Hlášení chyb a chování v Open Rails

Ad Howky:

Díky za odezvu.
Jedná se o EDB - Elektrodynamickou brzdu. A zde se u tramvají otevírá dost složitý problém.
Spočívá v tom, že většina našich tramvají stavěných a laděných tehdy jen pro MSTS má elektrodynamickou brzdu (dále jen EDB) "šumlovanou" brzdou tlakovzdušnou. S ohledem na to, že charakteristika brzdění a odbržďování se velmi blížily realitě nebyl důvod něco řešit. Potom se objevily modely modely tramvají s tyrystorovou pulzní regulací a tam původní řešení EDB klasických MSTS tramvají se projevilo jako nevhodné. Protože nerozumím anglicky znějícím pojmům v eng souborech, ve chvíli kdy jsem našel kolejové vozidlo mající EDB pro mne vytoužených vlastností (bylo to něco z německé nebo ruské dílny MSTS) otevřel jsem si oba engy a začal jsem editovat položky tramvaje dle vzoru. Metodou pokus/omyl jsem dosáhnul pozitivního výsledku. Nejen že EDB začala být funkční, ale měla i tu skvělou vlastnost, že při uvolňovaní intenzity brzdění se to projevilo i v prodloužení brzdné dráhy (což tramvaje s EDB šumlovanou vzduchem neumí).
A tak na základě vlastních praktických zkušeností s tyr. výzbrojí našich tramvají první generace (TV1 a TV3) jsem si vyladil T3 na tyristorové s velmi jemně odstupňovanou regulací. Pro MSTS to bylo vyhovující. Ale s příchodem O-R (ale chvála za něj !!!) se stalo to, že veškeré ovládání kolejových vozidel je takové jakoby zatuhlé. Opravdový reálný vlak jsem řídil jen 3x a tak ladění žel. vozidel přenechám žel. odborníkům.
Ale ta zmíněná "zatuhlost" se daleko více projevila u tramvají - neboť tramvaj to je takový miniaturní vláček ..... ale vláček, který potřebuje mít daleko rychlejší odezvy na pokyny řidiče. Takže v O-R jsem stál před problémem: buď razantně zvětším krok jízdních a brzdových stupňům (čímž znehodnotím realitě blízké jízdní vlastnosti T3T, T5B6, T6B5, MTTA atd.) nebo se smířím s tím, že v O-R nebudu stačit tempu vlastních Activit - jinak plně funkčních v MSTS.
A ejhle - nová funkce CTRL+A vyřešila moje trápení s rychlým vypnutím jízdních stupňů a tak mne napadlo, že podobná funkce by mohla být použita i pro rychlý přechod z EDB do stavu kontrolér na nule. Jestliže CTRL+A přestaví kontrolér z jakéhokoliv stupně na 0, proč by nemohla být podobná funkce pro EDB. A protože brzdíme s EDB klávesovým příkazem D - napadlo mne, že by mohl existovat příkaz CTRL+D pro okamžité vypnutí EDB na 0.
To by bylo skvělé.

Ono těch problémů s laděním engů pro O-R je velmi mnoho. Protože si vždy schovávám více X-verzí O-R, mám možnost kdykoliv si ověřit chování zkoumané a laděné tramvaje na více verzích O-R a věřte nebo ne v každé verzi se vozidlo chová trochu jinak.
Proto si myslím, že tak jak se zdokonaluje O-R musíme my (laičtí uživatelé) rozdělit svoje připomínky a náměty do vice kroků a dát tvůrcům čas a prostor na to aby naše problémy mohli vyřešit.

Nyní jsem na X-3411 objevil dost podstatný problém s tramvajemi kde EDB "šumlovaná" vzduchem - ale ten si necháme na další povídání ......
Již tak jsem toho napsal až moc ..... :-)
Díky

Nevim zda to nazvat chybou. Ale máme zapnuty EDB k soupravové brzdě od x3416. Jenže dokud se neodbrzdí, tak mě EDB nepustí do výkonu. A je to potřeba, páč pokud stojím na zastávce někde v kopci, jakmile se hne něco v soupravě, hned mě to hlásí odjezd. Tedy těsně před odjezdem odbrzdím a v době, kdy mě hvízdne, jdu do výkonu a souprava aniž by couvla se rozjede vpřed, takhle bohužel.

To chyba není. Takhle se to v reálu chová. A dokáže to někdy pěkně potrápit, když zůstane vzduch v převodníku. Ale chápu, že ve hře to může vadit, jak píšeš.

u šalin je to taky nepříjemný, dojedu na zastávku a zabrzdím EP brzdu, ale stačí aby se šalina trochu cukla a hned jsem obsloužil zastávku.

Včera jsem chtěl udělat nějaké obrázky v OpenRails, ale jaksi někde je chyba. PrintScr přestal fungovat. Tři obrázky se udělaly a zbytek jsem cvakal jako s fotoaparátem, kde nebyl založený film. Dříve bylo na obrazovce vždy potvrzení o snímku z obrazovky, to už není. Kontroloval jsem nastavení, mám default Printscr. Zkusil jsem novější verzi OR a to samé. Ale během focení, když to ještě fungovalo jsem měl dotaz, zda chci snímky rovnou exportovat na OneDrive a dal jsem ne. Navíc jen někdy při vyvolání nápovědy F1, abych se přesvědčil, jestli mám správné nastavení, tak mi hra rovnou spadla. Totéž i při opakovaném pokusu o pořízení snímku.
Na hraní moc času nemám, nejsem v obraze, co se v OR změnilo nebo co jsem zameškal. Měl někdo podobný problém ? Vidím dvě řešení. Podívat se na nějakou aktualizaci grafické karty a OR přeinstalovat. Chtěl jsem udělat i krátké video přes Fraps, ale když se daří, tak se daří, Fraps sežral veškerý výkon a já měl ve hře škubaturu s FPS 5. Jinak průjezd Ostravskem z Bohumína má FPS 25 až 35

