Grafikon na 9. setkání MSTS

VencaM

Začátečník
Vážení přátelé, donutili jste mne k tomu...
Po několika letech odkládání jsem to nevydržel a založil si tu registraci. A to se dobrovolně přiznám, že MSTS jsem nehrál už alespoň 5 let.

Pro začátek pro případné rýpaly. Předem se omlouvám, že naše demokratické pojetí této akce spočívá v tom, že se zeptáme na něčí (váš) názor a pak demokraticky rozhodneme sami. Vše je v zájmu hladkého chodu organizace. Takže letos opět zařizujeme oběd v restauraci U Topolů, přestože hned vedle nás je restaurace Pod Juliskou. Ovšem ty my nemáme rádi a taky netočí Plzeň. Na rozdíl od toho U Topolů Plzeň mají, vaří skvěle a cenově jsou na tom o něco lépe. Pokud se to někomu nelíbí, tak si může oběd nenahlásit a jít si kam chce. To ovšem nevylučuje nezávaznou návštěvu sousední restaurace, ale na vlastní riziko...

K programu na kolejišti. Aby nedošlo k mylným představám.
Pokud někdo udělá schopný grafikon napoprvé, tak snad zbaštím odpovídající časový úsek té plachty, co jsem kreslil ručně asi před rokem (12hodinový GVD, ukáži na slezině). Schopný = vyvážený na hlavní trati i na lokálce, s efektivními oběhy a rozumným vytížením provozních zaměstnanců.
Spíš bych na Vás rád vyzkoušel drobný pokus. Nebojte, bylo již testováno na dětech. Máme takovou hru: Co je to dopravní a přepravní výkon. Tato hra spočívá v objektivním měřením výkonu v podobě přepravovaného nákladu z bodu A do bodu B. Tento náklad je přepravován vlakem kategorie Rn na trase přes celé kolejiště. Lze to realizovat s dispečerem nebo bez. V obou případech ovšem při zběsilém pokřikování a panikaření výkon klesá a vlaky spíše stojí.
Plus by k tomu bylo dalších pár provozních úkolů (přestupy, vazby, obraty souprav). To vše bez GVD, protože na to se můžu vy..., abych to kreslil. Ale má to podmínku. My naše kolejiště máme rádi a pokud jde jen o to se vyblbnout, tak máme variantní program na autodráze, kam snad lze sehnat plný přístup. Tam je 8 drah a můžete tam trhat rychlostní i decibelové rekordy dle libosti.
Proto bych poprosil všechny zúčastněné, aby zvážili, co je jejich hlavním cílem. Jestli si rozšiřovat obzory a nebo se jen přijít vyblbnout. Tím neříkám, že ježdění na kolejišti je pro nás nutné zlo spojené s touto akcí. TO POZOR NE! I já se těším a přestože se mohu ten den věnovat užitečnějším věcem na kolejišti, rád si ozkouším některé své provozní koncepty a teorie na lidech, kteří na kolejišti v provozu nejsou pravidelně. Mám totiž rozpracovaný GVD a potřebuji si ověřit některé časy a vazby mezi vlaky. Navíc jsem nedávno rozvedl myšlenku, že je celkem normální, když mladý muž mého věku shledává smysluplným, hrát si celý den s vláčky. Tak proč tuto radost neposkytnout ostatním.

Takže až vyřídíte formální stránku akce, tak můžeme po obědě chvilku vyzkoušet, jestli staří mazáci, kteří si myslí, že všechno viděli, všechno znají, všude byli a od všeho mají klíče, jsou lepší, než naši svěřenci z modelářského kroužku, kteří přes týden trénují násobilku ve školních lavicích.
Kromě termínů dopravní a přepravní výkon bych také doporučil nastudovat vybrané statě z přepisu D1 a hlavně D2. Například ty o vjezdových kolejích a místech zastavení osobních vlaků. Také o mezistaniční komunikaci v případě nabídky a přijetí vlaku. Další drobnosti zmáknem na místě.

Pokud budou organizační dotazy, tak mě se týká pouze část zajištění objektu, obědů a noclehu. Vše sleduji z registračního formuláře. Dotazy na detaily buď již zodpovězeny byly a nebo to napište sem a já si to někdy přečtu.

Zdravím a těším se na naše setkání,
Václav Macek

RE: 9. setkání příznivců MSTS, Praha

Venco, jeden mám hotový: Turnusová potřeba 12 souprav, 64 vlaků, doba trvání 12 hodin.
Dotaz: Kolik kolejí lze využívat k odstavení ve Spodku a lze tam používat kříže (aby vlak z Mezipatra jel zase do Mezipatra)?

