Proč plně nefungují aktivity pro MSTS v OR?

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku

Icik

Pomocník strojvedoucího
Ahoj,
zakládám zde vlákno pro postřehy co a jak přizpůsobit v aktivitách vytvořených v MSTS tak, aby fungovaly také pod OR a daly se bezproblémů dohrát.

1. Waitingpoints (zadání v sekundách)

- pro AI traffic fungují stejně jako v MSTS tedy může se v klidu použít

- pro lokomotivu hráče v MSTS neznamenají vůbec nic, ale v OR se jimy blokuje nejbližší návěstidlo v aktivní vlakové cestě hráče. To znamená, že pokud zadám WP o hodnotě 30 s před návestidlo, tak mi OR hned staví návěstidlo na červenou a po projetí WP hráčem se spustí odpočet těch 30 s + 5 s a potom dojde k nastavení návěstidla na zelenou. Tímto se dá blokovat vlaková cesta hráče v OR bez použití neviditelného servisu. Existuje v OR ještě jeden typ zadání "čekání" a tj. pomocí AbsoluteWaitingPoint ve formátu 3HHMM (vyžaduje zapnutí volby "Rozšířené AI posunování vlaků"), kdy zadáte přesný čas kdy má naskočit zelená na návěstidle.

2. Body obratu

- pro traffic fungují shodně s MSTS

- pro vlak hráče je to také shodné s MSTS, jen se nemusí úplně projet. Stačí se přiblížit natolik, aby se na Trackmonitoru rozsvítila šipka na světle zelenou a po zastavení se automaticky nastaví správná vlaková cesta. Je to výhoda při obracení ve šturcu, kde je příliš kratká vlaková cesta na plné projetí vlaku hráče.

3. Místa povinného zastavení

- pro vlak hráče se mi zdá, že jsou s tím problémy. Hlavně pokud je definován malý poloměr/průměr perimetru. I 10 m hodnota mi dělá problém zastavit a to jedu dost pomalu. Měl by se počítat bod na hranici prvního vozidla ve vlaku (asi kvádr z *.sd souboru - to nevím). Pokud nastavím perimetr na 50 m tak je to ok.

4. Položka "Experimentální" v OR

- pokud zaškrtnu volbu "Zpracování trasy, vázané na lokalitu" tak podle OR manuálu bude nějaký algoritmus vypočítávat alternativní trasy pro AI traffic a pak se může stát, že AI traffic nepojede tam, kde je plánován dle autora aktivity. Zkoušel jsem a opravdu traffic přijel po jiné prázdné koleji než jsem zamýšlel. ALE mohlo by to ohrozit kompatibilitu s MSTS.

- "Rozšířené AI posunování vlaků" není v aktivitách vůbec zohledněno. Doporučuji nechat vypnuté, jinak se vám traffic může chovat nepředvídatelně.

Mirane dík, snad se bude někdy hodit. Možná by nebylo od věci do budoucna, pokud někdo doplní další návody, dát jeho příspěvek na začátek sestupně s prvním.

Open Rails si neporadí s blokací typu DRP (2 body obratu). Ta slouží v MSTS pro zablokování trasy AI trafficu místo použití servisu. Pokud se pletu, tak snad někdo zkušený vysvětlí.
OR v tomto případě zablokuje vlak trafficu dost dopředu a natrvalo. Běžně zůstane viset na výhybkách a nejde odblokovat ani přes Dispečerské okno. Takto bloklý traffic není ani průjezdný ostatními AI traffic.

Prosím všechny aktivitáře, aby tento systém už nepoužívali a raději zvolili neviditelný servis.

Tohle je stará věc, než se nám podařilo dát dohromady s2 a wp, páč dříve to nefungovalo, jedině s otočným bodem.

Další postřeh: Pokud máte sestavený vlak a vjedete na bod obratu, aktivační bod je na čele vlaku a ten taky aktivuje události závislé na místě. Ovšem jakmile přejedete další bod obratu tak se automaticky aktivační bod přesune na druhý konec vlaku a pak se divíte, že se vám nezobrazí událost závislá na místě s povinností zastavit. Pak může nastat malér v nezobrazení instrukcí a nemožnosti pokračovat v aktivitě dál.

Řešení může být nastavení velikých tolerancí zastavení třeba 50m atd. Ale zkusím je přesvědčit, aby to bylo jako v MSTS.

Open Rails si neporadí s blokací typu DRP (2 body obratu). Ta slouží v MSTS pro zablokování trasy AI trafficu místo použití servisu. Pokud se pletu, tak snad někdo zkušený vysvětlí.

Tak toto už je minulostí - vyřešeno v update X3517 :).

