Jaký je momentální status OR

Georg BLack

Začátečník
Dobrý den

Chtěl bych se zeptat na aktuální stav OR. Jde mi o to, jak moc je funkční. Nikdy jsem MSTS nehrál a teď(před 1měsícem) jsem zkusil nainstalovat OR. Pominu-li drobné problémy s obsahem na počátku, tak celkem fční. To vše do stadia nahrát cestu a spustit průzkum trati s nějakou mašinou.

Jen podotýkám, nejsem až takový brutální nadšenec, abych znal zpaměti značky, pravidla provozu apod. Spíš jsem dříve mastil TTD.

Pak jsem si nahrál Osoblahu i s případnými aktivitami. První "nedokonalost" přišla vzápětí. Nefungovala kabina motoráčku. Parní lokomotivy ano. Neřeším, ta kab. pro páru je stejně poněkud "zvláštní".

OR se pasuje do nástupce MSTS s tím, že tam bude fungovat vše pro MSTS. No nevím. Ani jednu aktivitu z Osoblahy, které jsou jinak moc pěkné (tedy alespoň po náhledu do souboru, kde jsou definované), nebylo možné absolvovat, bo se většinou ukázal jen první pokyn a pak už nic. Občas pomohl postup. Ulož, shoď a nahraj znovu. Pak se tam objevil aktuální pokyn. Pak jsem zkoušel i jet a paralelně mít otevřený soubor s aktivitou a číst to v textovém režimu. Bohužel chvíle kdy se měli některé pokyny realizovat jsem z toho občas nechytil. Jediné co aktivita uměla bylo ukončení, pokud jsem něco neprovedl, nebo provedl dříve, než jsem měl.

Tato situace mě přivedla na myšlenku zhotovit si vlastní aktivitu. Spíše jednodušší, aby člověk furt nejezdil na prázdných kolejích a nějaký jízdní řád se taky hodí.

Dle manuálu se jako ideální jevilo vytvoření Jízdního řádu, bo tam lze nadefinovat více souprav s tím, že při startu si vyberu, kterou budu chtít ovládat a zbytek ovládá AI. Zkusil jsem tedy nějaký jednoduchý JŘ. Vybral jsem si trať Zlatohorka. Povedlo se mi vytvořit jen opravdu jednoduchý JŘ s jednou soupravou. Pokud už jsem chtěl vytvořit "složitější" tedy 2 vlaky proti sobě z cílových stanic, nebo 2 vlaky z jedné stanice, tak už nastaly problémy.

Mám např. 2 vlaky ve stanici. Odjezd posunutý o řekněme 10 min. Návěst mám ale volno pro hráče bez ohledu na čas vyjetí.
Když jsem s první dojel a dojel za první návěst z nádraží vyjel druhý vlak. Bohužel jsem přejel nádraží a tak se vracel na nástupiště. Druhý vlak přijel zcela bez mrknutí oka minul návěstí před nádražím bo byly otevřené a doslova projel mým vlakem. Zastavil až u dalšího návěstí, které nevím proč, bylo zavřené.

Tedy dotazy:
1. OR neumí pořešit platformy na nádražích? Neboli, klidně pošle vlak na obsazenou kolej?
2. Pokud ad1 je ne. Znamená to, že pro každý vlak je potřeba vytvořit path ruznými platformami na nádražích.
3. Jak je možné, že návěst před nádražím je klidně na volno a pošle mi tedy vlak do "srážky"
4. Lze nějak ovlivnit nastavení navěstí při definici JŘ pro vlaky stojících vedle sebe na nádražích. Dle manuálu, mi přišlo že ano, ale intuitivním nástřelem po přečtení nic nepomohlo.
5. Může toto chování ovlivňovat definice trati?
6. Existují nějaké tutoriály, či příklady JŘ.
7. Existuje jiný způsob jak odbrzdit vlak na počátku JŘ než Shift + _ (inicializace brzd) Pokud použiju cokoli jiného, skončím ve stavu, vagony Jízda BC=0, ale mašina záchr.brzda BC=max(výpis po Shift+ F5). A to bez ohledu jestli se jedná o páru 555 nebo 750 diesel a různé trati.

Plus 1 nepovínné otázky :-)
Existuje nějaká trať s JŔ jen pro OR, bez jakékoli nutnosti mít cokoli z MSTS?
Nahrál jsem si třeba Ztracenou, která hlásá kompaktibilitu s OR. Je tam opravdu spousta aktivit, ale podle tam chybí stroje. Popis nikde žádný. Je to mrtvý, nebo je někde nějaký postup jak to rozchodit?

