Ladeni 750/753/754

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna zsr
  • Datum začátku Datum začátku

zsr

Posunovač
Vsechny srdecne zdravim a zasilam k testovani engy pro 750/753 (vybral jsem si stroj Ondry Janise) a 754. Opet jsem vysel z detailniho technickeho popisu a charakterisitk lokomotivy. Pouzity standardy TBP.

754 se lisi osazenim brzdicem BSE, plynulou regulaci vykonu a odlisnou rozjezdovou charakteristikou danou elektronickou regulaci vykonu. Pro zajemce jsem pridal i eng se 100% zapnutym el. topenim (ten do TBP nepujde, jen v engu je poznamka jak nastavit). Lisi se vyssimi volnobeznymi otackami, nizsim vykonem (podstatne) a pozmenenou rozjedovou charakterisitkou.

Zajemci si mohou v tabulce vymodelovat i charkaterisitku pro 753 se zapnutym topenim, ale nevim, kolik ma prikon.

Diky za poznamky a testovani

Engy jsou zde:

http://csd.webzdarma.cz/Files/Cd753754.zip

ZSR

Naposled editoval moderátor:
Kadr napsal:
Ahoj,chci se zeptat není tam náhodou vypnutý protiskluz?Díky.
Je a to je chyba, já ten řádek nekompromisně mažu všude, smysl má asi jen u peršingů
Jinak podle mě by do TBP měly být zařazeny i verze se zapnutým topením, na jízdních vlastnostech je to znát, no a zvuky jsou taky odlišné.

Zdravim,

750/753 maji protiskluz. Funguje tak, ze kdyz kola proklouznou, automaticky se zaradi 2 vykonovy stupen a masina pak postupne sama zvysuje na puvodne nastaveny vykon.
Od 754 nemam protiskluz, ale protoze je to masina nabita elektronikou podobne jako persing, bude mit jiste i jeste lepsi protiskluzovou funkcionalitu.

Elektricke vytapeni ma jen 750. 753 ma Paegas (prikon 2,5kW), predpokladam, ze se vyuziva odpadove teplo z motoru.

Jeste jednou, nevite nekdo prikon el. topeni v 753 a 749?

ZSR

Promin Johnzi, samozrejme zajemci si mohou namodelovat 750 se zapnutym topenim. Preklepl jsem se.
ZSR

zsr napsal:
Zdravim,

750/753 maji protiskluz. Funguje tak, ze kdyz kola proklouznou, automaticky se zaradi 2 vykonovy stupen a masina pak postupne sama zvysuje na puvodne nastaveny vykon.
No jo, jenže k tomu skluzu dojde, kontrolka na pultu svítí, drnčí bzučák prokluzu. Je tam pískování. Jediné čeho nedosáhneme je to shození výkonu a postupné přidávání, ale antislip se mi vůbec nelíbí, to už můžem zase dát 100% výkon z místa a rozjedeme náklad i ve vánici...
Jenže v reálu se taky nemusíme rozjet vůbec - např. u nás, kopce trati 310 a roježděné listí udělají své, tam potom ani ten písek nepomůže.
Mimochodem ta protiskluzová ochrana funguje tak, že se kontroluje proud trakčních motorů předního a zadního podvozku. Pokud je tam rozdíl, zaúčinkuje ochrana. ALE pokud nastane prokluz na všech nápravách, ochrana to nezjistí. Znalí mě snad opraví.

pegas není na spalovacím motoru vůbec závislý. K výrobě páry využívá spalování nafty z palivové nádrže.

A ten antislip bych taky odstranil. V simulátoru nemáme regulátor a tak jeho funkci musí nahradit fíra.

Čouda napsal:
pegas není na spalovacím motoru vůbec závislý. K výrobě páry využívá spalování nafty z palivové nádrže.

A ten antislip bych taky odstranil. V simulátoru nemáme regulátor a tak jeho funkci musí nahradit fíra.
Tak si ho odstraň, nikdo ti v tom nebrání.

Já si ho odstranit můžu, ale jde o to, že v ladění by tahle věc být vůbec neměla. Snad u již zmiňovaných peřšingů...

