UPS aka. záložné zdroje elektriny

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Edie
  • Datum začátku Datum začátku
Tax napsal:
Keď idem od PC ďalej než za bránu svojho bytu alebo pracoviska, pozatváram všetky bežiace aplikácie....

Melo by stacit poukladat rozdelanou praci. Pak pri shazovani systemu nebudou viset na hlasce "Ulozit soubor?", cimz by se mel system vypnout i s bezicimi programy. Kdyz mu tam ta hlaska skoci, cekaji windowsy na potvrzeni, nevypnou se, vyflaka se baterie a lehne to.

Chce si to vyzkouset jeste nez k vypadku dojde :wink:

Ale nevíte někdo, jak změnit datum při výměně baterie? To by pak bylo jiné kafe.
Mě baterie vydrží v pohodě přes tři roky a v jednom UPS již běží čtvrtý rok.Vyměňoval jsem baterii pouze jednou a nějaký problém s datem jsem vůbec nezaznamenal.Jak jsem již psal,problémy s PowerChute jsou jen po registraci na webu výrobce,stačí jen mít vypnutý net při instalaci tohoto softu a dále mu zakázat jakoukoliv komunikaci přes internet.Že není česky- proč,když je schovaný v liště,takže nějaká čeština není zapotřebí a ta varovná hláška při běhu na baterii se dá snadno pochopit?A nechávat otevřený editor msts je koledování o průšvih,nic víc. :wink:
ad Kosac - při běhu na baterie se Windows neptají,zda chceš uložit soubor,prostě celý program jednoduše vypnou a neuložená data máš v háji.Vypnou totálně všechno,nečekají na nic.Protože ten PowerChute sdělí windowsům,kolik času zbývá do vypnutí systému a když si data neuložíš ručně,tak je už nikdy neuvidíš.Baterie se nikdy úplně nevyčerpá,je to ošetřeno softem,aby se předešlo zničení baterie vlivem hlubokého vybití.Věř mi,mám to vyzkoušené na vlastní kůži.

Pokud o víkendu mám zapnutý PC a rozdělané práce do MSTS, tak opravdu nelze například při venčení pejska vše povypínat. Protože opětovné nastartování kompletního pracovního prostředí na dvou PC a třech monitorech je opravdu nadlouho. Ale pravděpodobnost dlouhého výpadku je malá a to riziko za zničení baterií je adekvátní k ceně nějakého drahého serverového UPS. Práci mám vždy uloženu.
Jinak to že při instalaci software nesmím být připojený k internetu, to jsem se z anglického prostředí nedočetl. Ale kdyby s mým pomalým domácím připojením šla nějaká registrace na web, to bych si určitě všiml.

Já si myslím, že problém není v přihlášení, ale každá nová UPS má nějaký protokol s datem, které je v paměti nastaveno. Původně jsem myslel, že tohle je v HW baterie. Jenomže to asi nejde, protože by uživatel nepotřeboval pro výměnu baterek servis a tím by asi přišli o zisky. :lol:

bobe, všechno, co jsi napsal je pravda - to uspání systému je docela fajn a vůbec mne nenapadla tato možnost, přitom ručně ji normálně používám.

Ale :
co jsem zjistil, tak ne všechny kompy mají nabídku přechodu do režimu spánku.... v jedné chytré knížce jsem se dočetl, že pokud tato položka není, je potřeba něco nastavit v Biosu, ale požadovaná položka tam nebyla.....je docela možné, že to je moje chyba, ale prostě ani ve Woknech, ani v Biosu nebylo nic, co by mi dovolili aktivovat a nabízet tuto volbu.

start po síti, jenom upřesním - tzv. Wake-on-LAN není jenom otázka Biosu, ale je to i otázka síťové karty, která toto musí umožňovat - dneska by tuto funkci měla mít drtivá většina karet, ale některé starší karty to nemusí podporovat.

režim spánku - s tím jsem se taky svého času nazlobil,tato volba nebyla ve woknech aktivní,zkoušel jsem kde co a nakonec jsem se obrátil na firmu a tam jsem se zeptal.Kdybych to udělal dříve,ušetřil jsem si spoustu času.Režim spánku musí totiž v první řadě podporovat sama základní deska a teprve pak je možnost režim spánku aktivovat!Bez podpory základní desky nelze režim spánku spustit, v samotném BIOSu se tato volba nenachází,pokud ji deska nepodporuje.
PowerChute - tento soft má velice stručnou nápovědu a já jsem to taky nevěděl,řekl mi to až jeden technik,že tento soft se sám připojuje na web výrobce,tam se žádná registrace pane Šemoro nedělá,tam se jen stáhne bár bajtů,které upraví vlastnosti softu,něco jako aktivační klíč.A ten není radno zapínat.Pokud se chcete zaregistrovat jako konečný uživatel,nic vám nebrání.V samotné UPS nic není,je ovládána právě PowerChute,je to jen čistá elektronika bez jakéhokoliv softu.Baterku musíte po čase vyměnit tak jako tak a k tomu servis nepotřebujete,baterka se dá koupit přes internet a výměnu zvládne i malé dítě,jsou tam jen dva barevné konektory,modrý a červený.A co se týče výměny baterií,pokud ji musíte měnit častěji než za dva roky,tak na vině je vypínání UPS od sítě,UPS je nejlépe nechat trvale zapnutou a vypnout ji jen v případě odjezdu na dovolenou.