Děkuji za info.

S pozdravem GB

Ztracená hlásá kompatibilitu trati, nikoli aktivit. To, že chybí stroje, je přirozené, protože stroje nejsou součástí trati ani aktivit, musí se postahovat z netu nebo nahradit jinými stroji. Postup, jak to rozchodit? Souhlasím, pro člověka, který o tom nic neví, to není jednoduché, když jsem já začínal, nezbylo mi nic jiného, než několik měsíců studovat (především návody a rady na tomto Fóru a na některých webowkách) a zkoušet a zkoušet.

Já tedy nevím. Jsem programátor a doma jedu už několik let na Linuxu, ale tohle mi přijde jako dost hard core. Chápu, že stavitel tratí neřeší stroje, co po ní budou jezdit. Ale pokud vytvořím aktivitu, tak je snad určena pro konkrétní stroje, se kterou ji asi ten autor ladil. Očekával bych tedy, že potřebné stroje budou někde ležet, buď v balíku s aktivitou, nebo alespoň někde bude informace co s tím.

Ale nechť.

Nějaká informace ke zbytku mých dotazů? Ofic. fórum OR je dle mého mrtvé(posl. příspěvek před rokem), je tomu tak s celým OR? Nebo všem všechno funguje?:rolleyes:

Ty si neumíš představit, jak velkej balík by to byl, kdybych vše co potřebuješ k aktivitě dal. Někde si stáhl aktivitu, musí tam být i info, kde co stáhnout. To že ti něco s něčím nejde, je právě to, že pokud se ti nezobrazila kabina, tak ji nemáš v trainsetu. MSTS, potažmo OR není jednoduchá hra, právě pro její neustálé aktualizování trainsetu. Tedy vždy zezačátku to trvá, ale postupem času se příprava na odehrání aktivity zkracuje.
Pokud se ti nezobrazují hlášky, buď si poslední hlášku nezavřel, což musíš, nebo jedeš špatně, páč hlášky jsou buď závislé na čase, či na místě.
1. A proč by neposlal OR vlak na obsazenou kolej, ono se to ve skutečnosti neděje.
2. Každý vlak musí mít svoji trasu.
3. Pokud nestojí nic proti, máš prostě zelenou, červená svítí pouze pokud jede něco proti tobě, či si blokuješ návěstidlo servisem.
4. Viz 3
5. stavitel ti nastavuje návěstidla
6. Je tu zde na fóru návod jak udělat aktivitu, která obsahuje jízdní řád, hlášky
7. Kdyby sis tu přečetl forum o OR, ani bys nepsal
Abys mohl jezdit s OR, základní hru MSTS nepotřebuješ pokud jen jezdíš, ale pokud chceš dělat i trať a aktivity, potřebuješ hru, která má editor, protože stále zatím třaba aktivity nelze dělat přes editor aktivit přes OR.

Doplním: Ty převážně starší aktivity byly vytvořeny pro MSTS a v MSTS jsou funkční. Jejich stoprocentní funkčnost v OR není zaručena. Řada novějších aktivit je již testována i pod OR. Jinak souhlasím, začátky s MSTS i s OR jsou "tvrdé".

