Trať ČD 240 Jihlava - Brno

Re: Trať ČD240 Jihlava - Brno

Luděk napsal:
Aby to správně ukazovalo, muselo by být na cestovém návěstidle nalinkováno 40 a očekávejte 40 což je taky blbost.
Při průjezdu to blbost není, protože v těchto kolejích není traťová rychlost. Správně by měla spodní žlutá svítit vždy při postavené vlakové cestě od tohoto návěstidla.

Luděk napsal:
Ahoj, problém je že na cestovém návěstidle je nalinkované volno a s opakovací předvěsti. Vjezdové návěstidlo je taky nalinkováno jako předvěst dalšího návěstidla a to je u 2.koleje právě cestové návěstidlo. Aby to správně ukazovalo, muselo by být na cestovém návěstidle nalinkováno 40 a očekávejte 40 což je taky blbost.
Nikoliv, správný sled návěstí by měl být:
předvěst vjezdu "Očakávaj40",
na vchode "40aOčakávaj40",
na cestovém v stanici "40aOčakávaj40" ( případně plus "Opakovanie", pokud není k dalšímu hl. návěstidlu zábrzdná vzdálenost, navíc nelze opakovat něco, co nebylo dříve návěštěno - pokud bylo na vjezdu nahoře volno, muselo by mi napřed nějaké návěstidlo signalizovat základní návěst, kterou teprve poté mohu opakovat )
na odchode "40aVoľno".

Pokud chceš mít na tom cestovém jen návěst "Očakávaj40", je to možné, ale za podmínky, že bude zachována zábrzdná vzdálenost k dalšímu hlavnímu návěstidlu a v tom případě to bude bez "Opakovačky" a pojížděná kolej musí být sjízdná plnou traťovou rychlostí v celé délce nebo musí mít definovanou vlastní rychlost rychlostníkem z obou stran možného vjezdu ( což je u rychlostní návěstní soustavy unikát ).

Přidám jednu podmínku stanovenou zákonem :
Na každé snížení rychlosti nebo zastavení musí být strojvedoucí vyrozuměn nejméně na zábrzdnou vzdálenost ( což není ve výše dotazovaném uvedeném chybném sledu návěstí dodrženo ).

Pro pisatele původního dotazu ( passion ) něco k názvosloví : předzvěst není totéž co předvěst. Pojmenování zařízení je od "předvídat" a nikoliv "zvěstovat".

bob57_cz napsal:
Luděk napsal:
Ahoj, problém je že na cestovém návěstidle je nalinkované volno a s opakovací předvěsti. Vjezdové návěstidlo je taky nalinkováno jako předvěst dalšího návěstidla a to je u 2.koleje právě cestové návěstidlo. Aby to správně ukazovalo, muselo by být na cestovém návěstidle nalinkováno 40 a očekávejte 40 což je taky blbost.
Nikoliv, správný sled návěstí by měl být:
předvěst vjezdu "Očakávaj40",
na vchode "40aOčakávaj40",
na cestovém v stanici "40aOčakávaj40" ( případně plus "Opakovanie", pokud není k dalšímu hl. návěstidlu zábrzdná vzdálenost, navíc nelze opakovat něco, co nebylo dříve návěštěno - pokud bylo na vjezdu nahoře volno, muselo by mi napřed nějaké návěstidlo signalizovat základní návěst, kterou teprve poté mohu opakovat )
na odchode "40aVoľno".
Pokud se nepředvěstí "stůj" nebo snižování rychlosti, nemusí bílá pro nedostatečnou svítit (např. průjezdy po předjízdných kolejích).

bob57_cz napsal:
Pro pisatele původního dotazu ( passion ) něco k názvosloví : předzvěst není totéž co předvěst. Pojmenování zařízení je od "předvídat" a nikoliv "zvěstovat".

Ahoj bob. Vychádzal som z nášho predpisu (Ž1) a u nás sa názov predvesť nepoužíva.
Myslím, že som správne napísal predzvesť. Takže u nás je pomenované zariadenie od zvestovať. :salut: .

Tak už jsem to opravil a při jízdě na 2.kolej do Krahulova od Třebíče je na vjezdu při návěsti na odjezdovém návěstidle "40 a Volno" správně "40a Očekávejte40" , ale zjišťuji že bude problém když na odjezdu bude "Stůj". Pak to opět nebude správně ukazovat, protože na vjezdovém bude opět "40 a Očekávejte40" a mělo by tam být "40 a Výstraha". :(

Návěstní soustava neumí zobrazit předvěst ob jedno návěstidlo. Popisuval to někde Jirka Polák.

Vrbam napsal:
Návěstní soustava neumí zobrazit předvěst ob jedno návěstidlo. Popisuval to někde Jirka Polák.
MSTS umí sice přenést návěst ob jedno návěstidlo, problém nastává, pokud je potřeba to do jednoho směru přenášet a jinam ne, typicky stanice s jednou kolejí rozdělenou cesťáky. Pak by se musely linkovat (a tedy by jich muselo být na jednom návěstidle několik) i předvěstní SIGNAL_HEAD, což by byla naprosto neskutečná pakárna, nehledě na zesložitění výpočtu návěsti.

