Ako na markery - ex. 9. setkání příznivců MSTS, Praha

David Hájek napsal:
..... Mrcha drát se pořád nechce "popasovat" do stejného sklonu jako kolej pod ním....
.... dynamickou kolej jsem nepoužíval z důvodu její nevhodné textury. Bylo potřeba "koridor" a ne "starý beton". ....

No a trohle všechno Dyntrack umí! ;)

Naposled editoval moderátor:
David Hájek napsal:
Ještě jsem zapomněl, ....

Davide, jasně, ono to udělat úplně přesně nejde a nepůjde nikdy.
Je to jen o kompromisech. Třeba přechodnice jsou neřešitelné, můžeme je jen nahrazovat buď rovnými úseky nebo oblouky o větším poloměru, šílenci potom možná skládáním oblouků u různých poloměrech. Koneckonců, ať položíš trať na metr přesně, ujetý úsek ti rozšířená diagnostika stejně ukáže jinak! :) A to že v MSTS jezdíme po kolejnicích širokých 15 centimetrů už vůbec ponechám stranou. :)
Já to také nepíšu proto, jako že já to dělám nejlépe a všichni ostatní blbě! Jen jsem se chtěl podělit o zkušenosti získané různými pokusy a omyly, a dokázat, že obě metody dohromady nejdou. Každá ma svá pro i proti.

Má domněnka, že pokud dodržím co nejpřesněji podklady, tak budou sedět i jízdní doby, vzala taky za své! :D

Tom Kanka napsal:
Ahoj Davide,
ale ano, na těch +/- 200m se trefíš, protože podle souřadnic Ti to vyjde. Ale s traťovou dokumentací už ne. Protože se mi to nezdálo, tak jsem jen tak pro zajímavost zkouknul úsek Děhylov - Háj ve Slezsku, a i když ti to sedí s markery rozdíly jsou markantní: Vzdálenost mezi krajními výhybkami stanic v reálu 6053m / v MSTS 6259m. Oblouky vycházejí 940/1000, 900/1000, 600/750 a jednou dokonce 563/750. A Háj ve Slezku je v MSTS téměř o 160m delší! A to jde o relativně rovný a krátký úsek - v případě nějakého třeba 20 km úseku s ostrými protilehlými oblouky můžeš na dokumentaci rovnou zapomenout! To prostě vzájemně sedět nemůže, to by se v MSTS muselo stavět na kouli. Když si vezmeš souřadnice jednotlivých rohů čtverce v MSTS a necháš si je vygenerovat v mapě, tak totiž zjistíš, že to žádný čtverec není! ;)

Vzhledem k tomu, jaké ústupky oproti realitě jinak musíme udělat u MSTS - kromě celkově podivného výpočtu rychlosti a ujeté dráhy například absence celkem zásadního odporu z jízdy obloukem atd., je myslím odchylka oproti skutečné délce kolem 3% opravdu zanedbatelné :)
Ale je zajímavé, že odchylka ani tak nesouvisí s tím, zda je trať přímá nebo v obloucích. Skoro bych řekl, že naopak. Možná to souvisí právě se zde popisovaným jevem, že čtverec není čtverec, ale paradoxně největší odchylku jsem zaznamenal v 5 km dlouhém úseku, který byl prakticky bez jediného oblouku (okolo 5%). Jinak pro zajímavost, na nově postaveném úseku Hanušovice-Šumperk-Olomouc, kde je dost obloukovitých úseků, je celková chyba jen asi -1,7%. Jinak ale třeba délky staničních kolejí stavím raději jen podle plánků stanic, markery mám jen orientačně na začátku a konci zhlaví.

