Debata o tom ako a čím správne fotiť na modely a skiny

To je fotené pravdepodobne slabším kompaktom........Nejaký olympus maličký.....(môj odhad)

Na to akú reklamu tomu robia to nefotí nejak extra kvalitne.......Alebo si to mal zle nastavené.....Nechce sa mi veriť, že by Nikon fotil takto aj keď len kompakt.

Foťák není vše a megapixely už vůbec ne. Fotky vypadají spíše jako z návodu "jak se to nemá dělat".
- Použití objektivu s barevnou vadou
- Stíny vržené sluncem (1.fotka)
- Malá vzdálenost od objektu a malá ohnisková vzdálenost (všechny fotky)
- Odraz blesku (skoro všechny fotky)
- Rozmazaný obraz (6. fotka)
- Upload fotek do diskuze místo nějakého úložiště

Mal som služobný kompakt Nikon a fotky boli dosť desivé, takže tomu verím :-) O tom že ten motorák nie je dobre nafotený niet pochýb. Asi najlepšou školou ako sa to naučiť, je niečo si nafotiť a potom skúsiť naskinovať ;)

Než chromatickou aberací (barevnou vadou) trpí tenhle objektiv spíš sférickou vadou a závojováním (patrné hlavně u fotek se světlým pozadím). U fotoaparátu tohoto ranku mě to nijak zvlášť nepřekvapuje. Bez rozdílu značky bývají vybavené bídnou optikou a snaží se to dohánět počtem megapixelů a dodatečným zpracováním fotek. Když jsem před pár lety pátral po nějakém levnějším ale slušném kompaktu doslova mě šokovalo, jak některé výrobky doslova ničí každý snímek. Vznikaly tak "fotografie" vzhledu omalovánek, jak se snažil grafický procesor surová data odšumit, potlačit vady objektivu a všelijak jinak "vylepšit". Tím nechci říct že mezi kompakty nejsou i dobře fotící kousky, ale jen to, že ne každý z nich to dovede a že vybírat např. jen podle značky dnes už nestačí. Tedy ovšem za předpokladu, že má člověk na výběr...
O dobrém a špatném nafocení by se dalo licitovat dlouho. Dobrá volba ohniska dokáže hodně, ale jen když si to můžete dovolit. Pokud můžete fotit ze 30-ti metrů ze stativu, je to pohoda. Ale když to nejde... Zkuste si nafotit třeba vnitřek kabiny věžáku (M120.4) bez sférické deformace snímků. Kdo byl uvnitř ví o čem mluvím. Nebo staniční budovu ze druhého perónu (když dál od ní jít nemůžete). Pak nezbývá než všechno "oddeformovat" v grafickém editoru. Inu, optika je věda...

No to hej...Ale to sa už bavíme skôr o profesionalite fotenia.....Tu sa riešili základy....

Back
Nahoře