Tak nám zabili Windows XP

Pro řadu svých přátel, jejich kamarády a rodinu funguju něco jako neoficiální ajťák (na tvrdé i měkké). Samozřejmě již s předstihem měsíce chodí jeden telefonát za druhým od těch, co mají starší PC s XPéčkama. Nešťastnící masírovaní médii plaší a ptají se co mají dělat. Moje odpověď je vždy jednoduchá: Ptám se jakou "podporu" pocítili za poslední rok od Microsoftu a jakou ode mne ...
Chystám se akorát u všech (tedy, u těch co se ozvou) zkontrolovat používaný antivir, zablokovat běžící služby s vazbou na MS, systém vyčistit a popřát ještě nějaký rok bezproblémového používání.

... a všichni se na to budou vymlouvat:D

Už to vidím, v růžových barvách, jak nějaký ten autobusový dopravce bude neznalému vysvětlovat, že si naúčtoval za odvezení zájezdu o tři stovky více, protože musel s účetnictvím přejít pod XP:)

Po pravdě řečeno, nejradši jsem měl 98, protože mi pod nimi krásně běželo NfS3, na vlastním notebooku jsem měl Visty, na které skoro každý nadával, a nevadily mi, a už čtyři roky mám jako hlavní systém LinuxMint (dualboot jsem zrušil před třemi roky) a jsem maximálně spokojen.

Musím ale pochválit postup jistého prodejce IT z Kravař, neboť můj šéf neznalý problematiky byl trochu popleten, co tedy bude s XP a jestli si nemá koupit nový počítač, a prodejce mu ho jen přeinstaloval, zvýšil RAM, a myslím, že mu tam dal nějaký antivir či firewall; pro člověka, který si na Internetu jen čte maily je to pořád v pohodě. Hlavně si nemusí zvykat na nic nového, a nikdo ho k tomu nenutí, byť by asi zisk toho prodejce byl vyšší, kdyby mu vnutil nové PC či licenci Windows... Ještě jsou dobří lidi na světě!

Dnes ráno nám MS dal pro XP poslední aktualizace na zalepení děr v systému. Je to od nich hezké, že na nás ještě myslí. Včera jsem v Sedmičkách, kde mám virtuální XP vyhodil nefunkční MS antivir a nahradil AVG free, ať mi to tam zbytečně neřve, když tam pracuji.
Celkem by mne zajímalo, pokud bych přeinstalovával Sedmičky, jestli by tam ze stránek MS ještě šly ty virtuální XP natáhnout. Nebo jestli místo XP nabízí jiný virtuální systém. Ale určitě se mi instalační soubory válí někde na disku.

Tak nějak nevím. Ale každý měsíc mi na XP stále chodí aktualizace. Sice v menším rozsahu, ale zrovna včera všude kde mám XP se při vypínání PC instalovaly nějaké aktualizace zabezpečení a dnes ráno další. Tak alespoň nějaký minimální servis od MS stále existuje.

A jsi si jistý, že to byly aktualizace operačního systému a ne jiných aplikací od Microsoftu, které ještě mají podporu? ;)

Tak stále existuje jednoduchý trik, jak si zpřístupnit všechny aktualizace Windows XP. Mrkvosoft samozřejmě tvrdí, že to nejde a že to nebude fungovat blabla bleble, ale co jsem tak na netu čet, funguje to spolehlivě ;-)

Office 2003 také nemá podporu a na PC v práci kromě WinXP a MSTS od MS nemám.
Historie říká toto:
11.6.2014 Nástroj k odstranění škodlivého softwaru v systému Windows – červen 2014 (KB890830)
5.6.2014 Aktualizace zabezpečení systému Windows XP (KB2884256)
A pravidelně to ještě posílá nějaké záplaty pro Office i když mám 2003 Aktualizace zabezpečení pro: Microsoft Office 2007 suites (KB2880513)
A tak dále každý měsíc.