Čouda napsal:
Já si ho odstranit můžu, ale jde o to, že v ladění by tahle věc být vůbec neměla. Snad u již zmiňovaných peřšingů...
Tak se stane, neřikej že se ti to nikdy nestalo.

Podle toho, co žsr napsal se nejednalo o zapomenutou věc, ale umyslně dodanou na základě jeho znalosti regulátoru. jacek zde tuto hloupost rozumě vyvrátil a tak v tom nevidím problém. Chjo zase balast..

V pohode, ty argumenty zni rozumne, dam ho pryc. Dal jsem o tam umyslne. Co myslite o 754?
Mel by tam byt nebo ne? 754 je pershingu zatracene blizko. Diky za nazor.

ZSR

ŽSR: na 754 jsem nikdy nejel, ale myslím si, že by tam neměl také být. je to můj subjektivní názor :!: zkus diskuzi k-report. tam chodí i fírové a ti můžou poradit :wink:

Obracim se touto cestou na Ondru Janise,

mohl byste se mi ozvar? Nemuzu vas sehnat kvuli vasemu modelu cd 750/753.

Predem diky.

ZSR

zsr napsal:
Obracim se touto cestou na Ondru Janise,

mohl byste se mi ozvar? Nemuzu vas sehnat kvuli vasemu modelu cd 750/753.

Predem diky.

ZSR

Ondra Janiš už MSTS scénu moc nesleduje. Bohužel, ale nebojte se on se za nějaký čas ozve..

Tak jsem zkusil i tuto verzi engu a musím konstatovat, že loko 753 má malý výkon. Tenkrát co jsem jel já. jsme měli soupravu 2x Bdmtee+BDs, topili jsme na L a na šestej stupeň jsme dávali hravě 100. ta mašina jela. Tohle je jako eng na bertu. Stejně tak proudy lítají moc vysoko.
Ještě podotknu, že 750tka má jeden šunt a 753 má dva.

já nechci kritizovat práci ŽSR, ale chtělo by to přidat výkon.

Nie som síce fíra, ale ako som raz s jedným zažil jazdu na 754, tak by povedal - je slabá ako čaj :lol: .

Naopak, diskusi vitam!

Jak jsem se k vykonu dostal:
Parametr MaxPower je v MSTS vykon na obvodu hnacich kol (tedy nikoliv na haku).
Vykon spalovaciho motoru je 1324kW.
Podle literatury k T478.3 (cili 750), ktera se odkazuje na CKD jako vyrobce je vykon pro trakci nasleduji:
66 kW sezerou pomocne pohony (ventylatory, budic, pomocne dynamo atp.) - zbyva 1258kW.
Tento vykon jde pres generator k trakcnim motorum a dale na obvod kol.
Ucinnosti (pomer vykon/prikon):
Generator: 92%
Trakcni motor: 88%
Ozubeny prevod trakcniho motoru: 92%
Soucin: 79%

Vysledek: pro trakci na obvodu kol je k dispozici 1258 * 0,79, tedy max 988kW

Vcelku to odpovida i predpisu D2-1, kde pro 750 je prumerny vykon 1009kW (pocitano z 5 polozek, min 906, max 1123).

Tech 988 se mi tedy zda docela rozumne.

Samozrejme, kdo s ni jezdil, dejte prosim vedet.

ZSR

Jeste dodam, ze vykon na haku je dan vykonem na obvodu kol - ztraty z pohybu vozidla (valeni, odpor vzduchu).
Ten jsem namodeloval presne podle dostupne charakteristiky tedy od 4,5kN pro rozjezdu az po 10kN pri jizde rychlosti 100km.h

ZSR

žsr. já vím, že to co je nastaveno je nastaveno podle výpočtů, ale ta lokomotiva má v reálu rozhodně větší akceleraci. S těma třema vozama se ji na 100 vůbec nechce, ale v reále to táhlo na 6. stupeň obstojně a to v simulátoru právě není. Jinak to byl úsek pardubice- jaroměř co jsme tenkrát jeli. zrovna náhrada za 843 hned po kyrilu.

Back
Nahoře