David Hájek napsal:
... Bohužel, jinak to kvůli použitého modelu trolejového drátu, který nelze vhodně podélně naklápět, nešlo.
David

Davide i na to je fligna i když oblbovací.
Až se jednou setkáme vysvětlím.
Mirek

Miky945 napsal:
David Hájek napsal:
... Bohužel, jinak to kvůli použitého modelu trolejového drátu, který nelze vhodně podélně naklápět, nešlo.
David

Davide i na to je fligna i když oblbovací.
Až se jednou setkáme vysvětlím.
Mirek

Dobrá.
píši si.;) Je Ti ale jasné, že pak mi to nedá spát a 321-čka v 310-tce se bude muset přestavět ??? :oops:

David

Tohle je taky všechno dynamika -

Přídržná kolejnice:
36dddea27434d7e194f289a3e5f3db7a.jpg

Most:
4d77843d91893415edd5971bdcc13b01.jpg

Přejezd:
df31fed54901b5bb0868a58cc18378bf.jpg

Ozubnice:
38e57a45faeb2dde66cc2a00ab711d52.jpg

Tunel:
fdcbdf31d3ce64843ee3cd752bef2f01.jpg

K tomu tunelu bych měl dotaz na zkušenější modeláře - existuje nějaký druh textury, která je vidět pouze při osvícení? Tedy, abych to upřesnil, aby při vypnutém reflektoru se zobrazovala textura jako na screenu a při rozsvíceném reflektoru se zobrazovala textura jiná, kdy by bylo zřetelněji vidět štěrkové lože, výklenky, pruhy na stěně, apod.?

PS: Na perónech a popelové jámě se pracuje.

Tax napsal:
Kdeže si zašitý, že Ťa tu nevidíme?

Doma! :)
Právě se jdu balit a jedu hrát na zvěřinové hody. Původně jsem měl v plánu se alespoň na chvilku stavit, ale poté, co můj "stínový" exšvagr v noci řádil, jsem to musel dospat. Tak jsem alespoň využil klidu po obědě (kluk je u babičky, žena v práci a švagr na záchytce) k tvůrčí činnosti. ;)

Perón sypaný:

00f2bc8040806a75ee3de5b7e4b7c2bf.jpg

Tome, to je paráda. Ještě kdyby se podařilo vyřešit, aby dynamické oblouky větších poloměrů nebyly skládány z okuvidných rovných úseků, nemělo by to chybu.

Ještě něco k dynamikám:

JiříkTK napsal:
Tome, to je paráda. Ještě kdyby se podařilo vyřešit, aby dynamické oblouky větších poloměrů nebyly skládány z okuvidných rovných úseků, nemělo by to chybu.

Jiříku,toto je převedený oblouk r2000,větší žel bohu MSTS udělat neumí a myslím,že o plynulosti nemůže být pochyb. :)

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://www.q3.cz/images/72Dyn_9_tn.jpg[/URL]

Tome,měli bychom se spojit,aby jsme nedělali zbytečně oba to stejné.
Vídím,že Tvoje mostovky jsou bezprecedenční. :D Ono hlavně záleží na textuře,jakou tam dáš,takovou tam budeš mít.Nejhorší je ji přesně usadit.

Prosím moderátory jak budou mít ča, aby příspěvky co se týkají dynamických kolejí přesunuly do:

http://forum.msts.cz/subdom/forum/index.php?threads/77
Díky Mirek

RE: Ještě něco k dynamikám:

Miky945 napsal:
Jiříku,toto je převedený oblouk r2000,větší žel bohu MSTS udělat neumí a myslím,že o plynulosti nemůže být pochyb.
Tak to je opravdu pěkné. Ale já lenoch už do toho pronikat nebudu.

JiříkTK napsal:
.....Ještě kdyby se podařilo vyřešit, aby dynamické oblouky větších poloměrů nebyly skládány z okuvidných rovných úseků, nemělo by to chybu.

A kdo říkal že to nejde??? :D:D:D

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://www.q3.cz/images/42dk_20000_tn.jpg[/URL]

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://www.q3.cz/images/70dk_2000_1_tn.jpg[/URL]

ta šipka ukazuje na DK o poloměru 20 000 m. po převodu dynatraxem by to bolo i plynulé. Jooooo v MSTS se máme stále co učit.

Já su malej, ale šikovnej :D:D:D:D

regedit77 napsal:
Ačkoliv je to jednoduché a přijít na to mohl každý.
Já lenoch bych spíše mohl navštívit Silůvky, ale ani ne tak pro odkoukávání nových postupů, jako spíše pro udržování kontaktu.

Back
Nahoře