Schválně jsem se podíval v práci, kde taky mám stále XP. Poslední aktualizace operačního systému je nainstalovaná 9.4.2014. Pak už jen Office, Defender a další MS produkty, které stále mají podporu. Ta tvoje aktualizace KB2884256 je už z loňského roku. :D

Michale, já tady vidím datum 5.6.2014. Jestli to je loni, tak mi jde špatně kalendář. :)

http://www.semora.cz/a/aktualizaceXP.JPG

Ale vždyť to máš přece jedno.
Reaguji jen proto, že hlásali, že aktualizace pro Office2003 už také nebudou a stále se mi to aktualizuje balíčky pro vyšší verze. A také jsem myslel, že mne aktualizace už nebudou zdržovat od práce. :) Takže jsem to napsal spíš jako kuriozitu. Zkrátka byl to hlavně obchodní tah, aby lidé se zbavovali XP a nakupovali nové počítače. Kdo se neumí po internetu bezpečně chovat, tomu nepomůže ani nejnovější systém s maximální technickou podporou.

S Officema2003 nevím, ale jak už jsem psal - na XP aktualizace nadále vycházejí a ještě nějaký čas vycházet budou, ale normální člověk se k nim nedostane, je na to zapotřebí onen trik. A kdoví, jaký v tom Mrkvosoft má bordel :-)

Zbyňku, to že se ti nainstalovala až teď neznamená, že ji MS právě vydal. Ta aktualizace byla vydaná už 7.10.2013! Ale máš pravdu, je to jedno. ;)

Potvrdzujem, ja mám na svojom PC v práci "Nástroj k odstranění škodlivého softwaru v systému Windows – červen 2014 (KB890830)" dátum 12.06.2014

Podľa mňa Microsoft si nemôže dovoliť ponechať celosvetovo 25% užívateľov XP "bez dozoru", pretože je to dosť veľký zdroj na šírenie kadejakého svinstva. Takže aspoň tie najnutnejšie bezpečnostné opravy budú fungovať ďalej.

Jasně, tohle ještě nějakou dobu poběží a i MS deklaroval podporu a aktualizace. Motáte tady různé věci dohromady. :D

Michal napsal:
Zbyňku, to že se ti nainstalovala až teď neznamená, že ji MS právě vydal. Ta aktualizace byla vydaná už 7.10.2013! Ale máš pravdu, je to jedno. ;)

Nie je to celkom tak - KB890030 mohla výjsť prvýkrát 07.10.2013 ale, všimni si, že tá aktualizácia sa každý mesiac inovuje ...

Ach jo. Se Zbyňkem jsme debatovali o KB2884256. Stačí trochu číst...

Když jsem si tento týden instaloval do počítače Jízdní řád ČD 2015, pobavilo mne, že je doporučený stále OS Windows XP SP2. Dráhy si alespoň na nic nehrají a ví že většina normálních lidí používá XP stále dál, komu spolehlivě funguje. Kolikrát vidím ve zprávách v televizi rozhovor s nějakým politikem a na pozadí zapnutý počítač a vidím Windows XP. Byl jsem u zubaře, v rohu počítač a Windows XP. atd :)
jrcd.JPG

Muzete mi vysvetlit, v cem je clovek normalni, kdyz pouziva XP? Nektere vase nazory jsou opravdu perly.

No, normální je to, že si člověk věci kupuje a nekrade je. Když člověk kupuje potřebný SW na firmu, stojí to 10 až 20 tisíc. Vše funguje jak má, čas plyne a někdo se rozhodne, že ukončí podporu operačního systému. Pokud uživatel na tohle uslyší a za 4 tisíce nebo kolik stojí krabicová verze si koupí nový OS, zjistí, že ostatní koupený SW tohle nepodporuje a bude muset zaplatit další tisíce za nový SW kompatibilní s novým OS nebo zjistí, že takový SW už neexistuje a bude muset hledat jiné řešení. Zkrátka si člověk zbytečně zkomplikuje život. Rozumný člověk si tohle předem zjistí, než udělá chybné rozhodnutí . Tady se nebavíme o hraní her, ale práci na počítači, kde nebudeme bourat něco, co roky spolehlivě funguje. Já mám doma Sedmičky, které jsem si před třemi roky koupil s díly na nový počítač a vše jsem si vyzkoušel a některé věci z práce se dostaly do patu. Už to chápeš ? Pomohla Ti tato odpověď ? :)
I Tobě přeji Edie krásné svátky a pohodu.

Back
Nahoře