Chcel len čitateľom tejto diskusie podotknúť, že o možnostiach editoru MsTs a linkovaní návestidiel nemám ani šajnu. Poznám predpisy, a teda len upozorňujem na nedostatky oproti reálu, nakoľko aj ja rád prispejem k dokonalosti tejto hry. Ak je niečo mimo možností MsTs, vopred sa ospravedlňujem a ďakujem za prípadné upozornenia.

passion napsal:
bob57_cz napsal:
Ahoj bob. Vychádzal som z nášho predpisu (Ž1) a u nás sa názov predvesť nepoužíva.
Myslím, že som správne napísal predzvesť. Takže u nás je pomenované zariadenie od zvestovať.
Moje omluva - máš pravdu :
v ŽSR Ž1 je to predzvesť,
v ČD D1 je to předvěst.

passion napsal:
Chcel len čitateľom tejto diskusie podotknúť, že o možnostiach editoru MsTs a linkovaní návestidiel nemám ani šajnu. Poznám predpisy, a teda len upozorňujem na nedostatky oproti reálu, nakoľko aj ja rád prispejem k dokonalosti tejto hry. Ak je niečo mimo možností MsTs, vopred sa ospravedlňujem a ďakujem za prípadné upozornenia.
Já jsem rád za jakékoliv upozornění na chybu, protože při stavění tratě není moc času na ježdění a tak někdy na problém sám nepřijdu.

Ahoj Luděk. Mám ďalšie tri postrehy:
1. Za Rapoticami smerom na Jihlavu, v asi 20. kilometri na klesaní máš opačný sklonovník, teda dohora.

2. Odchod z Horních Heršpíc smerom na Střelice je len na voľno. Za Horní Heršpicami je však jazda cez výhybku z odbočky. Ovšem ak je tam "štíhla" výhybka, tak ber moju pripomienku za bezpredmetnú
brno.jpg

3. A ešte k tomu Třebícu. Teda neviem ako to tam v skutočnosti vyzerá, ale nejako mi nesedia odchodové návestidlá. Na stožiaroch majú pruhy návestidiel platných pre posun aj vlaky, na odchode svieti "40 a voľno". Návestidlo okrem toho musí vedieť návestiť "stoj", a malo by vedieť teda aj "posun dovolený", prípadne privolávačku. Lenže návestidlo má len 3 svetlá. Tak sa domnievam, že buď sú tam "P"éčkové návestidlá(teda nenávestia rýchlosť), alebo tam chýba možnosť ešte jedného (bieleho) svetlo, prípadne je zle označený stožiar a majú tam byť červeno-biele pruhy rovnakej výšky(návestidlo platné len pre vlaky) a bez možnosti privolávačky.
trebic.jpg

s pozdravom, passsion.

Naposled editoval moderátor:

passion napsal:
2. Odchod z Horních Heršpíc smerom na Střelice je len na voľno. Za Horní Heršpicami je však jazda cez výhybku z odbočky. Ovšem ak je tam "štíhla" výhybka, tak ber moju pripomienku za bezpredmetnú
Ze 3. koleje Heršpic se odjíždí směrem na zhlaví St. Silnice jen na jednosvětlovou návěst, která je závislá na návěsti odjezdového návěstidla L93, které je před spojkami. Navíc spojka 102/103 (první pojížděná od Heršpic) umožňuje jízdu rychlostí 60 km/h do obou směrů.

passion napsal:
3. A ešte k tomu Třebícu. Teda neviem ako to tam v skutočnosti vyzerá, ale nejako mi nesedia odchodové návestidlá. Na stožiaroch majú pruhy návestidiel platných pre posun aj vlaky, na odchode svieti "40 a voľno". Návestidlo okrem toho musí vedieť návestiť "stoj", a malo by vedieť teda aj "posun dovolený", prípadne privolávačku. Lenže návestidlo má len 3 svetlá. Tak sa domnievam, že buď sú tam "P"éčkové návestidlá(teda nenávestia rýchlosť), alebo tam chýba možnosť ešte jedného (bieleho) svetlo, prípadne je zle označený stožiar a majú tam byť červeno-biele pruhy rovnakej výšky(návestidlo platné len pre vlaky) a bez možnosti privolávačky.
V reálu jsou v Třebíči čtyřsvětlová odjezdová návěstidla (mimo 1. kolej, kde jsou trojsvětla).

Heršpice - podloží kolejí

Já bych se chtěl - čistě technicky - zeptat na zvláštní podloží kolejí ve stanici H. Heršpice - viz první obrázek u Passiona. Jak a z čeho je to tak provedené, co to má za účel? Ještě jsem se s tím nikde nesetkal. Děkuji za odpověď Luďkovi nebo komukoliv znalému poměrů. :)

Re: Heršpice - podloží kolejí

Venny napsal:
Já bych se chtěl - čistě technicky - zeptat na zvláštní podloží kolejí ve stanici H. Heršpice - viz první obrázek u Passiona. Jak a z čeho je to tak provedené, co to má za účel? Ještě jsem se s tím nikde nesetkal. Děkuji za odpověď Luďkovi nebo komukoliv znalému poměrů. :)
No, podle mě je to záměna textur Acleantrack1.ace a Acleantrack2.ace pro některý model kolejí. Vždyť i kolejnice jsou divně otexturované ... :study:

nebylo, protože to souvisí s passionovými screeny a s tratí taky.

Venny: V Heršpicích je klasické lože (jak na starých, tak i nově budovaných kolejích). Je to jen nějaká chybka ...

Venny děkuje Létajícímu Skotovi i Pikkuovi za vysvětlení. Opravdu jde asi o renonc v texturách. Při bližším náhledu kolejnice vypadají jako ze dřeva... :P

Back
Nahoře