Tak nám zabili Windows XP

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Sem se to hodí. Tak nám zabili Windows XP. A takovou tomu dělají bu bu bu. To si u 98 nepamatuji.
A voni si jako myslí, že každý má zbytečných X desítek tisíc a koupí si nový počítač nebo krabicové verze OS.
A starý SW, který chodí jen na XP, tak vyhodí, dosavadní práce nechají, praští kešeňou a začnou nový život s Windows 8, na kterém mu pojede například MSTS 50 na 50.
Já mám sice na jednom PC Sedmičky na druhém Visty, ale stále paralelně i XP a virtual XP, které se hodí na 32 bitové programy, které používám. A v práci mám XP také záměrně, protože SW, který používám na vyšších nefunguje a adekvátní neexistuje. Snad Eset, kde bez mého potvrzení žádná data neodejdou snad eventuelním problémům zabrání. Ale znám lidi, kteří Windows neaktualizují vůbec a nemají problémy.

RE: Tak nám zabili Ferdinada :)

Ahoj Zbyňku.
Upřímně, zrovna MSTS pod Win7 běhá o 100% lépe než pod Win XP.:D:D Activity Editor, aktivity samotné šlapou jako hodinky. Ale je humus, že například ČS Spořitalna napsala moji mámě, že už nebudou podporovat systém XP v bankovnictví, což se mi zdá jako nehorázná drzost subjektu lobujícího za nový OS.:(

Ano, MSTS na Sedmičkách chodí opravdu lépe. Ale například hloupé vypalování DVD, kde si mohu nastavit konfiguraci funguje jen na NERO 6, které funguje jen v XP. Za další, kupovat znovu kancelářský balík Office, který jsem si zakoupil za 7000 a funguje jen na počítači, kde mám XP. (pro podnikání nemohu použít verzi pro studenty a domácnosti) a tak mohu pokračovat.
Jinak ČS používám také, ale tam jen varovali, že používání XP je nadále rizikové, ale ne, že nebude fungovat. Komerční banka také vzkazuje, že minimálně do konce roku bude XP podporovat. V podvečer byl na ČT 24 nějaký rozhovor, ze kterého vyplynulo, kdo se umí na internetu bezpečně chovat, tak XP může klidně používat dál. To samé mi nedávno říkal i bratranec, který v oboru pracuje. A naopak, kdo se na internetu chovat bezpečně neumí, tak tomu nepomůže ani nejnovější OS se všemi aktualizacemi.

Avast taky potvrdil, že bude XPčka podporovat minimálně další 3 roky.

To, co teď provedl MS, je čistě a jenom pro jeho zisk.

Zbyněk Šemora napsal:
Ano, MSTS na Sedmičkách chodí opravdu lépe. Ale například hloupé vypalování DVD, kde si mohu nastavit konfiguraci funguje jen na NERO 6, které funguje jen v XP. Za další, kupovat znovu kancelářský balík Office, který jsem si zakoupil za 7000 a funguje jen na počítači, kde mám XP. (pro podnikání nemohu použít verzi pro studenty a domácnosti) a tak mohu pokračovat....

Například tři roky před asi uzavřením firmy, přejít na nové účetnictví, protože původní už pod sedmičkou nejede. Což obnáší přibližně 8.000.--. Nejde ani o ty love, ale že to nové je úplně jiné a mě ani manželce se nechce vše znovu učit.
Mirek

Tak si odpojte počítače s XPčkama od internetu a máte klid. :D
Jak tu Zbyněk píše o bezpečném chování na internetu, tak to má jeden háček. Nikdo nezaručí, že když se budu chovat zodpovědně a navštěvovat jen seriózní weby, tak že se mi tam nedostane nějaká breberka bezpečnostní dírou třeba přes reklamní banner.

Zbyněk Šemora napsal:
Za další, kupovat znovu kancelářský balík Office, který jsem si zakoupil za 7000 a funguje jen na počítači, kde mám XP. (pro podnikání nemohu použít verzi pro studenty a domácnosti) a tak mohu pokračovat.

My používame vo firme OpenOffice už asi desať rokov a úplne postačuje. A hlavne je zdarma.

OpenOffice jsem také zkoušel, ale není kompatibilní s MS Office. Zkrátka když jsem uložil tabulkový soubor xls v OO a následně otevřel v MSO vše totálně zničené, zkrátka mišmaš. Nebo zkuste si otevřít plánky stanic v Open Office :) :) :)
Takže z Open Office používám jen spouštění prezentací, které v balíku MS Office Basic nejsou.