Laďo, 3 milony opravdu nemám, ale je pravda, že perioda čištění disku už uplynula, ale zase to není až tak dlouho, kdy jsem vyčištění prováděl. Do extrémů jsem nikdy nezacházel. Jelikož na internet chodím nejčastěji z notebooku, tady by to už stálo asi za pročištění, ale tady problémy nemám zatím žádné. Pokud odinstalovávám jakýkoli program, tak dělám čištění registrů automaticky a když je to nějaký problémový free program, tak to ještě procházím a promazávám ručně. Zatím každý problém, který nějaký odinstalovaný program dělal se tímto vyřešil. Bohužel do registru se zapíše i takový SW, který se neinstaluje a jediná pomoc bylo ruční prohledání a promazání registrů. Naposledy po každém restartu PC rozházení ikon v Desítkách a dělal to jeden blbec na obnovu ikon, který se neinstaloval, ale po spuštění do registru trvale zapsal. Ale to už jsme odbočili do jiného tématu.

Poslední obrázky jsem dělal včera na x3419 a bez problému. Nic o exportu nevim. Občas musíš držet Print déle, mě to oznámí zvuk a objeví se na obrazovce zpráva o uložení.

Mne v OR "netípá" obrázky vtedy a nevypíše ani žiadnu hlášku, keď je zahltená pamäť RAM príliš veľa objektami a to najčastejšie pri nastavení ďalekej dohladnosti... Proste je to vtedy cítiť aj na totálne pribrzdenej odozve kláves a nízkom framerate. O exporte tiež nič neviem, mne tam také nič neponúkalo. Tiež odporúčam držať printscreen dlhšie, prípadne stláčať viackrát.

OR jsem přeinstaloval, vyčistil disk, registry a nic. Při zmačknutí printscr. to jen cukne, ale žádná fotka. Zkusil jsem tedy přepnout účet na Administrátor a tam najednou fotka pořídit šla. Jenomže jsem zapomněl zrušit hru v okně. Jakmile jsem se přepnul na celou obrazovku, tak fotky se opět neukládaly. Tak jsem nakonec pro focení se projel v okně a udělal pár zkušebních fotek.
Všiml jsem si jak se při vnějším pohledu souprava pěkně pohupuje, jako bych měl mírně propadlé styky. To se vyvolá zapnutím vibrování ? Ctrl V ? Za chvíli budeme jezdit jako v TS 2016 :)
291bohumin1.jpg 291bohumin2.jpg 291bohumin4.jpg

Ano také jsem si všiml, že máš postavenej koridor jako tankodrom;). Na koridoru používám 1, na starém betonu 2 a na lokálkách 3, tam ty vagóny pěkně hážou. S tím souvisí i pohupování v kabině v zatáčkách.

Já Ti dám tankodrom. :) Kde se jezdí 160, tam si dávám záležet, aby to bylo tip ťop. Ale záležet si dávám všude. Někde na rozbitých úsecích jsem zkoušel simulovat propadlé styky, ale ve hře to nebylo znát. Asi to chtělo delší kolejnice. Proto jsem nestačil zírat, co to se soupravou dělá. Já se jen s tím Railjetem nemohu naučit jezdit. Ta brzda se chová nevyzpytatelně. Nastavím tam snížení o půl baru a najednou koukám, jak to jde dolů. A pak mám co dělat, abych odbrzdil a nezastavil do vidlí. Asi bych měl jít do kurzu na tyto Taurusy.
Jinak už by konečně někdo měl vymyslet, jak označit koleje, kde nemá být trolej a bude to super. Nějaký parametr pro OR. Ale kdyby to šlo nějak dávkově, aby tratě bez TV, dál od elektrifikovaných tratí se nemusely označovat kolej po koleji.

Co se týká odbrždění, nastav si v nastavení OR rychlost plnění na 200PSi, tak nějak zjišťuji, že te standart pro naše vozy.

Ta brzda se chová nevyzpytatelně. Nastavím tam snížení o půl baru a najednou koukám, jak to jde dolů. A pak mám co dělat, abych odbrzdil a nezastavil do vidlí.

Mne to robí aj pri niektorých iných engoch a je jedno čo je to za mašina. Tipujem to na nejaký problém v nastaveniach bŕzd... :)

Zdravím, třeba to sem nepatří, ale mě v OR se zpomaluje zvuk staničních hlášení? A to v každé stanici, kde se vyskytuje ( Brno, Česká třebová atd. ) Dá se někde v nastavení zrychlit? nejsem PC odborník, případně uvítám stručný postup. Přirovnal bych to ke zpomalené desce.... :). Hra jinak funguje jak má. Mám Win10.

Veľmi zaujmavé, mne to zasa aj keď len občas prehrá zrýchlene "v móde čipmunk" a tiež netuším prečo...

No u mne te také zpomalené, navic jak se upravovalo vybrování, tak mě lítaj soupravy po okolí.

Nedávno jsem na elwas foru řešil špatně se zobrazující pozičky v multiplayeru. A už je to opraveno v nové verzi experimentální verze.
01.jpg 02.jpg 03.jpg

Back
Nahoře