Hlášení chyb a chování v Open Rails

Nevím, jestli je to v MSTS uděláno, ale v nejnovější aktualizaci při brždění přídavnou lokomotivní brzdou už se konečně odčerpává vzduch z hlavní jímky.

To s tím trafikem o půlnoci si nejdříve zkusím v aktivitě a pak uvidím co jim vlastně říct.
Mám připravenou aktivitu ze základu hry, stačí poslat. Jde o to, ono to nešlo původně ani v MSTS až Bin to opravil, že pokud překročím půlnoc, tak se zobrazuje trafik, normálně naběhne v určený čas, ale v OR to prostě ve 23:59:59 končí a jediný kdo je na trati je jen hráč.

Mám připravenou aktivitu ze základu hry, stačí poslat. Jde o to, ono to nešlo původně ani v MSTS až Bin to opravil, že pokud překročím půlnoc, tak se zobrazuje trafik, normálně naběhne v určený čas, ale v OR to prostě ve 23:59:59 končí a jediný kdo je na trati je jen hráč.

Zkusil jsem si aktivitku s půlnočním traficem a zdá se, že funguje.

Nechápeš, cokoliv jede před 24:00 i dojede do svého cíle, ale nahoď si tam trafik po půlnoci. Tedy ten motorák nahoď po půlnoci, zda se objeví.

Jak můžu nahodit něco, když sám AE počítá čas jen 1 celý den od 00:00:00 do 23:59:59? Ten trafic musí být někde zaparkovaný v tom jednom dnu a pak vyjet tak jako v reálu.
Hledal jsem i v souborech aktivity, jestli nenajdu údaj o času, který bych mohl editovat ručně. Ale nic jsem nenašel jen startovní čas hráče.

V té tvojí aktivitě nemáš definovaný žádný trafic. Alcapone koukni na to, jestli si mi poslal správnou aktivitu.

MSTS se ti restartuje a jede to od znova, tedy samozřejmě trafik bude v čase 00:01 jako první v seznamu. Máš tam na videu sebe a 2 trafiky, tak jednomu dej počátek na 00:01.

Takže k tomu půlnočnímu trafficu:

Zatím musíme manuálně přičítat čas v sekundách k hodnotě 86400 s (24 hodin).
Otevřeme si soubor *.act a najdeme řádek s názvem Service_Definition.

Service_Definition ( T1 2
UiD ( 1 )
)

T1 = název trafficu, u kterýho chceme aby jel po půlnoci
2 = čas startu v sekundách nastavený v ActivityEditoru (2 je tam proto, že jsem nastavil v AE startovací čas 00:00:02)

Přepíšeme číslo 2 hodnotou 86402.

A traffic už vyjede 2 s po půlnoci.

Kurva to je průlom. Tak od doby, kdy Džordž vyhodil BIN máme něco nového, co nás nechá "hrát" MSTS na moderním monitoru ve vyšším rozlišení než original. Všichni jsme tehdy pochybyli tím, že jsme měli Džordže podpořit, dnes by nemuselo být žádné OR a vše by šlo parádně. Za to si i já sypu popel na hlavu. :-(

Co je vlastně s tím Džordžem? Není v OR týmu? Asi ne, jinak bysme nemuseli řešit takový píč..oviny, který v Binu dávno fungují.

Kurva to je průlom. Tak od doby, kdy Džordž vyhodil BIN máme něco nového, co nás nechá "hrát" MSTS na moderním monitoru ve vyšším rozlišení než original. Všichni jsme tehdy pochybyli tím, že jsme měli Džordže podpořit, dnes by nemuselo být žádné OR a vše by šlo parádně. Za to si i já sypu popel na hlavu. :(
A že jsme často věnovali pozornost nesmyslům typu přechážení z jedný lokomotivy do druhý na úkor podstatných věcí...

Pokud chce OR dále nabízet to, co nabízí, tak ani být nemusí. Zatím má spíše jen ambice a sny. A ty tu byly vždycky.

Přechod je nutný kvůli správě paměti pro vyšší počet objektů na scéně, mnohem lepší fyzice a v neposlední řadě dalším možnostem samotných úkolů a zápletek v nich. Ovšem to je cíl a jde to velmi pomalu.

a v neposlední řadě dalším možnostem samotných úkolů a zápletek v nich.

A jaké nové dramatické možnosti v tomto směru požaduješ? Já spíš vidím jako problém to, že když si budu chtít sjet teď ten a ten vlak, tak se napřed budu muset na den dva položit do služebních pomůcek, nastudovat grafikon, zjistit řazení vlaků se kterýma se setkám (i v podobě odstavených souprav ve stanicích a soupravových vlaků - tedy nastudovat i oběhy souprav), u nákladních vlaků se někde externě pídit po tom, co by ten a ten vlak, jede-li odtud a tam, mohl asi vézt, pak alespoň podle leteckých map připravit pro danou trasu i nějaká "živá" kulisní vozidla (jedu-li tudy poprvý a ještě jsem tak neučinil, abych jen přepočet časy) atd. atd... a po tom všem teprve mohu jít a začít aktivitu utvářet v editoru, což je samo o sobě věc velmi zdlouhavá a ne zcela pohodlná. Chci tím říct, že je nesmysl, má-li dojít skutečně k nějakému celkovému posunu vpřed, zachovávat stávající zcela neefektivní koncepci aktivit tak, jak je známe. Nebude-li i nadále co jezdit, je všechno ostatní zbytečné.
Neříkám to zde poprvé, ale skutečně je třeba si uvědomit, že počet aktivit neposkytuje ani zlomkové využití dosavadního vybudovaného prostředí v podobě tratí a vozového parku. A myslím si, že dokud všichni nezačnem nějakým efektivním způsobem s jasně rozdělenými rolemi dle svých schopností pracovat na tom, abychom společně začali produkovat více aktivit, a z této neefektivní koncepce tak mohli přece jen trochu něco vyždímat, tak se tento stav nezlepší nikdy.
Z toho, co říkám, by mělo být rovněž logické, že urgovat v tomto stavu nějaké prohlubování možností co se týče "zápletek" a vůbec lpět na jejich přítomnosti, když je za současného stavu relativní výskyt zápletky v MSTS oproti realitě absurdně vysoký, je naprosto kontraproduktivní - akorát tím aktivitáři maří drahocenný čas a energii, který by mohli investovat do posílení kvantity aktivit, jejichž předmětem je to nejhezčí - pěkná, prostá a reálná jízda.