Michal: Ta breberka se každému mohla do počítače dostat kdykoli, protože pokud si dobře pamatuji, bezpečnostní záplaty se aktualizovaly jednou za měsíc. Ale pokud se vzdálený počítač bude pokoušet tahat z mého nějaké informace, tak to musím nejprve potvrdit, jinak by nic ven jít nemělo. Na tohle je Eset dobrý. Proto mi byl kdysi doporučen. Uvidíme. Lidskou chybu také nelze vyloučit.

Já si myslím, že se jedná o cílený humbuk, aby se trochu pohly prodeje nových počítačů a OS. J

orlov napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Za další, kupovat znovu kancelářský balík Office, který jsem si zakoupil za 7000 a funguje jen na počítači, kde mám XP. (pro podnikání nemohu použít verzi pro studenty a domácnosti) a tak mohu pokračovat.

My používame vo firme OpenOffice už asi desať rokov a úplne postačuje. A hlavne je zdarma.
S tím nelze než souhlasit - pro běžného usera, který napíše pár dokumentů, něco málo tabulek v excelu, jednoduché vzorečky, tak OpenOffice nebo LibreOffice bohatě stačí - normální user totiž z Office balíku využije max. 20-30% funkčnosti z toho, co si zaplatil. A navíc i dneska už je kompatibilita mezi Open Office a MS Office docela dobrá a obojí podporuje nativní formáty obou systémů. Jediné, s čím nejsou dostatečně kompatibilní, tak jsou makra....ale to má tento problém i MS office mezi svými verzemi.

Zbyněk Šemora napsal:
OpenOffice jsem také zkoušel, ale není kompatibilní s MS Office. Zkrátka když jsem uložil tabulkový soubor xls v OO a následně otevřel v MSO vše totálně zničené, zkrátka mišmaš. Nebo zkuste si otevřít plánky stanic v Open Office :) :) :)
Takže z Open Office používám jen spouštění prezentací, které v balíku MS Office Basic nejsou.

Michal: Ta breberka se každému mohla do počítače dostat kdykoli, protože pokud si dobře pamatuji, bezpečnostní záplaty se aktualizovaly jednou za měsíc. Ale pokud se vzdálený počítač bude pokoušet tahat z mého nějaké informace, tak to musím nejprve potvrdit, jinak by nic ven jít nemělo. Na tohle je Eset dobrý. Proto mi byl kdysi doporučen. Uvidíme. Lidskou chybu také nelze vyloučit.

Já si myslím, že se jedná o cílený humbuk, aby se trochu pohly prodeje nových počítačů a OS. J

Zbyňku, dneska už to je jinak - u klienta, pro kterého makám si takto normálně předávají dokumenty vytvořené v MS Office a lidi v terénu mají Open Office....bez nejmenších problémů a to denně více než 3 roky. Jediný problém nastal v okmažiku, kdy v kanclu měli MSO 2007 a novější a v terénu starší verze OO - 2.4 - to pak nešlo. Kompatibilita je i včetně kontingenčních tabulek, které OO starších verzí (tak před 6 lety ve verzi 2.4) neuměly a měly s tím očividný problém.

Ty Tvoje plánky stanic jsem si pro jistotu zkusil stáhnout a otevřít v OO 4.0 a krásně jsou viditelné a čitelné.

Co se týče posílání dat ven, dneska už to netahá vzdálený komp, ale dostane to přímo naservírované na zlatém podnose od Tvého kompu .... stačí se opravdu chovat na netu zodpovědně a nebrouzdat po netu s právy admina ....hlavně po warezech .... to se pak fakt nestačíš divit, že se Ti nainstaluje bez Tvého vědomí něco, co nemá, samo si to pod Tvým uživatelským účtem upraví firewall tak, aby to mohlo komunikovat ...

Zbyňku, ESET nemám a nepoužívám, mám MS Security Essential, práva obyčejného usera (admina použiju jen na to, na co chci já a ne nějaký malware v mém kompu .... a hlavně .... firewall nemám vypnutý nebo plný všelijakých výjimek .... a nemám s bezpečností nejmenší problém ... a jestli musím něco navíc odkliknout, tak to je směšná cena za klid v kompu.

Pavlík napsal:
Avast taky potvrdil, že bude XPčka podporovat minimálně další 3 roky.