Ahoj.
Dva body obratu používají vesměs zahraniční tvůrci, kteří neumí používat servis 2, já jsem za celou dobu co dělám aktivity toto v MSTS mepožil, už se jinak pomalu chystám na tvorbu v OR, kde zatím nemám ani tucha, jak křižování funguje. Spíš by mne zajímalo, zda se vyřešily nějak ty traffic přes půlnoc? :-)

Ahoj,
zatím můžeme použít jen toto, aby to šlapalo jak má.

Takže k tomu půlnočnímu trafficu:

Zatím musíme manuálně přičítat čas v sekundách k hodnotě 86400 s (24 hodin).
Otevřeme si soubor *.act a najdeme řádek s názvem Service_Definition.

Service_Definition ( T1 2
UiD ( 1 )
)

T1 = název trafficu, u kterýho chceme aby jel po půlnoci
2 = čas startu v sekundách nastavený v ActivityEditoru (2 je tam proto, že jsem nastavil v AE startovací čas 00:00:02)

Přepíšeme číslo 2 hodnotou 86402.

A traffic už vyjede 2 s po půlnoci.

Znovu opakuji, tahle úprava to neřeší. Celej problém trafiku je, že se v OR zobrazí jen jednou a jak zmizne, tak už se znovu nezobrazí. Myslím si, že te díky tomu, že si můžeš v aktivitě posouvat čas. Za další nezobrazí se ti ani trafik přimo po půlnoci, tedy vše musí začínat nejdříve v 00:01 a né méně. Teď jsem si hrál s Casovii, kde začínám půlhodiny před půlnocí a OR díky tomu načítá delší dobu, protože v době startu načíta i trafik, tedy jede simulace až do těch 23:30 kdy mě startuje aktivita. Když se dostanu konečně do mašiny, vidím u pár trafiku, že mě stojí a to se maj zobrazit až třeba za hodinu.
Za další, pokud by to fungovalo, tak mě věř, že to nehodlám 200 trafikům přepisovat, kór, když složka trafik ti ten trafik přehází, tedy nejde tak jak je psanej a musíš hledat.
Nakonec jsem pro OR musel Casovii posunout o půlhodiny déle.
Tohle jsme tu už řešili vloni.

Další postřeh: Pokud máte sestavený vlak a vjedete na bod obratu, aktivační bod je na čele vlaku a ten taky aktivuje události závislé na místě. Ovšem jakmile přejedete další bod obratu tak se automaticky aktivační bod přesune na druhý konec vlaku a pak se divíte, že se vám nezobrazí událost závislá na místě s povinností zastavit. Pak může nastat malér v nezobrazení instrukcí a nemožnosti pokračovat v aktivitě dál.

Řešení může být nastavení velikých tolerancí zastavení třeba 50m atd. Ale zkusím je přesvědčit, aby to bylo jako v MSTS.

Tak toto už je minulostí - vyřešeno v nadcházejícím update X352X :).

Ahoj, nevím kam s tím, tak snad sem.
Včera jsem začal malinko laborovat v OR, nejprve na trati Zlatohorka, kde jsem skončil hned na začátku (nevím, zda to není šaptným chováním návěstidel v OR):
1. Přijede rachlík k peronu a odvěsí 3 vozy, já stojím s párou ne jiné koleji a na ty 3 vozy mám najet a pokračovat do cílové stanice, avšak na vozy se nedostanu přes stůj, i když už část vlaku odjela, ani autpilot v testu neodjede.
2. To bude asi slabším PC, i když sestavu dle mne tak slabou nemám, když mi jedu nejnovější PC hry, tak mi u německých rychlíkáčů jedou 2 vozy coby šedé krabce, po load se to spraví, ale někdy mi sšedne jiný vůz, tžeba jen střed vozu a čela a dveře jsou ok. (nevím, čím to může být)
Druhá aktivita pokus, rychlík Pradubice - Liberec (trať BP do Jaroměře):
Tak tam je to ok, rachlík od Hradce dojede do Pardubek a tam 843jka odvěsí vozy, zde bych se chtěl zeptat, jde nějak aby na ty vozy po odvěšení najela 714 a odsunula je do šturcu? Definici dověšení umím, ale nevím, jak zadat aby najel traffic na vozy a dovezl je na místo kam chci.

Ale co mi fakt zatím na OR vadí? Nejde nějak ošéfovat to padání pod pult v kabině? Stačí pohled ven a když se vrátím, čumím do nebe a kabina se nechce vrátit zpět až po chvíli po opakovanm pokusu šipkami nahoru a dolů. Další věc, zaboha nemohu najít, kam OR valí screeny, nejde nějak nastavit, aby je ukládal km chci já?

