Tak nám zabili Windows XP

Dnes som experimentálne znásilnil XPP aby fungovali aktualizácie do roku 2019. Zatiaľ na virtuáli, neskôr, keď nájdem vhodné železo skúsim to aj naostro. Riešenie je pre priemerne zdatného užívateľa pomerne jednoduché, ale je to bez záruky ;)
Musím však priznať, že Win XPP nemá na Win 7 nainštalovaný na primerane výkonné a kvalitné železo. Urobil som to len kvôli tomu, aby som mohol prevádzkovať staré gamézy a iný SW ktorý nebeží na Win 7 64 bit.
V spojení s prehliadačom Opera je to dobrá voľba pre tých, ktorí majú v PC staré dvojjadrové procesory a max. 3 GB RAM.

Tu je dôkaz, že MS Security Essentila sa bez problému updatoval na dnešnú verziu.

xpp-upd.JPG

Koho by zaujímalo, virtuál štandardne prevádzkujem s rozlíšením 1400x1050 pix, táto snímka je však v 1024x768, aby som nepublikoval zbytočne veľký screen.

Právě testuji Windows 10, protože až bude čas na nový počítač (notebook) , tak XP tam už nepojedou a Sedmičky také nebudou věčné. Chtěl jsem to vyzkoušet na železe, na kterém MSTS bez problémů funguje.
Nainstaloval jsem to na počítač v práci do šuflíkového disku, vše se nainstalovalo ke 100% funkčnosti včetně grafiky.

Dobrá zpráva je, že OpenRails zde šlape jak hodiny, dokonce i nejnovější verze, která na XP okamžitě po startu zkolabovala kvůli nějaké chybě asi na ovladačích grafické karty.
Dokonce funguje i psaní na tohle fórum, jak se nyní děje. Desítky dokonce už obsahují antivir, což mi bylo oznámeno, když jsem chtěl nainstalovat Essentials.

Ale ta špatná zpráva je, že MSTS po spuštění okamžitě přestane pracovat a nefunguje ani editor. Takže jsme v patu. Co je nám platné, když Open Rails funguje, když nebude čím do něj tvořit. Asi to bude nějaká prkotina a chtělo by to nějakého Džordže, který by na to vydal nějaké update.
Takže Windows XP si ještě budu muset udržovat jako v bavlnce.

.... Takže jsme v patu. Co je nám platné, když Open Rails funguje, když nebude čím do něj tvořit. Asi to bude nějaká prkotina a chtělo by to nějakého Džordže, který by na to vydal nějaké update.
Takže Windows XP si ještě budu muset udržovat jako v bavlnce.
No všichni v patu nejsme. Koneckonců Tax o tom dokonce píše i v předchozím příspěvku.
http://windows.microsoft.com/cs-cz/windows7/install-and-use-windows-xp-mode-in-windows-7

XP mode v Sedmičkách používám, ale ten se hodí jen pro kancelářské aplikace, protože používá jen nějakou virtuální grafickou kartu ala Trio S3
Ale já diskutuji o možnosti spouštět MSTS a jeho editor. Třeba někdo do té doby vytvoří editor v OR. Ale i tak, když nás Microsoft nutí používat nové OS, tak by měla být zachována kompatibilita staršího hodně rozšířeného SW, kterým MSTS určitě je. A když to šlo v Sedmičkách, proč by to nemohlo jít i v novějších OS.

Na novom HW Windows XP už nepobeží. Prostredie Virtual XP vo Win 7 je pre MSTS nepoužiteľné, chýba mu podpora Open GL a DirectX. Je to proste určené len pre staršie kancelárske a databázové programy. Riešením je Oracle Virtual Box, kde je možné v jednom PC mať nainštalované rôzne OS. Ja v tom používam Win XP kvôli starším hrám a 3ds max ver. 5.0, Win 7/32 a server Win 2008 R2 zas kvôli testom. Je možné inštalovať aj Linux a MacOS. Tu už funguje podrora DirectX, ale MSTS som na Oracle Virtual Box ešte neskúšal. V zásade editor by mal fungovať, kým samotná hra by bežala vo Win 7 alebo 8. Ono to dokáže pracovať na spoločných dátach. Bohužiaľ ja nemám čas na laborovanie s týmto, ale možno niekto je kráľom času a mohol by to vyskúšať. Myslím že pri troche šikovnosti a opatrnosti by to nemal byť problém. Ináč Win 7 SP1 a Win Vista SP2 budú mať podporu do roku 2020, tak nejaký čas si ešte v MSTS zajazdíme.

Mi to připadá jako nějaké PR pro MS. Wokna jsou rozdělená pěkně podle verzí aby to v součtu proti ostatním OS nevyšlo tak tragicky. Všechny ostatní OS jsou vysčítané bez ohledu na verze.

Mi to připadá jako nějaké PR pro MS. Wokna jsou rozdělená pěkně podle verzí aby to v součtu proti ostatním OS nevyšlo tak tragicky. Všechny ostatní OS jsou vysčítané bez ohledu na verze.
Ono to nevadí, skôr mi ide o to že padá mýtus o bezpečnosti Linuxu a Mac. Čím viac užívateľov bude na to prechádzať, tým viac budú v kurze u hackerov a podobných živlov.

OS X nepoznám, ale u iOS mi to pripadá málo pravdepodobné, pretože ak nemáte jailbreak, tak do iPhonu alebo iPadu bez iTunes nedostanete nič. Každá aplikácia musí prejsť schvaľovaním Applu. Takže logicky je napadnuteľný iOS len s jailbreakom, ale to je už na riziko užívateľa.

Dnes som sa troška hral s novým železom, povýšil som na i7. Tá virtualizácia je fajn vec:

VirtualBox_1.JPG

Ja dosť často potrebujem tie dané aplikácie a nebudem doma dreť tablet, keď mám PC :)

Back
Nahoře