Modely a modeláři... H0, TT, N

Jen pozor Pawliku na šlapání na koleje. Doma věčný problém, někteří chodí jak poslepu a pak je to poznat na kolejích - jsou zkřivené a musím je rovnat. Ještě horší je když je přitom i posune, tak to často spadne i souprava opodál. Jenže co dělat, když na pevné kolejiště není v bytě/domě místo...

Okrem kosačky s dvojlitovým atmosférickým motorom som si minulý týždeň dožičil aj takúto malú radosť: Sadu vagónov Hadgs ČSD od MTB. Niekomu sa páči, niekomu nie, niekto to skritizoval pod čiernu zem. Ale mne to urobilo radosť. Lepší určite nepostavím ;) Kua ale tam je asi milión dolepovacích dielov:

Hadgs_00.jpg

Hadgs_01.jpg

Hadgs_02.jpg

Novinkou japonského kolejiště je elektrická jednotka řady 181, prodávaná rozdělená do dvou setů:
181a.jpg181b.jpg
Jednotka je určena pro elitní dálkové vlaky na tratích elektrifikovaných 1500V DC. V praxi jezdila řazená jako 9ti či 12ti vozové jednotky. Jednalo se částečně o úpravu starších jednotek řad 151 a 161, částečně o novostavbu. Součástí soupravy jsou 2 vozy označené čtyřlístkem (Green car - naše první třída) čísel MoRo180-4 a MoRo181-4, jejíchž předlohy byly řazeny do jednotky B4. Tato jednotka jela dne 27.6.1959 maximální rychlostí 163 km/h, což byl tehdy platný světový rekord pro úzkorozchodná vozidla.

K vánocům přibyla nová souprava dálkového vlaku:
Yuzuru.jpgYuzuru2.jpg
Šindai Tokkjú "Yuzuru" jezdil z Tokia na sever do města Aomori, kde byl ráno přestup na trajekt směr Hokkaidó. Každou noc jelo v nejsilnějších letech až jezdilo až 5 souprav za sebou. Při své cestě tento vlak mijel elektrárny Fukušima 1 a 2, aniž by tenkrát někoho napadlo, jaká zkáza se tu v budoucnu stane. Set tvoří generátorový vůz, dva lůžkové "green cary" (lepší lůžka), dva lůžkové vozy, jídelní vůz a dva vozy k sezení. K soupravě byl vydán i doplňkový set.
NaHaNe20.jpgNaHaNe20-1.jpg
K soupravě jsem přikoupil i lokomotivu. Zatímco u nás se s dvousystémovou lokomotivou babrali, v Japonsku se jí dočkali již v roce 1964 - dostala řadu EF80. Dnes už ale nejezdí. EF80-1.jpg

Krásná a bohatá nadílka. Jelikož my postupně digitalizujeme, tak u nás Ježíšek nadělil především dekodéry. Předtím byl u nás takový předčasný Ježíšek už v létě, ale já jsem na modelu dodělával doplňky a patinu, takže jsem si jej vlastně nadělil k Vánocům sám. Když se podívám o pár příspěvků zpět, říkám si, že tohle by mohla být docela slušná výzva pro @Tax

patina_Hadgs.jpg

To u nás došlo jen k rozšíření stanice za účelem zvýšení plynulosti provozu, což malí návštěvníci náležitě ocenili.
V místě obloukové části stanice teď stojí stromeček.
20181221_161723.jpg

Podívej se na ty svoje Hadgs-y ;) Byl to jen takový malý hec a nadsázka, ale jsem přesvědčený, že mě stále můžeš "trumfnout" :)

Na Vianoce som dostal takúto laminátku ako statický model. Potešil som sa jej, hoci je to skôr low end quality. Veľkosť je H0 a napadlo ma, že na koľajisku by mohla poslúžiť ako odstavená.P1120284.JPG

Takúto čínsku laminu som tiež mal, ale dostal ju Tax. Mne sa ku TT modelom nejako zdala furt veľká o_O. Zase stála pár eur, až na tie strešné partie mi to príde celkom podarené.

Vypadá to jako docela bytelná karikatura, která by mohla vydržet i u menších dětí nějakou ránu.
Kolega ji má na skříňce spolu s T3. Obě hračky jsou opravdu celkem bytelné. Nejsou tvarově úplně věrné, ale za tu cenu (něco kolem 150 Kč) je to malý čínský zázrak - zvlášť v porovnání s "modely" MTB za řádové vyšší ceny, jejichž tvarová přesnost je úplně mimo mísu.:oops:

20190109_120052.jpg20190109_120103.jpg

Firma Atlas Edition.
Prodávali to v nějakých akcích.
První model za zaváděcí (směšnou) cenu, další už za cenu normální, přičemž další zásilky šlo odřeknout.
Ale momentálně nějak nejsem schopen nic kloudného vygooglit.:rolleyes:

U mňa sa včil začínajú grupovať kdejaké embéčky v 1:43:

T600:

t600.jpg

T603

t603-1.jpg

T2-603

t603-2.jpg

MB 220 D

w115.jpg

Škoda 1201 STW

sedan.jpg

Nie je ich veľa, dúfam že časom nejaké pribudnú. Brúsim si zuby najmä na Tatry a MB - najbližšie budem mať ( teda dúfam ) MB 190 D
Tieto sú všetky zatiaľ od De Agostini, ale postupne príde aj na iných výrobcov. Ale všetko bude 1:43, len Ford Mustang bude troška väčší, 1:24

Back
Nahoře