Modely a modeláři... H0, TT, N

@Pawlik: ale web žije .. snáď niekde budú ;) hehe, ono je to na Klimentskej, tam trafím celkom dobre. Vedľa na Soukenickej som prelial dole gágorom niekoľko hektolitrov piva ... neviem prečo som ma zafixoanú Bartolomejskú, žeby kvôli TV programu FKÚ pátra?
Áno, mám čo robiť aby som toto všetko získal, ale ešte sa nechystám umrieť, tak možno jedného dňa aspoň toho krokodíla M286.0 ...

Musím uznať keď porovnám s našimi železnicami , že sme ich v roku 2017 konečne dobehli......(teda aspoň tie uzavreté trate :) )

Z dnešnej zásielky:

T458.1103

t458-1103.jpg

T466.2003

t466-2003.jpg

Kua ten Sony Xperia pekne deformuje fotky.

Keby vás zaujímalo kde som vzal na toľko modelov za krátky čas, tak nemusíte závidieť - nemenovaný klient mi vyplatil faktúry za prácu za rok 2013. Celkom načas.

PC v pozadí je 6-jadrový špeciál pre MSTS/OR/RW

Keby vás zaujímalo kde som vzal na toľko modelov za krátky čas, tak nemusíte závidieť - nemenovaný klient mi vyplatil faktúry za prácu za rok 2013. Celkom načas.

To je opravdu načas :confused:

Asi si budu muset brzo rozdělit provoz podle trakcí, protože jsem byl s pořízením souprav nočních expresů nucen si také pořídit elektrické lokomotivy, i když jsem je původně neplánoval :rolleyes::

20170919_150409.jpg
řada ED76 je universální lokomotiva pro střídavou napájecí soustavu s uspořádáním náprav Bo-2-Bo. Tento stroj konkrétně jezdil na Hokkaidu převážně v osobní dopravě, ale její lehce rozdílný podtyp jezdí dodnes na Kjúšú. Model představuje stroj ED76-506. Má doma sestřičku ED76-509, jejíž předloha dnes slouží jako neprovozní exponát na bývalém nádraží v Otaru nedaleko Sappora. Výrobce obou modelů je japonská firma MicroAce.

20170919_150605.jpg
EF81-304 je dvousystémová elektrická lokomotiva určená pro přetahy vlaků podmořským tunelem pod Kaimonskou úžinou (mezi Honšú a Kjúšú), předloha tohoto modelu byla vyrobena v roce 1974 a dodnes jezdí na přetazích. Výrobcem modelu je Tomix.

20170919_150914.jpg

20170919_150641.jpg

aneb najdi 10 rozdílů. Dva modely od dvou výrobců (Kato/Tomix) a dvou podtypů (EF60/EF60 500). 0. série (nahoře) byla určená pro universální provoz, zatímco 500. série (dole) byla exkluzivně určena pro dálkové noční vlaky. Ve skutečnosti měla řada EF60 na většině původních výkonů jepičí život a větší část lokomotiv byla z různých důvodů přesunuta do jiných dep, kde spolehlivě sloužila až do odstavení řady kolem roku 1985.

20170919_151036.jpg

Dostat do alespoň trochu přijatelného záběru tuhle "stonožku"řady EF58 byl docela problém. Ono nakolejit ji na kolejiště je taky docela kumšt. Uspořádání náprav 2-C+C-2 má kvůli snaze o nízkou hmotnost na nápravu (originál má 11,5 tuny na nápravu) a šlo o rychlíkovou lokomotivu. Vozila také lehké vlaky s poštou nebo "rakety" se spěšninami. V provozu byly některé stroje i 40 let než byly odstaveny.

Řady EF58 a EF60 jsou určeny pro provoz pod stejnosměrným napětím 1500V, proto za provozu jezdí vždy s oběma pantografy nahoře.