Předem bych chtěl sdělit, že jsem se docela snažil najít informace na fóru, tedy zatím jen v cz. Ale s jen částečným úspěchem.
Nechci úplnou kuchařku, stačí mi jen směr.
Ty si neumíš představit, jak velkej balík by to byl, kdybych vše co potřebuješ k aktivitě dal
Nevím možná fakt blbě vidím. Ale třeba v tý Ztracený je kupa aktivit. A nenašel jsem jedinej soubor, kterej by měl podezřelé jméno z nějakého návodu.(tedy koncovku textového dokumentu, či odkaz, či readme apod.
Někde si stáhl aktivitu, musí tam být i info, kde co stáhnout. To že ti něco s něčím nejde, je právě to, že pokud se ti nezobrazila kabina, tak ji nemáš v trainsetu
Pokud autor zařadí do balíku i adresář s trainsetem a půlka chodí a půlka ne, přestože tam ty soubory jsou, tak se jen ptám. Je to v OR normální? Stačí mi říci ano a já se s tím smířím. ;)
Pokud se ti nezobrazují hlášky, buď si poslední hlášku nezavřel, což musíš, nebo jedeš špatně, páč hlášky jsou buď závislé na čase, či na místě.
Pokud jedu špatně aktivita zahlásí chybu a uzavře se. Pokud dostanu hlášku. Tady čekejte a několik mnoho minut i hodin(zkrác. času) se nic neděje beru to jako, že je něco špatně.
Ja vysvětlíte tu změnu hlášky při reloudu. Stačí mi jen ano v OR to nemusí fungovat, nebo dá se to rozchodit plus odkaz by byl fajn.
3. Pokud nestojí nic proti, máš prostě zelenou, červená svítí pouze pokud jede něco proti tobě, či si blokuješ návěstidlo servisem.
4. Viz 3
dolany.jpg
Asi jsem natvrdlej. Pokud na jednom nádraží stojí vedle sebe vlaky 1 a 2. Když ovládám 1 má 1 volno. Když ovládám 2 má 2 volno. 1 má ale dřívější odjezd. Lze docílit aby když ovládám 2 měla ta 1 volno a mohla tím pádem odjet jako první???
5. stavitel ti nastavuje návěstidla
stavitel čeho, tratě or JŘ
Abys mohl jezdit s OR, základní hru MSTS nepotřebuješ pokud jen jezdíš, ale pokud chceš dělat i trať a aktivity, potřebuješ hru, která má editor, protože stále zatím třaba aktivity nelze dělat přes editor aktivit přes OR
Znamená to, že ten sice hard editor pro JŘ v OR je zcela nepoužitelný, or částěčně nepoužitelný, nebo je jen složité to v něm napsat.

Nejde mi v principu o vytváření aktivit spíše bych voli formu těch JŘ v OR

Znova, jedeš aktivity dělané pro MSTS, ne pro OR. Pokud aktivitář napíše, že je aktivita pro OR, je pro něj i nastavena. OR a msts se chovaj uplně jinak. Tedy k obrázku. Pokud chci, abych odjel já, musí být ten vedle blokovanej. Tedy znova, až si nahraješ aktivitu pro OR, pak suď. Tedy třeba u mě pár aktivit najdeš i pro volně stažené tratě.
Píšeš, že jsi programátor. OR je tedy pro tebe jako stvořen, najdi si někde na stránkách tvůrce, kde si OR otevřeš a studuj. Třaba nám ostatním co tomu neholdujem i pomůžeš, protože popravdě, naše scéna je tak trochu opomíjena, přitom nebejt nás čechů, není bin a MSTS už by nikdo nehrál, tím pádem by ani OR nevzniklo.
Zatím nikomu znás se nepodařilo udělat aktivitu přímo v OR. Tedy ani nevíme, kde se tam nastavuje JŘ. Jsme 10 let zviknutí na editor od MSTS a tomu v OR nikdo nepřišel na kloub.

Ja sa vyjadrím len k tým vozidlám k aktivitám. Je úplne jedno či je to malí, alebo veľký balík vozidiel. Aktivitar má právo pribaliť ku aktivite len tie vozidlá na ktoré má povolenie autora vozidla. Ak tam pribalené žiadne nie sú, znamená to že na žiadne povolenie nemá. Aktivita by mala obsahovať dokument o vozidlách použitých v aktivitách a pokiaľ tam žiadny nie je, tak je to polotovar... Druhý problém je rok vydania aktivity. Niektoré sú už viac rokov staré a weby kde boli vozidlá potrebné pre jej chod sú už preč, alebo na nejakom inom webe. Je možné ich podľa názvu dohladat, alebo vymeniť.... Je nutné si uvedomiť, že scéna msts a Or sa rýchlo mení.

Inu, jak praví Murphyho zákon: na složité problémy existují jednoduchá nesprávná řešení...