Jen názor.

Přecházení bylo jednou z věcí, které, na CZ scéně, mají smysl dodnes. Přínos Džordže, který bez flame ve fóru přišel mezi nás, vše ukázal, vše fungovalo a my to vzali jako hotovku, bez zpětné vazby je dodnes viditelný. To co udělal přineslo více užitku než celé OR a nikdo z těch co viděli jeho vystoupení u plátna na to nezapomene.

Přecházení ze stanoviště na stanoviště byl velký přínos. Přecházení z jednoho konce jednotky byl přínos také, ale že se tím následně několik měsíců věnovala veškerá pozornost arkádovému využití v důsledku toho i funkčního přecházení z mašiny do mašiny - v každé aktivitě se najednou muselo na zhlaví spojovat a přeskakovat (jako by to kdy v realitě někdo viděl), to byla podle mě chyba, kdy jsme nevyužili ten vzácný prostor, kdy jsme tady Džordže měli, na urgování a směřování pozornosti k něčemu důležitějšímu - viz třeba většímu akcentování nějaký možnosti techologickýho zlepšení produkce aktivit, nebo výše uvedené fyziky, kterou se sice OR dnem i nocí kasá, ale jedinou soupravu, která by po všech stránkách fungovala, ještě nenabídl. Zatím to jeho stoupenci svádějí na to, že OR je "více citlivý" na správné nastavení, a že v MSTS máme samozřejmě všechno nastavené špatně. Proč si to teda ale sami nepřenastaví, když jsou tak moudří, nikdo neví...

Jeho vystoupení jsem viděl taky.

Každý kdo má trochu zkušenosti si soupravu naladil v OR už sám. Já si takto ladim každou loko a je mi celkem fuk jestli zábrzdná vzdálenost činí 400 nebo 450 m. Ale možná v budoucnu se tím budu zabývat daleko více.

Přecházení bylo jednou z věcí, které, na CZ scéně, mají smysl dodnes. Přínos Džordže, který bez flame ve fóru přišel mezi nás, vše ukázal, vše fungovalo a my to vzali jako hotovku, bez zpětné vazby je dodnes viditelný. To co udělal přineslo více užitku než celé OR a nikdo z těch co viděli jeho vystoupení u plátna na to nezapomene.
Právě přecházení z lokomotivy na lokomotivu byl snad největší průlom v MSTS. Každý kdo dělá aktivity, tak ví, že vlaky nejezdí jen dopředu, ale mívají v trase všelijaké úvratě. Před binem se to u elektrických jednotek řešilo tak, že se na klávesu ř udělal pohled ne z vozu, ale z opačného stanoviště. Ale taková další jízda už byla pikovláček. Jinak každý, kdo dělá v aktivitách přecházení mezi různými lokomotivami, to už je jen takový bonus a zpestření, aby aktivita byla zajímavější. A přecházení ze stanoviště na druhé stanoviště by měla být samozřejmost v každém vlakovém simulátoru. Jako ptákovinky navíc je spíš otevírání dveří nebo odklápění zrcátek, které jsou v modelech dodnes využity ani ne na jedno procento. Džordž nám postavil cestu a bylo jen na ostatních, aby této práce ostatní tvůrci využívali.
Já jako stavitel tratí jsem stejně nejvíce ocenil odstranění dvou závažných chyb MSTS. Kritické rovnoběžky po jejíž projetí zmizel okolní terén. Já ji měl v Dlouhé Třebové. A druhá věc, že ve velkých nádražích po osazení přestala svítit návěstidla, pokud jich bylo více. I Brno mi v mých začátcích zhaslo, když jsem všude osadil přestavníky výhýbek, které se také počítají jako svítící bod.
Džordž to dělal zadarmo a já si myslím, že jej odradilo nekonečné množství požadavků z celého světa a také psal o nějakých výhrůžkách, že zasahuje do zdrojáku MSTS. Asi proto byla lepší cesta OpenRails, kdy MSTS už nebude vůbec třeba. Jen by se mělo mít na paměti, kvůli čemu vznikl. Začínat úplně nové projekty tratí, to je určitě vhodnější například v TS2016. OR by se měl nejprve soustředit na 100% kompatibilitu s MSTS.
V OR mi zatím nejvíc vadí, že se zvedají koleje nad terén a veškerá jízda vlaku je ve vzduchu. Nejhorší je pak jízda k peronům, které když jsou nižší, tak hrana peronu je v úrovni hlavy kolejnice.

OR má, si myslím, pro nás právě smysl v tom, aby přes 10 let tvorby tak komplexních tratí jako BP, 321 atd. nebylo zahozeno jen tak vniveč. Ale to už zmiňoval někde i pan Šemora.
OR je plně použitelné, jen to kyvadlo změny se na někom projevuje víc a na někom méně. Jsou tam ještě chyby, ale taky velká část jich byla už odstraněna (načítání textur, zvuků, ...) a na dalších se pracuje.
Hádám, že pan Šemora a třeba i Martin nepřejdou k TS2016 ani do 5 let.

Back
Nahoře