PRÁCE NA DRÁZE

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna mamca.30
  • Datum začátku Datum začátku
M

mamca.30

Host
AHOJ chtěla bych se zeptat jeslti je šance dostat se na dráhu jako vlakvedoucí? vím jen že je potřeba si udělat maturitu, na tu nastupuju na dálkové studium v září ale chci se zeptat jestli je k tomu ještě něco zapotřebí. Děkuji

mamca.30 napsal:
... ale chci se zeptat jestli je k tomu ještě něco zapotřebí. Děkuji
Určitě umění Kung-fu. Na noční směny se hodí.
Pamatuji si, když jsme vozili pravidelné problémové "diskovlaky", kdy bylo třeba zvládnout davy opilých mladíků ničící interiér a strhávající záchranné brzdy a do toho zvracející a pokálející se a hlásila se nám útlá vlakvedoucí, tak z ní vypadlo, že je to její první směna a bojovou postavu určitě neměla.
Vůbec jsem jim jejich směny nezáviděl. Mě úplně stačilo, když jsem do vozů chodil nahazovat strženou záchranku. Ale zjistil jsem, že omladina měla respekt ke kompresorové tyči, kterou jsem držel v ruce. Byl i nesmělý dotaz "pane, vy nás jdete bít? " Tak jsem jim naznačil, že je tou tyčí třeba namlátit zpět tu záklopku pod sedačkou, jinak se nehneme z místa. Tak račte uhnout z místa.
Každou šichtu na tento vlak stejný scénář, volali jsme předem policajty, aby byl doprovod, ale bylo to marné, asi se báli. Vždy byla odpověď "já jsem na služebně sám, já nemůžu".
A to bylo za bolševika, minulého režimu. Současně když vandalové mají demokracii to lepší určitě nebude. :(

Vlakvedoucí je dnes už spíše jen osoba starající se o přepravu cestujících a na dávání souhlasu k odjezdu vlaku. Je třeba hlavně znát dokonale tarif ČD, který je dnes poměrně složitý. A nejen tarif ČD ale i spoustu zahraničních slev platících ve vlacích ČD, zvlášť u mezinárodních nebo dálkových vnitrostátních vlaků.

Jinak takové ty večerní a první ranní vlaky jsou vlaky poměrně bezproblémové, pokud jde o cestující (minimálně u nás na Ostravsku). Polovina cestujících je sice pod vlivem alkoholu, ale kromě řečí nenapáchají větších škod, většina z nich pospává. Např. v sobotu ráno často jezdím vlakem, který odváží ožralce ze Stodolní domů a nikdy jsem nezaznamenal jediný konflikt s vlakovou četou a to je jeden z nejhorších vlaků. Noční dálkové vlaky jsou dnes doprovázeny policií a securitkou. A pomalu z nich mizí bezdomovci i zlodějské gangy, které zde kdysi hojně řádily.

Povolání to zas ale není méně náročné, než bývalo. Prodlužuje se délka směn, zmenšuje se počet vlakvedoucích (průvodčích) na vlaku. Pokud máme 5-ti vozový rychlík, obvykle na něm bude spíš pouze 1 vlakvedoucí. A na lokálních tratích je to podobné. Sám bývá vlakvedoucí třeba na soupravu 2x 814/914.

U nás 25 denní turnus, směny 1,2,3 noční dva dni volno 6,7,8,9 denní tři dny volna, 13 a 14 denní 15,16 noční tři dny volna a čtyři denní směny 20,21,22,23 tři dny volna a opět dokola. Dnes jsem měl nástup 4:34 konec 16:55. Zítra nástu 17:20 konec středa 7:50 směna přerušena na dvě hodiny od 1:50 do 3:50. Ochranka a policie jezdí hlavně když nejsou potřeba, ale na flamendráku do Kolína v 0:15 z hlaváku se mnou již nejeli minimálně dva roky. Nevím jak kde my Sp do Prahy i z Prahy 1900,1901,1902.1903 vozíme ve dvou v řazení Ačko + 4x Bymečka. A regíny jak jsou dvě jezdíme tak dva. Ale jde spíš o to lidi podvádějí, utíkají, schovávání po záchodech to vše hlavně okolo Úval a Klánovic, do toho neustálá buzerace od revizorů.

A kde je dobré se hlásit, pokud mám o tuhle práci zájem? Popřípadě berou vůbec vlastně? Platově to vychází zhruba jak?

Děkuju :-)

Back
Nahoře