V tomto případě ale spíš platí, že MSTS a ORTS nejsou věcí jednoduchou, ba dokonce ani triviální ;):D

ad chod ORTS: pro jízdu opravdu není akutně nutné mít nainstalovánu jakoukoliv součást MSTS. Z technického hlediska stačí mít jen jakoukoliv trať a k ní všechny potřebné soubory ve složce GLOBAL. Tam jsou zejména modely kolejí a silnic, které stavitel trati neumístil přímo do složky s tratí. Už zde číhá záludnost - Globalů existuje více verzí a některé jsou spolu nekompatibilní. Výtečně je to vidět i v našem českém rybníčku, kde koexistuje několik Globalů, nejvýrazněji Global BP a XTracks. Doporučuji prohledat zde fórum na toto téma - je to čtení nejméně na pár týdnů. Další komplikací je MSTS Bin - patch, který umožnil před lety rozšířit funkčnost MSTS nad limity dané původními tvůrci. Opět nebudu detailně rozebírat, doporučuji projít si fórum. Programátoři ORTS se sice snažili o maximální kompatibilitu s MSTS, nikdo ale nikdy netvrdil, že to zahrnuje i všechny věci, které umožnil MSTS Bin a na něj nabalené další úpravy a workaroundy. Programátoři se o to ani nesnažili. Jinak bychom dnes neměli ORTS verze 1.0+, ale možná tak 0.7alpha. A ještě jeden problém zde figuruje (a souvisí čístečně s předcházejícím) a tím jest různorodost vozových parků, národních prostředí a úprav jednotlivých nadšeneckých skupin. Ono různého obcházení funkčností a různých workaroundů či úprav je zhruba tolik, kolik je národních komunit. Třeba české návěstní skripty jsou specifikum, které není dodnes v ORTS dostatečně podporováno. Prostě jsme moc malí a nedostalo se na nás. Pak je tu ještě jedna věc, a totiž kompatibilita tratí s ORTS. Ačkoliv programátoři garantovali, že stěžejní kompatibility s MSTS bylo ve verzi 1.0 dosaženo, nemusí však všechno z MSTS opravdu fungovat. Ano, kompatibilita s původním MSTS je prakticky 100%-ní, ale v tratích se dá narazit na některé věci, které prostě vznikly z nějakého workaroundu, cestou mezi staviteli ještě byly upraveny a v ORTS nefungují. A již nikdy patrně nebudou. S tím vším je nutno počítat.

ad složitost MSTS / ORTS: ano, není to hra pro lamy. Nestačí ji jen nainstalovat a hrát. Je to více simulátor než hra. Naneštěstí to komplikuje ne zcela šikovně zvolená struktura dat původního MSTS a vrstvy úprav, které se za léta existence MSTS na simulátor nabalily. Já osobně jsem letitý ajťák a příležitostný programátor, IT mě i živí, ale když jsem začínal s MSTS, začal jsem velice jednoduchou tratí Čáslav - Třemošnice. Pak mi týden trvalo, než jsem pobral všechny nuance simulátoru. A teprve po dalších X týdnech jsem se odhodlal objednat si trať BP, při jejíž instalaci jsem posvátně tajil dech. Dál jsem si musel projít nemálo informací na webu a zde na fóru, než jsem se mohl pustit do "šťourání" v tom jak simulátor funguje a než jsem se odhodlal začít něco editovat. A popravdě byly to mnohdy důležité informace a poznatky. ORTS znám někde od verze 0.3, v té době se ani řádně nezobrazovaly kabiny a místo návěstidel čněly z kolejiště jen holé stožáry. Od té doby urazil ORTS dlouhou cestu a dštít naň oheň a síru by bylo jistě hrubou neúctou k vývojářům a tisícům hodin jejich dobrovolnické práce. Takže chce to zkoušet, zkoumat a občas i experimentovat, než se dílo podaří. Opět odkážu na zdejší fórum, dají se tu najít mnohé užitečné informace o tom "kterak sobě počínati". Krom toho jsou tu i vlákna o instalaci MSTS či ORTS na linuxu (přes PlayOnLinux), byť opět s dodatkem že to není triviální.

ad aktivity: pokud v případě tratí platí že trať musí být optimalizovaná pro ORTS aby byla zajištěna funkčnost, tak v případě aktivit je to nezbytná nutnost. O mnohých aktivitách (ne-li přímo o většině) platí, že aktivity určené jen pro MSTS často v ORTS nefungují, padají, nelze v nich pokračovat apod. Vytvořit aktivitu není jen o tom napsat jízdní řád - však aktivitáři by mohli obšírně vyprávět. Správné natrasování, umísťování "servisů", načasování úkolů a umístění všech bodů s úkoly je docela slušná věda. To platí pro MSTS a pro ORTS dvojnásob. Já sice nejsem aktivitář, editor aktivit v ORTS jsem ale (z rychlíku) viděl a taky z něj moc moudrý nejsem. A dokumentace k němu možná ani pořádně není. Tady se otevírá prostor pro zkoumání bádání a experimentování. Každá nápomocná ruka, která se přidá k dílu, bude vždy vítána. Kvůli změnám ve zpracovávání aktivit a kvůli přidaným funkcím (nad rámec MSTS) se prostě musíte smířit s tím, že aktivity vytvořené výhradně pro MSTS často v ORTS nefungují (zejména ty složitější).

