Ad Howky:
Díky za odezvu.
Jedná se o EDB - Elektrodynamickou brzdu. A zde se u tramvají otevírá dost složitý problém.
Spočívá v tom, že většina našich tramvají stavěných a laděných tehdy jen pro MSTS má elektrodynamickou brzdu (dále jen EDB) "šumlovanou" brzdou tlakovzdušnou. S ohledem na to, že charakteristika brzdění a odbržďování se velmi blížily realitě nebyl důvod něco řešit. Potom se objevily modely modely tramvají s tyrystorovou pulzní regulací a tam původní řešení EDB klasických MSTS tramvají se projevilo jako nevhodné. Protože nerozumím anglicky znějícím pojmům v eng souborech, ve chvíli kdy jsem našel kolejové vozidlo mající EDB pro mne vytoužených vlastností (bylo to něco z německé nebo ruské dílny MSTS) otevřel jsem si oba engy a začal jsem editovat položky tramvaje dle vzoru. Metodou pokus/omyl jsem dosáhnul pozitivního výsledku. Nejen že EDB začala být funkční, ale měla i tu skvělou vlastnost, že při uvolňovaní intenzity brzdění se to projevilo i v prodloužení brzdné dráhy (což tramvaje s EDB šumlovanou vzduchem neumí).
A tak na základě vlastních praktických zkušeností s tyr. výzbrojí našich tramvají první generace (TV1 a TV3) jsem si vyladil T3 na tyristorové s velmi jemně odstupňovanou regulací. Pro MSTS to bylo vyhovující. Ale s příchodem O-R (ale chvála za něj !!!) se stalo to, že veškeré ovládání kolejových vozidel je takové jakoby zatuhlé. Opravdový reálný vlak jsem řídil jen 3x a tak ladění žel. vozidel přenechám žel. odborníkům.
Ale ta zmíněná "zatuhlost" se daleko více projevila u tramvají - neboť tramvaj to je takový miniaturní vláček ..... ale vláček, který potřebuje mít daleko rychlejší odezvy na pokyny řidiče. Takže v O-R jsem stál před problémem: buď razantně zvětším krok jízdních a brzdových stupňům (čímž znehodnotím realitě blízké jízdní vlastnosti T3T, T5B6, T6B5, MTTA atd.) nebo se smířím s tím, že v O-R nebudu stačit tempu vlastních Activit - jinak plně funkčních v MSTS.
A ejhle - nová funkce CTRL+A vyřešila moje trápení s rychlým vypnutím jízdních stupňů a tak mne napadlo, že podobná funkce by mohla být použita i pro rychlý přechod z EDB do stavu kontrolér na nule. Jestliže CTRL+A přestaví kontrolér z jakéhokoliv stupně na 0, proč by nemohla být podobná funkce pro EDB. A protože brzdíme s EDB klávesovým příkazem D - napadlo mne, že by mohl existovat příkaz CTRL+D pro okamžité vypnutí EDB na 0.
To by bylo skvělé.
Ono těch problémů s laděním engů pro O-R je velmi mnoho. Protože si vždy schovávám více X-verzí O-R, mám možnost kdykoliv si ověřit chování zkoumané a laděné tramvaje na více verzích O-R a věřte nebo ne v každé verzi se vozidlo chová trochu jinak.
Proto si myslím, že tak jak se zdokonaluje O-R musíme my (laičtí uživatelé) rozdělit svoje připomínky a náměty do vice kroků a dát tvůrcům čas a prostor na to aby naše problémy mohli vyřešit.
Nyní jsem na X-3411 objevil dost podstatný problém s tramvajemi kde EDB "šumlovaná" vzduchem - ale ten si necháme na další povídání ......
Již tak jsem toho napsal až moc .....

Díky