Tak ono by to kromě grafikonu chtělo taky nějaké vstupní školení nebo nějaké předcházející samostudium místních poměrů. Možná jsem trochu trefený svým bývalým povoláním, když jsem přišel do nějaké stanice, pár šichet jsem byl na tzv. poznání, doma jsem měl za úkol našprtat staniční řád, atd. Nebo se na to dívám spíš taky jako modelář budující kolejiště. Když ke mě přijde někdo na kolejiště, bez nějaké organizace a řádu vznikají ihned nehody. Narozdíl od vás jezdím na digitálu, což umožněje i jízdy vlaků proti sobě, v takových případech to zpravidla končí ulomením něčeho a mé obrovské radosti.
Když se tam nahrne dvacet lidí, všichni chtějí jedit a pokřikují jeden na druhého "dělej, jede ti to tam", "na kterou kolej", "tam na tu", "ne na tu, na tu druhou". Pak docházelo k vyhroceným situacím

->Grafikon
Pokud koupis kazdemu knihu 1000+1 krizovka a zrychlis cas, tak se ti lidi na lokalce neunudi k smrti. Jizdni doba Os Podbaba Ledecko je priblizne 4 minuty. Cestovni je pak se zapoctenim pobytu ve stanicich a zastavkach. Atd.

->Skoleni a znalosti
https://www.dropbox.com/s/hvsx1y76raj8pk3/vyber_d1.docx
https://www.dropbox.com/s/pkk3wnfwd6yddwh/okruhy-otazky.docx
Mam rozdelany texty pro deti, kde si vytahuju dulezite clanky z predpisu D1, D2 a dalsi. Na ty nejzasadnejsi otazky (hlavne v D2) najdete zde odpoved. Je to proskrtany o zbytecnosti. Bohuzel mi to zkazi, od 1.7. kdy vstupuje v platnost novy predpis D1 a soucasne D1 a D2 konci.

Zakladem provozu je tak znalost mezistanicni komunikace (viz D2), pripravy vlakove cesty (znalost ZZ a mistnich pomeru - naucime na miste) a zaklady organizace provozu (priority vlaku, atd. - viz D2) O zybtek se postara dispecer.

V.

Venco, a co tohle: Je to ve skutečném čase.
To co uvidíte:
5d91e0f6f0ba86d9f9120275ec3afb37.jpg
d02f147b1865e9876d473d6ea812338a.jpg

a to co již tak vidět nebude.
fed4cf1ff8fdeddd3565831febc59fbf.jpg
b9529fa9698e1356beda4f01f8777a1d.jpg

70 vlaků po viditelné trati a dalších asi 40 se bude občas objevovat v Podbabě. Určeno pro 10 souprav.

Naposled editoval moderátor:

Taková základní vě a ty těch 10 souprav máš. Co zjistit, co je k dispozici. Mám dojem, že kluci od kolejiště máj svoje scenáře na kolejiště. Tak neuvažujte a dojednejte to s nima a mám dojem a byla by to i slušnost se aspoň chvilku věnovat MSTS a u některých i RW. Te důležitější. Na vláčky bych v tomhle rozsahu to viděl na specializovanou slezinu.

Josko, tohle je jen možný provoz, nikdo neříká že se musí jezdit podle toho.
Pokud jde o slezinu, tak jsi tam dole řádit taky, ve Zruči.
Mě ty grafikony i docela baví, takhle jsem si udělal i třeba Praha - ČT ze sešiťáku. A kdo říká, že se msts nebudeme věnovat? GVD se dá kdykoliv začít a podle času i skončit. Navíc dole nebudou moci být všichni současně.

Pro příští grafikon je dobré započítat také technologické časy stanic. Na analogu současné odjezdy a současné vjezdy nejdou.

->GVD
Nemam cas na to ted koukat. Ale jen letmo:
- jizdny doby ok
- prestupy divny
- zbytecne dlouho tam stoji rychliky na hlavnim a poustis pred ne naklady. pobyt R na hlavnim max 2 minuty.
- co je Sn?
V.

VencaM: Základem je taktový provoz motorové jednotky prokládaný klasickými osobáky na delší vzdálenost které v taktu nejezdí.
Rychlíky mají lomená ramena (vlastně by měly být vždy 2 - jeden z jedné strany do Podbaby a druhý z Podbaby druhou stranou dolů) ale v programu se to lépe kreslí takto. Pobyty jsou kvůli přestupům. Inspirace osobní dopravy hledejte v Japonsku, kde motorák supluje příměstskou dopravu("local"), klasika tu na delší vzdálenosti ("rapid") a rychlík dopravu na velké vzdálenosti ("special rapid").
Sn je Spěšný nákladní vlak, taková trochu rychlejší směska. Dříve se rozlišovalo Rn ("rakety"),což byl náklad řazen pouze z vozů s povolenou rychlostí min. 80 km/h, byl lehčí (obvykle do 400 tun), a na Sn, což byla běžná směska s kratší jízdní dobou než klasické Pnko.
Tys nezažil Sn vlaky a to jezdili někdy do roku 2003 ? Dříve běžný typ vlaku, někdy i suploval Pn (například 3-4 páry ČT - Plzeň ještě v roce 2001).

