Stingrayovo manufaktůra

Stingray

Skladník
Protože na budování dopravní infrastruktury bylo posledních několik měsíců pramálo času, po volných chvilkách jsem občas sem tam něco stvořil. A protože jsem někdy loni sliboval, že "přebytky" tvorby půjdou ven, tak tady jsou.

Jen mě, prosím, nekamenujte hned, jsou to prvotiny a vytvářené ve SketchUpu. Popisy najdete v příslušných balíčcích.

K těm peronům - z jednoho boku je blbě namapovaná textura. Ty bílé čáry by se měly potkat na hraně. Na druhém boku je to dobře.
Na modelu s přechodem jsou vedle sebe dva kameny s bílou čárou.

Z pokusů s pluginem pro export do MSTS. Autor ho před pár lety stvořil a už nikdy neaktualizoval. Nejsem žádný amatér co se týče výpočetní techniky, ale ono bez popisu a alespoň stručného návodu se cokoliv špatně dělá. Mám v plánu s LODy u tohoto pluginu poexperimentovat, ale někde na fórech jsem tuším našel něco o tom, že plugin umí jen přidat různé vzdálenosti, nikoliv pracovat s počtem polygonů. Pokud by se našel ochotník, který by mi osvětlil jak to funguje třeba u gmaxu, byl bych mu vděčen. Takhle vůbec netuším, jak se s LODy správně pracuje (jak se nastavují na částech modelu), natož abych to naslepo trefil ve SketchUpu...

Stingray napsal:
Takhle vůbec netuším, jak se s LODy správně pracuje (jak se nastavují na částech modelu), natož abych to naslepo trefil ve SketchUpu...
Klepneš na plochu jenž chceš LoDovat a pravé tlačítko Ti dá na výběr.
Pokud maš, ale správnou verzi pluginu.
http://www.intercity-train.me.cz/forum/viewtopic.php?f=10&t=6
Mirek
Nemám tady nainstalovaný Kečup, když tak se zeptej regedita.

Mimo jiné verze 8. má již češtinu, akorád se musíš zaregistrovat
http://www.radekryznar.cz/instalace-ceskeho-prostredi-a-rozsireni-pro-sketchup-verze-8-licence-freeware-32bit/
a on Ti bude posílat info všech svých aktualizací.

Pěkný den přeji,
je to dobré, díky za objekty. Jen tak dále! Poprosil bych Tě o chodník, ten nám chybí jako sůl. Jelikož mám starý komp pro stavbu mimo provoz, protože jsou problémy s HDD - nemohu tedy stavět, tak na to zatím kašlu. Otázka je, jestli se mi podaří zachránit data. Ale o této pohádce se již brzy dozvíte v jiném vláknu.

Ty lampy nejsou zlé, ale chtělo by to kvalitnější textury, né omalovánky. Problém je v tom, že bych Ti veškeré podklady ihned dodal, ale vše je jaksi na onom PC. Nicméně, jezdím každý den do Havířova. V tom komunistickým městě ani jiné lampy nemají. Pokud chceš nafotit žluté, orezlé s červeným soklem, stačí říct. Podívej se třeba jako inspiraci na tuto Heklovu lampu. Určitě velmi doporučuji tento web. Napiš jim, kluci budou mít radost. Najdeš tam i drážní lampy. Držím palce. Jen se snaž, ať objekty nejsou moc komplikované a náročné na výkon. LODy se hodí. A ať jsou textury co nejkvalitnější a dobře namapované. Pokud bys něco potřeboval nafotit, tak se ozvi. Něco ještě mám v kartě ve foťáku. Jinak textury na Internetu. :)