To, co teď provedl MS, je čistě a jenom pro jeho zisk.
Pavlíku, a to je na tom špatného, že se firma snaží udržet v zisku? Proč si zvyšovat zbytečně náklady a chovat se jako špatný hospodář? Ukaž jediný důvod....

Zkus ti tuhle Tvou poslední větu třeba aplikovat na Zbyňkovu trať BP a podívej se jak hluboko do minulosti drží technickou podporu....Zbyňku, nic proti Tobě tímto nezamýšlím, jen to je úplně stejný příklad z prostředí nám blízkého.

XP už jsou technologicky stejně přežitý systém a jejich udržování je asi to samé jako, kdyby se ČD snažily za každou cenu udržet pravidelný parní provoz v době taurusů, messounů a dalších (ehm, vlastně stačí jen nedávné nářky na to, že skončily v pravidelném provozu bardotky, jejichž provozní náklady asi taky budou úplně někde jinde, než provozní náklady mašin současné generace).

A pokud někdo s vývojem programů usnul na verzi XP nebo napsal tak prasácky, že na nic jiného než na XP použít nejdou, není to problém XP. A to mluvím z vlastní zkušenosti, kdy jsem v bývalé práci napsal aplikaci tak, že běhala v pohodě pod W98 (před 10 lety) a měl jsem pak problémy to upravit tak, aby to chodilo na XP .... a přitom stačilo tak málo .... nezprasit to ....

A za poslední, což už tady zaznělo ....XP neskončily a nepřestaly fungovat a jedou stále, jen už nejsou aktualizovány .... stejně těch update bylo za poslední 2 roky, od doby kdy začali vydávat jen bezpečnostní patche, jako šafránu ... a takovýto postup nemá opravdu jen Microsoft, ale spousta SW firem...takže fakt nechápu, proč se rozčilujete...

On se nikdo nerozčiluje, jen mi vadí ta doporučení koupit si nový OS nebo rovnou počítač. Něco jako já doporučuji, Kupte si nové DVD s tratí, když jste doma nezálohovali.
Jenomže je rozdíl ušetřit například 350 korun za DVD nebo ušetřit 10 tisíc, abych nahradil všechna XP například Sedmičkama a ušetřit dalších dvacet tisíc za nový notebook a vzít si týden dovolenou, abych vše přeinstaloval a nastavil funkční prostředí, to už je trochu záležitost, na kterou nemám. A takových nás jsou tisíce. Lidi nemají na žrádlo, vidím to denně u sebe v obchodě, jak počítají každou korunu a musí nakupovat to nejlevnější nebo rovnou bohužel, až po výplatě.

Luky napsal:
Jen Vás doplním ohledně XP, je to rozhodně cílené, jak píší uživatelé výš, aby se prodávali více PC a OS. Osobně jsem o tom vůbec nevěděl, kdyby se alespoň 3 roky před ukončením podpory XP objevovala hláška, že k tomu či tomu datu bude ukončena podpora, tak se na to lidi mohli připravit, případně, kdyby se jim rozbilo PC, tak např. při celém přeinstalování by si koupili nový OP, místo opětovné instalace jejich původního XP. A to nemluvím o tom, jaké jsou šílené poplatky v obchodech za přeinstalování OP, to je hrozný ty pálky.

Luky, jsi na velkém omylu - o tom, že XP budou mít k 7.4.2014 ukončenu veškerou podporu se vědělo a mnohokrát opakovalo minimálně 3 roky dopředu protože už na začátku roku 2011 se říkalo, že skončí patche, které mohly ještě nějak XP dále rozvíjet a bezpečnostní patche skončí za 3 roky.... tedy alespoň u nás se to řešilo už v té době daleko v předstihu. Se divím, že to letos ještě někoho dokázalo takto překvapit a vytočit do nepříčetnosti :D :D

A jak znám česko-slovenskou povahu, tak kdyby to varování vyskakovalo denně v OS, tak budete první, kdo bude řvát, jak to otravné okno lze vypnout :D :D a zase až dojde na lámání chleba tak stejni křiklouni budou řvát, proč nás nevarovali :D :D

Mimochodem mám železo staré 4 roky, měl jsem na něm XP, před rokem přešel na Win7 a jediné, co jsem upgradoval (pokud pominu disk za větší), tak byla RAMka za 1500 a to jen kvůli tomu, že jsem tam chtěl Win7 64-bit, jinak bych tam měl 32-bit bez jediné koruny investic do HW ...