Já tedy nevím, škoda že ty papírky od každé z UPS tady nemám, mám to založené někde doma. Ale skutečně se při výměně baterie nahrává do UPS nějaké údaje o datu vložení baterie. Podle dětského návodu jsem po čtyřech letech vyměnil starou baterii a narazil jsem na staré datum va nainstalovaném PowerChute. Ptal jsem se v odborném servisu, kde mi sdělili, že datum umí změnit jen specializovaný servis, kam UPS musím poslat. Měnit to softwarově umí jen nějaký starší PowerChute, který je propojen přes COM.

Zdravim, dneska jsem byl v LIDLU a prodavaji tam nejakou prepetovou ochranu neco jako UPS ale za 500,- Kc. Dokonce i na internetu jsem videl podobne castky, co na to rikate ?

Jinak s tim pocitacem jsem mel problem jen v tu nedeli, ze kdyz jsem pocitac vypnul a za hodinu zapnul, ze mi nenajel windows, ale bila paska na monitoru,pak jsem vypnul tlacitko u zdroje a opet zapnul a od te doby uz to nezlobi, opravdu nevim,kde byla chyba ani technik mi nedokazal odpovedet, kde se stala chyba. :roll:

Ale nekdy se mi pri praci s pocitacem stava jedna vec, ze obcas z pocitace vychazeji podivne zvuky jako kdyz nekdo vypina a zapina vypinac, zkratka cik cak, ten technik mi rekl, ze pry to muze zpusobovat BIOS, ze se sam resetovava, ale opet mi nerekl proc ? :idea:

UPS za 500 z LIDLu

No tak to si kupte pane kolego.Za 500,- to bude UPS těch nejlepších parametrů.Já bych to spíše viděl jako nějakou prodlužovačku nebo zásuvku,zajisté do LIDLu dodanou někde z Polska,která se za těch 500 tváří jako přepěťová ochrana a při prvním problému v síti vesele přepětí pustí dál.Jak Vás může proboha jen napadnout kupovat kvalitní příslušenství k PC nebo k jakémukoliv jinému spotřebiči zrovna v prodejně s názvem LIDL????

Soused tam taky nakupuje zaručeně stoprocentní výrobky a neustále lamentuje co se mu kde pokazilo a co kde nemá parametry jako bylo psáno na letáku.

Re: UPS za 500 z LIDLu

T napsal:
No tak to si kupte pane kolego.Za 500,- to bude UPS těch nejlepších parametrů.Já bych to spíše viděl jako nějakou prodlužovačku nebo zásuvku,zajisté do LIDLu dodanou někde z Polska,která se za těch 500 tváří jako přepěťová ochrana a při prvním problému v síti vesele přepětí pustí dál.Jak Vás může proboha jen napadnout kupovat kvalitní příslušenství k PC nebo k jakémukoliv jinému spotřebiči zrovna v prodejně s názvem LIDL????

Soused tam taky nakupuje zaručeně stoprocentní výrobky a neustále lamentuje co se mu kde pokazilo a co kde nemá parametry jako bylo psáno na letáku.

Ja nevim, ja se v tom nevyznam, a neni to asi nahodou proto, ze LIDL JE LEVNEJSI :lol: :lol:

ad Čuřil - pokud chceš vyhodit 500,-Kč oknem,nikdo ti nebrání.Kvalitní UPS koupíš za 3.000,-Kč s DPH,tyhle levné šroty jsou jen pro lamy,které tomu vůbec nerozumí.
ad Šemora -tak to je s prominutím okecávání zákazníka a navíc máte nejspíš starou verzi PowerChute,nové verze se chovají úplně jinak,kupoval jsem UPS před cca 2 měsíci a to co popisujete,se tam vůbec nevyskytuje,mám Back-UPS ES/CyberFort500,tedy plnohodnotnou UPS na zatížení 500VA a v PowerChute nic není,co by bylo jako datum instalace baterie,nezapomeňte,že datum instalace se může s datem uvedení do provozu lišit klidně o rok,záleží na tom,jak dlouho leží UPS ve skladu.Jak jste narazil na staré datum nainstalované v PowerChute?Kde jste to vyčetl,smím se zeptat?