ad funkčnost ORTS: ORTS funguje a troufnu si tvrdit, že celkem stabilně. Chybovost a nestabilitu kterou popisujete bych nepřipisoval samotnému ORTS. To platilo dejme tomu pro verze 0.7 nebo 0.8, ne pro 1.0. Takže na váš dotaz je odpověď "ne". ORTS je stabilní. Chyby je nutno hledat buďto v tratích, v aktivitách, vozovém parku a nebo ve špatné struktuře či nekompletnosti datových souborů. Např. při nezobrazení kabiny lokomotivy může jít o chybu v odkazu na soubory s kabinou. Správné umístění lze najít v souboru .ENG, kde je uvedena cesta k souborů kabiny. Podobně je to se zvuky, "consisty" a dalšími daty. Většina datových souborů je v textovém formátu (lze do nich nahlížet) a k těm v binárním formátu jsou dekodéry nebo prohlížeče. Viz utility pro MSTS zde na fóru.

ad hantýrka: pro pořádek v pojmech a dojmech - my jsme tu už zvyklí používat spoustu výrazů speciálního významu takže chápu že nezasvěceného to může mást. Takže:
- tvůrce trati zove se "stavitel"
- tvůrce aktivity "aktivitář"
- tvůrce modelů (zejména vozů a složitých objektů) je "modelář"
- my ostatní tvůrci malých a jednoduchých statických objektů jsme "domečkáři"
(toliko základ...)

ad chování návěštění:
- návěstidla a jejich "nalinkování" (navázání určitých návěští na určité koleje) tvoří stavitel při stavbě trati
- aktivitář pouze využívá těchto přednastavených vazeb při tvorbě trafficu
- pokud aktivitáři něco nefunguje dle očekávání nebo dle potřeby, musí konzultovat nalinkování daného návěstidla se stavitelem nebo se pomocí editoru tratí (MSTS Route Editor) podívat, jak je to konkrétní návěstidlo nalinkované. Někdy se aktivitáři dokonce může hodit znalost skriptů návěstidel.
- ostatní chování návěstidel se musí nastavit pomocí trafficu řízeného počítačem či pomocí tzv. servisů (neviditelných vozidel). K tomu ještě ORTS přidává nové funkce aktivit které v MSTS nejsou a tím se to opět komplikuje.
- a občas se bohužel může stát, že se česká návěstidla prostě chovají v ORTS jinak, než by měla - bohužel kvůli jejich sofistikovaným skriptům pro MSTS Bin se programátoři ORTS rozhodli, že je nebudou kompletně implementovat.

ad vozidla: vozový park je opravdu velmi rozsáhlé panoptikum všeho možného a nemožného i jen pokud se budeme bavit o českých vozidlech. V ORTS se k tomu přidává fakt, že (paradoxně) některá nová vozidla občas nefungují úplně správně a naopak některá hodně stará vozidla vydaná před Binem v ORTS fungují a v MSTS už ne. Situaci nepomáhají ani licenční podmínky jednotlivých autorů či modely zmizelé v hlubinách internetu spolu se zaniklými stránkami svých tvůrců. Pak není nouze o situaci, že ke slibně vypadající aktivitě máte jen část potřebných vozidel a pak vás čeká buďto mnohahodinové martyrium shánění a stahování všeho co vám chybí, nebo případně mnohahodinové nahrazování nedostupných vozů jinými. Zde na fóru najdete i odkaz na program, který umí výborně pomoct s náhradami chybějících vozidel. Doporučuje 12 z 10-ti líných hráčů :D:D:D

a na závěr mého románu: pokud vás zajímá ORTS víc a vládnete dobře anglicky, můžete se zaregistrovat na www.elvastower.com kde se pohybuje většina hlavních vývojářů ORTS. Na mnohé dotazy by jistě byli schopni odpovědět líp a detailněji, než my "konzumenti". Zároveň se tam řeší mnohé bugy ORTS a často se tam také diskutuje o nefunkčnostech či plánovaných funkčnostech ORTS a rozhoduje o tom co se bude či nebude implementovat a proč nebo jak. Krom toho si ze stránek ORTS můžete stáhnout kompletní zdrojový kód a kouknout do něj.
Z vlastních zkušeností bych dodal, že jsa letitý linuxák a příležitostný programátor (nebo spíš občasný bastlíř) sice MSTS a ORTS nepovažuji za jednoduchou záležitost (hlavně pro nováčky), ale zase za takový hardcore bych to nepovažoval. Oproti kompilaci celého linuxového distra je to brnkačka. Případně takové dávkové úpravy Oracle databáze dokáží být větší adrenalin.