A investice do OS mne to nestála ani korunu, protože v roce 2010 už se XP nedaly jen tak lehce sehnat (oficiálně byl ukončen prodej v roce 2008, OEM v roce 2010 v červnu a pak už jen jako downgrade).

On je totiž celý průser i v tom, že kolik z vás má OS a další programy legálně či si jej nechalo zlegalizovat a kolik z vás jej má jako černotu a tudíž bez nároku na upgrade.

A vůbec - XP jedou pořád, svět stojí, žárovka svítí, pivo teče, takže nač si trhat žíly....že?

Pánové, koukám, že tu děláte z komára velblouda. Nikdo vás nenutí přecházet na nový OS, XP běží dál, jen na ně již nebudou vydávaná opravný balíčky, čímž sami sebe vystavujete eventuálnímu riziku. Postup bank docela i chápu, nechtějí podporovat systém, ve kterým můžou být díry a přes tyto díry vysát klientům účty (to by jste pak zase nadávali, proč vás na to banka neupozornila).
Když jsem se teď díval na Heureku, tak W7 stojí nějakých 1500, což není zase tak moc, a navíc ty 7 běhají i na starších železech celkem dobře, ne-li líp.
Pod to, co tu napsal Martens se můžu jen podepsat.

Luky napsal:
..Osobně jsem o tom vůbec nevěděl, kdyby se alespoň 3 roky před ukončením podpory XP objevovala hláška, že k tomu či tomu datu bude ukončena podpora, tak se na to lidi mohli připravit, ...
Tato informace určitě běžela a mám pocit, že původní ukončení podpory XP bylo plánováno mnohem dřív než včera.

Zdravím, když je řeč o těch Win7, jak udělat nejefektivnější upgrade z XP, aby to bylo licenčně spravně. Chtě nechtě to budu muset řešit na firmě na počítačích, které chodí do banky, protože jak už bylo psáno, banky přestanou podporovat starší OS kvůli bezpečnosti. Nabízí se nejlevnější licence OEM, která je vázaná na nový PC, tudíž ji podle licenční politiky MS nemůžu nainstalovat na starší PC s WinXP. Samozřejmě, když to udělám, fungovat to bude, ale licenčně to není správně. Dále je na výběr licence o něco dražší tzv. "Legalizační sada". Pokud jsem správně pochopil, tak tato licence slouží pro PC, kde je nějaká pochybně nabitá licence Windows. Tudíž, jestli správně chápu, nemužu ji použít a nainstalovat na PC, kde je legelní licence XP. Co byly licence upgrade, tak to tuším bylo na upgrade z VIST, takže taky smůla. A krabicovou verzi jsem nenašel ani na jednom ze známých eshopů (czc, alfa, bohemka,....), poslední kus jsem našel na Alze, což neřeší situaci s více PC. Takže otázka zní, co koupit, aby to bylo licenčně správně a nemusel se kupovat nový PC.

Zbyněk Šemora napsal:
... Jenomže je rozdíl ušetřit například 350 korun za DVD nebo ušetřit 10 tisíc, ....

Kolik to bude stát SŽDC?
Veškerý software je udělán právě pro XP. GTN, Dopravní deník, ISOŘ, staniční hlášení, pokladny, prostě všechno.

vechtr napsal:
Kolik to bude stát SŽDC?
Veškerý software je udělán právě pro XP. GTN, Dopravní deník, ISOŘ, staniční hlášení, pokladny, prostě všechno.
Kdo by chtěl hacknout software SŽDC? Nějaký zneuznalý šotouš?:)

vechtr napsal:
...

Kolik to bude stát SŽDC?
Veškerý software je udělán právě pro XP. ...
A to je právě ono. V blahobytu nežije nikdo, ani firmy. Šetří se kde se dá a kupovat například 50 licencí nového OS nebude žádná sranda. A pokud starý SW na novém nepojede, tak je to další nemalá investice a náklady mohou jít do milionů.
A tak se klidně může stát, že kvůli přechodu na jiný OS nám například dráhy zdraží jízdenky. Někde se ty peníze na to vzít musí.

vechtr napsal:
Kolik to bude stát SŽDC?
Možná ani korunu. Jestli to není připojené k internetu, ale běhá pouze na odděleném intranetu, tak nemusí řešit vůbec nic.

Ale některé katastrofické scénáře mě pobavily. Ke zdražení jízdenek zcela jistě někdy dojde. Ještě že vím, že za to bude moct konec podpory XP. :D

Back
Nahoře