Naposled editoval moderátor:
Díky za odpověď. Že je to v lokální nabídce a že jde každé části modelu přiřadit jinou hodnotu LOD už jsem zjistil, ale pořád mi nějak uniká ta logická struktura použití. Napadlo mě už před nějakou dobou asi tohle: například mějme budovu většího nádraží, seskupíme hlavní krabici budovy do jedné skupiny, přístavky do další skupiny, stříšky nástupišť, sloupky, okapy, lavičky atd. do další skupiny. Budovu nastavím na LOD = 2000m, přístavky třeba 1000m a zbytek třeba 500m. Je to tak? Rozumím tomu dobře?
Pokud je tenhle postup správně, dají se nějak vyřešit LODy třeba u lampy veřejného osvětlení? Co bych měl nastavit jako skupiny objektů? Má to vůbec smysl? Možná leda svítící část nastavit na 2000m a zbytek třeba na 1000, aby se v noci nevykresloval stožár... Z logiky věci by pak vyplývalo, že třeba u psí boudy není jaksi kromě základní hodnoty co nastavovat...

Případně ještě jedna otázečka? Nevíte někdo zda vůbec a v jaké míře podporuje MSTS plugin pro SketchUp export animací? Nejde mi o modely vozidel, jen se chci vyhnout mnoha hodinám zbytečného snažení s rozanimováním objektů, pokud by to ve výsledku nefungovalo.

P.S.: používám SU 2013, English není problém, na češině netrvám. Plugin funguje dobře a kromě toho tahle verze umí něco navíc oproti osmičce. Teď je čerstvě verze 2014, ale zatím jsem neměl čas ji odzkoušet (nainstalováno, leč nevyzkoušeno, všechny pluginy musím znovu nainstalovat).

Na LODy u lamp se vybodni. Zvláště, pokud máš vyrobený světelný kužel pro noční texturu. Jde o to, že chceš, aby ten objekt vypadal hezky při pohledu zblízka. Ale k čemu Ti to bude, když budeš od něho třeba 200m. Na takovou vzdálenost ho neuvidíš a akorát to bude zatěžovat PC. Ale to spíše už u větších objeků, které jsou vidět. U lampy je to fakt jedno.

E499_2002 napsal:
je to dobré, díky za objekty...

Díky.

S texturami je to trochu patálie. Maximum fotek mám právě z internetu, i ze zmiňovaného webu, jde o to že málo fotek je použitelných a např. lampa nafocená "ze všech stran" prostě na netu neexistuje. Některé fotky hezky orezlých kusů by se taky našly, ale neměl jsem čas je zpracovat - jak jsem psal, protože mám jenom občas chvilku, tak stavba trati stojí a po troškách modeluju. Je pravděpodobné, že aktualizace textur i modelů budou, ale všechno visí na čase. Trochu mi to komplikuje i můj detailismus, buďto chci všechno až moc detailní a nebo když toho nelze efektivně dosáhnout tak rezignuju a "odflinknu" to. Težko se v tom hledá kompromis ;) .
Barvy stožárů jsou diskutabilní, v podstatě v každém městě či obci mají trochu jinou kombinaci. Je fakt že do 80. let se asi nejvíc používala buďto šedá nebo kombinace červená se žlutou. Nebylo to ale pravidlem.
Samozřejmě fotky všeho druhu se vždycky hodí, takže když něco budeš mít, sem s tím! Fotek není nikdy dost :cool: .

E499_2002 napsal:
Na LODy u lamp se vybodni. Zvláště, pokud máš vyrobený světelný kužel pro noční texturu. Jde o to, že chceš, aby ten objekt vypadal hezky při pohledu zblízka. Ale k čemu Ti to bude, když budeš od něho třeba 200m. Na takovou vzdálenost ho neuvidíš a akorát to bude zatěžovat PC. Ale to spíše už u větších objeků, které jsou vidět. U lampy je to fakt jedno.

Hned na zaciatok mu radis zle. Zvlast u lampy, ktora ma cez tisic poly, skutocne myslis, ze to nevadi? Ak ich osadim do vacsej zastavby mesta, nejakych 50, je to uz dost:P Nemusi tam robit 7 stupnov, stacia dva. Po 60m vobec nepoznas, ak pouzijes napriklad multires, ci su tam obliny a pritom model bude mat kludne polovicu poly.

