Trať 238

Inu snažím se co mi čas stačí. Na pány stavitele sice nemám (a to není falešná skromnost), ale snažím se. Dnes jsem měl ještě chvilku času, takže se mi podařilo dosáhnout plánovaného záchytného bodu - Žďárce u Skutče. Zatím jen k první veksli, ale aspoň tak. A po cestě jsem hned osadil lomovou vlečku na Zárubce. Dál zatím nebudu předjímat, vše závisí na množství volného času...

Tak jsem se zadrhnul ve Žďárci u Skutče s drobně fatálním problémem. Chtěl bych tohle nádraží ještě postaru (pod mechanikami a s vlečkou na Mikšův lom), ale chybí mi podklady. Všechno co mám je z doby 2005+, tedy už po rekonstrukci obou zhlaví. Část chrasteckého jsem poskládal podle jediné fotografie dostupné na webu, ale tím končím. Co dál? Možnosti jsou tři: A) postavit to v aktuálním stavu bez vlečky; B) čekat na podklady a shánět co se dá; C) vařit z vody a postavit fikci... :(:confused:o_O???

Částečně si odpovím i sám. Do varianty A se mi opravdu nechce, minimálně kvůli geniu loci s mechanickými návěstidly. A druhým důvodem jsou již zhruba ze 70% položené 600mm lomové drážky v Mikšově lomu (od "Kovárny" a "Kaňonu" až na "Zvěřinov"). Nač by potom byly lomovky bez vlečky od násypek...???

Asi to budu muset nechat zatím koňovi a pokračovat dál na Hlinsko a Skuteč...

Urob polofake, aj tak to tam takmer nikto nepozná. Nikto nezistí čim to tak bolo alebo nie. Celý MSTS je polofake. Ty takisto nevieš či stanica Devínske Jazero je presne podľa reálu, alebo či Horná-Dolná je urobená do posledného detailu. Proste urob to ako Ti srdce káže. Hlavne nech je to pekné a jazditeľné. V MSTS nič nie je na 100 % reálne.

Pravdu díš. Nejspíš to tak dopadne. Však i ty 600-milimetrovky jsou v podstatě ze 60-70% fikce skládaná ze vzpomínek a hrstičky fotek "co net dal". Totéž se týká stanice ve Žďárci. Podkladů je málo a vzpomínky spíš matou, než pomáhají. Ta stanice ale měla své kouzlo a svá specifika, kterým se jen těžko odolává - viz.
mech_zdarec.jpg
Dodnes se tluču do hlavy, že jsem tehdy před lety nevzal foťák a celé to nenafotil. A chtěl jsem. Jenže tehdy jsme tam jezdili na vandry a já nechtěl někde venku rozbít otcův ceněný Zenit-E, jediný to fotoaparát v domě.

Jen už vidím tu haldu připomínek, jak tam nejde napasovat traffic z posledního desetiletí, protože zhlaví jsou jinak a protože tam jsou mechaniky místo světel. Podobná situace hrozí i ve Slatiňanech, které byly taky na mechanikách. "Inu což, olupte", když to postavím modernizovaně tak to bude jednoduché ale nebude se mi to líbit a když to postavím po staru tak se mi to bude líbit a slíznu kritiku.

Jen už vidím tu haldu připomínek, jak tam nejde napasovat traffic z posledního desetiletí, protože zhlaví jsou jinak a protože tam jsou mechaniky místo světel. Podobná situace hrozí i ve Slatiňanech, které byly taky na mechanikách. "Inu což, olupte", když to postavím modernizovaně tak to bude jednoduché ale nebude se mi to líbit a když to postavím po staru tak se mi to bude líbit a slíznu kritiku.
Na také reči sa vyprdni. Staviaš hlavne pre svoje potešenie. Nikto nemá prikázané sťahovať si trať ktorá sa mu nepáči alebo nevyhovuje. Podstatné je že z toho budeš mať radosť Ty sám. Určite nájde sa mnoho ľudí ktorým sa to bude páčiť. Hyperrealisti sa môžu realizovať tak, že postavia si to sami a lepšie. Ich kecy sú o ničom, je to len psí plač do neba. Majú takú istú možnosť ako Ty a môžu ukázať ako to dokážu urobiť oni.

Stav to podle sebe a případných kritiků se pak zeptej co postvili oni. Vždyť přece nikdo tady nikoho nenutí, že si to musí stáhnout. (Něco jiného je slušné upozornění na případné chyby,protože při tom velkém objemu práce musí něco přehlédnout každý).

Od velkého Florenťana mi zůstala v paměti věta: "Jdi si svou cestou a nech lidi mluvit." To je ono, i když dodržet to není vždy jednoduché.

Plán Žďárce s mechanikama jsem našel na intranetu. Tak snad se mi to podaří nějak vyzobat.

Tak to by bylo úžo! No jestli se to podaří, tak budu velkým dlužníkem.

Já jsem strávil asi dva dny marným hledáním, ale strejda google se mnou nějak nekamarádí (... těch variant co jsem vyzkoušel...). Možná když se člověk moc soustředí na konkrétní věc, tak potom nevidí to co má přímo před očima... (naprosto jsem minul pár fotek na známém webu).

Zatím jsem položil vlečku do lomu a zkusmo na chrastecké zhlaví odhadem umístil návěstidla, ale asi tam bude nějaký problém, protože mi už potom nenajel AE. Detaily ale budu pitvat až jindy, dneska už toho mám dost. Lomovky jsem si projel s hrstkou kiplor, zatím to vypadá celkem slušně. Zbývá jen dokončit koncovky na Kaňonu a Zvěřinově.

P.S.: nevíte někdo o nějakém použitelném modelu rampy s výsypkami? Originál vypadal takhle:
011.jpg
ale samozřejmě stačilo by jen cokoliv "výsypkoidního" aby tam nebyla jen betonová zeď...

Back
Nahoře