Keby vás zaujímalo kde som vzal na toľko modelov za krátky čas, tak nemusíte závidieť - nemenovaný klient mi vyplatil faktúry za prácu za rok 2013. Celkom načas.
To je opravdu načas
Asi si budu muset brzo rozdělit provoz podle trakcí, protože jsem byl s pořízením souprav nočních expresů nucen si také pořídit elektrické lokomotivy, i když jsem je původně neplánoval

:
řada ED76 je universální lokomotiva pro střídavou napájecí soustavu s uspořádáním náprav Bo-2-Bo. Tento stroj konkrétně jezdil na Hokkaidu převážně v osobní dopravě, ale její lehce rozdílný podtyp jezdí dodnes na Kjúšú. Model představuje stroj ED76-506. Má doma sestřičku ED76-509, jejíž předloha dnes slouží jako neprovozní exponát na bývalém nádraží v Otaru nedaleko Sappora. Výrobce obou modelů je japonská firma MicroAce.
EF81-304 je dvousystémová elektrická lokomotiva určená pro přetahy vlaků podmořským tunelem pod Kaimonskou úžinou (mezi Honšú a Kjúšú), předloha tohoto modelu byla vyrobena v roce 1974 a dodnes jezdí na přetazích. Výrobcem modelu je Tomix.
aneb najdi 10 rozdílů. Dva modely od dvou výrobců (Kato/Tomix) a dvou podtypů (EF60/EF60 500). 0. série (nahoře) byla určená pro universální provoz, zatímco 500. série (dole) byla exkluzivně určena pro dálkové noční vlaky. Ve skutečnosti měla řada EF60 na většině původních výkonů jepičí život a větší část lokomotiv byla z různých důvodů přesunuta do jiných dep, kde spolehlivě sloužila až do odstavení řady kolem roku 1985.
Dostat do alespoň trochu přijatelného záběru tuhle "stonožku"řady EF58 byl docela problém. Ono nakolejit ji na kolejiště je taky docela kumšt. Uspořádání náprav 2-C+C-2 má kvůli snaze o nízkou hmotnost na nápravu (originál má 11,5 tuny na nápravu) a šlo o rychlíkovou lokomotivu. Vozila také lehké vlaky s poštou nebo "rakety" se spěšninami. V provozu byly některé stroje i 40 let než byly odstaveny.
Řady EF58 a EF60 jsou určeny pro provoz pod stejnosměrným napětím 1500V, proto za provozu jezdí vždy s oběma pantografy nahoře.