Já jsem to věděl, že by mne někdo ukamenoval, kdybych napsal, že to není jedno. Ale i opak je zle. :D No jasně, ale jaký to je kvalitní modýlek? :)

Tak přidám pár slov do pranice...

Hekl338 napsal:
Po 60m vobec nepoznas, ak pouzijes napriklad multires, ci su tam obliny...

Nu, za tímto účelem jsem licitoval, že by "třeba" mohlo mít smysl nastavit LODy na svítící část lampy (sklo, plexi) jako jeden objekt a na zbytek lampy jako druhý objekt. Vzdálenosti by byly asi 2000m a 200m (nebo tak nějak). Tak by zůstal zachován "noční" efekt vzdálených světel v krajině. Pokud se týče např. vesnic okolo trati či lamp ve městech v ulicích, cokoliv co by bylo dál než 100m od dráhy se dá řešit "plackou" udělanou na způsob stromů, akorát dobře natexturovanou s noční texturou, aby to jako svítilo. Tam si troufnu tvrdit, že se můžeme dostat na nějakých možná 30 až 50 polys max. Šlo by to tak? Můžu udělat vzorek na ukázku.

Krom toho jsem učinil pokus s jednou z lamp. Části modelu jsem seskupil, naLODoval a ejhle, některé textury po exportu změnily pozici a tvrdohlavě odmítaly vrátit se na původní místo. Takže pokus dobrý, ale nevyšel. Kde se stala chyba, netuším :( . Na původním modelu v SU jsou textury správně, na vyexportovaném shapu špatně...

E499_2002 napsal:
... ale jaký to je kvalitní modýlek? :)

Tak. A teď netuším jak to bylo míněno. Čeština, potvora, jak tvárný jazyk to bývá ;) :D . No uznávám že s tou kvalitou jsem se asi trochu moc rozšoup'. Zkoušel jsem i redukci počtu polygonů, ale výsledek vždycky vypadal poněkud "krabicoidně". Naši designeři při návrhu těchto svítidel evidentně nevěděli co s křivítkem a kružítkem. Sadovka a kužel ještě ušly, krabice byla brnkačka, ale velbloud a doutník, to je samá kruhová úseč, parabola, hyperbola a tečna ke křivce, no prostě mazec namodelovat! A to jsem některé detaily vynechal úplně. Krom toho opravdu (díky mému bezbřehému naivnímu optimismu) byla tato sada světel tvořena s ohledem na ORTS, kde nejsou limity polygonů tak striktní. MSTS je prostě půl třetí pětiletky starý SW, od kterého nemůžeme chtít zázraky. Navíc, jestli jsem tomu dobře rozuměl, ORTS by měla potkat změna jádra pro optimalizaci výkonu, aby se výpočty grafiky přesunuly na GPU a netahaly se zbytečně přes CPU (což dělá MSTS).

Asi si na to budu muset udělat nějaký ten čásek a vyzkoušet, co vlastně ORTS za hranicemi limitu MSTS snese. Čistě pro zajímavost...

V SV ti ukazuje pocet Kujus, coz obecne znamena, cim vyssie cislo, tym vacsia zataz modelu pre hru. Sprav jednoduchy test, ci bude lepsie rozdelit to na dva objekty, alebo nechat jeden a spravit LODy. Ohladom OR a poctu poly. Moc na to nesadzaj, ze tam nie su limity pre pocty poly. Da sa povedat, ze nie su nikde, ani v RW. Ovsem uplne vsade plati, cim viac ich je, tym viac sa zbytocne hra zatazi, preto je podla mna zbytocne hru zatazovat polygonmi, ktore sa po nejakych metroch nedaju poznat. Takze ak mas objekt sama oblina, po tych 60m mozes cez multires mozes rychlo a efektivne sundat kludne polovicu poly a objekt sa bude stale tvarit, ze tam je a nebude sa stracat pred ocami pri jazde. Presne od toho tie LODy su;) Ovsem ten multires poznam z 3ds max, neviem, v com modelujes.

Back
Nahoře