Když doma jede na kolejišti polovina 70. let, můžou se na odstavném kolejišti setkat pestrá směs osobních vlaků:
20170922_150543.jpg

Ale při ježdění je nutné dávat pozor! Predátor přichází bez varování a vlaků se nebojí:D:
20170922_150722.jpg

Vzhledem k opakovaným hádkám zde na forum už přispívám jen skutečně minimálně, opravdu mě nebaví řešit gramatiku členů fora, za ty roky jsem si na písemnou formu některých členů prostě zvykl a neřeším ji. Radši jsem se přidal do Spolku železničních modelářů v Pečkách, kde se věnujeme tomu, co nás opravdu baví:
Vystava20171008.jpg
Jo výstava je zábava, potlach s kolegy, občas nějaké to zanadáváví když si vlak postaví hlavu a je tam dobře. Japonské soupravy se líbili jak rodičům s dětmi (ty mají rády dlouhé vlaky), tak i znalce (ty zase zajímali nákladní vozy v soupravách). Na příští výstavě bude vystavena rarita: Lůžková 12ti vozová ucelená elektrická jednotka řady 581 v přesném řazení z roku 1974 viz:https://en.wikipedia.org/wiki/583_series.

Já jsem si ji po odeslání příspěvku všiml, ale úmyslně jsem ji tam nechal. Čekal jsem, jestli ji tam někdo postřehne. Nezklamal jsi:)

Dnes šli místní fotografové fotit odstavené soupravy, když si všimli schovaného vlaku v pozadí...
01.jpg
(zleva DD51-1027 a DD16-304)

Otočili proto své fotoaparáty dopředu a spatřili celou přední část jednotky.
02.jpg

Dostat však celou jednotku do záběru se jim z vyhlídky nepovedlo, povedl se jim ale záběr na odstavené lokomotivy:
03.jpg
(zleva DD51-756, DE10-1026, DD13-642, DD51-1027 a DD16-304)

Chtěli však dostat celou jednotku do záběru, ten jim však zmařilo protisvětlo. Než se přesunuli na nové místo, jednotka stihla odjet :mad:.
Prý jde ale jen o zkušební jízdy a pro cestující veřejnost bude určena v nejbližší době. Bohužel ne však na naší trati, protože nemáme dost dlouhé koleje pro 12ti vozový vlak.

Plexi, nedá mi to spát. Jak ten Banán podjel, když evidentně má smeták výš než je podhled nadjezdu? To jen tak, ze zvědavosti.

To bylo jen zapůjčení z jiného kolejiště na jednu fotku :) Sběrač jsme jen na to focení zvedli, elektrika bez sběrače je jako moře bez vody :) Jinak to nejezdilo na tomhle kolejišti, tam zase byly jiné chuťovky. Přidám sem ještě jednu fotku staničních "varhan", jejichž progresivní elektrické řešení často způsobilo zkrat na celých 30 metrech modulového kolejiště :D

DSCF8914.JPG

Do mojej zbierky pribudli rybáky:

rybaky.jpg

No ... musím povedať že v MSTS či OR máme ďaleko krajšie než tieto z ES Pečky. Našťastie neboli až tak drahé, ale fakt nič moc. Balenie prinajmenšom divné, povedal by som že až amatérske a šlendriánske. Jeden prišiel s ulomenými schodíkmi. Ich plusom je že mi zapadajú do zbierky. To je asi všetko pozitívne čo môžem napísať o nich. To ostatné je ... nie práve najlepšie, až by som povedal neprofesionálne. Zručný modelár by ich urobil značne lepšie.

Nerozmátil, to bylo jiné kolejiště, navíc focené se zoomem :) Je to H0e, neboli H0 v úzkém rozchodu.

@Tax : Možná by jim patina padla, aby vypadaly trošku líp... ...fakt za moc nestojí, ani ta barva se mi moc nezdá, i ta střecha je taková trochu jako kachní zobák. Ty které dělalo Luto, byly lepší.

@Plexi : Ono by to bolo treba celé prebrúsiť, teda najmä okapy nad dverami. No ale že sa to dosť podobá na rybák tak sa na to vyprdnem, aj na patinu. Išlo to do vitríny k ostatným modelom. Inak toto je asi najhorší model čo som kúpil za posledných x rokov.
Inak pravda je že je to fotené foťákom z mobilu Cat S30 a ten je veru veľmi mizerný, tak dosť to pokazil. Ale model rybáka je naozaj nie najlepší.

Náhodou, ta patina udělá docela dost. Na fotkách, které jsem zde umístil, byly bez patiny jen věci, které byly zapůjčené, nebo v záruce. Momentálně stavím stavebnici vozu Eas od Bramosu, kdyžtak sem hodím chronologicky seřazené obrázky z postupu. Dají udělat úžasné věci - třeba promáčkliny na stěnách.

Back
Nahoře