Pkud někdo má zajem zkouknout a pomoct, kde může být chyba, tu je odkaz na rozdělaný kousek aktivity (zatím jen to odvěšení na Zlatohorce a problém popsaný výš). Vozy rychlíkáčů z The Train DE a mašinky + vozyod Pikka.
http://ulozto.cz/xpHBXjxL/dj-or-lazensky-rychlik-apk

Dan

Ahoj Dane, to padání pod pult se okamžitě vyřeší kombinací + (1) a šipky nahoru dolů. To spravíš během sekundy a zvolíš si uhel pohledu, jak se ti hodí. Jediná chyba je u kapotových lokomotiv, kdy je u výhledu z okna i pohled na prodloužený čumák lokomotivy a když jsi pod pultem, tak máš čumák nahoru, jako když při nehodě narazíš na konec vlaku. To se mi stalo u videa z Mošnova a musel jsem tento moment z videa vystřihnout.

Ahoj Zbyňku, Tak vyřeší se to, že se srovná, konkrétně u ČD 843 tak, že nevidím koleje před sebou a musím několikrát po kousíčkách šipkama nahoru a dolů bez toho +ska a stejně když vykouknu ven kl. "End" nebo "Home", tak se to zase rozhodí a musím zase raplovat šipkama.
Dan

To padání pod pult je daň za nesouhlasný poměr stran obrazu, kdy 4:3 cpete na 16:9 nebo 16:10.
Nejjednodušší je spouštět OR v okně v rozlišení 1600x1200 zaškrtnout 100 proc roztažení kabiny, kdy se zobrazuje téměř celý cab a nic není zkresleného nebo protáhlého. Používám ještě program Borderstriper na odstranění rámečku a vystředění obrazu kam potřebuju.

Jinak Ctrl + á vám to vystředí hned na výchozí polohu.

Zkoušel jsem zlatohorku a vozy v Danově aktivitě se mi zobrazují naprosto bez problému. Takže OR ok.
Ovšem návěstidlo nechce postavit i po odebrání WP. Pokud zmačknu "Tab", tak se sice neukáže animace na návěstidle, ale projedu ho bez SPADu.

V logu je napsáno toto:

Warning: Skipped invalid light texture for signal type nstuj
Information: Skipped unknown material type missing-signal-light
Warning: Skipped invalid light texture for signal type mezin
Warning: Skipped invalid light texture for signal type mezii
Warning: Skipped invalid light texture for signal type prednorm
Warning: Skipped invalid light texture for signal type odboc2
Warning: Skipped invalid light texture for signal type posun
Warning: Skipped invalid light texture for signal type volno

Ty vozy, možná nestíhá OR, do 14 dnů bude nový comp, ale já i když zmáčknu tab, tak se mi po projetí návěstidla nezobrazí revers a když jedu zpět, nenajedu na vozy, ale vracím se zpět na kolej ze které jsem vyjel.
Dan

Sorry ten Tab jsem si nějak vsugeroval. Po jeho zmačknutí a vypršení WP se mi na monitoru ukáže otočný bod, ale červená se nedá projet.
V dispečerské aplikaci se dá uvolnit návěstidlo ovšem bez animace a pak se dá projet.

Proč tomu tak je nevím, vznesl jsem dotaz na Elvasu.

Ahoj.
Jsem v OR fakt začátečník, tak se zeptám asi na úplnou hovadinu, co asi každý zběhlý v tomto simu ví... :-) Co ubrat, aby mi OR nezobrazoval hned šedé krabice místo vozů některých (vyčetl jsem, že to dělá ke konic dlouhých aktivit a mně hned na začátku). Dále, proč OR nechce zobrazit vůz ČD 954, 854+054 zobrazí normálně.
Dan

A ještě jedna věc. Setkal se s tím někdo. OR mi odmítá ukládat screeny, dnes jsem na to koukal a nechápu proč. Už když stisknu Print Scream, tak se obraz sice malinko škubne, jakoby ok, ale zůstane v paměti jen ten poslední. Když otevřu staré klesiceké malování a dám vložit, tak se tam poslední pozice zobrazí. Ale do dokumentů dle cesty v návodu u OR se nezapíše nic. Tam by je měl dle cesty v návodu ukládat v PNG. Zkoušel už jsem vše možné, i přemístit OR na disk C místo D, kde jej jinak mám a výsledek stejný. Po stisku Print Scream se v OR ani nezobrazí cesta, že se screen ukládá a pokud tuto klávesu stisku několikrát po sobě, tak OR padne do nabídky menu. Tak fakt nechápu, kde je zakopaný pes.

Naposled editoval moderátor:
Ahoj, OR u mě ukládá v pohodě screeny po zmačknutí klávesy "PrtSc" do složky C:\Users\Icik3\OneDrive\Obrázky\Open Rails.
Mám Win 10 a sestavu v podpisu. Žádný šedivý krabice a pod.

Back
Nahoře