Doufám že mě admini neutlučou za ty romány. Ano, pravda je že většina věcí je tu na fóru napsána, ale buďme trochu ohleduplní. Nováček začínající rovnou na ORTS bez MSTS - to je po letech zajímavá novinka a změna. Doposud všichni nejdříve začali starým dobrým MSTS. Dejme mu šanci se rozkoukat a nekamenujme ho hned v prvopočátku.

P.S.: zmiňovaná trať Čáslav - Třemošnice byla postavena již před lety a nemusí v ORTS fungovat na 100%. Ale zkusit ji můžete, je celkem jednoduchá a fungovat by mohla. Vlákno k této trati najdete (opět) zde na fóru.

.....

Doufám že mě admini neutlučou za ty romány. Ano, pravda je že většina věcí je tu na fóru napsána, ale buďme trochu ohleduplní. Nováček začínající rovnou na ORTS bez MSTS - to je po letech zajímavá novinka a změna. Doposud všichni nejdříve začali starým dobrým MSTS. Dejme mu šanci se rozkoukat a nekamenujme ho hned v prvopočátku.
.....
Za sebe prohlašuji že za tento text (román) tě kamenovat nebudu. Pěkně napsané, kéž by i ostatní uživatelé přistupovali k problémům podobně.

Alcapone napsal:
Znova, jedeš aktivity dělané pro MSTS, ne pro OR. Pokud aktivitář napíše, že je aktivita pro OR, je pro něj i nastavena. OR a msts se chovaj uplně jinak. Tedy k obrázku. Pokud chci, abych odjel já, musí být ten vedle blokovanej. Tedy znova, až si nahraješ aktivitu pro OR, pak suď. Tedy třeba u mě pár aktivit najdeš i pro volně stažené tratě.
Asi si stále nerozumíme. Toto není aktivita pro MSTS. Toto je speciální aktivita Jízdní řád. Vyvinutá mnou spec pro OR pomocí toho editoru v OR. Ač se tu stále píše o fóru. Nenašel jsem zde jedinou zmínku o tom, že by to někdo tvořil. o_O
Inu, jak praví Murphyho zákon: na složité problémy existují jednoduchá nesprávná řešení...
V tomto případě ale spíš platí, že MSTS a ORTS nejsou věcí jednoduchou, ba dokonce ani triviální ;):D
ad chod ORTS:...........
Tak Vám pěkně děkuji. Tyto informace jsou pro mě zásadní a tak trochu jsem tušil z zhruba 2 týdeního pátrání okolo OR, že to tak nějak bude. Já osobně programuji cca 20 let. Teď spíše Jáva bylo C, 4gl + databáze. Možná jsem opavdu zhýčkaný programátorskou komunitou. Spousta dokumentace a navíc každý problém už někdo někdy řešil. A jeho řešení je popsané. Šlo mi tedy spíše opravdu o poznání statusu OR jako takového. Jestli se vyvíjí, nebo je zakonzervované a jen pár nadšenců se v tom snaží něco vyrobit.
To že mi nebudou chodit aktivity z MSTS chápu a lze se s tím smířit. Můj směr je spíše na tvorbu "aktivity" Jízdního řádu v OR.
Kód:
The timetable concept is not a replacement for the activity definition, but is an alternative way of
defining both player and computer-controlled (AI and Static) trains.
In an activity, the player train is defined explicitly, and all AI trains are defined in a traffic definition.
Static trains are defined separately.
In a timetable all trains are defined in a similar way. On starting a timetable run, the required
player train is selected from the list of available trains. In the timetable definition itself, no
distinction is made between running trains – any of the running trains can be selected as player
train, and if not selected as such they will be run as AI trains. Static trains are also defined in the
same way but cannot be selected as the player train.
As a result, the number of different 'activities' that can be played using the same timetable file is
equal to the number of trains which are defined in the timetable.

