LINUX a MSTS

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna eRKO
  • Datum začátku Datum začátku
E

eRKO

Host
Mám linux, v ňom MSTS.Všetko ide OK , len sa mi nedá prepínať pohľad kamery:Jediný pohľad je z kabíny. Dá sa to prepínať nejako ináč alebo len číselnými klávesami,ktoré mi nefungujú?

MSTS ide v linuxe cez cedegu,inštalácia nefunguje je treba vytvoriť adresár pre hru a nakopírovať inštaláciu z win. Premapovanie kláves som neskúšal.num mi nejdu len v MSTS .

Dobrý večer,
chci se zeptat, jestli je na fóru někdo, kdo má zkušenosti s hraním MSTS (a jeho českého obsahu) na Linuxu s pomocí Wine. Díky

neonxc napsal:
Dobrý večer,
chci se zeptat, jestli je na fóru někdo, kdo má zkušenosti s hraním MSTS (a jeho českého obsahu) na Linuxu s pomocí Wine. Díky
Na Fedoře 9 i Ubuntu instalace bez problémů, na Fedoře bylo ovšem pokaždé potřeba znovunastavit parametry MsTS (rozlišení obrazu atd.) Na Ubuntu čas od času (málo) pád. při instalaci do Fedory jsem měl nějaké problémy s dvěma CD, ale mám dojem, že je stačilo jen nakopírovat na plochu a instalace proběhla téměř sama. SViewer chodí bez problémů, ConBuilder jsem nezkoušel.

Pikku,
díky za informace. Takže myslíš, že i stabilita je srovnatelná s XP? Vzniká třeba touto kombinací nějaký speciální požadavek na hardware?

neonxc napsal:
Pikku,
díky za informace. Takže myslíš, že i stabilita je srovnatelná s XP? Vzniká třeba touto kombinací nějaký speciální požadavek na hardware?

Stabilita srovnatelná s Win, Ubuntu je oproti Fedoře víc přátelštější. Na Fedoře me neskutečně otravovalo to nastavování po každém spouštění, ale možná to spíš souviselo s ovladačí GK a mojí nešikovností. Pod Wine jsem zkoušel i nějaké další hry a pokaždé spokojenost. Linux ovšem není Windows zadarmo, to je třeba mít na paměti, Wine je jen emulátor, chce to asi výkonnější PC obecně.

Dovolím si otevřít jedno starší vlákno.

Již asi rok jedu pod Linuxem, a před nějakou dobou jsem se pokoušel zprovoznit MSTS. Dnes jsem jej opět pokusil přivést k životu - instalace přes Terminál proběhla v pohodě, potom train_update1 a spustit. Wine verze 1.5.28. Simulátor naběhl, spustil jsem volnou jízdu na jediné instalované trati. Avšak místo textur vidím jen toto:

Protože jsem train.exe spustil přes Terminál, dočkal jsem se několika stran tohoto výpisu:
fixme:d3d:state_wrap (WINED3D_RS_WRAP0) Texture wrapping not yet supported.

Mohu poprosit o pomoc? Jistě, hledal jsem skrz Google, ale neobjevil nic konstruktivního.

Jinak tedy doufám, že chytrolíni si svou radu "nainstaluj Widle" nechají na jiné vlákno, tedy je o to alespoň prosím.

Jinak všem díky za tipy.

Linux neprovozuju, ale obávám se, že to nerozchodíš. Píše ti to tam, že Wine zatím v D3D nepodporuje u textur funkci wrap. Asi budeš muset počkat na další verzi, jestli to tam dodělají.

Chci si nainstalovat MSTS na Linux, nevím, zda se mi to podaří. Mám však dotaz, zda lze v Linuxu nainstalovat aktivity ve formátu .apk. Máte s tím někdo zkušenosti?

Jsem zvědavý, zda budeš mít stejné problémy, jaké popisuji ve svém příspěvku nahoře. Možné řešení mě napadlo, zkusit PlayOnLinux a v něm různé verze Wine; jestliže nahoře píší, že vše šlapalo, možná mé problémy byly zapříčiněny verzí 1.5.x.

Jinak instalace je (byla) naprosto v pohodě.

754 067 napsal:
Chci si nainstalovat MSTS na Linux, nevím, zda se mi to podaří. Mám však dotaz, zda lze v Linuxu nainstalovat aktivity ve formátu .apk. Máte s tím někdo zkušenosti?

A tobě už MSTS chodí pod Linuxem? Až to rozběhneš v default instalaci, tak dej vědět. Do té doby se nemá cenu bavit o instalaci dalších aktivit.

Ronoath napsal:
...místo textur vidím jen toto...

Omlouvám se za odpověď trochu pozdě (otázka z dubna), ale taky už jsem zkoušel nacpat MSTS do linuxu, jednou bez úspěchu a jednou se stejným výsledkem (černé objekty). Dnes jsem ale našel pár informací na netu, sice ještě bez vlastního otestování, možná to někomu pomůže...:

- při instalaci MSTS neinstalovat DirectX, Wine používá svoje vlastní knihovny. Maximálně pokud by se hra dožadovala nějakého souboru z Windows, nakopírovat tento jednotlivý soubor

- je potřeba mít správný a správně nastavený ovladač grafické karty, jinak bude většina objektů černých

Jinak výpis z winehq od posledního testera:

Ubuntu 12.04 (Precise Pangolin), Wine v1.4.1
Funkční: Simulator, Activity Editor, Route Editor
Nefunkční: instalátor má pár chybiček, CD2 musíte instalovat (přimountovat) ze stejné mechaniky jako CD1; drátové modely (je to správně? - wireframes) v RE
Netestováno: Route Geography Extractor, Cab Editor

Bude-li chvilka času, otestuju, ale nic neslibuju... ;)

Tak chvilku jsem našel a tu je výsledek...

