, funguje, neřeším.
Ale co se týká hardisků, byl jsem varován, že data na nich nahraná nejdou nikdy dokonale smazat. Takže firemní nebo osobní disky se neprodávají, ale ničí a vyhazují. Údajně v Linuxu by to šlo promazat nejdokonaleji. Ale to už je věda mimo mé znalosti.

Zbyněk Šemora napsal:
... co se týká hardisků, byl jsem varován, že data na nich nahraná nejdou nikdy dokonale smazat ...

Ale jdou. Len treba vedieť ako. Dokonca ten harddisk je znova použiteľný a funkčný, netreba ho znefunkčňovať ani kladivom, ani magnetom, ani vysokým napätím ani nijakým iným podobným "odborným" spôsobom.

Zbyněk Šemora napsal:
Tak piš ako. Proto jsem to sem psal, aby to někdo znalý potvrdil nebo vyvrátil. Mě by to celkem zajímalo.

Na to bude priestor na slezine, ak zas predčasne neutečieš. Nebudem rozdávať rozumy do nepovolaných uší či očí

Naposled editoval moderátor:
Jestli pojede Sponka, tak tam budu předčasně dopoledne. Nikdy jsem neutekl pře 17. hodinou a na ty Vaše opilecké noční dýchánky jsem už starej, respektive se na to už mohu vymlouvat. Jinak jsem netušil, že dokonalé smazání obsahu HD je tajná informace. Mě to sice nijak nebolí, starý počítač se nechystám prodávat a nepotřebné hardisky rozdávám jen spolehlivým lidem.

Zbyněk Šemora napsal:
... Jinak jsem netušil, že dokonalé smazání obsahu HD je tajná informace ...

Nie je to tajná informácia, ale škoda zaťažovať hlavu ľuďom, ktorí nie sú schopní ani len editovať jednoduchý textový súbor alebo podľa inštrukcií autora nakopírovať súbor na správne miesto.

Řekl bych, že jedinou opravdovou brzdou v MSTS je procesor, obzvláště pokud máte noutbuk (nforce 610m) (i když ani na desktopu sice jen s Celeronem 420 jsem oproti noutbuku nepoznal rozdíl). Když jedu vestavěnou trať jako Marias Pass tak framerate nádherný, jako realita. Pak pustím Luhačovice a o poznání nižší plynulost, a to vždy, nejen při načítání nových dat z HDD. Jako důvod bych viděl že Luhačovická trať je přeplácaná - je tam příliš mnoho geometrie. Samozřejmě už se vůbec nemá smysl pouštět do programů jako Trainz Classics 2006, kde jsem z nádraží v Carlisle vyjižděl snad pod 5 fps a ta hra musela jít pryč. Samozřejmě MSTS vestavěná verze jede opět nádherně plynule.

Je to prostě o tom, že PC hry jsou odpad z hlediska optimalizace. Potřebujete X let starou hru aby vám jela na novém konzumním hardware plynule.

Je opravdu smutné, že na noutbuku z roku 2007 nepustím Trainz z roku 2006 v akceptovatelném framerate (30 a více).

Back
Nahoře