Pre teba sa tu otvára celkom nová príležitosť. Je to Opensource program a je možné pre tak zdatných ako ty sa pridať do teamu a pracovať na vývoji Or. Programátorov je fakt málo v tomto projekte. (aspoň tých skutočne zdatných ).

Jak řikám, nikomu z nás se nepodařilo přijít na kloub editoru aktivit v OR, proto stále děláme aktivity pro OR v editoru MSTS. Kdo zná specifika OR, vý jak tu aktivitu udělat, popřípadě předělat. OR se stále vyvíjí, příkladem skoro každý den aktualizace, bohužel né z naší strany, pouze ze zahraničí. Tedy pokoušíme se aspoň dávat neduhy OR na jejich forum. Pár věcí se vyřešilo a myslím si, že OR jako takovej funguje, jen se musej doladit mašiny, vagóny, přeskládat kabiny.

Co se týče trati Čáslav - Třemošnice jak pýše Stingray mohu ji pro OR vřele doporučit, funguje bez problémů i s aktivitami pro MSTS. Já osobně jsem se na ní OR učil poznávat a zkoušet nové věci, které do té doby MSTS neumožňoval.

Za mě pokud mohu též napsat, je OR fajné :-) a pro šikovného programátora v jazyku C# není problém si cokoliv upravit, či pomoc při tvorbě. Ukázkou může být tahání dat ze simulátoru , na kterém se zatím ještě stále pracuje :) .

Za mě pokud mohu též napsat, je OR fajné :) a pro šikovného programátora v jazyku C# není problém si cokoliv upravit, či pomoc při tvorbě. Ukázkou může být tahání dat ze simulátoru , na kterém se zatím ještě stále pracuje :) .
No já tedy nevím. Docela si užívám programování v práci a nemám úplně touhu se jim zabývat ješte jindy. Sice mám rád aktivity jako třeba Open TTD, kde lze vše exaktně propočítat a vytváření tratí potřebuje jistou dávku inteligenčního ducha, ale má to své meze. Navíc mám tak trochu obavu, že to jsou zejména hluboké znalosti provozu na železnici, které jsou k dalšímu vývoji potřeba a ty já fakt nemám. Pokud na semaforu nesvítí zelená or červená tak netuším co s tím.:rolleyes:

ad trať třemošnice myslíte tím tohle? http://msts.zvolsky.net/?page=236download
a jakpak mám naložit s těmito informacemi?

Instalace:
Distribuce je provedena formou instalačního balíku a obsahuje vše co je potřebné ke spuštění tratě vyjma trainsetu. V případě, že vlastníte a máte nainstalovánu trať Bratislava-Břeclav-Praha v aktualizaci BP64 a vyšší, zvolte "Minimální instalaci", v jiném případě doporučuji instalaci "Úplnou" a před instalací provést zálohu adresáře GLOBAL.

Pojede to s klasickým UNIGLOBALEM?

Pro funkčnost tratě je třeba mít v trainsetu naistalován motorový vůz 810 a přípojný vůz 010, který není součástí instalačního balíku tratě Čáslav-Třemošnice. Instalační balík lze stáhnout na stránce na stránkách http://msts.sinus.cz/.
Tyto stránky již neexistují

Trať je (a snad i bude) kompatibilní s tratí Bratislava-Břeclav-Praha a tyto tratě je možné používat souběžně. Trať není kompatibilní s rozšířením XTracks, pokud v adresáři "ROUTES" máte tratě, které XTracks vyžadují, přesuňte je jinam. ;) Pro souběžnou funkčnost originálních tratí je potřeba nainstalovat "update původních tratí", který je ke stažení na stránkách Aktualizace Bratislava-Břeclav-Praha u aktualizace BP66

Ke spuštění tratě je potřeba mít nainstalován MS Train Simulator update.

Vzhledem k charakteru trati vřele doporučuji použití aktuální verze "MSTS Bin" - ke stažení na http://www.volny.cz/j_vansa/

MSTS vůbec nemám

Takže pokud můžu odpovědět, k tomu Globalu-trať s ním asi nepoběží, pokud je trať kompatibilní s BP, pravděpodobně bude používat global Bp, k tomu motorovému vozu, doporučím http://pikku.msts.cz/railcars.html tyto krásné modely od pikka. No a nakonec update ani msts bin není potřeba, pokud trať budete spouštět pouze v OR. Doufám, že takhle stačí pro začátek..

Back
Nahoře