Pane Šemora,tak už je vše jasné - vy máte verzi PowerChute 2.0 a ta mi šla z PC okamžitě,právě kvůli tomu ukládání dat.Já osobně používám verzi 1.3.1,která nikam nic neukládá a nechá vše tak jak je nastaveno.Pokud byste přijal moji radu,tu verzi 2.0 vyhoďte a pořiďte si starší verzi a veškeré problémy budete mít pryč.Moje data:
Model: Back-UPS ES/CyberFort 500
Serial number: AB0412323182
Firmware revision: 4.1.I
USB firmware revision: d1
CPU: Intel Pentium
Amount of RAM: 2 048 MB
Free disk space: 96 307 MB
Software version: PowerChute Personal Edition 1.3.1
Operating system: Microsoft Windows XP (5.1.2600)

bob57_cz napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Stejný software. Takto vypadá prostředí, kde je nastavena čerstvá baterie
http://www.semora.cz/a/UPSES700.JPG
A takto vypadá prostředí, kde je sice baterie nová, ale UPS má v paměti baterii původní. Prostředí programu je silně omezeno
http://www.semora.cz/a/UPS500.JPG
Nemáš to nainstalované v jiném PC ? Ta druhá ukazuje poloviční RAM a není nainstalován celý program. Taky ukazuje, že se jedná o zcela jiné zařízení.
Já měl původně na tu pětistovku oba PC, ale když vypadlo napětí na víc než pár sekund, hned byl alarm o přetížení. Tak jsem zakoupil ještě jednu novou sedmistovku. Obojí jsem přišrouboval na PC stolek a nemá to chybu. Takže se opravdu jedná o dva různé PC
Ohledně software, tu verzi 1.3 jsem našel také, ale mám pocit, že tytéž informace mi dá i verze 2 v omezeném provozu. Pro rozšířené funkce to asi chce znát informace o stáří baterie. Chce to asi nahrát jen nové firmware.

Naposled editoval moderátor:
Firmware se nedá ze stránek stáhnout,to mají jen technická střediska a pochybuji,že by to vyřešilo váš problém s daty baterií.Stáří baterie není k ničemu,důležitá je pouze kapacita baterie,tj.množství energie,kterou je baterie schopna akumulovat.Obecně klesá množství akumulované energie se stářím,hodně však záleží na tom,jak byla baterie nabíjena a jest-li byla často ve vypnutém stavu,to se na ní podepisuje nejvíce.

Petr Novák napsal:
Firmware se nedá ze stránek stáhnout,to mají jen technická střediska a pochybuji,že by to vyřešilo váš problém s daty baterií.Stáří baterie není k ničemu,důležitá je pouze kapacita baterie,tj.množství energie,kterou je baterie schopna akumulovat.Obecně klesá množství akumulované energie se stářím,hodně však záleží na tom,jak byla baterie nabíjena a jest-li byla často ve vypnutém stavu,to se na ní podepisuje nejvíce.
Ne, já jsem jel přesně podle manuálu APC. V obchodě jsem koupil originál novou baterii asi za 900kč APC a vložil do UPS. Myslel jsem bláhový, že datum je zafixován někde v baterii. Tak se obrátil na servis a tam mi sdělili, že je nutno celou UPS poslat do servisu APC, kde za asi další tisícovku mi tam nahrají aktuální datum. Ale to už se opakuji a tak to bohužel je a s tím nikdo nic nenadělá.

Prolezl jsem stránky UPC a dostal jsem se k zajímavé informaci,že PowerChute od verze 2.0 umí měnit nastavení UPC.Již dříve jsem psal,že verze 2.0 mi nesmí na komp,nyní jsem si stáhnul verzi 1.5 a o nějakém datu tam není ani čárka.Bohužel datum je už v UPC přepsané,s tím se nedá doma nic dělat a pro příště bych nepoužíval verzi 2.0 a vyšší (pro Vistu je verze 2.1) a raději používal starší verzi.Mám takový pocit,že PowerChute tak upravili schválně,aby měli přehled kdo UPS používá a od kdy,to sa dá marketinkově velice dobře využít...

U nás je od půl deváté asi do jedné hodiny výpadek proudu.
Sice hlavní počítač jsem vypnul, ale na UPS jsem nechal napojeno napájení bezdrátového telefonu, který je jinak hluchý a modem ADSL (router), takže mohu být připojený na internet z notebooku, který má výdrž na baterky něco přes tři hodiny. Ještě vydržet dvacet minut do obědu a mám vyhráno.
Takže i takto se dá UPS využít. Na malé odběry vydrží i celé dopoledne.

Back
Nahoře