Moje konfigurace: Kubuntu 12.04 "Precise", PlayOnLinux v4.2.1, Wine v1.7.4, CPU Intel Core2 Quad 2.33GHz, 4GB RAM, NVidia GeForce 9400GT, desktop přes 2 monitory (1680x1050 a 1280x1024).

Instalace provedena přes PlayOnLinux - Nainstalovat - program který není v seznamu, vše celkem bez obtíží, pouze pozor na výměnu instalačního CD1 za CD2 (popsaná chyba), je nutné přimountovat CD2 do stejného adresáře (např. /mnt/cdrom nebo kam si zvolíte), ideálně i CD1 mountnout ručně.
Instalace trati BP + čeština + Bin + utility opět přes PlayOnLinux, opět ručně, vždy zvolte instalaci do stejné virtuální mechaniky.

TrainStore funguje OK.

Hra je funkční, ovšem důrazně doporučuji nastavit Wine na spouštění v emulaci virtuálního desktopu, jinak vám hra v celoobrazovkovém režimu rozboří rozlišení obrazovky.

Route Editor funguje zdá se taky dobře, a to jak v originální velikosti okna tak ve zvětšeném režimu, editor můžete provozovat jak v emulaci virtuálního desktopu tak i jako samostatné okno.

Ostatní editory a utility jsem nezkoušel.

Prozatím objevené chyby:
Pokud máte správný ovladač grafiky (já mám např. NVidii a ovladač proprietární od NVidie), s obrazem není problém. V (K)Ubuntu je na to hezká utilita "Dodatečné ovladače". Na co jsem zatím narazil je v BP záhadně neviditelný most přes Labe u Rosic n. L. a několik částečně průhledných mostů a propustků. Tahle průhlednost se projevuje jak ve hře tak v Route Editoru. Příčinu zatím neznám, připadá mi to ale spíš jako nějaké extra nastavení modelů než chyba grafiky. Krom toho jsou v úvodním menu průhledné rozbalovací nabídky (např. výběr soupravy vlaku nebo trasy), což poněkud znesnadňuje nastavení, ale dá se to přežít.

Ve hře mi nefungovaly některé klávesy. Neměl jsem zatím čas to odexperimentovat, ale nefungují např. alfanumerické klávesy "2" - "0", ")", "ů" a "§" (takže brzdy, pouze "ú" je funkční). Možná je to jen otázka nějakého extra nastavení...

V Route Editoru mi v režimu okna zlobila myš, nechtěla se mi kamera otáčet vpravo a vlevo. Vyřešilo to nastavení Wine, na kartě "Zobrazení" zaškrtnout "Automaticky odchytávat myš v režimu celé obrazovky", popř. ve vlastnostech okna ochranu proti změně focusu (zaměření okna). Krom toho opět nefungovaly některé klávesy (např. "=" alias "%" na CZ klávesnici pro posun času...) nicméně důležité klávesy fungují.

01.jpg
02.jpg
03.jpg
04.jpg
05.jpg
06.jpg

Osobně by mi plná funkčnost na Linuxu vyhovovala, protože na domácím PC už mnoho let provozuju jenom Linux (Widle šly před lety do VirtualBoxu). Uvidíme jestli to půjde ještě doladit.

Další testování ještě zkusím pokud mi vyjde čas...

Tak to tedy vypadá, že grafické problémy má asi na svědomí moje integrovaná grafika Intel. No nic...

Zajímavé je, že mě při instalaci uvedený problém s CD nenastal.

Můžu se zeptat na verzi Wine, pod kterou to provozuješ?

Aha, integrovaná, tak to bude ono. Leda vyzkoušet/vyhledat jaké ovladače jsou k mání. Pro Intel toho bylo víc, určitě i s akcelerací (na stařičkém notebooku jsem nějaký akcelerovaný měl, ale chodilo to hodně pomalu, FPS odhadem tak 3-8). Navíc to vypadá že za většinu grafických defektů může právě ovladač grafiky. Teď jsem to zkoušel na notebooku (s mobilní NVidií) a mosty se mi zobrazují dobře, ovšem tady jsem použil poslední experimentální ovladač pro NVidii tuším verze 319. Na PC jsem instaloval verzi 310. Ale klávesnice se chová stejně mizerně, takže tam bude nějaká vypečenost v KDE.

Verzi Wine mám 1.7.4 na PC a asi to samé na notebooku. Ale na winehq někdo uváděl i verzi tuším 1.3.28.

Miran napsal:
Pánové,
tohle vypadá zajímavě.....

:D:D:D Jj, někdy to chce ten správný impuls ve správný čas...

Tak jsem ještě pátral, bádal, rozbil si ovladač grafiky, nainstaloval nový kernel, opravil grafiku a...

Aktuálně nalezená a ozkoušená konfigurace:

Kubuntu (Ubuntu, Xubuntu, Lubuntu) 12.04.3 LTS "Precise", kernel 3.8.0-31-generic, ovladače grafiky NVidia proprietární experimental 310 (319), PlayOnLinux 4.2.1, Wine verze 1.3.28, funguje bez obtíží grafika i klávesnice, safra, teď mi došlo že jsem neozkoušel zvuk...

Bohužel grafické karty ATI ani Intel nemám k dispozici, takže nemůžu odzkoušet.

Back
Nahoře