Já se nebráním, psal jsem, že jedu bez notase. Tedy Zruč si beru na odpoledne. Dopoledne mam jiné věci.

->VáclavS
Pozor na slovo "taktový". Pouziti tohoto pojmu v dopravni terminologii ma jista pravidla. Spise bych zvolil pojem intervalovy.
Vice o JR: http://techno.kvalitne.cz/3_VD_takt.pdf
Ten intervalovy osobak na lokalce je dobre videt. Interval 20 minut, ale nikde neni zadna vata. Takze by to k tomu chtelo pak pridat i zalozni vozidlo, popripade opatreni v pripade velkeho zpozdeni.

Dale. Jakmile mas jeden vlak takto svazany intervalem a tvrdis, ze na nej existuje prestupni vazba, tak je logicke, ze ten navazujici spoj bude mit taky nejaky interval (ne nutne pevny)... V pripade taktu by oba intervalove JR byly pevne a provazane v uzlech.
S temi R take souvisi to, ze stanice P-Podbaba je nejvice podobna stanicim Cercany, Svetla n/S a podobnym pripojnym stanicim. Zde neni duvod ukoncovat rychliky, protoze prilehla obec je ve skutecnosti hrozna .
Tim padem prichazi do uvahy pouze projeti a nebo kratke zastaveni. V pripade zastaveni je pak hezke navazat nejaky pripoj k nebo od R. Maximalni doba prestupu 3 minuty, neni-li pripoj na dalsi R v opacnem smeru nebo na Os hlavni trati. Minimalni doba na obraceni osobaku vedeneho lokomotivou a vozy je ovlivnena poctem jedoucich vlaku, ktere blokuji moznost posunovat. Samotny proces trva cca 2 minuty + rezerva.

Nakladni vlaky ma cenu rozlisovat na Mn, Pn, Nex. Pro par specialnich pripadu, kdy to nemuze byt Nex, ale musi to jet rychle pak je kategorie Rn.

Celkove je treba JR koncipovat tak, aby sis to dokazal predstavit z pohledu clovak stojiciho na nadrazi nebo cestujicicho.
Posli seznam souprav (kategorie, kudy jezdi, vozidla netreba).
V.

VáclavS napsal:
Venco, jeden mám hotový: Turnusová potřeba 12 souprav, 64 vlaků, doba trvání 12 hodin.
...
A to jako jdeš na slezinu nebo na šichtu k "pikovláčku" od 13.00 do 1.00 ráno :D

Dobře Venco, intervalový grafikon bude asi nejlepší, vytvořím ho. Jaké mi dáš možnosti na soupravy ? Pára/Diesel nebo klasiky/motory a kolik nákladních souprav? Ve Spodku je stále provozních jen 5 kolejí? Můžou lokomotivy/motorové vozy objíždět? Abych nekreslil něco co se nedá realizovat.

->VáclavS
Beres to ze spatneho konce. Je potreba vedet, co se odjezdit musi a co muze. Vzdyt i na skutecny draze mas v JR pevne dany osobaky, sem tam naklad. Vetsina nakladu sice trasu ma, ale prakticky je nevyuzivaj v zadane casove poloze. To znamena vytvorit si osnovu z osobni dopravy a pak to prolozit naklady.
Koncept na porovz mam v hlave. Kdyz se k tomu dokopu, tak dodam i zakladni casovy ramec na jeden hodinovy blok, ktery lze opakovat. Do toho podle potreby prolozime naklady a je to. Potrebuju si totiz overit, estli ten system osobaku je ujezditelny a jak mam nastavit rezervy a dalsi veci.
Myslim si, ze i navstevnikum se to bude libit, protoze to bude hlavne o komunikaci a ani ne tak o organizacnich dovednostech.

Pokud bude zajem, tak muzeme probrat ten tvuj koncept.
V.

Tu pravou pivní seanci jsi ještě nezažil. Ta byla jednou u Mikiho945 na chalupě :D.
Osobní vlaky pro Podbabské kolejiště verse 3:
01.jpg
02.jpg
Na lokálce jezdí 2 soupravy proti sobě s pravidelným křižováním v Kácově. Před odjezdem lokálky z Podbaby se sjíždí vlaky z obou směrů. Venco, co tohle? Není to moc nebo málo osobky?

Já jsem pro Venco, udělat hodinovku i ostatní. Myslím, že se můžem pak přeházet a navíc minimálně 75% by si rádo občas zašlo vedle na pivko.

K tomuto GVD můžeme udělat Hlasový Informační Systém.Já si beru nastarost HISku,kdo si řekne v jaké stanici chce HISku,bude ji jeho.Popřípadě se můžu s HISkou přeházet na různá stanice.

Back
Nahoře